Δείτε τι είναι η σιελοκήλη και με τι μπορεί να την μπερδέψουμε
Δημήτρης Φαλλιέρος
09/10/2024
Ένα φούσκωμα στον λαιμό ή αλλού στο πρόσωπο του σκύλου ή της γάτας μας, μπορεί να μας βάλει σε ανησυχίες. Αξίζει όμως;
Μοιάζει με μια περίεργη διόγκωση, σαν ένα τοπικό πρήξιμο που μπορεί να εμφανίσει το κατοικίδιό μας ή ένα αδεσποτάκι που φροντίζουμε. Πριν θορυβηθούμε ας γνωρίζουμε τι μπορεί να είναι.
Η σιελοκήλη είναι αυτό που λέει η λέξη: μια κήλη που έχει να κάνει με τους σιελογόνους αδένες στο πρόσωπο και τον λαιμό του ζώου. Αν και η εικόνα μπορεί να μας φανεί ανησυχητική, είναι στην πραγματικότητα κάτι που συμβαίνει όταν κάποιος σιελογόνος αδένας έχει βλάβη και διοχετεύει πλεόνασμα σάλιου σε ένα λάθος σημείο. Το αποτέλεσμα είναι να εγκλωβίζεται το σάλιο σε ένα «σακουλάκι» και το ζώο να μοιάζει σαν να έχει κάποια φλεγμονή ή «όγκο».
Σε ποια σημεία εμφανίζεται συνήθως;
Συνήθως εμφανίζεται είτε εξωτερικά κοντά στη γνάθο (υπογνάθια σιελοκήλη), είτε εσωτερικά μέσα στο στόμα και κάτω από τη γλώσσα (υπογλώσσια σιελοκήλη) – εκεί ονομάζεται «βατράχιο», και σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως συνυπάρχει σιελοκήλη στον λαιμό.
Πιο σπάνιες περιπτώσεις είναι η σιελοκήλη στον φάρυγγα, και η ζυγωματική σιελοκήλη όπου έχουμε συλλογή σιέλου κάτω από το μάτι εξαιτίας ενός ελαττωματικού μικρού σιελογόνου αδένα που βρίσκεται εκεί.
Πού οφείλεται;
Η σιελοκήλη μπορεί να εμφανιστεί μετά από κάποιο τραύμα στο πρόσωπο (π.χ. από δάγκωμα, από περιλαίμιο ή από κάποιο ξένο σώμα) ή λόγω σιελόλιθου. Ο σιελογόνος αδένας τραυματίζεται, το σάλιο «λιμνάζει» στα σημεία που αναφέραμε, και ο οργανισμός σχηματίζει μια κάψουλα, μια κύστη για το υγρό αυτό, περιορίζοντάς το εκεί.
Επηρεάζει περισσότερο γάτες ή σκύλους;
Πιο σύνηθες είναι να συμβεί σε σκυλάκι (μερικές από τις φυλές που είναι πιο επιρρεπείς είναι οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, τα Ντάτσχουντς και τα Κανίς), αλλά μπορεί να το δούμε και στις γάτες. Δεν υπάρχει ηλικιακή προδιάθεση και μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή στη ζωή του ζώου.
Είναι επώδυνο;
Τις περισσότερες φορές το ζωάκι δεν αισθάνεται πόνο, όμως κάποια μπορεί να πονάνε κατά τη μάσηση ή να εμφανίσουν αιμορραγία. Στη σπάνια περίπτωση της σιελοκήλης φάρυγγα μπορεί να έχουν δυσκολία στην αναπνοή ή και στην κατάποση.
Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία;
Η διάγνωση είναι σχετικά εύκολη και γίνεται στο κτηνιατρείο. Ο/η γιατρός μας θα το ψηλαφήσει, και σε περίπτωση αμφιβολίας θα πάρει λίγο υγρό από την κήλη με μια λεπτή βελόνα (FNA – fine needle aspiration) για να δει αν είναι όντως σιελοκήλη ή κάποιο απόστημα το οποίο έχει άλλα συμπτώματα όπως πυρετό. Όσο για τη θεραπεία, η σιελοκήλη δεν αντιμετωπίζει με φάρμακα. Η μόνη λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση του αδένα που έχει υποστεί τη ζημιά, και ο μικρός μας φίλος επιστρέφει σύντομα στην καθημερινότητα και τις δουλειές του (δηλαδή να είναι ακαταμάχητα γλυκός και να παίζει συνεχώς).
*Ευχαριστούμε πολύ για τη συμβολή και τις φωτογραφίες τον κ. Λευτέρη Μακρυθανάση, Ιατρό μικρών ζώων, MVDr.