Δείτε πώς θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας θέλει να τον χαϊδέψετε ή όχι
Μυρτώ Τζώρτζου
17/01/2025
Οι περισσότεροι λάτρεις των σκύλων μόλις δουν να εμφανίζεται στον ορίζοντα μια ουρά, τρέχουν από χαρά να χαϊδέψουν το υπόλοιπο μέρος, τον σκύλο δηλαδή.
Το ίδιο κάνουμε και με τον δικό μας σκύλο. Μόλις τον βλέπουμε, τρέχουμε από ενθουσιασμό για αγκαλιές και χάδια. Όπως όμως συμβαίνει και με τους σκύλους που δεν είναι δικοί μας, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τον δικό μας. Τα χάδια πιθανόν εκείνη τη στιγμή να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει. Υπάρχουν μάλιστα ζώα -ακόμα και τα δικά μας- που μπορεί να αντιδράσουν με διάφορους τρόπους όταν δεν θέλουν.
Οι σκύλοι έχουν και αυτοί τα όριά τους, τα οποία πρέπει να σεβόμαστε. Δυστυχώς όμως συχνά αυτό δεν το κάνουμε και στενοχωριόμαστε ή νευριάζουμε ή και μαλώνουμε τον σκύλο μας που δεν κάθεται για να τον χαϊδέψουμε. Εκείνη όμως τη στιγμή υπολογίζουμε το δικό μας ”θέλω” και όχι το ”θέλω” του ζώου μας. Οπότε αν εκείνο αντιδράσει με τρόπο που δεν θέλουμε, να ξέρουμε ότι εμείς και μόνο εμείς το προκαλέσαμε.
Παρακολουθώντας τη γλώσσα του σώματος του σκύλου
Σίγουρα όσοι έχουμε σκύλο λίγο πολύ καταλαβαίνουμε πότε είναι για πολλά πολλά και πότε θέλει την ησυχία του. Όμως κάποιες φορές μπορεί να μην το καταλάβουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους σκύλους που δεν είναι δικοί μας. Βέβαια το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν συναντάμε έναν σκύλο είναι να ρωτήσουμε τον κηδεμόνα του αν πρέπει να τον χαϊδέψουμε. Δεν κάνουμε καμία κίνηση από μόνοι μας όσο φιλικός και αν μας φαίνεται.
Οι σκύλοι έχουν προτιμήσεις ως προς το πού, το πότε και το πώς θέλουν να τους αγγίζουν. Έχουν επίσης προτίμηση και στο ποιος θέλουν να τους χαϊδέψει. Ακόμη και στο ίδιο σπίτι, ένας σκύλος μπορεί να απολαμβάνει την επαφή και τις αλληλεπιδράσεις με κάποιο μέλος της οικογένειας, αλλά με κάποιο άλλο να μη θέλει πολλά πολλά.
Όλα αυτά λοιπόν, για να μην υπάρχουν προβλήματα, απαιτούν καλή γνώση και προσοχή της γλώσσας του σώματος του κάθε ζώου. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Ένα επίσης από τα βασικά είναι να διδάξουμε στα παιδιά μας να μάθουν να ξεχωρίζουν τα ”όχι” του σκύλου και να τα σέβονται. Όταν τον πλησιάζουν, για παράδειγμα, για να τον σηκώσουν ή να τον αγκαλιάσουν και εσείς δείτε ότι εκείνος κάνει τα πάντα για να αποφύγει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να τα μάθετε να σταματούν. Εκείνη τη στιγμή, για κάποιους λόγους, το ζώο δεν θέλει να το σηκώσετε αλλά ούτε και να το αγκαλιάσετε. Να ξέρετε πάντως ότι πολλά σκυλιά ανέχονται τις αγκαλιές μας, αλλά στην πραγματικότητα δεν τις απολαμβάνουν.
Τι λοιπόν είναι σημαντικό: Να γνωρίζετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και να έχετε στο μυαλό σας ότι όλες οι κινήσεις του πρέπει να παρακολουθούνται λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνονται. Επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη μας και το χαρακτήρα του κάθε ζώου, αν τον γνωρίζουμε.
