string(0) ""

Γιατί ο θηλυκός σκύλος αρχίζει να γλείφει τα μωρά του αμέσως μετά τη γέννα; Ο λόγος που οι άνθρωποι δεν το κάνουν

Μυρτώ Τζώρτζου

24/01/2025

Photo: Shutterstock

Αν παρατηρήσετε μια σκυλίτσα μετά από μια γέννα, θα δείτε ότι το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να αρχίσει να γλείφει τα μωρά της.

Τη συγκεκριμένη συμπεριφορά – όχι μόνο του σκύλου αλλά και όλων των ζώων- μετά από μια γέννα λίγο πολύ όλοι τη γνωρίζουμε. Το γλείψιμο των μικρών τους είναι κάτι χαρακτηριστικό. Και ενώ μας είναι γνωστό, ίσως δεν γνωρίζουμε όλους τους λόγους που γίνεται.

Αυτό που έχει αποδειχτεί και ίσως μας εντυπωσιάσει είναι ότι το γλείψιμο των νεογέννητων εξυπηρετεί πολλαπλές λειτουργίες και δεν οδηγείται αποκλειστικά από την αγάπη. Ενώ η αγάπη παίζει ρόλο, δεν είναι ο αποκλειστικός λόγος αυτής της συμπεριφοράς.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει με τους σκύλους και το γλείψιμο των μωρών μετά τη γέννα.

Το γλείψιμο – grooming είναι απαραίτητο για να ”κρύψει” η μαμά τη γέννα

Τα κουταβάκια είναι πολύ ευάλωτα όταν γεννιούνται και το ένστικτο της μαμάς τους είναι να τα κρατάει ζεστά, καθαρά, χορτάτα και ασφαλή.

Ένας λοιπόν σημαντικός λόγος για τον οποίο οι θηλυκοί σκύλοι γλείφουν τα νεογέννητά τους αμέσως μετά τον τοκετό είναι για να καθαρίσουν τον πλακούντα. Ο πλακούντας, τα υγρά και το αίμα έχουν μια μυρωδιά που μπορεί να προσελκύσει τα αρπακτικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα σκυλιά- και τους λύκους-, αν και άλλα θηλαστικά το κάνουν επίσης. Η μυρωδιά της γέννησης μπορεί να είναι ισχυρή και δελεαστική για άλλα ζώα, καθώς τα ”ενημερώνει” για την παρουσία μωρών κοντά τους.

Όταν λοιπόν μια μητέρα καθαρίζει τα μωρά της από τον πλακούντα αλλά και γενικά τη φωλιά της, κρύβει τα ”στοιχεία” της γέννησης ώστε τα αρπακτικά να μην επιτεθούν στην ίδια και στα μωρά της. Εδώ, όπως καταλαβαίνουμε, στους σημερινούς σκύλους ”μιλάει” το DNA. Ο σωστός καθαρισμός και η απομάκρυνση του αρώματος είναι πολύ σημαντικά.

Το γλείψιμο επίσης διατηρεί τα μωρά καθαρά και βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν βακτηρίων, βρωμιάς ή μικροβίων που μπορεί να έχουν τα μικρά αμέσως μετά τη γέννα.

Πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι του δεσμού μεταξύ μητέρας και μωρού

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με την ενδυνάμωση του δεσμού ανάμεσα στα μικρά και τη μαμά τους. Το γλείψιμο είναι ευεργετικό τόσο για τις μαμάδες όσο και για τα μωρά τους, επειδή βοηθά στο μεταξύ τους δέσιμο. Παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για τη μητέρα να αισθανθεί πιο συνδεδεμένη με το μωρά της, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και για τα νεογέννητα.

Όταν μια μαμά γλείφει το μωρό της, τραβάει την προσοχή του νεογέννητου και το βάζει να θηλάσει. Είναι επίσης σαν μια μορφή παρηγοριάς προς αυτό που το βοηθάει στο να αισθάνεται ασφαλές και προστατευμένο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα νεογέννητα κουτάβια γεννιούνται με τα μάτια και τα αυτιά τους κλειστά και δεν είναι σε θέση να δουν ή να ακούσουν για τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Νιώθοντας το γλείψιμο της μαμάς τους, γνωρίζουν ότι είναι παρούσα και δεν είναι μόνα τους.

Απαραίτητη βοήθεια για τις βασικές σωματικές λειτουργίες

Σε ορισμένα θηλαστικά, όπως στους σκύλους, τα νεογέννητα δεν είναι ακόμη σε θέση να ουρήσουν και να αφοδεύσουν τελείως μόνα τους. Οπότε, η μητέρα πρέπει να γλείφει την κοιλιά και τα γεννητικά τους όργανα για να διεγείρει το αντανακλαστικό για ούρηση και αφόδευση. Αυτό είναι μια ζωτικής σημασίας πτυχή της φροντίδας που πρέπει να παρέχει η μητέρα στα μικρά της για τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, μέχρι εκείνα να μεγαλώσουν αρκετά.

Μετά φυσικά τα καθαρίζει καλά. Αυτό επίσης βοηθάει στο να κρυφτούν οι μυρωδιές των απορριμμάτων ώστε να μην τις μυρίσουν μεγαλύτερα ζώα αλλά και για να διατηρήσει τη φωλιά της καθαρή, εμποδίζοντας την εξάπλωση ασθενειών.

Ένα άλλο σημαντικό μέρος του καθαρισμού των μικρών μετά της γέννα είναι να βοηθήσει στην τόνωση της ροής του αίματος στα μωρά. Αυτό βοηθάει να διασφαλιστεί ότι τα όργανά τους λειτουργούν και δεν έχει φράξει η μύτη ή το στόμα τους μετά τον τοκετό που θα έκανε δύσκολη την αναπνοή τους ή θα τα έκανε να πνιγούν.

left arrow
right arrow

Γιατί οι άνθρωποι δεν γλείφουν τα μωρά τους μετά τη γέννα;

Παρά το γεγονός ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε θηλαστικά, εντούτοις είμαστε ένα από τα λίγα είδη που δεν γλείφουμε τα μωρά μας μετά τη γέννα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην εξέλιξη, η οποία μας έχει δώσει χέρια με αντίχειρες για να μας βοηθήσει να καθαρίσουμε τα μωρά μας με άλλα μέσα. Οι άνθρωποι δένονται με τα μωρά τους με την επαφή δέρματος και όχι με το γλείψιμο.

Ένας άλλος παράγοντας μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα όργανα των ανθρώπινων μωρών δεν χρειάζονται διέγερση μετά τη γέννα για να λειτουργήσουν σωστά. Πολλά άλλα θηλαστικά χρειάζονται βοήθεια για να διεγείρουν τη ροή του αίματος, το πεπτικό σύστημα και την αναπνοή αμέσως μετά τη γέννηση. Τα ανθρώπινα μωρά δεν το χρειάζονται αυτό και γενικά γεννιούνται ικανά να αναπνέουν και να λειτουργούν μόνα τους.

Σχετικά άρθρα

Τι να κάνετε ώστε ο σκύλος σας να χαίρεται την άνοιξη χωρίς προβλήματα

Αυτά είναι τα 4 ζώα που θα επιβιώσουν από την κλιματική αλλαγή

Βόλτες στην εξοχή- Τι να κάνετε αν δείτε μια χελώνα να προσπαθεί να περάσει τον δρόμο