H πιο ακριβής μέθοδος για να υπολογίσετε σωστά την ηλικία του σκύλου σας
Team Petmou
04/08/2023
Από τη δεκαετία του 1950, ο πιο διαδεδομένος υπολογισμός της ηλικίας ενός σκύλου «σε ανθρώπινα χρόνια» ήταν ότι ένα έτος σκύλου ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα χρόνια.
Παρόλο που αυτός ο κανόνας ισχύει εδώ και πολύ καιρό, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τους κηδεμόνες να προτιμούν αυτόν τον παραδοσιακό υπολογισμό. «Δεν μπορείτε να καταργήσετε τον κανόνα των επτά ετών», λέει στο American Kennel Club η Kelly M. Cassidy, επιμελήτρια του Μουσείου Charles R. Connor στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η οποία συλλέγει μελέτες σχετικά με τη μακροζωία των σκύλων.
Μια εξήγηση για το πώς ξεκίνησε αυτός ο κανόνας είναι ότι η αναλογία 7:1 βασίστηκε στη στατιστική ότι οι άνθρωποι ζουν περίπου μέχρι τα 70, ενώ οι σκύλοι μέχρι τα 10.
«Εικάζω ότι επρόκειτο για ένα τέχνασμα μάρκετινγκ», λέει ο William Fortney, κτηνίατρος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας. Αναφέρει μάλιστα σε συνέντευξη στη Wall Street Journal ότι ήταν «ένας τρόπος να εκπαιδευτεί το κοινό για το πόσο γρήγορα γερνάει ένας σκύλος σε σύγκριση με έναν άνθρωπο. Ήταν ένας τρόπος να ενθαρρυνθούν οι κηδεμόνες να φέρνουν τα κατοικίδιά τους στο ιατρείο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο».
Πώς να υπολογίσετε τα χρόνια του σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια
Ως γενική κατευθυντήρια γραμμή, πάντως, η Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση ακολουθεί την εξής γραμμή:
15 ανθρώπινα χρόνια αντιστοιχούν στον πρώτο χρόνο ζωής ενός μεσαίου μεγέθους σκύλου.
Το δεύτερο έτος για έναν σκύλο ισοδυναμεί με περίπου 9 ανθρώπινα χρόνια.
Και μετά από αυτό, κάθε ανθρώπινο έτος θα είναι περίπου 5 χρόνια για έναν σκύλο.
Πώς καταλήγουν οι ερευνητές σε αυτούς τους αριθμούς;
Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, οπότε δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν τα χρόνια ενός σκύλου πάντα με ακρίβεια, αλλά η AVMA λέει: «Οι γάτες και οι μικροί σκύλοι θεωρούνται γενικά “ενήλικες” στην ηλικία των επτά ετών, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι τους απομένει αρκετή ζωή σε αυτή την ηλικία. Οι σκύλοι μεγαλόσωμων φυλών συνήθως ζουν λιγότερα χρόνια σε σύγκριση με τις μικρότερες φυλές και συχνά θεωρούνται ενήλικες όταν είναι 5-6 ετών. Η ταξινόμηση ως ενήλικες βασίζεται στο γεγονός ότι τα κατοικίδια γερνούν γρηγορότερα από τους ανθρώπους και οι κτηνίατροι αρχίζουν να βλέπουν περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι σκύλοι δεν γερνούν με ρυθμό 7 ανθρωπίνων ετών για κάθε έτος σε χρόνια σκύλου».
Παραδείγματα
Ο κανόνας των 7 ετών:
Αν ένας σκύλος είναι 2 ετών, η αντίστοιχη ηλικία του σε ανθρώπινα χρόνια θα ήταν 2 x 7 = 14 χρόνια. Εάν ο σκύλος είναι 5 ετών, η ισοδύναμη ηλικία του σε ανθρώπινα έτη θα ήταν 5 x 7 = 35 έτη.
Η πιο ακριβής μέθοδος:
Ο πρώτος χρόνος της ζωής ενός σκύλου ισοδυναμεί με 15 ανθρώπινα έτη, ο δεύτερος χρόνος είναι περίπου 9 ανθρώπινα έτη και κάθε χρόνος μετά από αυτόν είναι περίπου 5 ανθρώπινα. Έτσι, αν ένας σκύλος είναι 2 ετών, ο υπολογισμός θα ήταν:
1 έτος: 15 ανθρώπινα χρόνια
2 χρόνια: 15 + 9 = 24 ανθρώπινα έτη
Συνολικά ισοδύναμα ανθρώπινα έτη: 24 έτη
Γιατί οι μικρότεροι σκύλοι ζουν περισσότερο από τους μεγαλύτερους σκύλους;
Αυτό το φαινόμενο προβληματίζει τους επιστήμονες εδώ και χρόνια και οι έρευνες δεν έχουν ακόμη εξηγήσει τη σχέση μεταξύ της σωματικής μάζας και της διάρκειας ζωής ενός σκύλου.
Σε γενικές γραμμές, τα μεγάλα θηλαστικά, όπως οι ελέφαντες και οι φάλαινες, τείνουν να ζουν περισσότερο από τα μικρά, όπως τα ποντίκια. Γιατί, λοιπόν, τα μικρά σκυλιά έχουν μεγαλύτερη μέση διάρκεια ζωής από τις μεγαλόσωμες φυλές;
Οι μεγάλοι σκύλοι γερνούν με επιταχυνόμενο ρυθμό και «η ζωή τους φαίνεται να ξετυλίγεται σε γρήγορη κίνηση», σύμφωνα με την ερευνήτρια Cornelia Kraus, εξελικτική βιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία, μιλώντας στο Inside Science. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε 4,4 κιλά σωματικής μάζας μειώνουν το προσδόκιμο ζωής ενός σκύλου κατά περίπου ένα μήνα. Ο λόγος είναι ακόμη άγνωστος, αν και η Kraus θεωρεί -μεταξύ άλλων- ότι οι μεγαλόσωμοι σκύλοι μπορεί είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και ότι η επιταχυνόμενη ανάπτυξή τους μπορεί να οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα ανώμαλης κυτταρικής ανάπτυξης και θάνατο από καρκίνο. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν μελλοντικές μελέτες για να εξηγήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ ανάπτυξης και θνησιμότητας.
Η γεροντολογία των σκύλων είναι ένας αναπτυσσόμενος επιστημονικός κλάδος στις Η.Π.Α., καθώς οι λάτρεις των σκύλων επιδιώκουν όχι μόνο να παρατείνουν τον χρόνο που έχουν με τα κατοικίδιά τους, αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα αυτού του χρόνου. Το Dog Aging Project μελετά τη διαδικασία γήρανσης στους σκύλους, χρησιμοποιώντας τη γεροντολογική έρευνα για την «καθυστέρηση της γήρανσης και την προώθηση της υγιούς μακροζωίας».
Είτε μετριέται σε ανθρώπινα χρόνια είτε σε χρόνια σκύλου, καθώς οι σκύλοι μας ωριμάζουν και γερνούν, γίνονται ακόμα καλύτεροι φίλοι και συνοδοιπόροι του ανθρώπου. Με τις γκρίζες μουσούδες και τις σοφές εκφράσεις τους, τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι ιδιαίτερα αξιαγάπητα.