Οι κατηγορίες σκύλων που υιοθετούνται πιο δύσκολα στα καταφύγια
Αγγελική Μακρή
04/04/2025

Η αναζήτηση για υιοθεσία ενός σκύλου από τα πολλά καταφύγια της χώρας μας είναι μια πράξη αγάπης από μόνη της.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία σε ένα ζώο που δεν βρέθηκε με δική του ευθύνη στην κατάσταση του να είναι αδέσποτο, να αποκτήσει σπίτι και μια υπέροχη οικογένεια που θα του δώσει απλόχερα στοργή και φροντίδα. H ευγνωμοσύνη του σκύλου προς τους ανθρώπους που τον έβγαλαν από το κλουβί είναι βαθιά και συνεχόμενη.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιο αριθμών αδέσποτων, με αποτέλεσμα τα καταφύγια περισσότερο να γεμίζουν, παρά να αδειάζουν. Οι προσπάθειες και οι δράσεις των εθελοντών είναι πολλές καθώς οι άνθρωποι αυτοί κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να βελτιωθεί η κατάσταση και να βρουν, όσο το δυνατό γίνεται, περισσότερα σκυλιά το μόνιμό τους σπίτι.
Αυτό που έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, είναι πως κάποιες κατηγορίες σκύλων παραμένουν για περισσότερο καιρό στα καταφύγια σε σύγκριση με άλλες. Αρκετοί άνθρωποι ψάχνουν τον τέλειο σκύλο, με την άψογη εμφάνιση, την καθαρότητα της φυλής και, φυσικά, να είναι κουτάβι. Αυτή είναι μια -κατά τη γνώμη μου- λανθασμένη αντίληψη, από τη στιγμή που υπάρχουν τόσα αδέσποτα ζώα που περιμένουν λυπημένα για χρόνια σε κλουβιά. Επιπλέον, η αγάπη και η υπομονή είναι που δυναμώνουν τη σχέση μεταξύ κατοικίδιου και κηδεμόνα και όχι η εμφάνιση. Απόδειξη, οι αμέτρητες ιστορίες υιοθεσίας που ακούμε και διαβάζουμε συνεχώς. Όμως η αλήθεια είναι σκληρή: Κάποιοι σκύλοι στα καταφύγια μένουν στα αζήτητα.
Ας δούμε τις βασικότερες κατηγορίες σκύλων που υιοθετηθούν πολύ δύσκολα
Ηλικιωμένοι: Λίγοι θέλουν να αναλάβουν το ”συναισθηματικό κόστος” να υιοθετήσουν έναν σκύλο που διανύει τα τελευταία του χρόνια. Η ζωή του είναι έτσι κι αλλιώς σύντομη. Σε κάποιες όμως φυλές οι σκύλοι γίνονται ηλικιωμένοι, πριν καν κλείσουν τα 10 έτη ζωής. Για κάποιον ένας γεράκος σκύλος δεν έχει την τσαχπινιά του κουταβιού. Τα κτηνιατρικά επίσης έξοδα συχνά γίνονται περισσότερα με το πέρασμα των χρόνων. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι ένα τέτοιο ζώο μπορεί να μην γνωρίζει πράγματα. Αυτό είναι λάθος καθώς- βάσει στοιχείων- οι περισσότεροι σκύλοι στην τρίτη ηλικία δεν κάνουν ζημιές στο σπίτι και μαθαίνουν πολύ γρήγορα -αν δεν γνωρίζουν ήδη- την τουαλέτα έξω. Επίσης, συνήθως δεν εμφανίζουν άγχος αποχωρισμού.

Μαύροι: Αυτό δεν αφορά μόνο τους σκύλους αλλά και τις μαύρες γάτες. Ως προϊόν προκατάληψης, το μαύρο χρώμα έχει συνδεθεί με την κακοτυχία, δημιουργώντας έτσι, ένα ακόμη στερεότυπο. Μάλιστα για τους σκύλους αυτή η θεωρία εκφράζεται με το Σύνδρομο του Μαύρου Σκύλου, ενώ οι μαύρες γάτες με την Παρασκευή και 13 και τη γρουσουζιά. Ευτυχώς, γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστούν όλα αυτά τα αναχρονιστικά ευφυολογήματα.
