string(0) ""

Γιατί δεν πρέπει να ξυρίζετε τον σκύλο σας

Κωνσταντίνα Μάλλιου

19/08/2024

Photo: Shutterstock

Όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές δεν ανεχόμαστε τίποτα να μας ακουμπάει.

Προσπαθούμε να φοράμε όσο πιο λίγα και όσο πιο δροσερά ρούχα γίνεται, να είμαστε σε χώρους που κλιματίζονται και να αποφεύγουμε τον ήλιο, τουλάχιστον τις ώρες που καίει περισσότερο.

Τα αγαπημένα μας σκυλάκια ζεσταίνονται ίσως λίγο πιο πολύ από εμάς, γι’ αυτό και το καλοκαίρι μπορεί να τρώνε λιγότερο, να έχουν πιο χαμηλά επίπεδα ενέργειας και να είναι μόνιμα με την γλωσσίτσα τους έξω για να δροσιστούν. Εμείς αυτό που μπορούμε να τους προσφέρουμε είναι ένα δροσερό μέρος, φρέσκο και καθαρό νερό, και βόλτες όταν η θερμοκρασία δεν είναι υψηλή, δηλαδή νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.

Αρκετοί είναι οι κηδεμόνες που κάνουν ένα ακόμη πράγμα. Ξυρίζουν τον σκύλο τους, νομίζοντας πως έτσι θα ζεσταίνεται λιγότερο. Βέβαια, αυτή η αντίληψη είναι λάθος!

Γιατί; Ας δούμε τους λόγους που δεν πρέπει να ξυρίζουμε τον σκύλο μας.

Καταρχάς, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι σκύλοι δεν ιδρώνουν στο σώμα όπως εμείς οι άνθρωποι. Αντίθετα, οι ιδρωτοποιοί αδένες τους βρίσκονται στις πατούσες τους, οπότε ιδρώνουν μόνο εκεί. Παράλληλα, χρησιμοποιούν το λαχάνιασμα ως μια μέθοδο για να δροσιστούν.

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει τον σκύλο σας να κρεμάει τη γλώσσα του έξω και να αναπνέει με ταχύτερο ρυθμό, εισάγοντας δροσερό αέρα στο στόμα και τους πνεύμονές του. Ο αέρας έρχεται σε επαφή με τα υγρά στοιχεία του σώματος, εισέρχεται στο σώμα και εξατμίζεται αποβάλλοντας τη θερμότητα. Ταυτόχρονα τα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι τους διαστέλλονται, επιτρέποντας στο αίμα να έρθει πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος για να δροσιστούν, πριν τελικά κάνει τον κύκλο του και καταλήξει σε βαθύτερα σημεία του σώματος. Μπορεί να ακούγεται μια περίπλοκη διαδικασία, όμως αυτή επιτρέπει στους σκύλους να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους σε φυσιολογικά επίπεδα και να δροσίζονται όσο γίνεται περισσότερο, ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου.

Επιπλέον, το τρίχωμα των σκύλων λειτουργεί ως μονωτής. Τους προστατεύει, δηλαδή, όχι μόνο από το κρύο αλλά και από τη ζέστη. Άρα, με το να ξυριστεί τελείως η γούνα τους, πιο πολύ κακό του κάνει παρά καλό, αφού ζεσταίνονται τελικά περισσότερο γιατί χρειάζονται να “δουλέψουν” παραπάνω για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους.

Μάλιστα υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από το ξύρισμα της γούνας ενός σκύλου. Μπορεί, για παράδειγμα, να χρειαστεί πολύ χρόνο να ξαναμακρύνει με αποτέλεσμα να μην προστατεύεται επαρκώς από μικρόβια ή αιχμηρά αντικείμενα ή χόρτα. Μπορεί πιο εύκολα να πάθει έγκαυμα, θερμοπληξία, ακόμα και καρκίνο του δέρματος.

Τέλος, με το να ξυριστεί η γούνα ενός σκύλου μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε περισσότερη αποβολή τριχώματος, να μαδάει δηλαδή περισσότερο ο σκύλος.

Ωστόσο, μπορεί κάποιοι σκύλοι να χρειάζονται τριμάρισμα – προσοχή, όχι ξύρισμα. Ειδικά αν ο σκύλος έχει πολύ τρίχωμα ίσως να πρέπει να τριμαριστεί σε ορισμένα σημεία ώστε να πάρει μια ανάσα δροσιάς.

Επίσης, ξύρισμα θα χρειαστεί μόνο σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης, κάποιας δερματικής πάθησης ή δημιουργίας κόμπων του τριχώματος λόγω παραμέλησης ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας.

left arrow
right arrow

Ποιες φυλές σκύλων δεν πρέπει να ξυρίζονται;

Αρκετές φυλές δεν πρέπει να ξυρίζονται, όπως είναι αυτές που έχουν διπλό τρίχωμα. Μερικά παραδείγματα είναι τα Γκόλντεν Ριτρίβερ, τα σκυλιά Αγίου Βερνάρδου, τα Ακίτα και τα Χάσκι. Αυτές οι φυλές είναι ειδικά προσαρμοσμένες για να αντιμετωπίζουν τόσο το κρύο όσο και τη ζέστη, και το ξύρισμα της γούνας τους μπορεί τελικά να τους κάνει κακό.

Συνοψίζοντας

Το ξύρισμα δεν είναι η λύση στη ζέστη. Μπορούμε αν θέλουμε να βουρτσίζουμε τακτικά τον τετράποδο φίλο μας για να απομακρύνουμε το νεκρό τρίχωμα. Μπορούμε να του προσφέρουμε δροσιστικά σνακ και φρέσκο νερό για να δροσίζετε. Όχι όμως να τον ξυρίζουμε.

Με το ξύρισμα αφαιρείται το προστατευτικό τρίχωμα και πολύ πιθανό να δημιουργήσουμε σοβαρά προβλήματα στον σκύλο μας. Λέμε “όχι” λοιπόν σε αυτή τη διαδικασία και βρίσκουμε εναλλακτικές για να μην ζεσταίνεται τόσο η μαλλιαρή μουσούδα μας.

Σχετικά άρθρα

Ο μικρός Φούφης βρέθηκε παρατημένος στο δρόμο- Ψάχνει ένα σπίτι και πολλές αγκαλιές

Τα do’s and dont’s που ισχύουν για τις λιχουδιές του κατοικίδιου και τον τρόπο που τις δίνετε

Άρχισε η ηλικιωμένη γάτα σας να μην κοιμάται καλά; Τι πρέπει να κάνετε για να τη βοηθήσετε