string(0) ""

Φωνάζετε στον σκύλο σας για να τον μαλώσετε; 4 λόγοι για να μην το κάνετε

Μυρτώ Τζώρτζου

08/09/2024

Photo: Shutterstock

Φανταστείτε την εξής εικόνα: Επιστρέφετε στο σπίτι μετά από μια δύσκολη και απαιτητική μέρα. Είστε κουρασμένοι και το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να πέσετε στον καναπέ και να μη σας ενοχλεί κανείς.

Ο σκυλάκος σας έρχεται κοντά σας και είναι έτοιμος για παιχνίδια. Αρχίζει και τρέχει σαν τρελός και η ζημιά γίνεται. Ρίχνει ένα βάζο κάτω και το σπάει. Εσείς νευριάζετε και αντιδράτε φωνάζοντάς τον.

Δυστυχώς αυτή η αντίδρασή μας είναι κάτι πολύ συνηθισμένο τόσο στα ζώα μας αλλά και, για να πούμε την αλήθεια, και στα παιδιά μας. Έτσι έχουμε μάθει, έτσι κάνουμε χωρίς πολλή σκέψη.

Και όμως το να φωνάξουμε όχι μόνο είναι αναποτελεσματικό, αλλά συχνά κάνει και τα πράγματα χειρότερα.

Για αυτό δείτε 4 άσχημες επιπτώσεις που έχουν οι φωνές στον σκύλο σας ώστε την επόμενη φορά που θα κάνει κάτι που δεν πρέπει, να συγκρατήσετε τα νεύρα σας.

1. Απελευθερώνουν τις ορμόνες του στρες

Ακριβώς όπως συμβαίνει και με εμάς όταν στη δουλειά μάς φωνάξει ο ανώτερός μας, το ίδιο συμβαίνει και με τα ζώα. Όταν φωνάζετε στον σκύλο σας, απελευθερώνονται οι ορμόνες του στρες. Αυτό τις περισσότερες φορές τον κάνει ακόμα πιο αντιδραστικό.

Κανείς δεν είχε ποτέ καλύτερη απόδοση λόγω των φωνών. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι παίρνουμε πολύ κακές αποφάσεις όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους. Κάποιοι βέβαια καταφέρνουν και συγκρατούν μια πιθανή κακή αντίδρασή τους και περιμένουν να ηρεμήσουν. Είναι αυτό που λέμε ότι εκείνη τη στιγμή πρέπει να μετρήσουμε ως το 10 πριν κάνουμε οτιδήποτε.

Οι σκύλοι όμως δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο, να μετρήσουν μέχρι το 10 ή να πάρουν βαθιές αναπνοές αλλά αντιδρούν ανάλογα με το πώς αισθάνονται εκείνη τη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος σας είναι πιθανό με τις φωνές ή να γίνει πιο αμυντικός ή να πάρει εκείνο το χαρακτηριστικό ένοχο βλέμμα ή να γίνει πιο ανήσυχος.

Η νευροεπιστήμη μας λέει ότι τα συναισθήματα που συνδέονται με την κρίση μας καθοδηγούν στη λήψη αποφάσεων. Οπότε το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε στον σκύλο μας όταν κάνει κάτι που δεν πρέπει είναι να τον επιβαρύνουμε συναισθηματικά. Οι φωνές τον επιβαρύνουν συναισθηματικά. Και η συμπεριφορά του συχνά γίνεται χειρότερη.

2. Αποθαρρύνουν τον σκύλο

Σε κανέναν δεν αρέσει να του φωνάζουν, ούτε και για καλό λόγο. Οι συχνές φωνές μπορούν να πλήξουν την αυτοπεποίθηση κάποιου.

