Γιατί πρέπει να αφήνετε τον σκύλο σας να μυρίζει τα πάντα στη βόλτα
Τeam Petmou
19/06/2023
Οι περισσότεροι πολυάσχολοι και αγχωμένοι σκυλογονείς υποπίπτουν στο εξής «παράπτωμα»:
Οι βόλτες με τα τριχωτά παιδιά τους διαρκούν πολύ λίγο και είναι περισσότερο σαν τζόγκινγκ για εκείνους και για το ζώο τους, προκειμένου να προλάβουν και άλλες δουλειές.
Κοινώς αφήνουν τον σκύλο τους να πάρει μόνο μια μυρωδιά βόλτας. Είναι γνωστή άλλωστε η εικόνα σκύλων που έχουν «καρφώσει» τη μουσούδα τους και τσιτώσει όλο τους το σώμα μυρίζοντας με επιμέλεια το καθετί που συναντάνε στη βόλτα, είτε πρόκειται για λουλουδάκι, γωνίες ή στύλους, ενώ οι κηδεμόνες τους προσπαθούν, αφού κάνουν υπομονή λίγα δευτερόλεπτα, να τους «ξεκολλήσουν» από το αντικείμενο που τους έχει σαγηνεύσει με την αμφισβητήσιμη ευωδία του.
Ωστόσο οι «αργόσυρτες» βόλτες έχουν άλλη χάρη. Επομένως όποτε βρίσκετε χρόνο, καλό είναι να αλλάζετε και λίγο το ρυθμό, χαμηλώνοντας ταχύτητα. Έτσι επιτρέπετε στο σκύλο σας μια θεμελιώδη δραστηριότητα που είναι σύμφυτη με τη σκυλίσια φύση του: να μυρίζει τριγύρω.
Γραμμένο στο DNA
Tο να δίνετε στο σκύλο σας τον απαραίτητο χρόνο για να κάνει κάτι τόσο σημαντικό, που είναι εγγεγραμμένο στο DNA του, έχει σημαντικά οφέλη.
Καταρχήν με το να έχει το χρόνο να μυρίσει δεν «ξεχνάει» να είναι σκύλος. Επίσης η όλη διαδικασία κρατάει σε εγρήγορση όχι μόνο τη μύτη, αλλά και το μυαλό του, το οποίο εκείνη τη στιγμή λαμβάνει χιλιάδες ερεθίσματα μέσω της όσφρησης, αλλά και των άλλων αισθήσεων. Μέσω των υπερευαίσθητων σκυλορουθουνιών ο σκυλοεγκέφαλος πλημμυρίζει με ένα σωρό πληροφορίες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το από πού ακριβώς πέρασε πριν από λίγο το παρφουμαρισμένο κανίς της γειτόνισσας ή το αδέσποτο της γειτονιάς, γεγονός όχι απαραίτητα υψίστης σημασίας για τους ανθρώπους, αλλά συναρπαστικό για το σκύλο σας.
Γενικώς, το να επιτρέπετε στο σκύλο σας το χρόνο που χρειάζεται για να μυρίσει είναι συνταγή για μια πιο χαλαρή βόλτα και για εκείνον αλλά και για εσάς, σε αντίθεση με το να είστε διαρκώς στην τσίτα και με το ρολόι στο χέρι για το πότε θα γυρίσετε. Αν λοιπόν έχετε αυτή τη δυνατότητα ή την πολυτέλεια, κάντε μέρος της καθημερινότητάς σας τουλάχιστον μια αργή βόλτα μαζί του.
Λάβετε δε υπόψη ότι στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί καθώς, για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια αργή βόλτα θα σήμαινε ότι θα γινόσασταν σίγουρα λούτσα. Ωστόσο και στην Ελλάδα υπάρχει το ζήτημα του καυτού ήλιου για κάποιους μήνες το χρόνο, οι οποίοι δεν ενδείκνυνται για αργές βόλτες καθώς θα υποφέρετε και εσείς και το ζώο.
Στη χώρα μας ιδανικές εποχές για αργές βόλτες με τον σκύλο είναι η Άνοιξη και οι αρχές του Φθινοπώρου, όπου η ζέστη ή η δροσιά είναι τόσο-όσο. Αυτές είναι και περίοδοι με έντονες μυρωδιές, ειδικά για όσους μένουν κοντά στην εξοχή ή σε πάρκα.
Ένα πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι μπορεί τα κοντινά σε εσάς μέρη όπου μπορείτε να βγάλετε αργή βόλτα το σκύλο σας να είναι επικίνδυνα αφού πέσει το σκοτάδι. Σε αυτή την περίπτωση επιλέξτε να βγείτε νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Ή μπορεί στη γειτονιά σας να υπάρχουν αγέλες όχι πολύ φιλικών αδέσποτων που επίσης δυσκολεύουν τις αργές βόλτες και το να αφήνετε χαλαρό το σκύλο σας να μυρίσει. Σε αυτή την περίπτωση, και εάν δεν έχετε κοντά σας κάποιο πάρκο για σκύλους , οι αργές βόλτες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μέρη που μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητο ως μικρή εκδρομή στο τέλος της εβδομάδας.
Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι τα οφέλη της αργής βόλτας που μοιάζουν με αυτά του slow food: δεν το βλέπετε ούτε εσείς ούτε ο σκύλος σας ως αγγαρεία, και δεν κάθεται ούτε σε εσάς ούτε σε εκείνον στο λαιμό. Και πού ξέρετε; Μαζί με το σκύλο, μπορεί να εκτιμήσετε κι εσείς μυρωδιές που είχατε προσπεράσει μέχρι εκείνη την ώρα.
Τέλος, να έχετε στο μυαλό σας ότι υπάρχουν ασυνείδητοι που σκορπούν το θάνατο με εισπνεόμενες φόλες. Να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα και όταν δείτε ότι ο σκύλος σας πλησιάζει κάποια ύποπτη σκόνη, τότε θα πρέπει όντως να τον απομακρύνετε γρήγορα, τραβώντας το λουρί. Εάν από την άλλη βρίσκεστε σε μέρος (π.χ. σε κήπο ιδιόκτητου σπιτιού), το οποίο γνωρίζετε ότι είναι ασφαλές από αυτή την άποψη, μπορείτε να είστε πιο χαλαροί.
Συμβουλή: Μην ξεχνάτε να έχετε ψεκάσει τον σκύλο σας ή να του έχετε φορέσει το ειδικό «τσιμπουροκόλλαρο» κατά των ανεπιθύμητων τσιμπημάτων τους ζεστούς μήνες του χρόνου.
Καλές αργές βόλτες.