Οι αλλαγές στην καθημερινότητα που θα παρατηρήσετε στον ηλικιωμένο σκύλο σας
Αγγελική Μακρή
27/01/2025
Μία από τις μεγαλύτερες αδικίες του σύμπαντος είναι η σύντομη ζωή του κατοικίδιου που έχουμε υιοθετήσει. Από τη μέρα που θα αγκαλιάζετε το κουτάβι, μέχρι την στιγμή που θα αποχαιρετάτε τον ηλικιωμένο σκύλο σας, είναι μερικά χρόνια απόσταση.
Η πιο άσχημη στιγμή στη ζωή με ένα κατοικίδιο είναι αυτή που πρέπει να το αποχαιρετίσουμε. Όλοι οι κηδεμόνες απευχόμαστε να έρθει αυτή η στιγμή, γνωρίζοντας όμως ότι είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Όσα ζωάκια και αν αποκτήσουμε, κάθε “αντίο” που λέμε είναι βαρύ και αξεπέραστο. Μάλιστα, ορισμένοι αποφεύγουν να υιοθετήσουν ξανά επειδή δεν μπορούν να αντέξουν τον πόνο του αποχωρισμού. Γι’ αυτό κάθε στιγμή με τον σκύλο και τη γάτα μας πρέπει να είναι μοναδικές, να γιορτάζουμε και να χαιρόμαστε την κοινή ζωή μαζί τους, να συγχωρούμε τα λάθη τους και να τα αγαπάμε όσο πιο δυνατά γίνεται.
Όσο μεγαλώνουν οι σκύλοι, αλλάζουν όχι μόνο εξωτερικά αλλά και στη συμπεριφορά τους. Όταν το ζωάκι σας μπει στην τρίτη ηλικία καλό θα είναι να ζητήσετε βοήθεια από τον κτηνίατρό σας.
Οι αλλαγές που θα παρατηρήσετε σε έναν ηλικιωμένο σκύλο
Δεν έχει πολλή όρεξη για φαγητό. Το φαγητό δεν είναι πλέον τόσο διασκεδαστικό μιας και η οσμή και η γεύση εξασθενούν. Και δεν πρόκειται για τη συγκεκριμένη απώλεια όρεξης που παρατηρείται το καλοκαίρι, οπότε όλα τα σκυλιά τρώνε λιγότερο και προτιμούν να πηγαίνουν στο φαγητό τους τις ώρες που δροσίζει, δηλαδή νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Αν διαπιστώσετε απώλεια βάρους στον ηλικιωμένο σκύλο σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Εξάλλου, στις ετήσιες επισκέψεις γίνεται πάντα μέτρηση του βάρους του, οπότε αν υπάρχει μείωση, θα την παρατηρήσει και ο γιατρός και θα σας προτείνει τις επόμενες κινήσεις.
Κοιμάται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας Εκτός από τον βραδινό ύπνο που είναι εντελώς φυσιολογικός, όλοι οι σκύλοι κοιμούνται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τόσο τα κουτάβια, όσο και οι ηλικιωμένοι σκύλοι, τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνούν με ύπνο. Τα μεν μωρά επειδή θέλουν να έχουν ενέργεια για τις ζαβολιές τους, οι δε παππούδες επειδή χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση και έχουν λιγότερη ενέργεια. Οι ηλικιωμένοι θα ξυπνήσουν όταν ακούσουν ένα θόρυβο ή όταν σηκωθείτε κι εσείς, αλλά την περισσότερη μέρα θα είναι σε κάποιο μαλακό μαξιλάρι ή κρεβάτι και θα ρίχνουν τους υπνάκους τους.
Πίνει λιγότερο νερό. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο αφυδάτωσης και μπορεί να πηγάζει από κάτι απλό όπως το να μην έχει πρόσβαση στο μπολ του επειδή δεν μπορεί να ανέβει σκάλες. Φροντίστε το σπίτι ώστε να είναι προσβάσιμο στον σκύλο, κάντε την καθημερινότητά του πιο απλή, χωρίς σκάλες και εμπόδια. Ο πιο απλός τρόπος για να παρατηρήσετε αν τον εμποδίζει κάτι, είναι να βλέπετε πώς ανταποκρίνεται στις καθημερινές συνήθειές του ή αν αντιμετωπίζει πρακτικές δυσκολίες. Σκεφτείτε πως το ίδιο θα κάνατε και για έναν ηλικιωμένο συγγενή σας.
