Οφθαλμολογικά προβλήματα βραχυκεφαλικών φυλών σκύλων: Τι πρέπει να γνωρίζουμε και πώς τα προλαμβάνουμε
Ιωάννα Ζηκοπούλου DVM
10/02/2025
![](https://www.topetmou.gr/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_2163658675-768x511.jpg)
Τα τελευταία χρόνια, οι βραχυκεφαλικοί σκύλοι, όπως τα Αγγλικά και Γαλλικά Bulldogs, τα Pugs και τα Pekingese, έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισής τους. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά τους τα καθιστούν ευάλωτα σε ποικίλα προβλήματα, όπως αναπνευστικά, μυοσκελετικά, δερματικά και ιδιαίτερα οφθαλμολογικά, τα οποία απαιτούν έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.
[Γράφει η Ζηκοπούλου Ιωάννα, DVM, μετεκπαιδευθείσα στο τμήμα Οφθαλμολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική.]
Ανατομικά χαρακτηριστικά και οφθαλμική ευαισθησία
Κύριο χαρακτηριστικό των σκύλων αυτών είναι να μεγάλα και προεξέχοντα μάτια, τα μάτια των οποίων φαίνονται ιδιαίτερα μεγάλοι, λόγω της θέσης τους. Η κοιλότητα μέσα στην οποία βρίσκονται (ο οφθαλμικός κόγχος) είναι αρκετά αβαθής, με αποτέλεσμα τα μάτια να είναι τοποθετημένα εξωτερικότερα. Αυτό, συνδυάζεται με ένα ευρύ βλεφαρικό άνοιγμα, με συνέπεια την υπερέκθεση των οφθαλμών που προδιαθέτει σε τραυματισμούς και ξηρότητα. Κάποιες φορές δε, οι σκύλοι αυτοί δεν μπορούν να κλείσουν πλήρως τα βλέφαρά τους (λαγόφθαλμος) που είναι ιδιαίτερα εμφανές κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ένα συχνό ανατομικό πρόβλημα των σκύλων αυτών αφορά στα βλέφαρα και στις δερματικές πτυχές του προσώπου.
Τα βλέφαρα συχνά εμφανίζουν μη φυσιολογική θέση, καθώς το χείλος του βλεφάρου μπορεί να στρέφεται είτε προς τα μέσα (εντρόπιο) είτε προς τα έξω (εκτρόπιο). Στη πρώτη περίπτωση, οι τρίχες του βλεφάρου έρχονται σε επαφή με τον οφθαλμό με αποτέλεσμα την τριβή και συχνά τον τραυματισμό του, ενώ στη δεύτερη, δεν προστατεύεται καλά ο οφθαλμός. Αντίστοιχα, οι δερματικές πτυχές του προσώπου συχνά έρχονται σε επαφή με τον βολβό, δημιουργώντας τα ίδια προβλήματα με το εντρόπιο. Αυτές οι ιδιαιτερότητες μπορούν να προκαλέσουν δακρύρροια, λόγω παρεμπόδισης της αποχέτευσης των δακρύων προς τη μύτη, όπως γίνεται φυσιολογικά. Στη περίπτωση αυτή, τα δάκρυα καταλήγουν έξω από τα βλέφαρα βρέχοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια.
![](https://www.topetmou.gr/wp-content/uploads/2024/05/shutterstock_1929344183-1024x681.jpg)
Ξηροφθαλμία και οφθαλμικά εκκρίματα
Ένα συχνό σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν οι κηδεμόνες είναι η παρουσία εκκρίματος (τσίμπλας) στα μάτια του σκύλου τους. Αυτή δεν είναι φυσιολογική και συνήθως υποδηλώνει ξηροφθαλμία. Οι βραχυκεφαλικοί σκύλοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ξηροφθαλμία, ένα πρόβλημα που μπορεί αρχικά να φαίνεται ήπιο, αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ενδέχεται να εξελιχθεί σε σοβαρή κατάσταση.
Προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου (CherryEye)
Οι βραχυκεφαλικοί σκύλοι έχουν επίσης προδιάθεση για προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου, γνωστή ως CherryEye.
– Ο δακρυϊκός αδένας μετατοπίζεται από τη φυσιολογική του θέση και εμφανίζεται ως ένα ροζ μόρφωμα στην εσωτερική γωνία του ματιού.
– Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ο αδένας μπορεί να υπολειτουργεί, οδηγώντας σε ξηροφθαλμία.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα, στα οποία κάποιες φυλές έχουν προδιάθεση, όπως η μελαγχρωστική κερατίτιδα στα Pug, το γλαύκωμα στα Shih Tzu, παραμένουσες κορικές μεμβράνες στα French Bulldogs κ.α.
![](https://www.topetmou.gr/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_1859388916.jpg)
Η σημασία της πρόληψης και της φροντίδας
Πολλά από τα οφθαλμολογικά προβλήματα των φυλών αυτών, αρχικά μπορεί να μη γίνουν αντιληπτά. Για το λόγο αυτό οι κηδεμόνες μπορούν να προγραμματίσουν έναν οφθαλμολογικό έλεγχο αφού υιοθετήσουν έναν τέτοιο σκύλο, ώστε να εντοπίσουν και να ενημερωθούν για τα προβλήματα που ίσως έχει το κατοικίδιό τους.
Στη συνέχεια και μέχρι ο σκύλος να ενηλικιωθεί, είναι κάλο να γίνεται ένας προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος κάθε 6-12 μήνες, ώστε να εντοπιστούν πιθανά αρχόμενα προβλήματα. Είναι σημαντικό οι κηδεμόνες να μην παραβλέπουν συμπτώματα ενόχλησης ή εκκρίματος και να συμβουλεύονται τον κτηνίατρό τους.
*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Η Ιωάννα Ζηκοπούλου Κτηνίατρος, Μετεκπαιδευθείσα στην Οφθαλμολογία Κ.Ζ.Σ., Τμήμα Κτηνιατρικής Α.Π.Θ. εργάζεται στην ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ Κτηνιατρική Κλινική η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.