Επιτρέπονται τα ζώα συντροφιάς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Δημήτρης Φαλλιέρος
04/12/2024
Λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και τραμ, μια γάτα και ένας σκύλος μπήκαν και ενοχλήθηκε μια επιβάτιδα.
Μουντό πρωινό. Στο μετρό πρόσωπα αγουροξυπνημένα, κάποια σκυθρωπά, κάποια φωτισμένα από το ικτερικό φως της οθόνης του κινητού τους. Και ανάμεσα σε αυτά ένα πρόσωπο λίγο πιο αστείο, λίγο πιο γλυκό, ένα τριχωτό μουσούδι, ένας σκυλάκος μέσα σε ένα κλουβάκι μεταφοράς. Μόλις τον αντιλαμβάνονται, οι περισσότεροι επιβάτες τού χαμογελούν, κάτι έχει αλλάξει μέσα στο μετρό, λίγη ζεστασιά παραπάνω αναδύεται από δυο μάτια στρογγυλά και όμορφα. Ποιος ξέρει πού πάει ο μικρός; Μπορεί να πηγαίνει επίσκεψη μαζί με τον κηδεμόνα του σε έναν φίλο, μπορεί σε ένα πάρκο για να τρέξει, μπορεί στον κτηνίατρό του, μπορεί μόλις να υιοθετήθηκε και να πηγαίνει στο καινούργιο του σπίτι. Το θέμα δεν είναι πού πάει, αλλά ότι έχει το δικαίωμα να πάει.
Ναι, τα ζώα συντροφιάς, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να μας συνοδεύσουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Με αφορμή τα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης στις 30 Νοεμβρίου, φρεσκάραμε λίγο το τι ισχύει σύμφωνα με τον κανονισμό του ΟΑΣΑ, του ΟΑΣΘ, τον Οδηγό του Πολίτη και γενικότερα τους κανονισμούς λειτουργίας για τα οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ) και μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό και τραμ).
Τι πρέπει να ξέρουμε
– Ότι επιτρέπεται να έχουμε μαζί μας το ζώο μας, φτάνει να βρίσκεται σε ειδική τσάντα ή κλουβί μεταφοράς κλειστού τύπου, διαστάσεων έως 70εκ. x 40εκ. x 50εκ. όσον αφορά τις τακτικές αστικές γραμμές. Ή το κλουβί να έχει διαστάσεις έως 50εκ. x 40εκ. x 35εκ. όσον αφορά τις υπεραστικές τακτικές γραμμές και τις έκτακτες γραμμές. Άρα η μετακίνηση με τα ΜΜΕ επιτρέπεται κυρίως στα μικρού και μεσαίου μεγέθους ζώα συντροφιάς που χωρούν σε ένα τέτοιο κλουβί μεταφοράς. Και δεν χρειάζεται έξτρα εισιτήριο.
– Το ζώο επιβιβάζεται και μετακινείται μαζί μας, υπό την ευθύνη μας, και κατά την κρίση του οδηγού (ή άλλου εξουσιοδοτημένου μέλους του προσωπικού των ΜΜΜ) ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος και την ασφάλεια των επιβατών. Που πάει να πει ότι αν δεν υπάρχει ζήτημα ασφυκτικής πληρότητας και δεν υπάρχει κίνδυνος, δεν μπορεί κανείς να μας αρνηθεί την επιβίβαση. Και ασφαλώς, οι προϋποθέσεις αυτές δεν ισχύουν για σκύλους βοηθούς και σκύλους οδηγούς. Αυτοί επιτρέπονται σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως μεγέθους.
– Σημειωτέον ότι πρέπει να είμαστε σε όλη τη διαδρομή μαζί με το ζωάκι. Δεν μπορούμε δηλαδή να το βάλουμε σε ένα λεωφορείο ή μετρό και να το παραλάβει κάποιος σε άλλη στάση. Είναι υποχρεωτικό να το έχουμε κοντά μας, στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων/ συρμών, και να μην κλείνουμε τους διαδρόμους, τα σημεία εισόδου− εξόδου των επιβατών και επικύρωσης των εισιτηρίων, ώστε να μην εμποδίζονται οι άλλοι επιβάτες και να μην τίθεται θέμα ασφάλειας του ζώου και των ανθρώπων. Επίσης να θυμόμαστε ότι δεν επιτρέπεται να έχουμε το ζώο μας στον χώρο αποσκευών στα ΚΤΕΛ ή τουριστικά λεωφορεία (η παράβαση αυτή τιμωρείται με πρόστιμο έως 1.000 ευρώ).
Πρέπει να έχουμε μαζί μας βιβλιάριο;
Τώρα που έχει γίνει ηλεκτρονικό το βιβλιάριο υγείας του ζώου, αρκεί να το έχουμε μαζί μας στο κινητό μας σε ψηφιακή μορφή, ή τυπωμένο.
Με τα αδέσποτα τι γίνεται; Επιτρέπεται να τα μεταφέρουμε;
Άτυπα, επιτρέπεται να μεταφέρουμε σε κλουβί/τσάντα μεταφοράς ένα αδέσποτο ζωάκι για να το πάμε ή να το πάρουμε από τον/την κτηνίατρο. Είναι λογικό ότι αυτό το ζώο δεν θα έχει βιβλιάριο ή μικροτσίπ.
Τι ισχύει για τους σκύλους βοηθούς;
Οι σκύλοι βοηθοί, δηλαδή οι σκύλοι που είναι εκπαιδευμένοι και υποστηρίζουν άτομα με αναπηρίες ή τυφλά άτομα, αλλά και όσοι βρίσκονται σε διαδικασία εκπαίδευσης, επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο και τους επιτρέπεται η είσοδος σε κάθε Μέσο. Αυτού του είδους οι σκύλοι, μας συνοδεύουν με το λουρί τους, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Υποχρέωση του ανθρώπου που έχει σκύλο βοηθό, είναι να έχει μαζί του πάντα τα νόμιμα έγγραφα του σκύλου που πιστοποιούν ότι πρόκειται για ζώο βοηθείας.
Τι γίνεται αν είναι ξένος ο συνοδός του σκύλου βοηθού; Αυτό είναι μια υποπερίπτωση, αλλά ας το αναφέρουμε και αυτό. Αν ο άνθρωπος μένει προσωρινά στην Ελλάδα, τότε τα πιστοποιητικά του σκύλου πρέπει να είναι μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα. Αν ο άνθρωπος έχει έρθει μόνιμα να ζήσει ή να εργαστεί εδώ, πρέπει η ξενόγλωσση πιστοποίηση να έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.
Άλλοι γενικοί κανόνες
Για να είμαστε όλοι/ες υπεύθυνοι ως πολίτες και να εντάξουμε σωστά τα ζωάκια μας στις μετακινήσεις μας καλό είναι να φροντίζουμε για τη διατήρηση της καθαριότητας του οχήματος (ή συρμού) και για την ελεύθερη, ανεμπόδιστη διέλευση άλλων επιβατών. Αν τύχει να γίνει οποιαδήποτε ζημιά από το κλουβάκι ή από το ζώο μας, αναλαμβάνουμε την ευθύνη σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα.
Οδηγός λεωφορείου κατέβασε επιβάτη με γάτα
Πριν λίγο καιρό οδηγός λεωφορείου στο Ίλιον κατέβασε επιβάτη από το όχημα επειδή είχε μαζί του ειδική τσάντα μεταφοράς με γάτα. Ο επιβάτης κατήγγειλε το περιστατικό στα social media, το συμβάν πήρε διαστάσεις και αυτή τη στιγμή διερευνάται από την Ο.ΣΥ.ΑΕ. (Οδικές Συγκοινωνίες Ανώνυμη Εταιρεία), ενώ ο οδηγός του λεωφορείου έχει κληθεί σε απολογία. Τα κοινωνικά αντανακλαστικά στο πρόσφατο αυτό περιστατικό δείχνουν ότι μάλλον κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση όπου τα δικαιώματα των ζώων και των ανθρώπων-φροντιστών πλέον προστατεύονται.
Επόμενη στάση: Ευρώπη
Σε αρκετές χώρες τις Ευρώπης που έχουν πιο ανεπτυγμένη φιλοζωική κουλτούρα, ένα ζωάκι σε ένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς αποτελεί πολύ συχνή εικόνα. Ωστόσο, και στην Ελλάδα γίνονται βήματα μπροστά. Όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι και οδηγοί Μέσων Μεταφοράς ενημερώνονται πάνω στους ισχύοντες κανονισμούς, ενώ και οι ιδιοκτήτες-κηδεμόνες ζώων φαίνεται να επιδεικνύουν ολοένα και πιο σωστή στάση όταν μεταφέρουν τα μικρά (και μεγαλύτερα) φιλαράκια τους με λεωφορεία, τρένα, μετρό και τρόλεϊ. Το «δρομολόγιο» της αγάπης μας προς τα ζώα είναι ήδη σε σταθερή τροχιά.