string(0) ""

Ετοιμάζεστε για ταξίδι χωρίς τον σκύλο σας; Δείτε πώς θα τον προετοιμάσετε

Αγγελική Μακρή

25/10/2024

Photo: Pixabay

Συμβαίνει συχνά να πρέπει να φύγετε για διακοπές ή ένα επαγγελματικό ταξίδι, χωρίς τη δυνατότητα να πάρετε τον σκύλο μαζί.

Είτε επιλέξετε να τον αφήσετε σε επαγγελματία pet sitter ή κάποιο φιλικό πρόσωπο, η μετάβαση στο νέο περιβάλλον θα πρέπει να γίνει σταδιακά, έτσι ώστε να μην βιώσει μεγάλο στρες. Αν γνωρίζετε και εμπιστεύεστε αυτό το άτομο, ίσως βολεύει περισσότερο να έρθει να μείνει στο δικό σας σπίτι. Έτσι, ο σκύλος δεν θα αλλάξει χώρο, θα κοιμάται στο κρεβάτι του, θα βγαίνει βόλτα σε γνώριμες περιοχές και ίσως να νιώθει λιγότερο άγχος.

Η αλλαγή περιβάλλοντος δεν θα περάσει απαρατήρητη από τον σκύλο και θα χρειαστεί χρόνο να προσαρμοστεί. Καθώς είναι ανθρωποκεντρικά ζώα, μερικές φορές κυριολεκτούμε όταν υποστηρίζουμε ότι “χάνουν τον κόσμο τους”, όταν φεύγουμε μακριά τους. Οι σκύλοι δεν διαθέτουν λογική έτσι ώστε να διαχωρίσουν την απουσία σας σε μικρή ή μεγάλη. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι να σας ψάχνουν πίσω από την πόρτα, να μην τρώνε, ακόμα και να μην μπορούν να κοιμηθούν. Ανασφάλεια, φόβος, απόρριψη, άγχος, είναι μερικά από τα αισθήματα που νιώθουν οι χνουδωτοί μας φίλοι, όταν τους αφήνετε πίσω.

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να μειωθεί το άγχος του και να δει την απουσία σας ως ένα ευχάριστο διάλειμμα, αντί για μια τραγωδία με πολύ άγχος και αγωνία. Όπως σε όλες τις αλλαγές που βιώνει, έτσι και σε αυτή, το κλειδί είναι η προετοιμασία και η έλλειψη εφοδιασμού. Δηλαδή, αν ζείτε συνεχώς μαζί με τον σκύλο σας, τον παίρνετε παντού και γενικά έχει μάθει να σας έχει γύρω του, θα του φανεί πολύ περίεργο όταν ξαφνικά φύγετε. Έτσι ξεκινάει το άγχος αποχωρισμού και πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν κυριεύσει τον σκύλο.

Δείτε λοιπόν πως ο προσωρινός αποχωρισμός θα γίνει πιο ανώδυνος:

Συστήστε τον σκύλο με τον φροντιστή πριν φύγετε για το ταξίδι

Δεν είναι όλοι οι σκύλοι κοινωνικοί, αντιθέτως μπορούν να γίνουν επιφυλακτικοί, λόγω κάποιας φοβίας ή ανασφάλειας. Για να μπορέσει να ζήσει κάποιες μέρες με έναν άνθρωπο εκτός από τους κηδεμόνες του, θα πρέπει να νιώθει κάποια οικειότητα και να έχει ξεκινήσει μια σχέση μεταξύ τους. Σκεφτείτε πως αν ταυτόχρονα τον αφήσετε εσείς και πάει και σε ξένο περιβάλλον, θα νιώσει εγκατάλειψη που ίσως να ξεπεραστεί γρήγορα ίσως και όχι. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και αντιδρά με τον δικό του τρόπο στις αλλαγές. Είτε το κατοικίδιο παραμείνει στο σπίτι σας είτε πάει σε αυτό του φροντιστή, θα πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον μία πρόβα πριν το ταξίδι σας. Η σκηνή δηλαδή που θα ζήσει ο σκύλος, θα πρέπει να είναι γνώριμη και με happy end, αυτό δηλαδή στο οποίο θα καταλήξετε και πάλι μαζί.

left arrow
right arrow

Πάρτε διαβεβαιώσεις για τη διαθεσιμότητα του φροντιστή

Ενημερώστε τον άνθρωπο που θα κρατήσει τον σκύλο για τη ρουτίνα του: Βόλτες, καθαριότητα, διατροφή, παιχνίδι. Θα πρέπει αρκετές μέρες πριν φύγετε να τσεκάρετε ότι όντως είναι διαθέσιμος τις ημερομηνίες που θα λείπετε για να κρατήσει τον σκύλο. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει τις υποχρεώσεις που θα έχει, γιατί για παράδειγμα δεν μπορεί να αφήσει τον σκύλο στο σπίτι και να φύγει για εκδρομή. Επίσης, αν αφήσετε ένα μεγαλόσωμο κατοικίδιο σε έναν ηλικιωμένο συγγενή, θα είναι δύσκολη η βόλτα, ειδικά αν τραβάει, άρα θα πρέπει να βρείτε εναλλακτική λύση. Είναι αρκετά αυτά που πρέπει να λάβετε υπόψιν και πολλοί οι παράγοντες που θα καθορίσουν την τελική σας επιλογή.