Αρχίζει να εμφανίζει προβλήματα στοματικής υγιεινής. Από κακοσμία και λεκέδες στα δόντια, μέχρι απώλεια δοντιών, αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν. Όλα αυτά μπορεί να ήρθαν τώρα εξαιτίας της ηλικίας, αλλά ίσως είναι και συνέπεια από την έλλειψη φροντίδας στη συγκεκριμένη περιοχή, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τσεκάρετε τα δόντια και τα ούλα του σκύλου σας συχνά, ζητήστε το από τον κτηνίατρο σε κάθε επίσκεψη και επιδιώξτε να τα βουρτσίζετε 2-3 φορές την εβδομάδα. Τέλος, αποφύγετε να τον αφήνετε να μασάει πέτρες, κόκκαλα και άλλα αντικείμενα που μπορεί να βλάψουν τα δόντια του, κάτι που καλό είναι να συμβαίνει σε όλα τα στάδια της ζωής του.
Αυξάνεται το βάρος του. Επειδή δεν έχει όρεξη να κάνει μεγάλες βόλτες ή να τρέξει όπως παλιά, πρέπει να τον ενθαρρύνετε να πηγαίνει για περπάτημα καθημερινά. Παράλληλα, μειώστε αν χρειαστεί την ημερήσια μερίδα του και φυσικά τις περιττές λιχουδιές. Βγάλτε ένα νέο πρόγραμμα διατροφής, αλλάξτε την τροφή του σε μία διαίτης, πάντα σε συνεργασία με τον κτηνίατρό σας
Αδυνατίζει η ακοή και η όρασή του. Το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους. Παρατηρήστε τον σκύλο σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να δείτε αν βλέπει και ακούει. Ίσως κουτουλάει σε έπιπλα, ίσως να μην ακούει όταν τον φωνάζετε ή όταν χτυπάει το κουδούνι. Θα χρειαστεί να του μάθετε νέες εντολές και να τον ενθαρρύνετε, χωρίς άγχος και πίεση, ώστε να προσαρμοστεί στην νέα καθημερινότητά του.
Επηρεάζεται περισσότερο από τον καιρό. Ζεσταίνεται και κρυώνει πιο εύκολα επειδή το τρίχωμά του γίνεται πιο λεπτό, πιο αδύναμο. Τον χειμώνα κρατήστε τον ζεστό, φροντίζοντας να υπάρχει πάντα ένα μέρος με κουβέρτες για να ξαπλώνει. Όταν λείπετε τις κρύες μέρες, μην αφήνετε ανοιχτά παράθυρα και αποφύγετε να τον βγάζετε νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ αν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Δοκιμάστε να του βάλετε και ένα μπουφανάκι για σκύλους, εάν φυσικά του αρέσει και το δέχεται.
Χρειάζεται βοήθεια για να ανέβει και να κατέβει στο κρεβάτι, στον καναπέ, στις σκάλες, στο αυτοκίνητο κλπ. Ενώ μέχρι πρότινος κινούνταν σαν αστραπή, από έπιπλο σε έπιπλο και εμφανιζόταν ξαφνικά μπροστά σας μόλις ανοίγατε κάτι να φάτε, τώρα όλα αυτά γίνονται με δυσκολία. Οι αρθρώσεις σε έναν ηλικιωμένο σκύλο εξασθενούν και ακόμη κι αν δεν έχει εμφανίσει κάποιο πρόβλημα, η πρόληψη θα τον ωφελήσει.
Άλλοι σκύλοι θα εμφανίσουν κάποιες από αυτές τις αλλαγές, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, άλλοι όχι. Αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί ο κάθε ένας είναι ξεχωριστός. Η αλήθεια είναι πως χρειάζονται ακόμη περισσότερη αγάπη και κατανόηση όταν γίνονται ανήμποροι. Πάντα μέσα στο βλέμμα τους εντοπίζουμε μια αχνή κουταβίσια σπίθα, μία μικρή όρεξη για αταξία. Και όταν βολεύονται στο κρεβατάκι τους αναστενάζουν με ευγνωμοσύνη.