string(0) ""

Οδηγός επιβίωσης στην εφηβεία του σκύλου σας – Τι να κάνετε όταν είναι ακόμα κουτάβι

Μυρτώ Τζώρτζου

18/02/2024

Photo: Unsplash

Αν έχετε βρεθεί να αναρωτιέστε γιατί το κουτάβι σας έχει αρχίσει να μην υπακούει καθόλου σε όσα του λέτε κάνοντας τα δικά του, μάλλον ήρθε η ώρα να σκεφτείτε ότι έχετε να αντιμετωπίσετε την πιο δύσκολη και απαιτητική φάση της ζωής του που δεν είναι άλλη από την εφηβεία. Οπλιστείτε λοιπόν με άπειρη υπομονή, προσδεθείτε για αυτό το ταξίδι στο άγνωστο και κάντε τις… προσευχές σας.

Ο σκύλος στην εφηβεία μπορεί να κάνει τα πάντα: Να αψηφά όλους τους κινδύνους, να κάνει τρέλες που μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή του, να είναι υπερβολικά και αφόρητα ανυπάκουος, να προσπαθεί να ξεπεράσει τα όριά του και γενικά να συμπεριφέρεται με τον πιο παράλογο τρόπο.

Ευτυχώς για εσάς, υπάρχουν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε σε αυτή την ιδιαίτερη φάση του- κατά τα άλλα λατρεμένου- κατοικιδίου σας.

Οι σκύλοι περνούν πραγματικά εφηβεία

Για το αν πραγματικά υπάρχει εφηβεία στους σκύλους ή είναι απλά ένας όρος έχουν γίνει πολλές έρευνες στο παρελθόν. Και όλες κατέληξαν στο ότι, ναι, τα αγαπημένα μας σκυλιά γίνονται σε κάποια στιγμή της ζωής τους έφηβοι.

Σε γενικές γραμμές, τα κουτάβια περνούν τη δύσκολη “εφηβική φάση” περίπου στους 7-10 μήνες. Έχετε όμως υπόψη σας ότι αυτό το χρονικό διάστημα έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, όπως το φύλο, τη φυλή, το χαρακτήρα, το περιβάλλον, το πώς μεγάλωσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή και άλλα.

Μπορούμε να αποφύγουμε αυτή τη φάση;

Αν και υπάρχουν, όπως αναφέραμε, κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε όλα να είναι λιγότερο «επαναστατικά» την περίοδο αυτή, η αλήθεια είναι ότι η φάση αυτή- ας είναι καλά οι ορμόνες- είναι συχνά εκτός του ελέγχου σας.

Οδηγός επιβίωσης στην εφηβεία του σκύλου σας

Παρόλο που δεν υπάρχει μια λύση για να επιβιώσετε από αυτή τη φάση της «εξέγερσης», υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε να γίνει αυτή η περίοδος λιγότερο δυσάρεστη και λιγότερο εξοντωτική για εσάς. Τρεις λοιπόν είναι οι συμβουλές των ειδικών:

1. Δίνουμε λιγότερες ελευθερίες στον σκύλο

2. Μαθαίνουμε περισσότερα για αυτή τη φάση

3. Κρατούμε τον σκύλο μας απασχολημένο

1. Δίνουμε λιγότερες ελευθερίες

Συχνά, καθώς τα κουτάβια μας αρχίζουν να βελτιώνονται σε ορισμένες συμπεριφορές, αρχίζουμε να τους δίνουμε περισσότερη ελευθερία. Αυτό μπορεί να είναι η ελευθερία στο σπίτι, η ελευθερία χωρίς λουρί, η ελευθερία με τις επιλογές και άλλα πράγματα. Δυστυχώς, όταν δίνεις σε ένα «επαναστατημένο» έφηβο κουτάβι ελευθερίες, δημιουργείς μια συνταγή για καταστροφή!

Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να δώσετε στο κουτάβι σας περισσότερη ελευθερία, οι ειδικοί συνιστούν να παραμείνετε σε αυτό που ξέρετε ότι έχει λειτουργήσει τους πρώτους μήνες της ζωής του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάζετε τον σκύλο σας σε κλουβί κάποιες ώρες που δεν είστε στο σπίτι, να μην τον αφήνετε χωρίς λουρί και γενικά να κάνετε διακριτά τα όρια στα πάντα.

2. Μαθαίνουμε περισσότερα για αυτή τη φάση

Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα για το τι εστί εφηβεία του σκύλου ώστε να μας έρθουν τα πράγματα πιο εύκολα. Και δεν σταματάμε να ενημερωνόμαστε μέχρι να περάσει η φάση αυτή.

Δυστυχώς οι περισσότεροι αρχίζουμε να εφησυχάζουμε όταν βλέπουμε μια καλυτέρευση της συμπεριφοράς του κουταβιού μας. Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι όλα αποδίδουν και γινόμαστε τεμπέληδες με την εκπαίδευσή μας. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται αν είναι δυνατόν!

Η ηλικία των 7-10 μηνών είναι η ιδανική στιγμή για να μάθετε πολλά πράγματα τόσο για το δικό σας καλό όσο και για του έφηβου σκύλου σας. Τώρα αν καταφέρετε να συνεχίσετε την εκπαίδευσή σας με συνέπεια για ολόκληρο τον πρώτο χρόνο της ζωής του σκύλου σας, θα είστε πολύ χαρούμενοι που το κάνατε!

3. Κρατούμε τον σκύλο μας απασχολημένο

Οι έφηβοι σκύλοι είναι γεμάτοι ενέργεια! Οι μεγαλύτεροι περίπατοι σε ήσυχες τοποθεσίες, η εξερεύνηση των διαφόρων μυρωδιών και τα νέα συναρπαστικά παιχνίδια είναι μερικά από τα πιο ευχάριστα πράγματα για αυτούς σε αυτή την ηλικία. Τα παιχνίδια φυσικά είναι η καλύτερη στιγμή τους. Μπορείτε να τους μάθετε νέα κόλπα και να κρατάτε αμείωτο το ενδιαφέρον τους ώστε να υπάρχει εκτόνωση.

Θυμηθείτε όμως να βάζετε όρια. Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει το παιχνίδι. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε στον σκύλο σας “ώρα για παιχνίδι” ή να του δείξετε ένα παιχνίδι. Στη συνέχεια, όταν τελειώσετε το παιχνίδι, πείτε “τέλος” και πάρτε το παιχνίδι και δώστε στον σκύλο σας κάτι να κάνει. Όταν τελειώσει μια διασκεδαστική δραστηριότητα, μπορείτε επίσης να σκορπίσετε μερικά καλούδια (λιχουδιές) ή να δώσετε στον σκύλο σας κάτι για να μασουλήσει.

Ωστόσο, ορισμένοι έφηβοι σκύλοι φαίνεται να φοβούνται και να ανησυχούν περισσότερο αυτό το χρονικό διάστημα που περνούν εφηβεία, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν υπακούουν στις εντολές των κηδεμόνων τους. Συχνά μάλιστα αρχίζουν να παρουσιάζουν συμπεριφορές όπως καταστροφικότητα, ακαθαρσίες στο σπίτι ή υπερβολικό γάβγισμα. Και εδώ θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Είναι πολύ σημαντικό οι σκύλοι να μην τιμωρούνται για τους “κακούς τους τρόπους”. Το να διώχνετε τα σκυλιά, να τους φωνάζετε ή να χρησιμοποιείτε πιο βίαιες προσεγγίσεις θα τα κάνει ακόμα πιο τρομοκρατημένα και αγχωμένα και η συμπεριφορά τους μπορεί να επιδεινωθεί.

Τι γίνεται όμως αν τίποτα δεν λειτουργεί;

Εάν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι καιρός να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Προσοχή: Η κακή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της εφηβικής περιόδου των σκύλων μπορεί επίσης να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, οπότε ζητήστε πρώτα από έναν επαγγελματία να αξιολογήσει το κατοικίδιο ζώο σας για να το αποκλείσει.

Τέλος αυτό που θα θέλαμε να σας συμβουλέψουμε είναι: υπομονή, υπομονή, υπομονή. Όπως συμβαίνει και με εμάς, εφηβεία είναι, θα περάσει.

Σχετικά άρθρα

Ο Marley είναι ένας σκύλος γεμάτος αγάπη- Διασώθηκε από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και ψάχνει ένα σπίτι

Γιατί έχει ανάγκη να διασκεδάζει ο σκύλος – Οι δημιουργικές δραστηριότητες που χρειάζεται

Κουίζ: Ποιο κατοικίδιο είστε σύμφωνα με την προσωπικότητά σας