Κάντε έρευνα για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει ένας επαγγελματίας dog sitter

Τα τελευταία χρόνια ανοίγει ο κλάδος των σχετικών με σκύλους επαγγελμάτων. Άλλοι έχουν πιστοποιήσεις, άλλοι όχι, υπάρχουν όμως οι κριτικές στο διαδίκτυο και οι προτάσεις φίλων. Κάντε έρευνα για να αποφασίσετε ποιον επαγγελματία θα επιλέξετε, συναντήστε τον 1-2 φορές πριν συμφωνήσετε και κάντε αυτό που νομίζετε εσείς καλύτερο.

Βάλτε στο βαλιτσάκι του αγαπημένες λιχουδιές και παιχνίδια

Η μεταξύ σας απόσταση μπορεί να γίνει πιο υποφερτή με λαχταριστές λιχουδιές. Σκεφτείτε ποιες είναι οι περισσότερο αγαπημένες του και ετοιμάστε ταπεράκι με αυτές. Επίσης, βάλτε μαζί ένα παιχνίδι που χρησιμοποιεί όταν έχει άγχος, αλλά και ένα μπαλάκι που παίζει όταν είναι κεφάτος. Τέλος, αγοράστε ένα συναρπαστικό παιχνίδι και δώστε το στον φροντιστή του για να τον υποδεχτεί στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο θα συνδέσει την επίσκεψη με κάτι θετικό, όπως το παιχνίδι.

Δώστε ακριβείς οδηγίες διατροφής

Πολλές φορές, αν ο σκύλος μείνει με κάποιο μη επαγγελματία ή με ένα φιλικό πρόσωπο, ίσως φάει τροφές που δεν πρέπει, όπως κόκκαλα ή κάποιο γλυκό. Γράψτε αναλυτικά το πρόγραμμα διατροφής του σκύλου και ακόμα καλύτερα, ετοιμάστε τα γεύματα εσείς. Δηλαδή ζυγίστε τις κροκέτες και βάλτε τις σε σακουλάκια, έτσι ώστε κάθε γεύμα να έχει το δικό του. Δώστε μαζί οποιαδήποτε treats χρησιμοποιείτε, όπως καρότα, μήλο, κλπ. Ενημερώστε τον φροντιστή για τυχόν αλλεργίες, αλλά και φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει ο τετράποδος φίλος σας. Τέλος, αν η φιλοξενία πραγματοποιηθεί στο δικό σας χώρο, δώστε ακριβείς οδηγίες για το πού υπάρχουν οι τροφές, το φαρμακείο, τα παιχνίδια, και ό,τι μπορεί να χρειαστεί το σκυλάκι σας.

Μην αμελήσετε την υγεία και την ασφάλειά τους

Πριν ταξιδέψετε, κάντε έναν έλεγχο στον σκύλο σας για τυχόν προβλήματα υγείας όπως αν έχει φαγούρα ή αν έχει σε κάποιο σημείο πληγή. Φροντίστε να μην αναβάλετε για μετά το ταξίδι σας προγραμματισμένα ραντεβού και θεραπείες. Δώστε στον φροντιστή το βιβλιάριο του σκύλου, μαζί με τα στοιχεία του κτηνιάτρου που τον παρακολουθεί. Ίσως να αναρωτηθείτε για ποιο λόγο η ιατρική φροντίδα θα βοηθήσει τον σκύλο να προσαρμοστεί στον αποχωρισμό, σκεφτείτε όμως πως αν πάθει κάτι και πάει σε έναν άγνωστο κτηνίατρο, θα βιώσει μεγαλύτερο στρες. Τέλος, μην αφήσετε το σκύλο χωρίς το ταμπελάκι ταυτότητας, γιατί συμβαίνει συχνά να χάνονται σκύλοι που βρίσκονται σε φιλοξενία.

Σχετικά άρθρα

Αυτά τα ζώα έχουν τον χορό μέσα τους

Τι κάνει μια γάτα που χάνεται από το σπίτι της

Δείτε τι θα γίνει αν ο σκύλος σας φάει πέτσα από κοτόπουλο