string(0) ""

Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία ενός σκύλου – Πώς να τη μετρήσετε μόνοι σας

Αγγελική Μακρή

22/01/2025

Είναι συνήθως δύσκολο να αντιληφθούμε πότε έχει ο σκύλος μας πυρετό. Υπάρχουν όμως ενδείξεις για να μας παρακινήσουν να το ερευνήσουμε.

Όταν υιοθετούμε έναν σκύλο, αναλαμβάνουμε ταυτόχρονα και κάποιες υποχρεώσεις. Η προστασία της υγείας του είναι από τις σημαντικότερες. Αρκετά προβλήματα σκύλων που σχετίζονται με την υγεία τους μπορούμε να τα αντιληφθούμε άμεσα από τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, όταν κάνει διάρροια ή εμετό, αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά. Με τον πυρετό, όμως, θα πρέπει να έχουμε το νου μας στα συμπτώματα.

Ποια θεωρείται φυσιολογική θερμοκρασία;

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, η φυσιολογική θερμοκρασία του σκύλου είναι λίγο μεγαλύτερη και κυμαίνεται μεταξύ 38°C – 39.2°C. Όταν αρχίζει να υπερβαίνει τους 39.5°C, είναι η στιγμή να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι ενδέχεται να έχουν λίγο χαμηλότερες τιμές στη φυσιολογική τους θερμοκρασία, η οποία κυμαίνεται στους 37.2°C με 38.6°C. Όσο για τα κουτάβια, οι τιμές είναι ανάμεσα σε 37.8°C και 39.2°C.

Πώς να πάρετε μόνοι σας τη θερμοκρασία του σκύλου

Αρκετοί κηδεμόνες επιλέγουν να κάνουν οι ίδιοι όσα περισσότερα γίνεται, σχετικά με τη φροντίδα του σκύλου τους. Από το μπάνιο και το κόψιμο των νυχιών, μέχρι να διαπιστώνουν αν είναι άρρωστοι. Όταν κάτι δεν πάει καλά στην υγεία του, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που το καταδεικνύουν. Όταν όμως θέλουν να δουν αν ο σκύλος έχει πυρετό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν θερμόμετρο για να έχουν ακριβείς ενδείξεις. Είναι βέβαια ενοχλητική διαδικασία για τον σκύλο και δύσκολα θα μείνει ακίνητος. Αν δεν είστε σίγουροι, μην το δοκιμάσετε και ζητήστε από τον κτηνίατρο να σας δείξει τον τρόπο.

Δείτε τους τρόπους που υπάρχουν, τα συν και τα κατά:

Ψηφιακό θερμόμετρο όπου λαμβάνει τη θερμοκρασία από τον πρωκτό. Η διαδικασία λειτουργεί μερικά δευτερόλεπτα. Θα χρειαστείτε όμως βοήθεια, καθώς ο σκύλος δεν θα μείνει ακίνητος. Θα χρειαστεί να έχετε κάποια λιπαντική ουσία, κατά προτίμηση από το φαρμακείο και με βάση το νερό, για να λιπάνετε την άκρη του θερμόμετρου. Ο άνθρωπος που θα κρατάει τον σκύλο μπορεί να του δώσει μια λιχουδιά να γλείφει, έτσι ώστε να είναι απασχολημένος. Τοποθετήστε το θερμόμετρο 2 περίπου εκατοστά στον πρωκτό, πάντα με μαλακές κινήσεις και αφήστε το για 60 περίπου δευτερόλεπτα.

– Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ θερμόμετρο με υδράργυρο.

– Τα ψηφιακά θερμόμετρα που λαμβάνουν τη θερμοκρασία στο μέτωπο ή στο αυτί δεν θεωρούνται ακριβείας για τους σκύλους.

Σημαντικό είναι να έχετε άνεση με τον σκύλο σας στο να τον ακουμπάτε στο πρόσωπο, να είναι δεκτικός στο να ελέγχετε τα αυτιά, τα δόντια, τις πατούσες, κλπ. Αυτή η άνεση δημιουργείται από νωρίς, μόλις υιοθετήσετε τον τετράποδο φίλο σας. Η εμπιστοσύνη μεταξύ σας χτίζεται από νωρίς. Αν δεν το έχετε κατακτήσει αυτό με το κατοικίδιό σας, δύσκολα θα σας αφήσει να του πάρετε τη θερμοκρασία.

Για ποιο λόγο μπορεί να ανέβει η θερμοκρασία του σκύλου

Κάποιες φορές είναι φυσιολογική η άνοδος της θερμοκρασίας του σκύλου, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διερευνήσετε τις αιτίες που το προκάλεσαν.

Υπερβολική άσκηση: Όταν ένας σκύλος είναι υπερδραστήριος είτε από χαρά είτε επειδή παίζει και κάνει σωματικές δραστηριότητες.

Ζεστός καιρός: Το καλοκαίρι οι περισσότεροι σκύλοι υποφέρουν καθώς το σώμα τους καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να συνηθίσει τις υψηλές θερμοκρασίες.

Φλεγμονή: Όταν ο σκύλος ανεβάζει πυρετό, ίσως να προσπαθεί να καταπολεμήσει ο οργανισμός του κάποια λοίμωξη ή φλεγμονή.

Άγχος: Σε κάποιες περιπτώσεις που το κατοικίδιο βιώνει έντονο στρες, ανεβαίνει η θερμοκρασία του.

Παρενέργειες από φαρμακευτική αγωγή: Αν κάνει κάποια θεραπεία και εμφανίσει πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο.

Τα σημάδια ότι ο σκύλος έχει πυρετό:

Δείτε μερικά συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξετε και τα οποία ίσως υποδηλώνουν ότι είναι άρρωστος:

– Λήθαργος

– Αδυναμία

– Μειωμένη δραστηριότητα (δεν έχει όρεξη να παίξει)

– Τρέμουλο

– Ανορεξία

– Συνεχόμενη σιελόρροια και λαχάνιασμα

– Δύσπνοια

– Εμετοί και διάρροια

– Επιθετικότητα


Για πόσο καιρό μπορεί ένας σκύλος να έχει πυρετό;

Υπάρχουν οι περιπτώσεις όπου η θερμοκρασία του ζώου μπορεί να ανέβει προσωρινά, για λόγους που δεν σχετίζονται με κάποια ασθένεια, όπως η ζέστη και η έντονη σωματική δραστηριότητα. Αν όμως διαπιστώσετε ότι η τιμή της έχει φτάσει τους 39.7°C και παραμένει εκεί για πάνω από 24 ώρες, πρέπει να πάρετε τηλέφωνο τον γιατρό.

Πώς να περιθάλψετε στο σπίτι τον σκύλο, μέχρι να πάτε στον κτηνίατρο

Αφού αντιληφθείτε ότι έχει πυρετό, επικοινωνήστε με τον γιατρό. Σε καμία περίπτωση μην δώσετε στον σκύλο σας παρακεταμόλη, τα αντιπυρετικά δηλαδή που παίρνετε εσείς όταν έχετε πυρετό. Ρωτήστε τον τι μπορείτε να κάνετε μέχρι να τον πάτε για εξέταση. Μερικές φορές τον ανακουφίζουν τα εξής- για να τα κάνετε όμως θα πρέπει να έχετε την άδεια του κτηνίατρου.

– Βάλτε τον σε ένα δροσερό μέρος, ειδικά αν ο πυρετός προέρχεται από θερμοπληξία

– Δώστε του κρύο νερό και παγάκια

– Χρησιμοποιήστε βρεγμένες πετσέτες και ένα δροσιστικό στρωματάκι (cooling mat) για να ξαπλώσει πάνω τους

– Μην τον ενθαρρύνετε να παίξει, για παράδειγμα μην του πετάξετε το μπαλάκι

left arrow
right arrow

Κάθε σκύλος, ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του, είναι διαφορετικός. Εμείς καταγράφουμε γενικές τιμές και καταστάσεις. Ρωτήστε τον κτηνίατρο να σας πει ποιες θεωρούνται φυσιολογικές θερμοκρασίες για τον δικό σας σκύλο και αν μένετε μακριά ή είναι δύσκολη η πρόσβαση στο ιατρείο, ζητήστε να σας πει πώς να τσεκάρετε μόνοι σας αν ο σκύλος σας έχει πυρετό.

Σχετικά άρθρα

Προϊόντα για να απαλλαγείτε από τις τρίχες διατηρώντας υγιή τη γούνα του κατοικιδίου σας

Πώς να περιποιηθείτε σωστά το τρίχωμα του σκύλου ή της γάτας σας

Τι μπορείτε να καταλάβετε από την στάση που κοιμάται ο σκύλος σας