string(0) ""

Φιλοζωικά Σωματεία: Ο απίστευτος και συχνά άγνωστος αγώνας των εθελοντών

Μυρτώ Τζώρτζου

04/04/2025

Photo: A little Shelter

Ταΐζουν καθημερινά αδέσποτα, τα πηγαίνουν στον γιατρό, τα φιλοξενούν όταν είναι άρρωστα και τους βρίσκουν σπίτι να φύγουν από το δρόμο. Οι άνθρωποι των φιλοζωικών είναι πραγματικοί ήρωες.

Σε μια χώρα που μετράει 3 με 4 εκατομμύρια αδέσποτα, το να τα φροντίσεις είναι ένας απίστευτος άθλος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία η ευθύνη για αυτά- φαγητό, περίθαλψη, φιλοξενία, υιοθεσία- είναι των δήμων, την οποία τις περισσότερες φορές δεν αναλαμβάνουν.

Και εδώ έρχονται οι εθελοντές φιλόζωοι να κάνουν τη δουλειά των δήμων. Χωρίς χρήματα, χωρίς καμία βοήθεια. Με μόνο όπλο τους την αγάπη τους για τα ζώα που υποφέρουν έξω. Ζώα κακοποιημένα, άρρωστα, γέρικα, μωρά, ζώα που παλεύουν να επιβιώσουν. Ο βασικός εχθρός των ζώων αυτών; Ο άνθρωπος.

Τι είναι ο εθελοντής

Δυστυχώς, όσο και αν φαίνεται παράξενο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγνοούν τι είναι ένας εθελοντής. Ώρα είναι λοιπόν να εξηγήσουμε κάποια πράγματα. Εθελοντής είναι ο άνθρωπος που θέλει να βοηθήσει κάποιον που έχει ανάγκη. Αυτό γίνεται με την κάλυψη των αναγκών αυτού που είναι σε μειονεκτική θέση, με τη βοήθειά του σε πράγματα που δεν μπορεί εκείνος να κάνει μόνος του και άλλα. Ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρεωτικός. Ο εθελοντής δεν περιμένει κανένα αντάλλαγμα. Δεν πληρώνεται από κανέναν. Ό,τι κάνει το κάνει από την καλή του την καρδιά χωρίς να είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Κάνει όσο μπορεί και όποτε μπορεί. Ένα μάλιστα από τα κλασικά που ακούει είναι: ”Να έρθετε να το πάρετε. Τι φιλοζωική είστε;”

Ένας εθελοντής είτε δρα μόνος του είτε μέσω της συμμετοχής του σε μια οργάνωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση σε μια φιλοζωική.

Οι φιλοζωικές δεν παίρνουν καμία επιδότηση ή χρήματα από κρατικό φορέα. Εδώ συχνά υπάρχει παρανόηση καθώς η άγνοια πολλών είναι μεγάλη. Τα μόνα χρήματα που διαχειρίζονται είναι τα δικά τους, αυτά δηλαδή που βάζουν από την τσέπη τους, και αυτά από δωρεές φιλόζωων ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν.

Αμέτρητα είναι τα αδέσποτα που ψάχνουν σπίτι (Photo: Σπύρος Περδίου)

Τι κάνει ένας φιλόζωος εθελοντής

Τα πάντα. Μόνος του ή μαζί με άλλους φροντίζει τα ζώα που ζουν έξω. Το πρώτο που κάνει καθημερινά είναι να φροντίσει για την τροφή και το νερό τους. Τα αυτοκίνητα των εθελοντών είναι γεμάτα τροφές, μπολάκια, φάρμακα, κλουβιά και άλλα.

Στη συνέχεια αν δει κάποιο ζωάκι άρρωστο ή χτυπημένο, επικοινωνεί -όχι πάντα, καθώς γνωρίζει συνήθως την απάντηση- με τον δήμο. Όπως είπαμε τις περισσότερες φορές οι δήμοι σφυρίζουν αδιάφορα. Επίσης μέχρι να κινητοποιηθεί ο δήμος, το ζώο θα έχει πεθάνει. Έτσι ο εθελοντής παίρνει το ζώο -συχνά με πολύ κόπο καθώς μπορεί αυτό να μην πιάνεται εύκολα-, το βάζει στο αυτοκίνητό του και το πηγαίνει στον κτηνίατρο. Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να έχουν σύμβαση με κτηνίατρο. Και εδώ μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις και διάφορα άλλα. Οπότε το ζώο, για να σωθεί, το αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου ο εθελοντής ή η φιλοζωική.

Το ζώο παραμένει όσο θα χρειαστεί στο κτηνιατρείο. Μπορεί να είναι πολύ άρρωστο, χτυπημένο, δηλητηριασμένο και άλλα. Για τα χρήματα γίνεται έρανος. Οι φιλοζωικές κάνουν έκκληση για βοήθεια. Κάποιες φορές το ποσό μαζεύεται. Κάποιες όμως όχι. Και παραμένει χρέος που βαραίνει τη φιλοζωική.

Ένας τρόπος να βοηθήσουμε τις φιλοζωικές είναι να πάρουμε κάτι από τα μπαζάρ που διοργανώνουν (Photo: Σπύρος Περδίου)

Όταν το ζώο γίνεται καλά, επανεντάσσεται στο χώρο του. Πολλές όμως φορές αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Μπορεί το μέρος που ζούσε να είναι επικίνδυνο, με ανθρώπους εχθρικούς, μπορεί να είναι γέρικο, μπορεί να έχει μια αρρώστια και στο δρόμο δεν θα επιβιώσει, μπορεί να βρέθηκε σε έρημο μέρος, μπορεί να έχει μείνει ανάπηρο και πολλά άλλα. Οπότε είτε ο εθελοντής θα το πάρει σπίτι του είτε θα το πάει σε κάποιο καταφύγιο. Πολλές φορές το πηγαίνει και σε πανσιόν ζώων, την οποία πληρώνουν -και αυτή- οι φιλοζωικές.

Αν τώρα το ζώο πρέπει να κάνει μια θεραπεία, κάποιος επίσης εθελοντής θα το πάρει σπίτι του. Οι εθελοντές συνήθως έχουν πολλά ζωάκια που φιλοξενούν και τα βοηθάνε είτε να γίνουν καλά είτε να βρουν σπίτι. Το καλύτερο για ένα ζώο είναι να βρει σπίτι. Το χειρότερο είναι να βγει και πάλι στο δρόμο.

Κεφάλαιο στειρώσεις. Και εδώ είναι υποχρέωση των δήμων να στειρώσουν ένα αδέσποτο. Συνήθως το κάνουν με το σταγονόμετρο. Οπότε για να μην γεννηθούν και άλλα και άλλα ζώα, το κάνουν οι απλοί εθελοντές ή οι φιλοζωικές. Τα περισσότερα ζώα σε μια γειτονιά, σε ένα μέρος, έχουν στειρωθεί από ανθρώπους ή φιλοζωικές.

Όπως καταλαβαίνουμε από τα πιο πάνω, όλο αυτό είναι ένας δύσκολος αγώνας δρόμου όπου σε κουράζει σωματικά και ψυχικά. Αν δεν το ζήσει κανείς από κοντά, είναι αδύνατον να το καταλάβει. Τα αδέσποτα δεν μειώνονται. Το πρόβλημα παραμένει. Εκεί που σώζεις ένα, εμφανίζονται 10.

Οι εθελοντές κάνουν τα πάντα να βρουν σπίτι σε ένα αδέσποτο (Photo: Facebook Stray Gerakas)

Τα αμέτρητα προβλήματα των εθελοντών

Η ανευθυνότητα των δήμων. Το πρώτο πρόβλημα, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, είναι η ανευθυνότητα των δήμων να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κάποιες μάλιστα φορές δημιουργούν και προβλήματα στις φιλοζωικές αντί να τις βοηθήσουν. Το αστείο επίσης είναι ότι όταν οι πολίτες τηλεφωνούν σε κάποιον δήμο για ένα πρόβλημα με ζώο, εκείνος συχνά τους παραπέμπει στη φιλοζωική. Στους ανθρώπους δηλαδή που δεν πληρώνονται και που δεν έχουν-σε αντίθεση με αυτόν- καμία υποχρέωση να βοηθήσουν.

Η εχθρικότητα των ανθρώπων. Μια μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν θέλει με τίποτα τα αδέσποτα. Και το δείχνει με διάφορους τρόπους. Καθημερινά ακούμε για φόλες και άλλα δηλητήρια που σκορπίζονται ανεξέλεγκτα στους δρόμους. Τα ζώα πεθαίνουν βασανιστικά. Οι άνθρωποι είναι εχθρικοί συχνά και με τους εθελοντές. Αμέτρητες είναι οι επιθέσεις στους ανθρώπους που ταΐζουν ή φροντίζουν τα ζώα σε μια γειτονιά. Τους πετάνε τα μπολάκια, τους καταστρέφουν τα σπιτάκια. Τα κλασικά μάλιστα πράγματα που ακούγονται είναι: ”Τι το ταΐζεις εδώ. Θα γεμίζουμε με βρομιές”. ”Αν το αγαπάς, πάρε το σπίτι σου” και πολλά άλλα που μόνο ως αστεία μπορείς να τα πάρεις. Σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα γίνονται χειρότερα, με επιθέσεις- όχι μόνο λεκτικές.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία κάποιος πολίτης μπορεί να ταΐζει ένα αδέσποτο αρκεί να μην αφήνει ακαθαρσίες. Μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων δεν γνωρίζει το νόμο. Και όταν τους τον λες, συνεχίζουν να είναι το ίδιο εχθρικοί λέγοντας ότι δεν τους νοιάζει. Κάποιοι απειλούν κιόλας. Για αυτό, αν έχετε παρατηρήσει, οι περισσότεροι που φροντίζουν αδέσποτα το κάνουν αργά τη νύχτα ώστε να αποφύγουν εντάσεις και τσακωμούς. Γιατί τελικά στο τέλος την πληρώνουν τα ζώα.

