Γιατί οι σκύλοι συχνά δαγκώνουν τον εαυτό τους; Οι 6 πιθανοί λόγοι που πρέπει να γνωρίζετε
Μυρτώ Τζώρτζου
31/03/2025

Είστε σπίτι και κάθεστε με τον σκύλο σας. Εκείνος ξαφνικά γυρνάει και αρχίζει να δαγκώνει νευρικά τον εαυτό του. Λίγο πιο μετά το κάνει ξανά και ξανά.
Τα σκυλιά είναι γνωστά για την παιχνιδιάρικη φύση τους και τις τρέλες που κάνουν συχνά, ειδικά όταν είναι μικρά σε ηλικία. Κάποιος που ζει με σκύλο γνωρίζει καλά τη συμπεριφορά, το χαρακτήρα του και πώς αντιδράει στην κάθε περίσταση. Τι γίνεται όμως αν δει κάτι παράξενο, το οποίο το ζώο του δεν έχει ξανακάνει; Και αν αυτό το παράξενο είναι να γυρνάει και να δαγκώνει νευρικά τον εαυτό του;
Ενώ το περιστασιακό δάγκωμα ενός σκύλου στο εαυτό του ή το ξύσιμο ή το γλείψιμο είναι πράγματα φυσιολογικά, εντούτοις όταν αυτό επαναλαμβάνονται καθημερινά θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας ανησυχήσει.
Οι σκύλοι μπορεί να αρχίσουν να δαγκώνουν το κορμί τους για διάφορους λόγους. Η κατανόηση από μέρους μας γιατί συμβαίνει αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Γιατί δεν είναι κάτι τυχαίο ή μια συνήθεια που ξεκίνησε χωρίς λόγο.
Ας δούμε τους 6 πιθανούς λόγους που μπορεί ο σκύλος σας να γυρνάει και να δαγκώνεται, τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίσετε.

1. Ξηρό δέρμα
Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά μπορεί να αποκτήσουν ξηρό ή ερεθισμένο δέρμα λόγω προβλημάτων υγείας ή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. Το ξηρό δέρμα συχνά δημιουργεί φαγούρα, γεγονός που προκαλεί τον σκύλο να δαγκώσει, να μασήσει, να γλείψει ή να γρατσουνίσει την προβληματική περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο ανακουφίζεται προσωρινά από τη φαγούρα.
Το ξηρό δέρμα, όπως αναφέραμε, είναι συνήθως σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας. Έτσι, αντί να βάλετε κάποια μια αλοιφή από μόνοι σας στην προβληματική περιοχή, πρέπει να πάτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρό σας για έναν κατάλληλο έλεγχο. Ένας κτηνίατρος θα διαγνώσει την αιτία του ξηρού δέρματος και θα σας δώσει ένα πλάνο θεραπείας για να βοηθήσει το σκυλί σας να ανακάμψει.
2. Αλλεργίες
Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος που οι σκύλοι δαγκώνουν τον εαυτό τους είναι ο κνησμός που προκαλείται από αλλεργίες ή ερεθισμούς του δέρματος. Οι σκύλοι ενδέχεται να είναι αλλεργικοί σε διάφορα πράγματα, όπως σε ορισμένα τρόφιμα, στη μούχλα, στη γύρη, σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, σε τσιμπήματα εντόμων αλλά και σε ορισμένα προϊόντα περιποίησης.
Μαζί με το ξύσιμο και το δάγκωμα, οι σκύλοι μπορεί να πρηστούν, να έχουν αναστατωμένο στομάχι, ρινική καταρροή και υγρά μάτια.
Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση εσείς θα πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας για να δείτε τι προκαλεί στον σκύλο σας αλλεργία. Εκείνος θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, θα σας πει πιθανόν για μια αλλαγή στη διατροφή του, ή θα προτείνει υποαλλεργικά προϊόντα περιποίησης.
3. Μόλυνση
Οι βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και κνησμό σε σκύλους, οδηγώντας τους σε αυτο-δάγκωμα καθώς προσπαθούν να ανακουφιστούν.
Οι λοιμώξεις του δέρματος είναι συνήθως κόκκινες και φλεγμονώδεις. Επιπλέον, περιοχές με μόλυνση μπορεί να έχουν πληγές με πύον, ξεφλούδισμα ή λιπαρό δέρμα, και απώλεια τριχών. Η θεραπεία για δερματικές λοιμώξεις θα εξαρτηθεί από τον τύπο της λοίμωξης.