Όσον αφορά τους σκύλους, όταν τους φωνάζουμε ενδέχεται να απομακρυνθούν από εμάς και να χαλάσει ο στενός δεσμός μεταξύ μας. Και χάνουν και την αυτοπεποίθησή τους. Οπότε αποθαρρύνονται να κάνουν πράγματα που έχουν μάθει. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δουλέψετε δύο φορές πιο σκληρά όταν θα χρειαστεί να τους εκπαιδεύσετε και πάλι στο μέλλον για κάτι που τους είχατε εκπαιδεύσει στο παρελθόν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όταν ένας σκύλος απομακρύνεται από τον κηδεμόνα του, όπως αναφέραμε πιο πάνω, ενδέχεται να αυξηθεί το άγχος αποχωρισμού, το στρες δηλαδή που θα έχει όταν εσείς δεν βρίσκεστε στο σπίτι.

Ένας όχι και τόσο στενός δεσμός ανάμεσα σε εσάς και τον σκύλο σας σημαίνει συχνά ότι ο σκύλος θα χάσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό σας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έτσι θα γίνει λιγότερο ανθεκτικός σε διάφορες προκλήσεις και θα χάσει και την ικανότητά του να κοινωνικοποιηθεί εύκολα.

left arrow
right arrow

3. Μπερδεύουν τον σκύλο

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι φωνές σας προκαλούν σύγχυση στον σκύλο. Μπορεί λοιπόν φωνάζοντάς τον εκείνος να νομίσει ότι γίνεται ένα ”πάρτι φωνών” και να αρχίσει να γαβγίζει συμμετέχοντας στην ωραία ατμόσφαιρα. Σου λέει αφού απολαμβάνετε εσείς τη στιγμή γιατί να μην την απολαύσει και εκείνος.

4. Θα μπορούσαν να τρομάξουν τον σκύλο

Αν αυτοί οι λόγοι δεν είναι αρκετοί να σας πείσουν να μη φωνάζετε στον σκύλο σας όταν κάνει κάτι που δεν πρέπει, θα σας πούμε τον πιο σημαντικό από όλους, τον οποίο αφήσαμε για το τέλος.

Οι φωνές μπορεί να φαίνονται αποτελεσματικές εκείνη τη στιγμή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε ένα ευαίσθητο σκυλάκι. Είναι και για εσάς επίσης μια ανακούφιση της απογοήτευσής σας.

Όμως δυστυχώς ο σκύλος τρομάζει με αυτές αλλά και με εσάς. Κάποια ζώα μάλιστα τρομάζουν πολύ. Οι σκύλοι αισθάνονται σχεδόν αβοήθητοι μπροστά σε έναν εξαγριωμένο κηδεμόνα και σταματούν να κάνουν οτιδήποτε από ανησυχία μήπως προκαλέσουν περισσότερες συγκρούσεις.

Κανείς δεν θέλει ένα ζώο που φοβάται καθώς αυτός ο φόβος σίγουρα δεν θα βοηθήσει στο να επιδεικνύει καλές συμπεριφορές στο μέλλον.

Κάθε ανεπιθύμητη συμπεριφορά που εμφανίζει ο σκύλος μας έχει μια αιτία. Αυτό λοιπόν που μπορείτε να κάνετε όταν ο σκύλος κάνει σκανταλιές είναι να του μιλήσετε και να τον εκπαιδεύσετε σε κάποια πράγματα. Πάντα ήρεμα χρησιμοποιώντας θετικές τεχνικές εκπαίδευσης. Τα σκυλιά καταλαβαίνουν και μαθαίνουν. Με το σωστό τρόπο και όχι με φωνές.

Όπως όμως λέμε πάντα, αν τα πράγματα είναι δύσκολα, αντί να φωνάζουμε, χρήσιμο θα ήταν να απευθυνθούμε σε έναν αξιόπιστο εκπαιδευτή, ο οποίος θα είναι σε θέση να μας βοηθήσει να ζήσουμε ευτυχισμένοι με τον αγαπημένο μας σκύλο.

Σχετικά άρθρα

Η νεογέννητη φώκια που διασώθηκε από ακτή της Μάνης -15χρονος την έβγαλε από τα βράχια

Αυτά τα ζώα αναπαράγονται χωρίς σεξουαλική επαφή

7 εναλλακτικές δραστηριότητες αν δεν βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα