Η PETA αναφέρει 4 βασικούς λόγους για να μην πάρετε ως κατοικίδιο γαλλικό μπουλντόγκ
Μυρτώ Τζώρτζου
15/04/2025

Από τα πιο δημοφιλή σκυλιά του κόσμου, τα γαλλικά μπουλντόγκ κλέβουν τις καρδιές με το κοντό ανάστημά τους, την πλακουτσωτή τους μύτη και τα μεγάλα, όρθια αυτιά τους. Γιατί όμως κτηνίατροι και φιλοζωικές οργανώσεις προτείνουν να μη επιλέξουμε έναν τέτοιον σκύλο για κατοικίδιο;
Η τεράστια δημοφιλία των γαλλικών μπουλντόγκ οφείλεται κυρίως στην επιλογή τους από τους σταρ του Hollywood, οι οποίοι γεμίζουν τις σελίδες τους στα social media με φωτογραφίες τους με αυτά. Ναι, είναι γλυκούλικα, συμπαθέστατα, φιλικά αλλά… Στην περίπτωση των συγκεκριμένων σκύλων, όπως και κάποιων άλλων υπάρχει ένα πολύ σοβαρό αλλά. Και αυτό το αλλά τονίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο αλλά και ένας πολύ μεγάλος αριθμός κτηνιάτρων.

Τι αναφέρει η Γερμανική Φιλοζωική Ομοσπονδία
Σύμφωνα με τη Γερμανική Φιλοζωική Ομοσπονδία (German Animal Welfare Federation), που είναι η μεγαλύτερη οργάνωση για την καλή διαβίωση των ζώων στη Γερμανία και την Ευρώπη, τα σκυλιά με μικρό κεφάλι ταλαιπωρούνται συχνά από παθήσεις στο δέρμα, τα αυτιά και τα μάτια, καθώς και με παραμορφώσεις στη μουσούδα και τα δόντια τους. Η πλειονότητα αυτών των σκύλων υποφέρει από δύσπνοια, δεν αντέχει τη ζέστη και αντιμετωπίζει προβλήματα στον ύπνο.
Οι άνθρωποι της ομοσπονδίας αναφέρουν χαρακτηριστικά: ”Είτε Pug, είτε γαλλικό μπουλντόγκ είτε και κάποιες άλλες δημοφιλείς ράτσες κατοικίδιων ζώων είναι ”ακραίες” φυλές. Τα ζώα πρέπει να υπομείνουν μια βασανιστική ζωή, επειδή τα χρόνια αναπαραγωγής για να έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά τα καθιστούν δύσκολο στο να αναπνεύσουν, και γενικά τα κάνουν πιο επιρρεπή σε σοβαρές ασθένειες. Οι άνθρωποι προκαλούν αυτή την ταλαιπωρία ”σχεδιάζοντας” σκύλους, γάτες και άλλα κατοικίδια ζώα σύμφωνα με το πώς επιθυμούν να τα βλέπουν- δηλαδή πώς θέλουν να είναι η εξωτερική τους εμφάνιση. Οι κηδεμόνες αυτών των ζώων τα βρίσκουν χαριτωμένα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όμως συχνά δεν γνωρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό συναινούν σε μια βασανιστική ζωή. Το εξαιρετικά, για παράδειγμα, ευρύ σχήμα κεφαλής που παρατηρείται στα μπουλντόγκ δεν είναι μια φυσική εμφάνιση. Και όσο πιο πολλοί αποκτούν αυτά τα σκυλιά τόσο οι εκτροφείς μπορούν να συνεχίσουν να τα αναπαράγουν”.
Η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία σε μεγάλο βαθμό αγνοεί τα βάσανα που προκαλεί η συγκεκριμένη εκτροφή. Πληρώνουμε για την πλακουτσωτή τους μύτη επειδή μας αρέσει. Όμως εκείνα πληρώνουν με τη ζωή τους αυτή την επιθυμία μας. Οι εκτροφείς επηρεάζουν την υγεία, τη συμπεριφορά και τη φυσική προσαρμοστικότητα των ζώων. Τα πρότυπα αναπαραγωγής οδηγούνται σε όλο και πιο προς ακραίες μορφές. Τα θύματα φυσικά είναι τα ίδια τα ζώα. Η Βρετανική μάλιστα Κτηνιατρική Ένωση έχει δηλώσει ότι η αύξηση της δημοτικότητας αυτών των σκύλων ”αύξησε τον πόνο τους”.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι παγκόσμιες φιλοζωικές οργανώσεις και οργανισμοί για την ευζωία των ζώων. Μία από αυτές είναι η γνωστή οργάνωση PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), η οποία αναφέρει 4 βασικούς λόγους που δεν πρέπει να παίρνουμε σαν κατοικίδια γαλλικά μπουλντόγκ.

1. Συναίνεση σε μια βασανιστική ζωή
Σύμφωνα με την PETA τα γαλλικά μπουλντόγκ εκτρέφονται με πρότυπα που τους προκαλούν, στην καλύτερη περίπτωση, δυσφορία και, στη χειρότερη, σοβαρά προβλήματα υγείας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Πρόκειται για μια βραχυκεφαλική φυλή, όπως τα Pugs αλλά και άλλες φυλές που έχουν σκόπιμα ανατραφεί για να έχουν επίπεδο πρόσωπο επειδή είναι κάτι που αρέσει. Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα υγείας των μπουλντόγκ είναι και η δυσκολία στον τοκετό. Εκτρέφονται για να έχουν μεγάλα κεφάλια και στενούς γοφούς. Πρέπει να γεννήσουν με καισαρική τομή, πράγμα που σημαίνει ότι τα θηλυκά σκυλιά που εκτρέφονται από τη βιομηχανία αναπαραγωγής υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενες επεμβατικές πράξεις. Η αναπαραγωγή σκύλων, σύμφωνα με την PETA, που βασίζεται στην ανθρώπινη ματαιοδοξία και είναι σε βάρος της υγείας των ζώων ονομάζεται συχνά ”αναπαραγωγή βασανιστηρίων”.
Εδώ θα αναφέρουμε μια έρευνα του Royal Veterinary College (RVC) που αποκαλύπτει ότι τα γαλλικά μπουλντόγκ δεν μπορούν να θεωρηθούν ”τυπικοί σκύλοι” από άποψη υγείας. Οι κτηνίατροι προειδοποιούν τους κηδεμόνες αυτών των ζώων να σκεφτούν δύο φορές πριν αγοράσουν μια τέτοια φυλή με “επίπεδα χαρακτηριστικά”, λόγω ανησυχιών για την ευημερία τους. Και αναφέρουν ότι ”οι άνθρωποι πρέπει να αποδεχτούν ότι οι ανάγκες των σκύλων για καλή σωματική και πνευματική υγεία και φυσικά ευημερία θα πρέπει να υπερισχύουν των επιθυμιών μας για χαριτωμένες ή δημοφιλείς ράτσες που έχουν κακή υγεία. Κάθε σκύλος πρέπει να ζήσει μια ζωή χωρίς σημαντικά αυξημένους κινδύνους για την υγεία. Αυτό είναι θεμελιώδες δικαίωμά του.
Τέλος τα στοιχεία δείχνουν, όπως αναφέρουν στο BBC μεγάλες φιλοζωικές οργανώσεις, ότι όλο και περισσότεροι σκύλοι βραχυκέφαλων φυλών εγκαταλείπονται από τους κηδεμόνες τους λόγω των πολλών προβλημάτων υγείας που εμφανίζουν.
2. Τα πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας των γαλλικών μπουλντόγκ
H PETA αναφέρει: ”Τα γαλλικά μπουλντόγκ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας. Μια μελέτη που συνέκρινε τη φυλή με άλλους σκύλους διαπίστωσε ότι τα σκυλιά αυτά είχαν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Κινδυνεύουν από βραχυκεφαλικό σύνδρομο αποφρακτικού αεραγωγού, το οποίο μπορεί να είναι θανατηφόρο, και νόσο του μεσοσπονδύλιου δίσκου, η οποία μπορεί να τα κάνει να μην μπορούν να περπατήσουν. Η ωτίτιδα και η δερματίτιδα του δέρματος είναι επίσης συχνά προβλήματα.