4. Παράσιτα
Οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια και άλλοι μικροσκοπικοί εισβολείς είναι γνωστά για την πρόκληση δερματικών ερεθισμών σε σκύλους. Προκαλούν φαγούρα, φλεγμονή και απώλεια τριχών. Ο σκύλος σας μπορεί να προσπαθήσει να ανακουφίσει τη φαγούρα με το δάγκωμα.
Ελέγχετε τακτικά το σκυλί σας για να δείτε αν υπάρχουν παράσιτα, ειδικά αν περνάει χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιήστε προληπτικά μέτρα, όπως θεραπείες ψύλλων και τσιμπούρια που συνιστώνται από τους κτηνιάτρους.
5. Αρθριτικοί πόνοι
Μερικές φορές, οι σκύλοι μπορεί να γλείφουν ή να δαγκώνουν τις αρθρώσεις τους αν έχουν αρθρίτιδα. Ο πόνος που προκαλείται από αυτό μπορεί να τους οδηγήσει στο να δαγκωθούν ώστε να ανακουφιστούν. Το συνεχές δάγκωμα μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων της φλεγμονής και της τριχόπτωσης.
Η αρθρίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένους σκύλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες ηλικίες.
6. Άγχος ή πλήξη
Δεν είναι λίγες οι φορές που το δάγκωμα αυτό μπορεί να είναι μια καταναγκαστική συμπεριφορά. Τα σκυλιά που δεν έχουν παρέα ή πράγματα να κάνουν συχνά νιώθουν μεγάλη πλήξη, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν καταστροφικές ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού δαγκώματος του εαυτού τους. Άλλα σημάδια άγχους στα σκυλιά περιλαμβάνουν ανησυχία, βηματισμό, υπερβολικό γαύγισμα και ούρηση στο σπίτι. Οπότε αυτό σε καμία περίπτωση δεν το αφήνουμε έτσι. Δημιουργήστε ένα όμορφο περιβάλλον στο ζώο σας ώστε να έχει να κάνει πράγματα και να είναι ευτυχισμένο, πηγαίνετέ το τις καθημερινές βόλτες του για εξερεύνηση και παιχνίδια και ασχοληθείτε μαζί του ουσιαστικά.
Όταν γίνεται η θεραπεία
Αν ο κτηνίατρός μας μάς συστήσει κάποια θεραπεία, φροντίστε να την τηρήσετε μέχρι το τέλος. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να σταματήσει το πρόβλημα και να γίνει ο σκύλος καλά. Η μη τήρηση της θεραπείας μπορεί να προκαλέσει την επιστροφή του προβλήματος.
Πολλές θεραπείες για τον κνησμό του δέρματος περιλαμβάνουν τοπικές αλοιφές. Ο σκύλος σας μπορεί να προσπαθήσει να γλείψει την αλοιφή, γι αυτό είναι σημαντικό να τον κρατήσετε απασχολημένο μέχρι η αλοιφή να στεγνώσει και να απορροφηθεί πλήρως από το δέρμα του. Μπορείτε να προσπαθήσετε να παίξετε μαζί του ή να του δώσετε κάποιες λιχουδιές μετά την εφαρμογή της αλοιφής για να μειώσετε τις πιθανότητες να τη γλείψει ή να τη δαγκώσει. Αν όμως ο σκύλος συνεχίζει να προσπαθεί να αγγίξει το σημείο που του βάζετε αλοιφή, η χρήση ενός ελισαβετιανού κολάρου κρίνεται απαραίτητη.
Η κατανόηση του γιατί ο σκύλος σας δαγκώνει τον εαυτό του είναι απαραίτητη για την παροχή κατάλληλης φροντίδας και την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Οι τακτικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι, η ισορροπημένη διατροφή, η σωστή περιποίηση και ένα άνετο και χαρούμενο περιβάλλον διαβίωσης είναι βασικοί παράγοντες για την πρόληψη και τη διαχείριση των συμπεριφορών δαγκώματος σε σκύλους. Εάν παρατηρήσετε επίμονο ή σοβαρό δάγκωμα, συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας για να διασφαλίσετε την υγεία και την ευημερία του γούνινου συντρόφου σας.