string(0) ""

Οι λόγοι που ο σκύλος σας άρχισε να τρώει από τα σκουπίδια στο σπίτι – Πώς να τον αποτρέψετε

Κωνσταντίνα Μάλλιου

20/08/2023

Photo: Shutterstock

Μπορεί όταν το βλέπουμε σε κάποιο βιντεάκι να μας προκαλεί γέλιο, αλλά όταν πρόκειται για τον δικό μας σκύλο που έχει κάνει άνω κάτω το σπίτι ψαχουλεύοντας και τρώγοντας από τα σκουπίδια, μιλάμε για μια πραγματικά δυσάρεστη εμπειρία.

Όχι μόνο γιατί εμείς πρέπει να καθαρίσουμε το χάος που άφησε πίσω του το άτακτο φιλαράκι μας αλλά και γιατί σκεφτόμαστε μήπως έφαγε κάτι που δεν έπρεπε και αν θα πρέπει πάλι να τρέχουμε στον κτηνίατρο – δεδομένου ότι στα σκουπίδια βρίσκονται χαλασμένο φαγητό ή μη βρώσιμα αντικείμενα που μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Γιατί όμως ο σκύλος μας μπορεί να του αρέσει να ψάχνει στον κάδο απορριμμάτων;

Μια τέτοια συμπεριφορά είναι αρκετά συνηθισμένη για τους σκύλους οπότε δεν είναι απαραίτητα κάτι ανησυχητικό. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να το κάνουν και να σχετίζονται με τα αρχέγονα ένστικτά τους ή με άλλους λόγους που μπορεί να αναδείξουν τελικά ένα πρόβλημα. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να εξετάσουμε τους πιο συνηθισμένους λόγους που στο σκύλο μας αρέσει να ψαχουλεύει και να τρώει από τα σκουπίδια.

1. Θέλει να φάει κι άλλο

Ακόμα και να παρέχουμε στον αγαπημένο μας τετράποδο φίλο το φαγητό που χρειάζεται και του αναλογεί στο βάρος, την ηλικία και τη φυλή του, μπορεί αυτός να θέλει να φάει περισσότερο. Όλοι ξέρουμε πόσο λαίμαργα είναι τα σκυλάκια και ότι μπορεί να φάνε μέχρι να σκάσουν. Βέβαια αυτή η αδηφάγος πείνα τους μπορεί να οφείλεται στην ηλικία τους, σε κάποια φαρμακευτική αγωγή, σε ενδεχόμενη ασθένεια ή και σε περισσότερη άσκηση από ότι ένα σκυλάκι έχει συνηθίσει.
Σε αυτό συμβάλλει η αναπτυγμένη αίσθηση της όσφρησης που έχουν, η οποία είναι πολύ καλύτερη από τη δική μας, οπότε αν μυρίσουν φαγητό στα σκουπίδια είναι σίγουρο ότι θα θελήσουν να φάνε μια μπουκίτσα. Αν και ορισμένες φυλές είναι αρκετά επιλεκτικές, γενικά οι σκύλοι ψάχνουν ενστικτωδώς οπότε αν έχουν πρόσβαση σε σακούλα σκουπιδιών με όλες αυτές τις μυρωδιές, τότε είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσουν ένα πλιάτσικο για ένα κομμάτι κοτόπουλο βρίσκεται εκεί μέσα.

2. Επιδιώκει την προσοχή μας

Ίσως είναι συνηθέστερο ένας σκύλος να ψαχουλεύει στα σκουπίδια όταν ο κηδεμόνας του δεν βρίσκεται στο σπίτι, όμως ορισμένοι σκύλοι έχουν αυτήν τη συμπεριφορά στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή ο αγαπημένος τους σκυλογονιός είναι σπίτι και μπορεί να βρίσκεται ακόμα και στο ίδιο δωμάτιο. Εννοείται πως η αντίδραση των περισσότερων ανθρώπων είναι να βάλουν τις φωνές και να αρχίσουν τα «Τι κάνεις εκεί;», «Δεν έχουμε πει ότι δεν τρώμε από τα σκουπίδια;», «Πάλι θα σε τρέχω στον κτηνίατρο;» «Κι αν μου πάθεις κάτι εγώ τι θα κάνω;» και άλλα τέτοια με αυστηρό, απογοητευμένο και ίσως λυπημένο ύφος. Φυσικά ένας σκύλος που βαριέται ή νιώθει μοναξιά καταλαβαίνει ότι με αυτή του την πράξη καταφέρνει να κερδίσει την προσοχή του κηδεμόνα του που τόσο έντονα αποζητά, οπότε θα συνεχίσει να το κάνει κάθε φορά που θέλει να μας τραβήξει την προσοχή.

3. Βαριέται

Ένας σκύλος μπορεί να αρχίσει να ψάχνει στα σκουπίδια γιατί βαριέται. Αν δουλεύετε πολλές ώρες ή αν ο καιρός δεν του επιτρέπει να βγει βόλτα όση ώρα έχει συνηθίσει, τότε πολύ πιθανό η πλήξη να τον κάνει να εξερευνήσει νέες διεξόδους και συνήθειες διασκέδασης. Εκτός βέβαια από τα σκουπίδια, που δεν είναι και ο πιο υγιεινός τρόπος να διώξει την βαρεμάρα του, μπορεί να αρχίσει να γρατζουνάει τα έπιπλα, να τρώει τους τοίχους, το κρεβάτι του ή τα παιχνίδια του. Και αρκεί μόνο μια φορά να ψάξει στα σκουπίδια επιβραβεύοντας τον εαυτό του με υπολείμματα φαγητού ή ένα άδειο κεσεδάκι γιαουρτιού, για να το κάνει ξανά και ξανά μέχρι αυτή η συμπεριφορά να γίνει συνήθεια.

