string(0) ""

Είναι η ώρα του μπάνιου του σκύλου σας; 7 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε

Μυρτώ Τζώρτζου

08/10/2024

Μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και αρκετή άσκηση, το μπάνιο είναι ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης της υγείας του σκύλου μας.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η ώρα αυτή δεν είναι τόσο ευχάριστη για όλους τους σκύλους. Πολλές φορές μάλιστα αποτελεί πρόκληση για τους κηδεμόνες, οι οποίοι πρέπει να δώσουν μάχη για να τα καταφέρουν. Οι εικόνες είναι γνωστές: Σκύλος που πηδάει από την μπανιέρα και τρέχει σαν τρελός για να ξεφύγει, σκύλος που δεν έρχεται με τίποτα στην μπανιέρα, σκύλος που κρύβεται, και άλλες παρόμοιες. Τι να κάνουμε όμως που πρέπει να γίνει; Και δεν είναι μόνο η καθαριότητα. Με το μπάνιο διατηρείται το τρίχωμα υγιές, αποφεύγονται αλλεργίες και λοιμώξεις, σκοτώνονται τα μικρόβια και φεύγει όλη η βρωμιά.

Βέβαια δεν είναι μόνο το νερό που κάποια ζώα δεν θέλουν. Είναι και το τρίψιμο, το στέγνωμα, πράγματα που αρκούν για να τα κάνουν να αισθάνονται άγχος και δυσφορία.

Το άγχος και η δυσφορία του σκύλου μας συνήθως έχουν να κάνουν με κάποια λάθη που κάνουμε εμείς κατά τη διάρκεια του μπάνιου του. Οπότε πρέπει να τα ξέρουμε για να τα διορθώσουμε.

Δείτε 7 από τα πιο σημαντικά.

1. Δεν ελέγχουμε τη θερμοκρασία του νερού

Η σωστή θερμοκρασία του νερού είναι το πρώτο βήμα για να βεβαιωθείτε ότι το ζώο σας είναι άνετο κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν υψηλότερες θερμοκρασίες, στον σκύλο δεν αρέσει το ζεστό νερό, καθώς μπορεί να νιώθει ότι καίγεται.

Το κρύο νερό δεν είναι επίσης καλή ιδέα, ειδικά όταν έχει και κρύο έξω, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να κρυώσει μετά το μπάνιο. Επομένως το χλιαρό νερό είναι το κατάλληλο. Οπότε το ελέγχουμε δυο τρεις φορές πριν βρέξουμε τον σκύλο μας.

2. Δεν προστατεύουμε τα μάτια και τα αυτιά του

Και όμως αυτό είναι κάτι σύνηθες. Το να τρέξει νερό πάνω στα μάτια αλλά και στα αυτιά του είναι κάτι πολύ δυσάρεστο. Μπορεί όμως να είναι και επικίνδυνο, καθώς ενδέχεται να υπάρξει λοίμωξη στα αυτιά όταν μπαίνει μέσα. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό πανί σε μάτια και αυτιά. Επίσης, ποτέ μην καθαρίζετε πολύ βαθιά μέσα στο αυτί του και μη χρησιμοποιείτε μπατονέτες.

3. Χρησιμοποιούμε λάθος προϊόντα

Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν πολύ διαφορετικό δέρμα. Οπότε η χρήση των ίδιων προϊόντων καθαρισμού δεν έχει κανένα νόημα. Τα σαπούνια που είναι για ανθρώπους μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ σκληρά για τον σκύλο σας. Μπορεί επίσης να αφαιρέσουν τα φυσικά έλαια του τριχώματός του και να οδηγήσουν σε ερεθισμό του δέρματος. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν ειδικά σαμπουάν για τους σκύλους. Για αυτό επιλέξετε τα.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση κάποιος σκύλος να έχει τόσο ευαίσθητο δέρμα και τρίχωμα που να μην μπορεί ούτε τα σκυλίσια προϊόντα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό σαμπουάν.

Αν δεν είστε σίγουροι ότι το προϊόν δεν είναι πολύ σκληρό, μπορείτε να βάλετε μια μικρή ποσότητα πρώτα στο πόδι του ζώου για να δείτε αν θα προκαλέσει οποιαδήποτε αντίδραση ή ερεθισμό.

Ακόμη και τα σωστά προϊόντα, φροντίστε να μην τα χρησιμοποιείτε πολύ συχνά, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος. Οι σκύλοι δεν χρειάζονται καθημερινά μπάνια όπως οι άνθρωποι. Από μία φορά την εβδομάδα μέχρι μία φορά το μήνα, σε γενικές γραμμές, είναι αρκετές για να φύγει η βρωμιά από το σώμα τους.