Ανάπηροι: Λίγο να κουτσαίνει ένας σκύλος, θα ζήσει την απόρριψη από υποψήφιους κηδεμόνες. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι που γίνεται από όλους, μιας και έχουμε πολλά happy ends με τετράποδα που είναι τυφλά, τρίποδα ή αντιμετωπίζουν άλλες αναπηρίες. Ο λόγος που μπορεί να μην είναι επιθυμητοί κάποιοι σκύλοι με προβλήματα είναι επειδή υπάρχει η θεωρία ότι έχουν ανάγκη από φροντίδα, ότι δεν θα μπορούν να βγουν βόλτα για τουαλέτα και πως θα χρειάζονται αρκετά χρήματα για τα κτηνιατρικά τους έξοδα. Όμως, δεν είναι λίγοι οι σκύλοι με αναπηρίες σε καταφύγια, που έχουν μάθει μόνοι τους να συντηρούνται και να χρησιμοποιούν τις πιο δυνατές τους αισθήσεις για να καλύψουν τα κενά της πιο αδύναμης.
Μεγαλόσωμοι: Αρκετοί πιστεύουν πως η καλή συμβίωση με έναν σκύλο εξαρτάται από το πόσο μεγάλος είναι ή όχι. Οι μικρόσωμες φυλές θεωρούνται ότι είναι πιο βολικές επειδή δεν πιάνουν πολύ χώρο. Όλα αυτά φυσικά δεν ισχύουν, μιας και όσο ήρεμος και βολικός μπορεί να είναι ένας σκύλος 8 κιλών, άλλο τόσο μπορεί και ένας 40 κιλών και το ανάποδο. Όλα εξαρτώνται από τη φυλή του κάθε σκύλου, την εκπαίδευσή του αλλά και το παρελθόν του μέχρι να φτάσει στο καταφύγιο. Όλοι οι σκύλοι έχουν τις ίδιες καθημερινές ανάγκες. Η υψηλή ενέργεια και τα προβλήματα συμπεριφοράς δεν εμφανίζονται μόνο στους μεγαλόσωμους, αλλά σε όλους.
Με προβλήματα συμπεριφοράς: Πώς αλήθεια ορίζεται ένας σκύλος επιθετικός ή ότι έχει προβλήματα συμπεριφοράς; Και πότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε έναν τέτοιον μπροστά μας; Η ζωή στα καταφύγια, παρά την προσπάθεια και τη φροντίδα που δέχονται τα ζώα, δεν είναι εύκολη. Η ανάγκη για μια αγκαλιά, το κρύο και η ζέστη, η ενδεχόμενη κακοποίηση που έχουν συναντήσει στην σύντομη ζωή τους είναι βαρύ φορτίο. Η συμπεριφορά τους είναι ο καθρέφτης του παρελθόντος τους, είναι το βιογραφικό τους. Με λίγη όμως υπομονή, με τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή, με χάδια, αγάπη και μια κουβέρτα, ένας σκύλος με προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να γίνει ο πιο στοργικός σκύλος που υπάρχει.
Η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια σοβαρή υπόθεση, με πολλές υποχρεώσεις, τις οποίες ο κάθε κηδεμόνας οφείλει να γνωρίζει, πριν πάρει την οριστική του απόφαση. Ιδανικά, αν επιλέξετε να αναζητήσετε τον τετράποδο φίλο σας σε κάποιο καταφύγιο, θα πρέπει να τον δείτε μερικές φορές και να περάσετε χρόνο μαζί του. Μην διστάσετε να ζητήσετε πληροφορίες και συμβουλές από τους ανθρώπους που τον φρόντιζαν και τον ζούσαν καθημερινά, σχετικά με το χαρακτήρα, τις ανάγκες και τις συνήθειές του.