4. Έχει άγχος αποχωρισμού

Ένας σκύλος που αποκτά ξαφνικά αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να είναι στρεσαρισμένος ή να έχει άγχος αποχωρισμού. Αν στα σκουπίδια δεν βρίσκεται καθόλου φαγητό αλλά μόνο για παράδειγμα χαρτί κουζίνας, και παρόλα αυτά ο σκύλος μας ψαχουλέψει στον κάδο, τότε πολύ πιθανό κάτι να τον έχει αγχώσει. Ειδικά αν αυτή η καταστροφική συμπεριφορά συνοδεύεται από πολύ γάβγισμα και άλλες ζημιές μέσα στο σπίτι, τότε καλό είναι να αναζητήσετε την αιτία και να μιλήσετε με κάποιον εκπαιδευτή σκύλων.

5. Είναι άρρωστος

Αν ο σκύλος μας απέκτησε ξαφνικά αυτή τη συνήθεια, μπορεί να είναι και κάτι παραπάνω από πλήξη ή άγχος αποχωρισμού. Η αυξημένη όρεξη των σκύλων μπορεί να είναι σύμπτωμα αρκετών γνωστών ασθενειών όπως διαβήτης, υπογλυκαιμία ή παράσιτα. Σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα όπως εμετούς, διάρροια, αυξομείωση βάρους, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με τον/την κτηνίατρο που τον παρακολουθεί.
Ορισμένα φάρμακα προκαλούν επίσης αυξημένη όρεξη και μπορούν να κάνουν το σκύλο μας να επιχειρήσει μια μικρή επιδρομή στον κάδο απορριμμάτων, οπότε είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι τα σκουπίδια βρίσκονται σε μέρος που δεν μπορεί να τα φτάσει.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή τη συμπεριφορά;

Ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια συμπεριφορά, εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε. Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να κάνουμε είναι να μαλώσουμε ή να φωνάξουμε στο σκύλο μας, γιατί πιθανότατα να μην καταλάβει το λόγο και να μπερδευτεί περισσότερο, ειδικά αν έχει περάσει αρκετή ώρα από την επιδρομή του στα σκουπίδια.

● Καλό είναι να μετακινήσουμε τον κάδο ή τη σακούλα απορριμμάτων την ώρα που δεν είμαστε σπίτι σε κάποιο σημείο που δεν είναι εύκολα προσβάσιμο στο σκύλο μας. Ίσως πάρουμε τα σκουπίδια μαζί μας φεύγοντας ή κλείσουμε την πόρτα της κουζίνας για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μια τέτοιας πράξης ή βάλουμε τον κάδο μέσα σε κάποιο ντουλάπι για να μην το βλέπει.

● Μπορούμε να αποφύγουμε να έχουμε μια απλή σακούλα για σκουπίδια γιατί έτσι είναι σα να τον προκαλούμε περισσότερο να κάνει τη ζημιά. Υπάρχουν στο εμπόριο κάδοι απορριμμάτων που είναι αρκετά ανθεκτικοί και δύσκολο να τους ανοίξει ένας σκύλος οπότε μπορούμε να κάνουμε μια έρευνα αγοράς για τον κατάλληλο.

● Μα έξυπνη λύση είναι να βάλουμε περιμετρικά στον κάδο σκουπιδιών κάποια μυρωδιά η οποία θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για το σκύλο μας, όπως είναι το πιπέρι ή τα εσπεριδοειδή.

● Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική και μπορεί να αποτρέψει έναν σκύλο από το να ψάχνει στον κάδο σκουπιδιών. Μαθαίνοντας του βασικές εντολές και χρησιμοποιώντας θετική ενίσχυση συμπεριφοράς ο σκύλος μας θα μάθει ότι ο κάδος σκουπιδιών είναι κάτι που δεν πρέπει να εξερευνεί.

● Η σωματική και πνευματική διέγερση και οι τακτικές βόλτες είναι κάτι που θα βοηθήσουν τον τετράποδο φίλο μας να αποφύγει τέτοιες πράξεις, αν ο λόγος που τις κάνει είναι το άγχος ή η πλήξη. Όσο δεν είμαστε σπίτι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετά παιχνίδια για να μην βαρεθεί και όταν είμαστε σπίτι μπορούμε να παίξουμε μαζί του για να τον ανακουφίσουμε από το άγχος του.

● Ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να ελέγξουμε είναι η διατροφή του. Μπορεί όντως ο χνουδωτός μας φίλος να πεινάει οπότε πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα της τροφής ή να επιλέξουμε κάποια άλλη η οποία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Η συμβουλή του κτηνιάτρου μας είναι και σε αυτή την περίπτωση καθοριστική ειδικά αν κρύβεται κάποια ασθένεια πίσω από αυτή τη συμπεριφορά.

Τελευταίες σκέψεις

Μπορεί εκ πρώτης όψεως το να φάει το κατοικίδιό μας από τα σκουπίδια να είναι τρομακτικό αλλά ευτυχώς τις περισσότερες φορές είναι εύκολο να αποφευχθεί. Μπορούμε να επενδύσουμε στην πρόληψη της αποφυγής αυτής της συμπεριφοράς με το να μην είναι εύκολα προσβάσιμος ο κάδος απορριμμάτων στο σκύλο μας ή αν δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που θα διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση.

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν ακούει ο σκύλος τις εντολές μας

Ο Marley είναι ένας σκύλος γεμάτος αγάπη- Διασώθηκε από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και ψάχνει ένα σπίτι

Γιατί έχει ανάγκη να διασκεδάζει ο σκύλος – Οι δημιουργικές δραστηριότητες που χρειάζεται