string(0) ""

Γιατί ο σκύλος σας σηκώνει τη ράχη του – Πώς να το αποτρέψετε

Κωνσταντίνα Μάλλιου

16/09/2023

Photo: Unsplash

Έχετε παρατηρήσει σε κάποιες περιπτώσεις που ο σκύλος σας σηκώνει τις τρίχες στη ράχη του;

Έχετε αναρωτηθεί αν το κάνει επειδή αισθάνεται φόβο ή επιθετικότητα; Πώς μπορείτε να το αποτρέψετε;

Συμβαίνει συχνά, εκεί που είστε βόλτα με το αγαπημένο σας σκυλάκι, να διασταυρώνεστε με κάποιο άλλο κουτάβι και το δικό σας να αρχίσει να γαβγίζει σηκώνοντας παράλληλα τη ράχη του. Ή όταν χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού σας ενώ είναι ήρεμο ξαφνικά επιδεικνύει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά;

Ας εξετάσουμε για αρχή τους λόγους που ένας σκύλος σηκώνει τις τρίχες τις ράχης του και έπειτα θα σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορείτε να το αποτρέψετε.

Φόβος

Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι ο φόβος. Ίσως ο σκύλος σας νιώθει ότι απειλείται από την παρουσία είτε ενός άλλους σκύλου, είτε κάποιου πράγματος είτε από έναν ξαφνικό ήχο, για παράδειγμα έναν κεραυνό ή πυροτεχνήματα ή γενικά κάτι που δεν είναι συνηθισμένος να ακούει. Αυτή η αντίδραση συμβαίνει πολλές φορές σε μικρότερου αναστήματος σκύλους που νιώθει φόβο αντικρίζοντας έναν μεγαλύτερο σε ανάστημα σκυλάκι.

Επιθετικότητα ή κυριαρχία

Ο δεύτερος και πιο συχνός λόγος που ο γούνινος φίλος σας θα σηκώσει τις τρίχες της ράχης του θα είναι για να επιβληθεί σε κάποιον άλλο σκύλο ή άνθρωπο. Ίσως θεωρεί ότι απειλείται οπότε με το να σηκώσει τις τρίχες του είναι ένας τρόπος να τον υπακούσει ο «εχθρός» του. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά και στις βόλτες όταν διασταυρώνεστε με άλλους σκύλους, κυρίως του ίδιου φύλου, ή και κατά τη διάρκεια εκπαίδευσής του αφού προσπαθεί να δείξει ποιος τελικά είναι το «αφεντικό». Αν αυτή η «ανατριχίλα» συνδυάζεται και με γρύλισμα ή με δείξιμο των δοντιών του, τότε πρέπει να προσπαθήσετε να ηρεμήσετε τον σκύλο σας για να μην γίνει επιθετικός.

Ενθουσιασμός ή απρόβλεπτη εξέλιξη

Πολλές φορές τα σκυλάκια ταράζονται από μια απρόσμενη εξέλιξη οπότε τείνουν να σηκώνουν τη ράχη τους. Μπορεί για παράδειγμα να δούνε ξαφνικά μια γάτα μπροστά τους ενώ δεν το περιμένανε ή να εμφανίζεται ένα έντομο που δεν είχαν ακούσει ότι υπάρχει στον χώρο. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι απαραίτητα κάτι κακό. Μπορεί απλά να είναι σε υπερδιέγερση από το παιχνίδι μαζί σας και να σηκώσει τη ράχη του κουνώντας παράλληλα σαν τρελός την ουρά του.

Ανασφάλεια

Ίσως ένας όχι και τόσο συχνός λόγος είναι η ανασφάλεια που μπορεί να νιώθει ένας σκύλος. Αν για παράδειγμα υπάρχει μια αλλαγή στο περιβάλλον του όπως ένα μωρό ή ένα νέο κατοικίδιο μπορεί να νιώθει αβέβαιος για την τρέχουσα κατάσταση επειδή δεν ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον.

Τι θα πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση;

● Στην περίπτωση που ο σκύλος σας σηκώσει τη ράχη του γιατί είναι φοβισμένος από κάποιον ξαφνικό θόρυβο, θα πρέπει να συνεχίσετε απλά να κάνετε τη δουλειά σας λες και αυτό δεν συνέβη ποτέ. Σε καμία περίπτωση μην αρχίσετε να λέτε «Τι ήταν αυτό;» και «Φοβήθηκες; Είσαι καλά;» γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να φοβίσετε ακόμα περισσότερο τον σκύλο σας. Αν φοβάται κάποιο άλλο ζωάκι ή άνθρωπο, απλά απομακρυνθείτε και μην πιέσετε τον σκύλο σας να έρθει σε επαφή με κάποιον που δεν θέλει γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τον τρομάξετε ακόμα περισσότερο.

● Στην περίπτωση της επιθετικότητας ή κυριαρχίας θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Παρακολουθήστε στενά τη γλώσσα του σώματος τους σκύλου σας και την αλληλεπίδρασή του με τον άλλο σκύλο. Αν αρχίσουν να γρυλίζουν, να δείχνουν τα δόντια του ή να γαβγίζουν έντονα, καλέστε τον σκύλο σας με το όνομά του μέχρι να σας δώσει σημασία και απομακρυνθείτε αργά και προσεκτικά. Μην δώσετε λιχουδιά στον σκύλο σας γιατί μπορεί να θεωρήσει ότι τον επιβραβεύεται για την επιθετικότητά του.

● Στην περίπτωση του ενθουσιασμού δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε γιατί μάλλον είναι ένα σημάδι ότι περνάει καλά. Ειδικά αν ο σκύλος σας είναι σε φάση παιχνιδιού δεν χρειάζεται να τον σταματήσετε. Μόνο αν δείξει σημάδια επιθετικότητας, όπως γρύλισμα και δείξιμο δοντιών θα πρέπει να παρέμβετε.

● Σε περίπτωση που νιώθει ανασφάλεια και σηκώσει τη ράχη του, μπορείτε πολύ απλά να τον πάρετε μια αγκαλιά και να του μιλήσετε με ήρεμο και γλυκό τόνο για να μπορέσετε να του δώσετε να καταλάβει ότι όλα θα πάνε καλά.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που προκαλούν αυτήν την «ανατριχίλα» στο κατοικίδιό σας και σιγά σιγά θα πρέπει να είστε σε θέση να ερμηνεύετε τα σημάδια και τη στάση του σώματός του. Δεν πρέπει να πιέσετε τον σκύλο σας να κάνει κάτι που δεν θέλει και δεν είναι κακό να ζητήσετε τη συμβουλή ενός έμπειρου εκπαιδευτή για να εξασφαλίσετε την καλή του ψυχική και συναισθηματική του υγεία.

Σχετικά άρθρα

Έχει το φαγητό την ίδια γεύση για εμάς και για τα ζώα; Δείτε από τι καθορίζεται

Δείτε αν επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας αγγούρι

7 πράγματα που ξέρουμε για τα κουτάβια αλλά δεν είναι σωστά