4. Δεν τον πλένουμε σωστά

Ο σωστός τρόπος πλυσίματος του σκύλου σας είναι να κάνετε μασάζ στη γούνα του χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα δάχτυλά σας. Κάντε το για τουλάχιστον 4 λεπτά, ξεκινώντας από τα πόδια και φτάνοντας μέχρι το λαιμό. Όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι ασφαλέστερο να καθαρίσετε το πρόσωπο και τα αυτιά με ένα υγρό πανί για να αποφύγετε να μπουν το νερό και το σαπούνι μέσα. Μην ξεχάσετε να καθαρίζετε τα μαξιλαράκια των ποδιών. Αυτά τα μέρη ιδρώνουν και βρωμίζουν περισσότερο.

5. Δεν τον στεγνώνουμε σωστά

Δεν αρκεί να αφήσετε τον σκύλο σας να βγει από το ντους και να τινάξει το νερό από το σώμα του. Θα πρέπει να τον στεγνώσετε σωστά. Χρησιμοποιώντας μια πετσέτα, αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό από τη γούνα του (όχι από το δέρμα). Αν έχετε ένα κοντότριχο σκύλο, η χρήση της πετσέτας είναι πιθανότατα αρκετή. Ωστόσο, οι σκύλοι με μακρύ τρίχωμα μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο στέγνωμα.

Τέλος μη χρησιμοποιείτε το δικό σας πιστολάκι μαλλιών αλλά ένα ειδικό για κατοικίδια. Αυτό το πιστολάκι είναι ασφαλές και δεν θα βλάψει το δέρμα του ζώου λόγω υπερβολικής ταχύτητας αέρα ή υπερθέρμανσης. Ο πολύ χαμηλός επίσης θόρυβος δεν θα το τρομάξει.

6. Έχουμε λάθος τεχνική βουρτσίσματος

Αν και μπορεί να φαίνεται περίεργο, θα πρέπει πραγματικά να βουρτσίζετε τη γούνα του σκύλου σας τόσο πριν όσο και μετά το μπάνιο, καθώς και τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Όπως και το μπάνιο, το βούρτσισμα μπορεί επίσης να είναι άβολο και επώδυνο για το ζώο, ειδικά αν έχει κόμπους στη γούνα του.

Οπότε αν δείτε ότι ο σκύλος σας έχει κόμπους στο τρίχωμα, είναι καλύτερο να τον πάτε πρώτα σε έναν επαγγελματία groomer. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ξεκινήσετε μια τακτική ρουτίνα βουρτσίσματος ώστε να διατηρήσετε το τρίχωμά του λαμπερό και απαλλαγμένο από κόμπους. Επιπλέον, θα μένει και πιο καθαρός καθώς η βρωμιά δύσκολα κολλάει στην μπερδεμένη γούνα.

Αν τώρα δεν είστε σίγουροι ποια εργαλεία είναι κατάλληλα για το ζώο σας -δεν κάνουν τα ίδια για όλα-, μπορείτε να ρωτήσετε τον κτηνίατρο ή έναν groomer. Ο groomer θα είναι επίσης σε θέση να σας δείξει πώς να βουρτσίζετε τον σκύλο σας από το κεφάλι μέχρι το πόδι.

Αυτό που καλό θα ήταν να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι το ζωάκι σας δεν θα αγαπήσει το μπάνιο με την πρώτη φορά, οπότε είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είναι άνετο και χαλαρό κάθε φορά που το καθαρίζετε. Και να είστε σίγουροι ότι σύντομα θα μάθει να φοβάται λιγότερο την ώρα του μπάνιου. Και έτσι εσείς θα ταλαιπωρείστε και πιο λίγο.

left arrow
right arrow

7. Τον φωνάζουμε ή τον τιμωρούμε

Είτε κάνουμε μπάνιο τον σκύλο μας είτε μετά όταν τον στεγνώνουμε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τον φωνάζουμε ή να τον τιμωρούμε. Και ο λόγος είναι ένας. Θα συνδέσει την όλη αυτή διαδικασία με κάτι δυσάρεστο- τις φωνές ή την τιμωρία- και στην κυριολεξία θα μισήσει το μπάνιο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μας κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη καθώς δεν θα συνεργάζεται.

Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση για να τον επαινέσετε όταν συνεργάζεται στη διάρκεια του μπάνιου. Έχετε πρόχειρες λιχουδιές για να του δίνετε ώστε να καταλάβει πότε η συμπεριφορά του είναι ανεκτή και πότε όχι. Το ζώο θα πρέπει να θυμάται κάτι όμορφο, κάτι θετικό από τη διαδικασία αυτή.

Συμπέρασμα

Αποφεύγοντας αυτά τα συνηθισμένα λάθη, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το κατοικίδιό σας παραμένει καθαρό, υγιές και χαρούμενο. Θυμηθείτε, η ώρα του μπάνιου πρέπει να είναι μια θετική εμπειρία τόσο για εσάς όσο και για εκείνο, οπότε πάρτε το χρόνο σας και κάντε το όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο.

Σχετικά άρθρα

Σκύλος ή γάτα; 7 tips που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε

Οι αλλαγές που θα παρατηρείτε στον σκύλο σας καθώς μεγαλώνει

Η μικρή και πολύ φιλική Ντάλια σώθηκε από εγκατάλειψη και ψάχνει ένα μόνιμο σπίτι