Είναι ασφαλής ο ανανάς για τον σκύλο σας; Πώς να του τον σερβίρετε
Στέλλα Πανοπούλου
16/06/2024
Μπαίνει στην πίτσα ή δεν μπαίνει;
Σίγουρα, όταν συνοδεύει πίτσα φαντάζει ακόμα πιο λαχταριστός στον αγαπημένο σας σκυλάκο. Ο λόγος, φυσικά, για τον ανανά, το αγαπημένο τροπικό φρούτο του καλοκαιριού. Τι γίνεται, όμως, με τον Ρόκι ή τη Μπέλλα; Επιτρέπεται ο μαλλιαρός σύντροφός σας να “τσιμπήσει” μια μπουκιά ζουμερή, κίτρινη σάρκα, ή είναι ο ανανάς επικίνδυνος για τους σκύλους; Υπό ποιες συνθήκες μπορεί ο σκύλος σας να απολαύσει το συγκεκριμένο φρούτο;
Είναι ασφαλής ο ανανάς για τον σκύλο μου;
Ο ώριμος ανανάς περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, βιταμίνης B6, και φολικού οξέος. Περιέχει, ακόμα, μέταλλα όπως μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, καθώς και μικρές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, και ψευδαργύρου. Το γεγονός αυτό καθιστά τον ανανά ένα σνακ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους σκύλους. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά είναι χρήσιμα για το ανοσοποιητικό και το πεπτικό σύστημα του σκύλου σας.
Ο ωμός ανανάς αποτελεί ένα εξαιρετικό σνακ για τον σκύλο σας. Είναι απόλυτα ασφαλής για κατανάλωση σε μικρές ποσότητες, εκτός φυσικά αν το κατοικίδιό σας πάσχει από κάποιο πρόβλημα υγείας όπως διαβήτη. Γι’ αυτό, να συμβουλεύεστε πάντοτε τον κτηνίατρό σας πριν δώσετε κάποιο ανθρώπινο σνακ στον σκύλο σας. Να θυμάστε να καθαρίζετε καλά τον ανανά, να δίνετε στον σκύλο σας μόνο το κομμάτι της σάρκας που τρώνε κι οι άνθρωποι, και να μην του δίνετε ποτέ τα φύλλα, τη φλούδα, ή τη σκληρή “καρδιά” του φρούτου.
Το καλοκαίρι, δοκιμάστε να δώσετε στον σκύλο σας παγωμένο ανανά για να τον βοηθήσετε να δροσιστεί.
Μπορεί να γίνει επικίνδυνος ο ανανάς για τον σκύλο μου;
Ο ανανάς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και ζάχαρη. Επομένως, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα στον σκύλο σας αν τον καταναλώσει σε μεγάλες ποσότητες. Η συχνή κατανάλωση ζάχαρης, επίσης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον σκύλο σας, όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, και τα προβλήματα στα δόντια.
Την πρώτη φορά που δίνετε ανανά στον σκύλο σας, παρακολουθήστε τον. Αν κάνει διάρροια ή παρουσιάσει άλλου είδους ενόχληση στο στομάχι, τότε πιθανότατα ο ανανάς δεν είναι γι’ αυτόν.
Ακόμα, μην δίνετε ποτέ την “καρδιά” που βρίσκεται στο κέντρο του φρούτου και την τραχιά φλούδα του ανανά στο κατοικίδιό σας, καθώς δεν μπορεί να τα μεταβολίσει και μπορεί να του προκαλέσουν έμφραξη στο γαστρεντερικό.
Σταματά ο ανανάς τον σκύλο μου από το να τρώει ακαθαρσίες;
Υπάρχει ένας ευρέως διαδεδομένος μύθος που λέει ότι η κατανάλωση ανανά μπορεί να σταματήσει έναν σκύλο από το να τρώει ακαθαρσίες. Ο ανανάς περιέχει το αντιοξειδωτικό βρωμελαΐνη, το οποίο δίνει άσχημη γεύση στις ακαθαρσίες του σκύλου σας, με αποτέλεσμα να τον αποτρέπει από το να τις τρώει.
Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις που να στηρίζουν αυτή τη θεωρία. Κάποιες φορές, η βρώση ακαθαρσιών είναι απλώς μια κακιά συνήθεια που έχει αποκτήσει ο σκύλος σας με τον καιρό. Άλλες φορές, όμως, ενδέχεται να υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα που ωθεί τον σκύλο σας να τρώει ακαθαρσίες ζώων. Αν η συγκεκριμένη συμπεριφορά επιμείνει, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
Επιτρέπεται ο σκύλος μου να φάει ανανά σε κονσέρβα;
Παρότι ο ανανάς σε κονσέρβα δεν θεωρείται τοξικός για τους σκύλους, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως σνακ για το χνουδωτό σας φιλαράκι. Τις περισσότερες φορές, ο ανανάς σε κονσέρβα βρίσκεται μέσα σε ένα σιρόπι με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία πιθανότατα θα προκαλέσει ενόχληση στο στομάχι του σκύλου σας.
Επιτρέπεται ο σκύλος μου να φάει αποξηραμένο ανανά;
Αν πρόκειται να αφυδατώσετε εσείς τον ανανά, μπορείτε με ασφάλεια να τον δώσετε στον σκύλο σας σε μικρές ποσότητες. Βεβαιωθείτε, απλώς, ότι δεν έχει σκληρύνει τόσο ώστε να κινδυνεύει ο σκύλος σας από πνιγμό. Η διαδικασία της αφυδάτωσης του φρούτου συμπυκνώνει, επίσης, τα σάκχαρα.
Τα αποξηραμένα φρούτα του εμπορίου συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης, γι’ αυτό αντενδείκνυνται για κατανάλωση από τον σκύλο σας. Περιέχουν, επίσης, συντηρητικά που μπορεί να είναι επικίνδυνα. Αν ο σκύλος σας έχει ήδη καταναλώσει αποξηραμένο ανανά του εμπορίου, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει τοξικές ουσίες, όπως είναι η ξυλιτόλη, και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.