Αμέτρητα είναι τα ζωάκια που βοηθούν καθημερινά οι εθελοντές (Photo: Φιλοζωικός Ν. Φιλαδέλφειας)

Τα χρήματα. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα των φιλοζωικών είναι τα χρήματα. Πώς θα πληρώσουν κτηνιατρεία, φάρμακα, θεραπείες, φιλοξενίες σε πανσιόν και άλλα; Τα πράγματα είναι απλά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βάλουν από την τσέπη τους. Άλλωστε και οι τροφές και οι βενζίνες από την τσέπη τους δε είναι; Χρήματα δίνει και ο απλός κόσμος που θέλει να βοηθήσει για κάποιο ζώο. Επίσης γίνονται κάποια μπαζάρ όπου οι φιλοζωικές πουλάνε πραγματάκια ώστε να συγκεντρωθεί ένα μικρό ποσό για τις ανάγκες τους.

Κεφάλαιο υιοθεσίες. Οι εθελοντές το πρώτο πράγμα που σκέφτονται για ένα ζώο είναι βρει σπίτι. Κάνουν συνέχεια αναρτήσεις στο Facebook με τα στοιχεία και τις φωτογραφίες του. Ελέγχουν τους υποψήφιους κηδεμόνες και αποφασίζουν. Συχνά πληρώνουν και το μεταφορικό μέσο που θα πάει το ζώο στο νέο του σπίτι. Ή το πηγαίνουν οι ίδιοι.

Κεφάλαιο κακοποιήσεις. Οι φιλοζωικές επεμβαίνουν σε κακοποιήσεις ζώων και κάνουν καταγγελίες. Πάνε σε αστυνομία, εισαγγελείς, σε δικαστήρια και κάνουν τα πάντα να πάρουν το ζώο από τον κακοποιητή του και να τιμωρηθεί. Αυτό σημαίνει χρήματα και ξόδεμα πολύ χρόνου. Και συχνά και απειλές.

Η δουλειά των φιλοζωικών είναι απίστευτη. Ούτε που τη φανταζόμαστε. Ένας τεράστιος αγώνας. Και οι ανάγκες τους αμέτρητες. Είναι οι εθελοντές πλούσιοι; Ακριβώς το αντίθετο. Αλλά δίνουν ό,τι έχουν. Ό,τι τους περισσεύει. Αν ασχοληθεί κάποιος συστηματικά με τα ζώα, θα το δει αυτό καλά.

Τα αδεσποτάκια έχουν την ανάγκη μας (Photo: Facebook Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαιας- Κερατσινίου)

Στο Woof Festival | Topetmou.gr, που θα γίνει το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Απριλίου, στο Πεδίον του Άρεως, θα βρίσκονται τα ακόλουθα 9 Φιλοζωικά Σωματεία: Φιλοζωικός Ν. Φιλαδέλφειας, ΚΑΖ, Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης, Οι Μαχητές των Δρόμων Φιλοζωικό Σωματείο Χαϊδαρίου-Αιγάλεω, Αδεσποτολόγιο Νέας Σμύρνης, Stray Γέρακας, A little Shelter, Athens Happy House, Help Horses Ymittos. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τους ακούραστους εθελοντές τους, να μάθετε για το έργο τους και τα σπουδαία πράγματα που κάνουν και να τους βοηθήσετε με όποιον τρόπο θέλετε.

Και επειδή σε αυτό το φεστιβάλ οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν, το Σάββατο 5 Απριλίου ετοιμαστείτε για την πρώτη Stray Parade. Εκεί τα Φιλοζωικά Σωματεία θα παρελάσουν μαζί με τους σκύλους που είναι για υιοθεσία και θα καταλήξουν στον κεντρικό στίβο όπου θα γίνει η παρουσίασή τους.

Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

Σχετικά άρθρα

Ο μικρός Μίκυ ζει από μωράκι σε καταφύγιο- Αυτό που θέλει μόνο είναι ένα σπίτι

Η Φλόξυ με τα γεμάτα αγάπη μάτια βρέθηκε στην ερημιά- Θέλει να φύγει από το καταφύγιο και να βρει σπίτι

Εξαιρετικά σπάνιος λευκός πιγκουίνος διασώθηκε στην Αυστραλία