Οι γνωστοί βρετανικοί φιλοζωικοί οργανισμοί Battersea Dogs Home και Bluecross Animal Rescue κάνουν λόγο για τις πολλές χειρουργικές επεμβάσεις που κάνουν για να καθαρίσουν τους αεραγωγούς τέτοιων σκύλων αφαιρώντας τα αποφρακτικά κομμάτια ιστού και διευρύνοντας τα ρουθούνια καθώς έχουν αρκετά σοβαρές δυσκολίες στην αναπνοή. Η δύσπνοια είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση.
Βέβαια δεν είναι λίγοι οι κτηνίατροι που έχουν διαφορετική άποψη. Η Caroline Reay, επικεφαλής κτηνίατρος στο Bluecross Animal Hospital στο Merton του Λονδίνου, έχει δηλώσει: ”Οι περισσότεροι κηδεμόνες αλλά και ορισμένοι κτηνίατροι πιστεύουν ότι ο θόρυβος που κάνουν τα ζώα τους όταν αναπνέουν είναι φυσιολογικός. Έτσι τα προβλήματα σπάνια συζητούνται.”
Τέλος τα ζώα αυτά είναι επιρρεπή σε αλλεργίες, οι οποίες προκαλούν επίσης επώδυνες δερματικές παθήσεις. Οι αλλεργίες είναι πιο συχνές όταν ο σκύλος είναι μεταξύ 1 και 3 ετών. Ο προσδιορισμός της αιτίας της αλλεργίας (μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία αιτία) συχνά είναι μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Ο σκύλος δε μπορεί να χρειαστεί θεραπεία για το υπόλοιπο της ζωής του.

3. Πρόωροι θάνατοι
Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανησυχίες για την υγεία των γαλλικών μπουλντόγκ, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ζώα αυτά έχουν συνήθως μικρότερη διάρκεια ζωής από άλλες φυλές. Όλα τα μπουλντόγκ έχουν και έως 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νεότερα από άλλα σκυλιά.
4. Δεν μπορούν συχνά να απολαύσουν το περπάτημα, την άσκηση και άλλες δραστηριότητες
Όλα τα σκυλιά χρειάζονται τακτική άσκηση. Δυστυχώς όμως ακόμα και το περπάτημα μπορεί να είναι δύσκολο για τα γαλλικά μπουλντόγκ, επειδή δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Μπορεί να είναι αδύνατο για αυτά να τρέξουν και να παίξουν με άλλα σκυλιά ή να κάνουν πράγματα που έρχονται πιο κοντά στους κηδεμόνες τους. Ο ζεστός καιρός μπορεί να είναι κάτι επικίνδυνο για αυτά επειδή απελευθερώνουν θερμότητα κυρίως μέσω του λαχανιάσματος. Είναι μάλιστα τουλάχιστον δύο φορές πιο πιθανό από άλλα σκυλιά να πάθουν θερμοπληξία. Επιπλέον, η αδυναμία τους να ασκηθούν σωστά τα οδηγεί σε παχυσαρκία και διαβήτη.
Εκτός από τα παραπάνω που απολαμβάνουν όλα τα σκυλιά και φυσικά θα ήθελαν και αυτά, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι παραμορφώσεις του προσώπου τους μπορούν να εμποδίσουν την ικανότητά τους να μυρίζουν. Ξέρουμε καλά πόσο σημαντική είναι αίσθηση της όσφρησης των σκύλων καθώς σε αυτή βασίζονται για να περιηγηθούν στον κόσμο. Η καλή επίσης όσφρηση είναι απαραίτητη για την ευημερία ενός σκύλου. Τον ηρεμεί, ενεργοποιεί τον εγκέφαλό του και απελευθερώνει ντοπαμίνη που ενισχύει τη διάθεση. Αυτά τα σκυλιά στερούνται τόσα πολλά σημαντικά πράγματα που είναι λυπηρό.
Με εκατομμύρια υπέροχα αδέσποτα ζώα στους δρόμους της χώρας μας, τα οποία παλεύουν να επιβιώσουν στις πιο δύσκολες συνθήκες και με αμέτρητα άλλα, επίσης υπέροχα, στα καταφύγια που περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία, το να πληρώσουμε για να πάρουμε ένα κατοικίδιο που θα βασανίζεται σε όλη του τη ζωή είναι σκληρό και εγωιστικό. Και σε καμία περίπτωση δεν μας κάνει πραγματικά φιλόζωους.