string(0) ""

Γιατί οι σκύλοι θάβουν αντικείμενα

Team Petmou

20/08/2023

Photo: Shutterstock

Πολλοί σκυλοκηδεμόνες που έχουν κήπο ή ζουν στην εξοχή θα έχουν παρατηρήσει το σκύλο τους να τρέχει και να θάβει όπου βρει (συνήθως σε χώμα) από παιχνίδια και κόκαλα μέχρι φαγητό και λιχουδιές, τα οποία ξεθάβει σε ανύποπτες στιγμές της ημέρας.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Είναι στη φύση του ζώου

Το σκάψιμο και το θάψιμο πολύτιμων για το σκύλο πραγμάτων, όπως η τροφή, έχουν να κάνουν με το dna του, το οποίο έχει κληρονομήσει από τους προγόνους του, τους λύκους. Παλιότερα, όταν το φαγητό δεν υπήρχε σε αφθονία, οι σκύλοι συνήθιζαν να θάβουν τα θηράματα και αργότερα να σκάβουν και να τα βρίσκουν.

Μάλιστα κάτω από το χώμα και μέσα στο έδαφος αυτά προστατεύονταν από τον ήλιο και τη ζέστη. H χαμηλότερη δε θερμοκρασία τα διατηρούσε για περισσότερο καιρό κατάλληλα για κατανάλωση. Ήταν δηλαδή ένα είδος ψυγείου για σκύλους. Παράλληλα έτσι προστάτευαν το φαγητό τους από το να τους το αρπάξει κάποιο άλλο πεινασμένο ζώο.

Σήμερα οι αγαπημένοι μας φίλοι μπορεί να μη βρίσκονται πια σε αυτή τη θέση καθώς τους τα παρέχουμε όλα εμείς, και με το παραπάνω. Ωστόσο η συνήθεια αυτή συχνά παραμένει. Εάν έχουμε πολλούς σκύλους στο σπίτι και τους ταΐζουμε την ίδια ώρα, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος από αυτούς να εμφανίσει τη συνήθεια να αρπάζει το φαγητό του και να τρέχει κάπου να το θάψει, με σκοπό να το ξεθάψει αργότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή φοβάται ότι μπορεί να προλάβει να του το φάει κάποιος από τα αδερφάκια του ή τους συγκατοίκους του.

Σε αυτή την περίπτωση μια λύση είναι να ταΐζουμε τους σκύλους μας σε διαφορετικούς χώρους ώστε να αισθάνονται ασφάλεια ότι δεν θα τους κλέψει κάποιος το φαγητό. Η ίδια αιτία μπορεί να βρίσκεται πίσω και από το ότι κάποιος από τους σκύλους μας μπορεί να σκάβει και να κρύβει τα αγαπημένα του παιχνίδια, τα οποία δεν έχει διάθεση να μοιραστεί με τους συγκατοίκους του. Μια λύση είναι να υπάρχουν διαθέσιμα παιχνίδια για όλους – ενδεχομένως να χρειαστεί να αγοράσετε το ίδιο παιχνίδι δύο ή τρεις φορές, για να αποφύγετε τη «ζήλια» και την κτητικότητα.

Πρόκειται για διασκεδαστική ασχολία

Άλλοι σκύλοι απολαμβάνουν αυτό το ιδιότυπο «κρυφτό». Κρύβουν κάτι – από παιχνίδια μέχρι πράγματα μέσα από το σπίτι, ενίοτε κάνοντάς μας να τα ψάχνουμε απεγνωσμένα, και μετά ξετρελαίνονται να σκάβουν και να τα βρίσκουν.

Το ίδιο το σκάψιμο λειτουργεί και ως ένα είδος εκτόνωσης και γυμναστικής για το σκύλο. Κάποιες (συνήθως κυνηγετικές) φυλές, όπως τα Beagle και τα Dachshund είναι προφανές ότι απολαμβάνουν πολύ περισσότερο από άλλες αυτή τη διαδικασία.

Το σκάψιμο λοιπόν και το θάψιμο αντικειμένων, όχι απαραίτητα παιχνιδιών, είναι για το σκύλο μας ένα είδος παιχνιδιού. Τους εκτονώνει σωματικά και πνευματικά.

Ωστόσο, μπορεί να είναι και ένδειξη βαρεμάρας ή στρες όταν έχουν μείνει αρκετό καιρό με τα ίδια παιχνίδια, ή αν δεν τους δίνουμε πολλή σημασία και λείπουμε ώρες από το σπίτι.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να δοκιμάσουμε παιχνίδια που κουράζουν πνευματικά το σκύλο μας, όπως διάφορους γρίφους, όπου στο τέλος καταφέρνει να βρει μια λιχουδιά και έτσι επιβραβεύεται.

Δεν πρέπει να μας ανησυχεί

Σε κάθε περίπτωση το να σκάβει, να θάβει, και στη συνέχεια να ξεσκάβει λιχουδιές, κόκαλα, παιχνίδια, ή απίθανα πράγματα από το σπίτι μας, κατά κανόνα είναι φυσιολογική συμπεριφορά για το σκύλο και είναι μέρος των ενστίκτων του. Ή το βλέπει ως παιχνίδι.

Εάν δεν γίνεται υπερβολικά συχνά και δεν μας ενοχλεί επειδή χάνουμε πράγματα, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ή να τον αποθαρρύνουμε. Εάν αντιληφθούμε ότι πρόκειται για ένδειξη βαρεμάρας, μπορούμε να προσπαθήσουμε να ασχοληθούμε περισσότερο καθημερινά παίζοντας μαζί του ή αγοράζοντάς του παιχνίδια που θα του εξάπτουν το ενδιαφέρον. Εάν πιστεύουμε ότι ο σκύλος μας σκάβει και θάβει πράγματα λόγω στρες, μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιον κτηνίατρο και κάποιον εκπαιδευτή για να μας πουν τη γνώμη τους για το πώς μπορούμε να βρούμε την αιτία, ώστε να μετριαστεί αυτή η συμπεριφορά.

Σχετικά άρθρα

Οι λόγοι για τους οποίους η γάτα σας κοιμάται μαζί σας

Πώς να μαλακώσετε την τροφή του σκύλου σας

Πόσο κρύο αντέχει ένας σκύλος – Μάθετε από τι εξαρτάται