string(0) ""

Άρχισε ξαφνικά ο σκύλος σας να μη θέλει να μπαίνει στο crate του; Δείτε τι μπορεί να συμβαίνει

Μυρτώ Τζώρτζου

21/08/2024

Photo: Shutterstock

Ένα από τα πιο μισητά πράγματα για έναν σκύλο δεν είναι άλλο από το crate του. Αυτό το αντιπαθέστατο μεταλλικό κλουβί που του στερεί την ελευθερία του και αν γινόταν να το κρύψει κάπου ή να το πετάξει, θα το έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη. Και εμείς στη θέση του το ίδιο θα κάναμε.

Η αλήθεια είναι ότι δεν αντιπαθούν όλοι οι σκύλοι το κλουβί τους. Κάποιοι το ανέχονται, έστω και με κρύα καρδιά. Μπαίνουν μέσα χωρίς πολλές αντιδράσεις. Κατεβάζουν τα μούτρα αλλά όταν τους λέμε να μπουν, μπαίνουν.

Τι γίνεται όμως αν κάποια στιγμή ο συνήθως υπάκουος σκύλος σας αρνείται να ακολουθήσει τις εντολές σας; Αν τον οδηγείτε στο crate του και μόλις καταλαβαίνει ότι θα τον βάλετε μέσα, εξαφανίζεται; Αν αντιστέκεται με όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να μείνει έξω από αυτό;

Πριν νευριάσετε και τον μαλώσετε για την άρνησή του αυτή, σκεφτείτε ψύχραιμα. Δεν το κάνει για να σας νευριάσει ή επειδή αποφάσισε να μη σας ακούει πια. Άλλοι είναι οι πιθανοί λόγοι τους οποίους πρέπει να γνωρίζετε.

Η κατανόηση αυτών των λόγων θα σας βοηθήσει να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να τον κάνετε να αισθανθεί και πάλι άνετα αν χρειαστεί να μπει μέσα σε αυτό. Και φυσικά έχοντας πάντα στο μυαλό σας ότι τα ζώα πρέπει να είναι ελεύθερα και ο περιορισμός τους πρέπει να γίνεται μόνο για ειδικούς λόγους, όχι συχνά και όχι για πολύ.

1. Φόβος ή αρνητικός συσχεστισμός

Ένας από τους συνηθισμένους λόγους που οι σκύλοι αντιπαθούν ή αρχίζουν να αντιπαθούν τα crates τους είναι επειδή αυτά τους θυμίζουν κάτι αρνητικό.

Εάν λοιπόν ξεκινήσατε να χρησιμοποιείτε το κλουβί ως μορφή τιμωρίας, για παράδειγμα, κάτι που δεν κάνατε πριν, λογικό είναι ο σκύλος σας να αρχίσει να αισθάνεται ότι θα τιμωρηθεί όταν μπει σε αυτό. Και δεν θα θέλει πλέον να μπαίνει. Ή αν φοβήθηκε με κάτι ενώ βρισκόταν στο κλουβί, όπως ας πούμε λόγω ενός δυνατού θορύβου, τότε μπορεί να συσχετίσει αυτόν το φόβο με το ίδιο το κλουβί. Ή αν είχε ένα ατύχημα μέσα σε αυτό, τότε πάλι θα διστάζει να μπει μέσα.

Τι κάνετε: Ξεκινάτε πάλι από την αρχή. Δημιουργείτε θετικούς-και μόνο- συσχετισμούς με το κλουβί, ώστε ο σκύλος σας να το βλέπει ως τον προσωπικό του χώρο, όπου θα κάτσει άνετος και θα χαλαρώσει. Ότι δεν θα τιμωρηθεί και ότι δεν θα πάθει τίποτα εκεί μέσα. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε ταΐζοντάς τον κάποιες φορές μέσα στο κλουβί ή τοποθετώντας ένα αγαπημένο του παιχνίδι μέσα. Έτσι με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσει να συνδέει ξανά το κλουβί με κάτι καλό και θα μπαίνει μέσα πιο εύκολα.

2. Παρατεταμένος εγκλεισμός

Οι σκύλοι είναι ζωντανά πλάσματα που χρειάζονται τακτική άσκηση, διέγερση και ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Χρειάζεται να ζήσουν και όχι να είναι κλεισμένοι κάπου χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Αν για κάποιους λόγους έχετε αρχίσει να αφήνετε τον σκύλο σας πολλές ώρες μέσα στο crate του ή πολύ πιο συχνά από πριν, εκείνος μπορεί να εμφανίσει σημάδια απογοήτευσης, θλίψης ή και κατάθλιψης. Ένας σκύλος που είναι εγκλωβισμένος πολύ συχνά ή για πολύ καιρό μπορεί να αρχίσει να βλέπει το κλουβί ως φυλακή και όχι ως ασφαλές καταφύγιο. Έτσι κάθε φορά που θα του λέτε να μπει μέσα, θα κάνει τα πάντα να το αποφύγει.

