string(0) ""

Αυτή είναι η νέα φυλή σκύλων που αναγνωρίστηκε επίσημα το 2025

Στέλλα Πανοπούλου

23/01/2025

Photo: Shutterstock

Η νέα φυλή σκύλων που αναγνωρίστηκε από την Αμερικανική Κυνολογική Ένωση την πρώτη ημέρα του 2025 είναι οι Δανέζικοι-Σουηδικοί σκύλοι φάρμας.

Πρόκειται για μικρόσωμα σκυλιά με έντονες προσωπικότητες και μεγάλο πάθος να κάνουν διάφορα πράγματα. Είναι η 202η φυλή που αναγνωρίζεται από την Αμερικανική Κυνολογική Ένωση. Η Aimee Parramore Kincaid, Πρόεδρος της Αμερικανικής Λέσχης Δανεζικών-Σουηδικών σκύλων φάρμας, συνέβαλε στην αναγνώριση της συγκεκριμένης φυλής. Δεν πρόκειται, μάλιστα, για νέα φυλή, καθώς έχουν βρεθεί σκελετοί παρόμοιων σκύλων φάρμας σε τάφους των Βίκινγκς, ηλικίας 1000-1200 ετών. “Σήμερα η φυλή ονομάζεται “σκύλοι της φάρμας” ή “DSF” στην Αμερική, και “Dansk Svensk Gardshund” ή “Danski” στην Ευρώπη, όπως εξηγεί η Kincaid. Τα μικρόσωμα αλλά ξεχωριστά αυτά σκυλάκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στη Δανία, στη Γερμανία, και στην Ολλανδία.

Το όνομά τους προέρχεται από το γεγονός ότι στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν στις φάρμες για να κυνηγούν ποντίκια και άλλα εισβλητικά είδη, να φυλούν και να καθοδηγούν τα ζώα παραγωγής, αν και σήμερα η πρακτική αυτή έχει εκλείψει. Σήμερα διακρίνονται σε διάφορα αθλήματα σκύλων, μεταξύ των οποίων σε διαγωνισμούς υπακοής, agility, ιχνηλασίας, και άλλα. Ακόμα, αποτελούν εξαιρετικούς σκύλους συντροφιάς και θεραπείας.

Ιστορία της αναγνώρισης

Οι σκύλοι αυτοί ζούσαν κάποτε στις φάρμες της Δανίας και της Σουηδίας, αλλά κινδύνεψαν να εξαφανιστούν με την άφιξη της Βιομηχανικής Επανάστασης, καθώς πολλές φάρμες πουλήθηκαν. Οι κυνολογικές λέσχες της Δανίας και της Σουηδίας συνεργάστηκαν για να τους σώσουν. Όταν η φυλή έλαβε την επίσημη ονομασία της, οι δύο χώρες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, καθώς η καθεμιά επιθυμούσε να συνδεθεί μαζί της. Έτσι, η ονομασία της φυλής κατέληξε να περιλαμβάνει και τις δύο χώρες.

Παρότι οι σκύλοι φάρμας συνόδευαν τις οικογένειές τους στην Αμερική από τη Σκανδιναβία για πολλά χρόνια, η Melody Farquhar-Chang από την Καλιφόρνια εισήγαγε ένα σκυλάκι από έναν εκτροφέα που βρισκόταν στη Νορβηγία το 1998. Στη συνέχεια, η Farquhar-Chang σε συνεργασία με την Helene Riisgaard-Pedersen και την Brita Lemmon που είχαν επίσης εισαγάγει σκυλάκια από τη Δανία, ίδρυσαν μια λέσχη αφιερωμένη σε αυτή τη φυλή το 2003.

Η Δανία και η Σουηδία αναγνώρισαν τον σκύλο φάρμας επισήμως το 1987, ενώ η Παγκόσμια Κυνολογική Ένωση (FCI) τον αναγνώρισε το 2019.

Χαρακτηριστικά

Πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν σε τι ράτσα ανήκει ένας σκύλος φάρμας όταν τον βλέπουν, και υποθέτουν ότι είναι Jack Russell ή Beagle. Το χαρούμενο και φιλικό σκυλάκι ήταν κάποτε γνωστό ως Δανέζικο Πίντσερ. “Επιθυμούμε να γνωρίζει ο κόσμος ότι δεν είναι τεριέ, αλλά ένα είδος πίντσερ, που πιθανότατα προέρχεται από διασταυρώσεις πίντσερ και φοξ τεριέ,” εξήγησε η Kincaid. Το μήκος αυτών των σκύλων είναι 30-40 εκατοστά, και το βάρος τους κυμαίνεται από 6,5 μέχρι 9 κιλά. Έχουν ένα στρώμα απαλού τριχώματος σε διάφορα χρώματα και μοτίβα. Παραδοσιακά, οι σκύλοι αυτοί βοηθούσαν στην καθοδήγηση των αγελάδων στις φάρμες, αλλά η “ειδικότητά” τους είναι η σβελτάδα και ο έλεγχος των ποντικιών και άλλων μικρών ζώων.

Όπως εξηγεί η Kincaid, οι σκύλοι φάρμας αποτελούν εξαιρετικούς συντρόφους, και είναι ιδιαίτερα εύκολοι στη συμβίωση στο σπίτι. Είναι ανεξάρτητοι και μπορούν να περάσουν καλά και μόνοι τους, όπως οι γάτες, ενώ ταυτόχρονα λατρεύουν να συνοδεύουν τους κηδεμόνες τους σε διάφορες δραστηριότητες. Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν και ως σκύλοι τσίρκου.

Όπως λέει η Kincaid: “Το καλύτερο κομμάτι έρχεται όταν ηρεμείς, και ηρεμούν κι εκείνα. Αν σου αρέσει να κοιμάσαι με τον σκύλο σου, εκείνος κουλουριάζεται χαρούμενα κάτω απ’ τα σκεπάσματα και κάνει αγκαλιές”.

left arrow
right arrow

Δεν είναι ιδιαίτερα θορυβώδη, και γι’ αυτό μπορούν να προειδοποιούν αποτελεσματικά τους κηδεμόνες τους με το γάβγισμά τους όταν πλησιάζει κάποιος άγνωστος.

Υγεία

Ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά της φυλής αυτής είναι η υγεία των σκύλων, που γενικά είναι πολύ καλή, με προσδόκιμο επιβίωσης που φτάνει τα 16-18 έτη. Πολλοί κηδεμόνες υποβάλλουν εθελοντικά τα σκυλάκια τους σε εξετάσεις για διάφορες παθήσεις, αλλά η φυλή γενικά δεν εμφανίζει γενετικά προβλήματα.

Σχετικά άρθρα

Η χαδιάρα ημίαιμη γκριφονίτσα Λουίζ βρέθηκε στο δρόμο – Δεν ζητάει τίποτα άλλο από ένα σπίτι

Πώς να κατασκευάσετε χειμερινά σπιτάκια για τις αδέσποτες γάτες

Αγριόγατος εθεάθη στη λίμνη Κερκίνη – Το μοναδικό είδος άγριας γάτας που έχουμε στην Ελλάδα