Πότε λοιπόν η γλώσσα του σώματος ενός σκύλου λέει ”ναι” στα χάδια; Πότε ”όχι”; Και πότε και ”ναι” και ”όχι”;
Η γλώσσα του σώματος που λέει ”ναι”
-Όταν έρχεται στο δικό σας χώρο επιδιώκοντας σωματική επαφή
-Όταν γέρνει το κεφάλι του στο χέρι ή τον ώμο σας
-Όταν ακουμπάει με το πόδι του το χέρι σας ή το τραβάει προς το μέρος του
-Όταν ξαπλώνει δίπλα σας, σας αγγίζει ή σας χαϊδεύει
-Όταν το πρόσωπο, το στόμα και τα μάτια του είναι χαλαρά
-Όταν πέφτει κάτω χαλαρωμένος και ήρεμος
-Όταν πέφτει με το σώμα του πάνω σας
Η γλώσσα του σώματος που λέει ”όχι”
-Όταν εσείς πλησιάζετε και αυτός απομακρύνεται. Αν δεν έρχεται σε εσάς, μην πάτε στο χώρο του, μην εισβάλλετε στο μέρος που κάθεται, ειδικά αν δεν είστε εξοικειωμένοι μαζί του. Μην τον στριμώχνετε, σε σημείο που δεν μπορεί να ξεφύγει για να τον χαϊδέψετε με το ζόρι. Εσείς μπορεί να έχετε τις καλύτερες προθέσεις, όμως εκείνος μπορεί να μην έχει και την καλύτερη διάθεση.
-Όταν κοιτάει μακριά από εσάς
-Όταν γυρίζει αλλού το κεφάλι του αν πάτε κοντά του
-Όταν απομακρύνει το κεφάλι του από το χέρι σας
-Όταν κουνάει τα μάτια για να δείξει το λευκό μέρος τους
-Όταν τον δείτε να γλείφει τα χείλη του
-Όταν μένει ”παγωμένος” (τεταμένη ακινησία σε αντίθεση με μια χαλαρή ακινησία)
-Όταν σας βλέπει και απομακρύνεται
-Όταν σηκώνει το πόδι του- κυρίως όταν είναι τεντωμένος
-Όταν αρχίζει να γρυλίζει
Σημάδια που θα μπορούσαν να είναι και ”ναι” και ”όχι”
Εδώ είναι κάποια σημάδια στα οποία πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή. Γιατί μπορεί να σημαίνουν ”ναι”, μπορεί όμως και ”όχι”. Στην περίπτωση αυτών των αμφίσημων σημάτων, θα πρέπει να αναζητήσετε κάποιες άλλες ενδείξεις στο τι πραγματικά θέλει ο σκύλος εκείνη τη στιγμή.
–Όταν γλείφει το χέρι σας. Αν τον χαϊδεύετε και εκείνος σας γλείφει, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θέλει χάδια και αλληλεπίδραση. Μπορεί όμως και να σημαίνει ότι δεν θέλει άλλο και έχει αρχίσει να στρεσάρεται. Εκεί εσείς θα πρέπει να σταματήσετε.
–Όταν γυρίζει ανάσκελα δείχνοντας την κοιλιά του. Συνήθως η επίδειξη της κοιλιάς σημαίνει επιθυμία χαδιών και παιχνιδιών. Όμως κάποιες φορές δείχνει έλλειψη όρεξης για κάτι τέτοιο.
–Όταν σας σπρώχνει με τα πόδια του και τα ισιώνει. Αυτό μπορεί να δείχνει ότι απολαμβάνει την παρέα και τα χάδια σας. Μερικά όμως σκυλιά το κάνουν αυτό σαν ελιγμό για να σας αποφύγουν.
–Όταν γαβγίζει. Μερικά σκυλιά γαβγίζουν όταν είναι χαρούμενα. Χοροπηδούν από ενθουσιασμό και θέλουν χάδια και αγκαλιές. Άλλα όμως γαβγίζουν από νευρικότητα που σημαίνει ότι δεν θέλουν τίποτα από αυτά.
Πριν λοιπόν πάτε να χαϊδέψετε τον σκύλο σας, να έχετε στο μυαλό σας ότι εκείνος μπορεί να μην το θέλει. Οπότε δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη γλώσσα του σώματός του.
Ωστόσο ακόμα και αν δείτε μια φιλική στάση σώματος, αυτό δεν εγγυάται ότι το ζώο θέλει πραγματικά να χαϊδευτεί. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να κοιτάμε για άλλα σημάδια που να μας λένε ”ναι” ή ”όχι”.