Τι κάνετε: Επιστρέφετε στην προηγούμενη κατάσταση. Που σημαίνει ότι περιορίζετε το ζώο σας μόνο όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και για συγκεκριμένους λόγους. Το ότι πιθανόν άλλαξε η ζωή ή η διάθεσή σας δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί για αυτό.

3. Πόνος ή δυσφορία

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ένας σκύλος ξαφνικά σταματάει να θέλει να μπαίνει μέσα στο κλουβί του είναι η σωματική δυσφορία. Τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί να εμφανίσουν διάφορους πόνους που κάνουν τη διαμονή σε περιορισμένο χώρο για μεγάλα χρονικά διαστήματα ιδιαίτερα άβολη. Ή, ένας σκύλος που έχει τραυματιστεί πρόσφατα θα μπορούσε επίσης να δυσκολεύεται σε περιορισμένο χώρο.

Ελέγξτε επίσης το crate ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μέσα διάφορα, όπως αράχνες, μυρμήγκια και άλλα. Αν ο σκύλος σας δαγκώθηκε από κάτι όταν ήταν μέσα και δεν μπορούσε να ξεφύγει, μπορεί να φοβάται πλέον να μπαίνει εκεί. Λογικό είναι άλλωστε.

Τι κάνετε: Καθαρίστε καλά το κλουβί και βάλτε μέσα μια άνετη κουβέρτα ή ένα αναπαυτικό μαξιλάρι ώστε να βοηθηθούν σημαντικά κυρίως τα άρρωστα σκυλάκια και τα ηλικιωμένα που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, όπως αρθρίτιδα.

4. Αλλαγές στο περιβάλλον

Μερικοί σκύλοι είναι πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές στο περιβάλλον τους από άλλους. Οι αλλαγές στο σπίτι, όπως το να μετακινήσετε το κλουβί τους ή η άφιξη νέων κατοικίδιων ζώων ή ενός νέου μωρού ή ακόμα και η τοποθέτηση νέων επίπλων και αντικειμένων, μπορεί να προκαλέσουν άγχος στο ζώο με αποτέλεσμα να επηρεάσουν τα συναισθήματά του προς το κλουβί.

Τι κάνετε: Εάν συμβαίνει αυτό, ο σκύλος σας μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί. Συνεχίστε να κάνετε πράγματα για να συσχετίζει το κλουβί του με κάτι καλό και θα αρχίσει να το χρησιμοποιεί ξανά μόλις νιώσει άνετα.

5. Πλήξη ή έλλειψη άσκησης

Εάν ο σκύλος σας πλέον δεν ασκείται, δεν παίζει και δεν κάνει πράγματα όπως πριν, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να βλέπει το κλουβί του ως φυλακή και ως απομόνωση. Και να μη θέλει με τίποτα να μπει μέσα σε αυτό. Θα αισθάνεται δηλαδή διπλά περιορισμένος. Και περιορισμένος μέσα στο σπίτι του αλλά επιπλέον και μέσα στο crate καθώς δεν θα υπάρχει τρόπος να κάνει ούτε τότε τίποτα από αυτά που θα ήθελε.

Τι κάνετε: Να επιστρέψετε στην παλιά σας ρουτίνα, η οποία περιλάμβανε καθημερινές βόλτες έξω από το σπίτι, παιχνίδια και ουσιαστική ενασχόληση μαζί του. Σωματική και ψυχική διέγερση. Ώστε αν χρειαστεί να μπει μέσα στο crate, να μπαίνει αφού έχει ξεδώσει και αφού έχει ευχαριστηθεί.

left arrow
right arrow

6. Ακατάλληλο crate

Εάν αλλάξατε το κλουβί του με κάποιο που είναι πολύ μικρό ή άβολο, το πιθανότερο είναι ο σκύλος σας κάθε φορά που το βλέπει να αρχίσει να αντιστέκεται και να μη θέλει με τίποτα να μπει μέσα. Λογικό δεν είναι; Το κλουβί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε ο σκύλος να στέκεται, να γυρίζει και να τεντώνεται.

Τι κάνετε: Σε μια τέτοια περίπτωση επαναφέρετε το παλιό ή παίρνετε κάποιο νέο με τις προδιαγραφές του παλιού.

Αν λοιπόν το ζώο μας άρχισε ξαφνικά να μη θέλει με τίποτα το crate του, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τους λόγους πίσω από αυτή την ξαφνική αντιπάθεια. Γιατί έτσι θα ξέρουμε τι να κάνουμε ώστε να μην του είναι μαρτύριο αν χρειαστεί για κάποιο λόγο να μπει μέσα.

Σχετικά άρθρα

Εκπαίδευση σκύλου: Τα 7 σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις λιχουδιές για να εκπαιδεύσετε το κατοικίδιό σας

Αυτές οι φυλές γάτας έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής