string(0) ""

Αυτές είναι οι 8 φυλές σκύλων που δεν μπορούν να κολυμπήσουν

Μυρτώ Τζώρτζου

08/07/2024

Photo: Shutterstock

Μια από τις πιο γνωστές διαφορές ενός σκύλου με μια γάτα έχει να κάνει με το νερό. Οι σκύλοι, όπως λένε, αγαπούν το νερό. Οι γάτες το αντιπαθούν και δεν το θέλουν με τίποτα πάνω στη γούνα τους.

Επίσης οι περισσότεροι θεωρούμε ότι οι σκύλοι είναι γεννημένοι κολυμβητές. Ποια είναι όμως η αλήθεια και ποια η υπερβολή σε όλο αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι οι σκύλοι αγαπάνε το νερό περισσότερο από τις γάτες, όμως αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι δεν είναι όλοι οι σκύλοι γεννημένοι κολυμβητές ούτε όλοι θέλουν το νερό. Κάποιοι μάλιστα δεν μπορούν και να κολυμπήσουν. Και αυτό γιατί τα σώματά τους δεν είναι σχεδιασμένα για κολύμπι.

Ακολουθούν 8 γνωστές φυλές σκύλων που δεν τα πάνε καθόλου καλά με το κολύμπι. Δείτε και ποιοι είναι και οι λόγοι για αυτό.

1. Pug (Παγκ)

Αυτά τα σκυλάκια με το ρυτιδιασμένο πρόσωπο είναι γνωστά για τα προβλήματα αναπνοής που παρουσιάζουν λόγω του επίπεδου προσώπου τους. Tα προβλήματα μπορεί να επιδεινωθούν μέσα στο νερό. Για να αναπνεύσουν πρέπει να γέρνουν το κεφάλι τους προς τα πάνω. Το πίσω όμως μέρος τους βυθίζεται στο νερό και τα κοντά πόδια τους δεν μπορούν να φτάσουν στον πυθμένα της θάλασσας για να στηριχθούν.

2. Corgi (Κόργκι)

Corgis έχουν μακρύ σώμα και κοντά πόδια, κάτι που τα δυσκολεύει στο κολύμπι. Μπορούν βέβαια να εκπαιδευτούν να κολυμπούν, αλλά αυτό δεν φαίνεται πολύ φυσικό γι’ αυτά, λόγω αυτής της ιδιαίτερης κατασκευής τους (μακρύ σώμα, στήθος σε σχήμα βαρελιού και κοντά πόδια).

3. Dachshund (Ντατσχάουντ)

Όταν πρόκειται για κολύμπι, τα Dachshunds αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τα Corgis: μακρύ σώμα και μικρά κοντά πόδια. Έχουν βέβαια μακρύτερο ρύγχος από τις βραχυκεφαλικές φυλές όπως τα Pugs, οπότε δεν θα υποφέρουν από τα ίδια αναπνευστικά προβλήματα στο νερό, αλλά τα μικρά τους πόδια θα τα εμποδίσουν να κολυμπήσουν για πολύ. Ακόμα και το κολύμπι στα πολύ ρηχά νερά μπορεί να είναι κουραστικό για εκείνα.

4. Boxer (Μπόξερ)

Μην ξεγελιέστε από τα μακριά πόδια και το αθλητικό σώμα ενός Boxer. Όπως και τα Pugs, έτσι και αυτά έχουν επίσης επίπεδο πρόσωπο και κοντό ρύγχος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κολυμπήσουν, αλλά είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με την αναπνοή τους και να μην μπορούν να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό, αν βρίσκονται μέσα για αρκετή ώρα.

5. Shih Tzu (Σιχ Τσου)

Τα Shih Tzus έχουν επίσης κοντή μουσούδα και μικρά πόδια, γεγονός που τα δυσκολεύει να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό. Έχουν επίσης ένα τρίχωμα που μπορεί να βραχεί και να τα βαραίνει, δυσκολεύοντας την αναπνοή τους. Επιπλέον, είναι επιρρεπή στο να κρυώνουν, οπότε δεν θα τους κάνει καλό να τα αναγκάσετε να κολυμπήσουν στη θάλασσα.

6. Basset Hound (Μπασέ Χάουντ)

Αυτά τα κυνηγόσκυλα με τα κοντά πόδια εκτρέφονταν αρχικά για κυνήγι. Όμως μην περιμένετε να τα δείτε να τρέχουν και να κυνηγούν και μέσα στα βαθιά νερά. Το μακρύ σώμα τους, το μεγάλο κεφάλι και τα κοντά πόδια τους δεν είναι σχεδιασμένα για να κολυμπούν. Και μπορεί να έχουν τα πιο μακριά αυτιά σκύλου, όμως αυτά δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο ενός κουπιού. Αφήστε που είναι και πολύ επιρρεπή σε μολύνσεις των αυτιών από το νερό που θα μπει μέσα τους.

7. Maltese (Μαλτέζ)

Τα φιλικά αυτά μικρά σκυλάκια είναι εξαιρετικά ελαφριά. Είναι όμως επίσης και πολύ ευαίσθητα όταν πρόκειται για αλλαγές στη θερμοκρασία. Έτσι θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν πολύ αν βρεθούν σε κρύο νερό και δεν θα μπορέσουν να κολυμπήσουν. Για αυτό αφήστε τα να κάτσουν έξω από τη θάλασσα και να παίξουν όπως θέλουν.

8. Bull Terrier (Mπουλ Τεριέ)

Οι σκύλοι Bull Terrier δεν είναι γεννημένοι κολυμβητές. Το να μείνουν στην επιφάνεια του νερού θα είναι δύσκολο για αυτούς λόγω του ότι έχουν βαθύ στήθος και κοντά πόδια. Παρά το γεγονός ότι είναι μια πολύ δυνατή και δραστήρια φυλή σκύλου, υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες στις οποίες θα τα καταφέρουν καλύτερα και οι οποίες είναι έξω από το νερό.

left arrow
right arrow

Συμβουλές για το τέλος

Αν λοιπόν βρεθείτε στη θάλασσα με ένα σκυλάκι ράτσας που ο σωματότυπός του δεν είναι για κολύμπι, θα πρέπει αυτό να το σεβαστείτε και να μην το πιέσετε να μπει μέσα. Η ασφάλειά του είναι πάνω από όλα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε εκτός νερού.

Για αυτό μείνετε στα ρηχά. Έχετε μαζί σας ένα σωσίβιο, κατάλληλο για το δικό σας ζώο, για παν ενδεχόμενο, και επιβλέπετε συνεχώς το ζώο σας ώστε να μη συμβεί κάποιο ατύχημα.

Σχετικά άρθρα

Γιατί έχει ανάγκη να διασκεδάζει ο σκύλος – Οι δημιουργικές δραστηριότητες που χρειάζεται

Κουίζ: Ποιο κατοικίδιο είστε σύμφωνα με την προσωπικότητά σας

Τι να κάνετε για να μη βρίσκετε άμμο της γάτας σας σε όλα τα μέρη του σπιτιού