string(0) ""

Ιδρώνουν οι σκύλοι; Τι λέει η επιστήμη

Στέλλα Πανοπούλου

26/08/2024

Photo: Shutterstock

Με τις υψηλές θερμοκρασίες που επιμένουν στη χώρα μας, είναι φυσικό να έχουμε διάφορα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς τις βιώνουν τα αγαπημένα μας κατοικίδια, και πιο συγκεκριμένα τα σκυλάκια.

Άραγε υποφέρουν από τη ζέστη; Έχουν μηχανισμούς για να διατηρούν τη θερμοκρασία του οργανισμού τους σε φυσιολογικά επίπεδα; Ιδρώνουν, όπως ιδρώνουμε κι εμείς; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να δροσιστεί όταν κάνει πολλή ζέστη;

Ας δούμε τις απαντήσεις σε κάποια από αυτά τα ερωτήματα:

Ιδρώνουν οι σκύλοι;

Οι σκύλοι ιδρώνουν, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο που ιδρώνουν οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες οι οποίοι βοηθούν τον οργανισμό τους να δροσίζεται εκκρίνοντας ιδρώτα. Οι σκύλοι έχουν κάποιους ιδρωτοποιούς αδένες, αλλά ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που διαθέτουν οι άνθρωποι, και το δέρμα τους καλύπτεται από γούνα. Αυτό μειώνει τον βαθμό στον οποίο μπορούν να δροσιστούν από μόνοι τους οι αγαπημένοι φίλοι του ανθρώπου.

Τα δύο είδη αδένων που βοηθούν τα σκυλάκια να παράξουν ιδρώτα είναι οι μεροκρινείς (ή εκκρινείς) αδένες και οι αποκρινείς αδένες.

Οι μεροκρινείς αδένες βρίσκονται στα μαξιλαράκια της πατούσας του σκύλου σας. Όταν η θερμοκρασία του σώματός του ανεβαίνει, οι μεροκρινείς αδένες παράγουν ιδρώτα. Οι αποκρινείς αδένες χρησιμεύουν ως μια μορφή κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Παρότι, θεωρητικά, είναι ιδρωτοποιοί αδένες, δεν παράγουν ιδρώτα. Βρίσκονται σε όλο το σώμα του σκύλου, και εκκρίνουν φερομόνες τις οποίες χρησιμοποιούν για να αναγνωρίζονται με άλλα ζώα. Αντί να χρησιμοποιεί τους αποκρινείς αδένες για να ιδρώνει, επομένως, ο σκύλος σας τους χρειάζεται για να γνωρίσει καινούριους φίλους!

Οι επιφάνειες των πελμάτων του σκύλου, από τις οποίες εκκρίνεται ο ιδρώτας, είναι πολύ μικρές για να τον δροσίζουν επαρκώς, με αποτέλεσμα να χρειάζεται άλλους τρόπους για να χαμηλώνει τη θερμοκρασία του σώματός του.

Πώς δροσίζονται οι σκύλοι;

Από τη στιγμή που ο ιδρώτας δεν επαρκεί για να βοηθήσει το χνουδωτό σας φιλαράκι να δροσιστεί, καταφεύγει στο λαχάνιασμα – στη γρήγορη αναπνοή με ανοιχτό το στόμα και τη γλώσσα έξω, που σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει. Αυτή είναι η βασική μέθοδος με την οποία δροσίζεται ο σκύλος σας. Η δευτερεύουσα μέθοδος είναι η αγγειοδιαστολή.

Όταν ο σκύλος λαχανιάζει, ανταλλάσσει γρήγορα τον ζεστό αέρα από τους πνεύμονές του με δροσερό εξωτερικό αέρα. Αυτό επιταχύνει την εξάτμιση του νερού από τη γλώσσα του σκύλου, μέσα στο στόμα του και στο ανώτερο αναπνευστικό του σύστημα. Καθώς αυτό το νερό εξατμίζεται, βοηθά τον σκύλο να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του.

Η αγγειοδιαστολή είναι η διαδικασία κατά την οποία διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία του σκύλου. Τα αιμοφόρα αγγεία του που βρίσκονται κυρίως στο πρόσωπο και στα αυτιά διαστέλλονται και φέρνουν ζεστό αίμα κατευθείαν στην επιφάνεια του δέρματος, επιτρέποντάς του να κρυώσει πριν να επιστρέψει στην καρδιά.

Η θερμοπληξία στους σκύλους

Παρά τους φυσικούς τρόπους που έχει ο σκύλος σας για να δροσίζεται, εξακολουθεί να κινδυνεύει από την υπερθέρμανση του οργανισμού του. Η θερμοπληξία είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του σώματός μας ξεπερνά τα επίπεδα που θεωρούνται υγιεινά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πια να τη ρυθμίσουμε. Αυτή η πάθηση κυμαίνεται από ελαφριά μέχρι βαριά. Ένας σκύλος με βαριά θερμοπληξία μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του, να παρουσιάσει ανεπάρκεια σε διάφορα όργανά του, ακόμα και να πεθάνει.

Οι κηδεμόνες σκύλων πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν επικίνδυνα, και να περιορίζουν την άσκηση του κατοικιδίου τους και τον χρόνο που περνά έξω απ’ το σπίτι. Ο πιο συχνός τρόπος με τον οποίο μπορεί ένας σκύλος να πάθει θερμοπληξία, είναι να μείνει κλεισμένος σε ένα αυτοκίνητο χωρίς επαρκή εξαερισμό, ακόμα και για λίγα λεπτά. Άλλοι τρόποι είναι το να μείνει έξω χωρίς αρκετή σκιά ή νερό, να εκτεθεί στο πιστολάκι των μαλλιών για πολλή ώρα, και να παίζει ή να ασκείται έντονα όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός.

left arrow
right arrow

Αν παρατηρήσετε τον σκύλο σας να εμφανίζει οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια, φέρτε τον σε έναν δροσερό χώρο, παρέχετέ του νερό, κι επικοινωνήστε κατευθείαν με τον/την κτηνίατρό σας:

– Έντονο λαχάνιασμα

– Ερυθρότητα στη μουσούδα, τα αυτιά, και τα ούλα

– Έντονη σιελόρροια

– Το σώμα του είναι πολύ ζεστό στο άγγιγμα

– Εμετός

– Τρέμουλο

– Απώλεια προσανατολισμού

– Κατάρρευση

– Πυρετός

Οι βραχυκεφαλικές φυλές σκύλων όπως είναι τα pug, τα boxer, και τα bulldog, κινδυνεύουν περισσότερο από θερμοπληξία, ακόμα και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα.

Σχετικά άρθρα

Τα do’s and dont’s που ισχύουν για τις λιχουδιές του κατοικίδιου και τον τρόπο που τις δίνετε

Άρχισε η ηλικιωμένη γάτα σας να μην κοιμάται καλά; Τι πρέπει να κάνετε για να τη βοηθήσετε

Έχει το φαγητό την ίδια γεύση για εμάς και για τα ζώα; Δείτε από τι καθορίζεται