Μύθοι και αλήθειες για τον πυρετό του σκύλου
Μυρτώ Περράκη
05/07/2023

Ανησυχείτε ότι ο σκύλος σας είναι ζεστός; Δεν ξέρετε αν πρέπει να τον θερμομετρήσετε και πώς; Και αν έχει πυρετό, πώς μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε;
Ζητήσαμε από την κτηνίατρο Μυρτώ Περράκη να μας διαφωτίσει.
1. Η φυσιολογική θερμοκρασία των σκύλων είναι αρκετά πάνω από του ανθρώπου. Ένα 39άρι που θα καταγράψει το θερμόμετρο και θα ανησυχούσε τους ανθρώπους είναι νορμάλ για τους περισσότερους σκύλους.
2. Αν ακουμπήσουμε το σκύλο μας και τον αισθανθούμε ζεστό, δεν είναι απαραίτητο ότι έχει πυρετό.
3. Στους σκύλους τυπικά ο πυρετός συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα: κατάπτωση, έλλειψη όρεξης και διάθεσης να κινηθούν, κ.ό.κ.
4. Οπότε πριν από μια θερμομέτρηση, θα έχουμε ήδη καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά, και απλώς ενδεχομένως να επιβεβαιώσουμε ότι ο σκύλος μας έχει και πυρετό.
5. Είναι μύθος ότι οι σκύλοι «κρυολογούν» λόγω κρύου. Το κρύο απλώς ρίχνει το ανοσοποιητικό τους, και βρίσκει ευκαιρία να τους «χτυπήσει» μια ίωση.
6. Είναι προτιμότερο να μην προσπαθήσουμε να θερμομετρήσουμε το σκύλο μόνοι στο σπίτι μας, καθώς δεν είναι πολύ εύκολο. Χρειαζόμαστε σίγουρα και άλλο άτομο για να μας βοηθήσει, το οποίο θα τον κρατάει προσεκτικά. Το πιο πιθανό είναι η μέτρηση που θα κάνουμε να μην είναι αξιόπιστη.
7. Παρόλα αυτά, εάν το επιχειρήσουμε, δεν χρησιμοποιούμε ποτέ υδραργυρικό θερμόμετρο γιατί μπορεί να σπάσει και να τον δηλητηριάσουμε ή τραυματίσουμε σοβαρά. Στην καλύτερη περίπτωση θα «κυνηγάμε» τον υδράργυρο στο σπίτι.
8. Επίσης, δεν ενδείκνυται να προσπαθήσουμε να πάρουμε τη θερμοκρασία του σκύλου από το στόμα ή τη μασχάλη. Η μέτρηση δεν θα είναι αξιόπιστη, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ο σκύλος να δαγκώσει ή να καταπιεί το θερμόμετρο με όλα τα πιθανά οδυνηρά επακόλουθα.
9. Η πιο αξιόπιστη μέτρηση είναι μέσω του απευθυσμένου (πρωκτού) του σκύλου. Επειδή όμως πρέπει να πάρουμε τη θερμοκρασία του εντέρου και όχι των κοπράνων, το θερμόμετρο πρέπει να τοποθετηθεί σε κλίση. Και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να κάνει μόνος του ένας κηδεμόνας. Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση καλό είναι όλα αυτά να γίνουν στο κτηνιατρείο.
10. Είναι μύθος ότι αν η μύτη του σκύλου μας είναι ξερή, οπωσδήποτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας πάντοτε τη γενική του κατάσταση και εάν έχει και κάποιο άλλο σύμπτωμα για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα.
11. Για να δροσίσουμε το σκύλο μας αν είναι εμπύρετος, μπορούμε να του δώσουμε να πιει νερό (χωρίς να τον πιέσουμε).
12. Μπορούμε επίσης να τον κάνουμε μπάνια με δροσερό νερό.
13. Τέλος, για να του ρίξουμε τον πυρετό, του χορηγούμε ειδικά φάρμακα που θα μας συστήσει ο κτηνίατρός μας.
14. Ο πυρετός στο σκύλο δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, ή εχθρός μας, όταν κυμαίνεται μεταξύ κάποιων ορίων, π.χ. έναν με δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τη φυσιολογική θερμοκρασία του ζώου (η οποία είναι μεταξύ 39,5 και 40,5 βαθμών Κελσίου). Σε αυτή την περίπτωση ο πυρετός αποτελεί ένδειξη ότι ο οργανισμός αντιδρά και πολεμάει, για παράδειγμα, κάποιο λοιμογόνο παράγοντα (μικρόβιο, ιό, κλπ.). Ενίοτε πρόκειται για κάποια δέκατα (τα οποία μπορούν να προκληθούν και από το στρες της επίσκεψης στο κτηνιατρείο).
15. Φυσικά εάν ο πυρετός, σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, επιμείνει και μας ανησυχεί, μιλάμε άμεσα με τον κτηνίατρό μας.
Συμπερασματικά: Ένας πυρετός στο σκύλο δεν θα πρέπει απαραίτητα να μας ανησυχήσει. Όπως και στους ανθρώπους, πρόκειται για την άμυνα του οργανισμού. Εάν ωστόσο επιμείνει, μαζί με άλλα συμπτώματα, δεν μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα αλλά απευθυνόμαστε στον κτηνίατρό μας.
Καλό είναι επίσης η θερμομέτρηση του σκύλου να γίνει από τον κτηνίατρο. Εάν, παρ’ όλα αυτά, επιχειρήσουμε να την κάνουμε μόνοι μας, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικό/ψηφιακό θερμόμετρο.
Τέλος, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το πιθανότερο είναι, με δεδομένο ότι οι σκύλοι δύσκολα θα παραμείνουν ακίνητοι στη διάρκεια της θερμομέτρησης, ενώ και εμείς μπορεί να μην έχουμε βρει το σωστό σημείο, η μέτρηση που θα κάνουμε σπίτι να μην είναι αξιόπιστη.