string(0) ""

Η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει ένα κουτάβι να χρησιμοποιεί τις σκάλες

Αγγελική Μακρή

26/11/2024

Οι σκάλες για εμάς τους ανθρώπους μπορεί να είναι μονόδρομος, αν ζούμε σε σπίτι χωρίς ασανσέρ, τρόπος αερόβιας άσκησης ή κάτι επώδυνο λόγω μυοσκελετικών προβλημάτων. Υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν να παίρνουν τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή μια κυλιόμενη σκάλα

Για τους σκύλους όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Για εκείνους δεν υπάρχει χειρολαβή να πιαστούν αν χάσουν την ισορροπία τους, ούτε έχουν όλα μακριά πόδια που θα κάνουν την κίνηση πιο εύκολη. Το ανέβασμα και κατέβασμα σε μία σκάλα δεν είναι πάντα απλό, ούτε γνωρίζουν πώς να το κάνουν. Όλοι μας έχουμε δει βίντεο στο διαδίκτυο με ζωάκια που προσπαθούν να Οι σκύλοι και συγκεκριμένα τα κουτάβια, έχουν συγκεκριμένο χρόνο και τρόπο για να μάθουν να χρησιμοποιούν την σκάλα με ασφάλεια.

Πότε μπορεί ο σκύλος μου να αρχίσει να χρησιμοποιεί τη σκάλα;

Δεν υπάρχει συγκεριμένη απάντηση σε αυτό, καθώς κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός και έχει τη δική του πορεία ανάπτυξης. Ο κατάλληλος χρόνος εξαρτάται από πολλά πράγματα όπως την ηλικία, την υγεία και το μέγεθος. Τους πρώτους μήνες της ζωής τους είναι αρκετά φοβισμένα και ατσούμπαλα, μέχρι να νιώσουν σιγουριά και περιέργεια για να εξερευνήσουν τον κόσμο. Επιπλέον, η ανάπτυξή τους δεν έχει ολοκληρωθεί, άρα τα ποδαράκια τους ίσως είναι πολύ μικρά για τα σκαλιά. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία ή απορία, θα πρέπει να ρωτήσετε τον κτηνίατρο για να σας δώσει τις καλύτερες συμβουλές.

Τι κινδύνους έχουν τα σκαλιά για τους σκύλους;

Αρχικά, αν δεν έχουν μάθει να περπατάνε σωστά, να γνωρίζουν πώς να κινηθούν και να υπολογίζουν τον χώρο που καταλαμβάνουν, μπορεί να γλιστρήσουν ή να κουτρουβαλήσουν. Μπορεί επίσης να κλαίνε αν δεν μπορούν να ανέβουν ένα ψηλό σκαλί, δημιουργώντας έτσι μια κακή σχέση με την ανάβαση και την κατάβαση. Ο κάθε κηδεμόνας θα πρέπει να έχει φροντίσει να μην γλιστράει η επιφάνεια της σκάλας, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να έχει φροντίσει και για τον ίδιο.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η καθημερινότητα που έχει το κατοικίδιό σας. Αν δηλαδή βγαίνει τις βόλτες του, ασκείται, τρέχει, τότε θα του είναι εύκολες οι σκάλες. Αν όμως είναι περιορισμένες οι κινήσεις του καθημερινά, ίσως δυσκολευτεί και παράλληλα, αυξάνεται η πιθανότητα για μυικούς τραυματισμούς.

Κάποιοι κτηνίατροι, και σωστά κάνουν, προειδοποιούν πως κανένας σκύλος δεν πρέπει να ανεβαίνει συχνά και για παιχνίδι την σκάλα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να βλάψει τα ισχία και τις αρθρώσεις του. Το ίδιο ισχύει και για τους ηλικιωμένους σκύλους.

left arrow
right arrow

Πώς να μάθετε στον σκύλο σας να χρησιμοποιεί τις σκάλες;

-Αν υπάρχει ένας μεγαλύτερος σκύλος σε ηλικία, συνήθως αναλαμβάνει να κάνει αυτός τα μαθήματα. Αν όμως δεν υπάρχει, θα πρέπει να κάτσετε δίπλα του και να τον βοηθήσετε, αλλά και να τον επιβλέπετε μέχρι να μάθει.

-Μόλις πάρετε και το ΟΚ από τον κτηνίατρο, ξεκινήστε να του συστήνετε την σκάλα. Μην περιμένετε να την συνηθίσει με την πρώτη φορά, ίσως να τον φοβίσει.

-Δώστε του επιβράβευση για κάθε βήμα που θα κάνει είτε στο να μην τη φοβάται είτε στο να τη χρησιμοποιεί σωστά.

-Μην μαλώσετε το κουτάβι αν κάνει κάτι λάθος, γιατί θα τη συνδυάσει με κάτι αρνητικό και θα πρέπει να ξεκινήσετε μετά από μέρες από την αρχή όλη την εκπαίδευση.

-Αν φοβάται να πάει από σκαλί σε σκαλί, βάλτε στο επόμενο σκαλί που πρέπει να φτάσει μία λιχουδιά. Αυτό θα του δώσει αρκετά μεγάλο κίνητρο!

-Τις πρώτες μέρες, μην περιμένετε να ανεβαίνει μονομιάς, θέλει χρόνο, υπομονή και να νιώσει το κουτάβι βέβαιο ότι μπορεί να το κάνει.


Πώς θα κάνετε την σκάλα ασφαλή

Απομακρύνετε αντικείμενα όπως βάζα, παιχνίδια και διακοσμητικά, στα οποία μπορεί να παραπατήσει και να πέσει.

Φροντίστε να μην είναι ολισθηρή η επιφάνεια που θα ανέβει και θα κατέβει.

Όταν λείπετε μπορείτε να μην του επιτρέπετε την πρόσβαση στις σκάλες, φτιάχνοντας μόνοι σας εμπόδια ή αγοράζοντας προστατευτικά κάγκελα σαν αυτά που υπάρχουν στο εμπόριο για τα παιδιά.

Σιγουρευτείτε ότι έχει δυνατο φωτισμό, όχι μόνο για το κουτάβι, αλλά και για εσάς.

Η ζωή του σκύλου στο σπίτι θα πρέπει να προσαρμοστεί σύμφωνα με την τρέχουσα κατάστασή του σε μορφολογία και ηλικία. Ίσως σας προτείνει ο κτηνίατρος να μην ανεβαίνει καθόλου σκάλες, ίσως με μέτρο. Όλα τα σενάρι είναι πιθανά, μιας και κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός.

Σχετικά άρθρα

Ποιοι σκύλοι λατρεύουν τον χειμώνα – Οι φυλές που αναζητούν χαμηλές θερμοκρασίες

Αυτές είναι οι φυλές σκύλων που είναι πιο επικίνδυνο να σας το σκάσουν

Ο μικρός Φούφης βρέθηκε παρατημένος στο δρόμο- Ψάχνει ένα σπίτι και πολλές αγκαλιές