string(0) ""

Οι εγκέφαλοι των σκύλων διαφέρουν ανάλογα με τη φυλή, και αυτό οφείλεται στον άνθρωπο- Επιστήμονες εξηγούν

Στέλλα Πανοπούλου

09/07/2024

Photo: Unsplash

Υπάρχουν εκατοντάδες φυλές σκύλων: από τα μικροσκοπικά τσιουάουα μέχρι τους τεράστιους Δανούς ή τους σκύλους Αγίου Βερνάρδου, κάθε φυλή οφείλει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις ανθρώπινες προσπάθειες για εκτροφή σκύλων που θα είχαν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Δεν θα έπρεπε, επομένως, να μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι, σκύλοι διαφορετικών φυλών φαίνεται να φέρουν συγκεκριμένα, διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά, τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2019, κατά την οποία σκύλοι 33 φυλών υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες, ο τρόπος με τον οποίο έχει εκτραφεί ένα σκυλάκι αντικατοπτρίζεται στη δομή του εγκεφάλου του.

Για παράδειγμα, σκύλοι που έχουν εκτραφεί για να έχουν μικρό μέγεθος, όπως τα lhasa apso, έχουν στρογγυλά κεφάλια και αντίστοιχα στρογγυλούς εγκέφαλους οι οποίοι καταλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρο το κρανίο. Μια πιο μεγαλόσωμη φυλή όπως είναι τα golden retriever, έχει μακρύ και στενό κεφάλι, και επομένως πιο στενόμακρο εγκέφαλο που δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το κρανίο.

Σύμφωνα με την εξελικτική νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο του Harvard και υπεύθυνη της έρευνας Erin E. Hecht: “Η πιο έντονη στιγμή για μένα ήταν απλά όταν κοίταζα τις εξετάσεις. Είναι πολύ cool στην επιστήμη όταν έχεις ένα αποτέλεσμα για το οποίο δεν χρειάζονται βαρύγδουπες στατιστικές για να πεις ότι κάτι συμβαίνει εδώ.”

Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί μια επιστημονική προσέγγιση των ομοιοτήτων και των διαφορών που παρουσιάζουν οι εγκέφαλοι των σκύλων ανάλογα με τις φυλές στις οποίες ανήκουν.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, η Hecht και οι συνεργάτες της συγκέντρωσαν 62 κατοικίδια σκυλιά από Αμερικάνικες οικογένειες, μεταξύ των οποίων και beagles, yorkshire terriers, doberman pinschers, boxers, και άλλα. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τις διαφορές στο μέγεθος και στο σχήμα του εγκεφάλου των σκυλιών, και στη συνέχεια ανέλυσε τις αντιδράσεις συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου σε διαφορετικές φυλές που έφεραν συγκεκριμένα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι αρχικά εξέτρεφαν bulldogs για να τα βάζουν να παλεύουν με ταύρους, στη συνέχεια όμως τα σκυλιά αυτά έγιναν αγαπημένοι φίλοι της οικογένειας. Έτσι, στα πλαίσια της έρευνας κατηγοριοποιήθηκαν και ως σκύλοι αθλητές, και ως σύντροφοι. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε την ιστοσελίδα της Αμερικάνικης Κυνολογικής Ένωσης για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τους αρχικούς ρόλους που είχαν ανατεθεί στις διάφορες φυλές. Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν έξι εγκεφαλικά δίκτυα που ξεχώριζαν από συμπεριφορές του σκύλου, όπως είναι το κυνήγι οσμών η τη συντροφικότητα.

Για παράδειγμα, στον προμετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, υπάρχει μια περιοχή που σχετίζεται με το μέγεθος της ομάδας και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Η περιοχή αυτή είχε τις ίδιες διαφοροποιήσεις σε σκύλους που έχουν εκτραφεί για να φυλάνε κοπάδια, για να εργάζονται στον στρατό ή στην αστυνομία, και να συμμετέχουν σε αγώνες πάλης. Τα ευρήματα συνάδουν με αυτά που γνωρίζουμε γι’ αυτές τις φυλές, οι οποίες αναλαμβάνουν ρόλους που είναι “γνωστικά περίπλοκοι και απαιτητικοί, οπότε μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη από τον προμετωπιαίο λοβό,” είπε η Hecht.

Η Hecht εξήγησε, ακόμα, ότι σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων, οι εγκεφαλικές διαφοροποιήσεις μεταξύ διαφορετικών φυλών συνέβησαν αρκετά πρόσφατα στο γενεαλογικό δέντρο των σκύλων, αντί για βαθιά στο παρελθόν. Αυτό μας δείχνει ότι “η εξέλιξη των σκυλίσιων εγκεφάλων συνέβη γρήγορα. Καθιστά ξεκάθαρο το πώς οι άνθρωποι άλλαξαν τον κόσμο γύρω τους. Είναι αρκετά βαθύ, το ότι οι εγκέφαλοί μας αλλάζουν άλλους εγκεφάλους στον πλανήτη”.

Με πληροφορίες από το National Geographic

Σχετικά άρθρα

6 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε όταν μαθαίνετε έναν σκύλο να περπατάει με λουρί

Γιατί στις γάτες αρέσει να πίνουν νερό από τη βρύση του νεροχύτη

Φυσητήρες: τα γιγάντια θηλαστικά που δεν γνωρίζουμε ότι ζουν στις Ελληνικές θάλασσες