Γιατί οι σκύλοι ουρούν όταν είναι ενθουσιασμένοι ή φοβισμένοι
Κωνσταντίνα Μάλλιου
16/06/2024
Έχετε επιστρέψει ποτέ σπίτι και ο σκύλος σας να ούρησε λίγο στο πάτωμα από τη χαρά του;
Ή σας έχει τύχει ο σκύλος σας να φοβηθεί και να κάνει κατά λάθος την ανάγκη του στο σπίτι, παρόλο που πήγε τουαλέτα πριν λίγο;
Είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που μπορεί ένας σκύλος να ουρήσει – και όχι κατά τη διάρκεια της βόλτας του. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, όπως είναι προβλήματα υγείας ή γηρατειά. Αν και η περιστασιακή ακράτεια δεν αποτελεί πρόβλημα, εφόσον αυτό γίνεται συχνά, τότε είτε πρέπει να δει το κατοικίδιό μας ένας κτηνίατρος έτσι ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας του, είτε να βρούμε εμείς τη ρίζα του “κακού”, καθώς μπορεί να είναι θέμα εκπαίδευσης ή ψυχολογίας, και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον καλύτερό μας φίλο.
Γενικά, πολλά είναι τα σκυλάκια που μπορεί να ουρήσουν όταν είναι ενθουσιασμένα, βλέποντας για παράδειγμα τον αγαπημένο του κηδεμόνα μετά από ώρες απουσίας του. Η αλήθεια είναι ότι δεν το κάνουν επίτηδες, απλά είναι πραγματικά εκστασιασμένα και δεν μπορούν να κρύψουν και να συγκρατήσουν τη χαρά τους. Οπότε, είτε θα αφήσουν μια μικρή λακκούβα ανάμεσα στο πόδια τους ή θα αφήσουν μερικές σταγόνες σε όλο το σπίτι καθώς περπατούν και χοροπηδούν. Αυτή η συμπεριφορά παρατηρείται συνήθως στα κουτάβια. Όσο μεγαλώνουν τόσο περιορίζουν αυτά τα μικροατυχήματα. Ωστόσο, θα χρειαστεί εκπαίδευση και υπομονή για να αποτραπούν αυτά τα μικροατυχήματα μακροπρόθεσμα.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν ο σκύλος φοβηθεί πολύ από κάτι, όπως είναι για παράδειγμα ένας πολύ δυνατός και ξαφνικός θόρυβος. Μπορεί επίσης να κάνει κάτι τέτοιο, αν είναι αρκετά φοβικός και κάποιος άνθρωπος τον πλησιάσει, σταθεί από πάνω του ή του μιλήσει με δυνατή φωνή σαν να τον μαλώνει. Αν πρόκειται για αυτή την περίπτωση, ο σκύλος προσπαθεί να δείξει ότι δεν αποτελεί απειλή.
Δυστυχώς, μερικά κακοποιημένα σκυλάκια, όσο περισσότερο φοβούνται τόσο περισσότερο ουρούν για να δηλώσουν ακόμα πιο έντονα ότι δεν αποτελούν απειλή. Μερικά ακόμα σημάδια που παρατηρούνται σε αυτή την περίπτωση είναι ο σκύλος να έχει την ουρά του κατεβασμένη και κρυμμένη ανάμεσα στα πίσω του πόδια, τα αυτιά του τραβηγμένα προς τα πίσω και ίσως προσπαθήσει να εκθέσει την κοιλιά του για να κάνει την “απειλή” του να σταματήσει να τον τρομοκρατεί.
Αντίθετα, τελείως διαφορετικό είναι να σηκώνει ένας σκύλος το πόδι του, να σημαδεύει μια περιοχή και να ουρεί. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί δηλώνει ένα είδος κυριαρχίας. Ή μπορεί ένας σκύλος να το κάνει σχεδόν επίτηδες, επειδή βαριέται, επειδή υπάρχει μια αλλαγή στο σπίτι, ίσως ένα νέο μέλος, οπότε προσπαθεί να δείξει ότι η περιοχή του ανήκει, αφήνοντας το στίγμα του σε διάφορες περιοχές του σπιτιού.
Μία ακόμη περίπτωση που μπορεί ένας σκύλος να έχει ακράτεια, είναι τα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν της συνήθειες ούρησης και τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης του. Μερικά από αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πέτρες ή φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη, διαβήτης, νεφροπάθεια ή ακόμα και τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού. Συνίσταται, λοιπόν, αν δείτε ότι αυτή η ακράτεια δεν σταματάει να επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας. Μέσω εξετάσεων, και εφόσον πρόκειται όντως για πρόβλημα υγείας, θα μπορέσετε να βοηθήσετε τον σκύλο σας.
Συνοψίζοντας
Είτε ένα κουτάβι ουρεί κατά λάθος επειδή είναι ενθουσιασμένο ή φοβισμένο, δεν πρέπει ποτέ να το μαλώσατε και να του φωνάξετε γιατί θα έχετε μάλλον αρνητικά αποτελέσματα. Χρειάζεται εκπαίδευση με θετική ενίσχυση συμπεριφοράς και σίγουρα θα βοηθήσει και ένας εκπαιδευτής, ειδικά αν πρόκειται για ένα κακοποιημένο κουτάβι. Αν αποκλείσουμε αυτές τις δύο περιπτώσεις, ο κτηνίατρος θα είναι ο καλύτερος σύμβουλός σας αν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Μην ξεχνάτε ότι οι σκύλοι είναι σαν μικρά παιδιά και θέλουν ειδική μεταχείριση. Εξάλλου, δεν μπορούν να εκφράσουν με λέξεις ό,τι νιώθουν όπως εμείς, γι’ αυτό και είναι υποχρέωσή μας να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι νιώθουν.