string(0) ""

Αυτές είναι οι 3 κατηγορίες κηδεμόνων σκύλων σύμφωνα με έρευνα – Δείτε σε ποια ανήκετε

Στέλλα Πανοπούλου

29/12/2024

Photo: Shutterstock

Εσείς έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ομοιότητες και τι διαφορές έχετε με τους υπόλοιπους κηδεμόνες σκύλων;

Το κάθε άτομο αναπτύσσει μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη σχέση με το κατοικίδιό του. Κάθε κηδεμόνας και ο σκύλος του/της δημιουργούν από κοινού τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας και τους δικούς τους κανόνες.

Στα πλαίσια μια νέας μελέτης που έλαβε χώρα στην Ουγγαρία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, οι απαντήσεις 800 κηδεμόνων σκύλων οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τρεις ξεχωριστές κατηγορίες σκυλογονιών.

Στην περίληψη της έρευνας διαβάζουμε ότι “Τα οικόσιτα ζώα αντιμετωπίζονται συχνά ως μέλη της οικογένειας, καλύτεροι φίλοι, ή ακόμα και ως υποκατάστατα παιδιών.”

“Αυτοί οι νέοι ρόλοι και οι επιδράσεις τους στην ανθρώπινη ευημερία έχουν κερδίσει την προσοχή των επιστημόνων, αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά σχετικά με τον τρόπο που επηρεάζει η απόδοση τέτοιων κοινωνικών λειτουργιών στους σκύλους τη φροντιστική συμπεριφορά του κηδεμόνα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την ευημερία του σκύλου.”

Για την έρευνα, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για να απαντηθούν τα ερευνητικά ερωτήματα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του/της κηδεμόνα και του σκύλου, τις πρακτικές διαχείρισης του κηδεμόνα, τη συμπεριφορά του σκύλου, κ.α.

Οι απαντήσεις που ανέλυσαν οι επιστήμονες τους βοήθησαν να κατατάξουν τους 800 κηδεμόνες σκύλων σε τρεις ξεχωριστές κατηγορίες. Μέσα στις απαντήσεις συμπεριλήφθηκαν τα παρακάτω.

Τι εκτιμούν οι κηδεμόνες στους σκύλους τους:

– Τα χάδια και τη σωματική επαφή (97,6%)

– Την ανιδιοτελή αγάπη (93,7%)

– Την ομορφιά του (88,4%)

– Τις βόλτες μαζί του (86,5%)

Ποια είναι τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν:

– Προβλήματα στην κοινωνικοποίηση (20,4%)

– Περιορισμένος χρόνος (15,9%)

Ποια είναι τα συνηθέστερα προβλήματα συμπεριφοράς των σκύλων που αναφέρουν οι κηδεμόνες;

– Πηδάνε πάνω στους ανθρώπους (33,2%)

– Κυνηγούν ζώα (28,5%)

– Είναι πολύ κτητικοί με την περιοχή τους (26,7%)

– Ενθουσιάζονται πολύ εύκολα (20,9%)

Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ότι περίπου το ένα τέταρτο των κηδεμόνων σκύλων βαθμολόγησε τους σκύλους του ως “απολύτως υπάκουους” ενώ το 30,6% τους βαθμολόγησε ως “απολύτως ασφαλείς χωρίς λουρί”.

Με αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές οδηγήθηκαν στην κατηγοριοποίηση των κηδεμόνων σε τρία διαφορετικά προφιλ, βάσει των ρόλων που απέδιδαν στα κατοικίδιά τους. Τα τρία προφίλ κηδεμόνων είναι:

1. Σκυλογονείς (49,5%): Αυτοί οι κηδεμόνες έδωσαν υψηλότερη βαθμολογία στους σκύλους τους ως προς τους εξής ρόλους: εξημερωμένο ζώο, φίλος, μέλος της οικογένειας, παιδί, και πιο σημαντικός από κάθε άνθρωπο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι κηδεμόνες που αντιλαμβάνονται το ζώο συντροφιάς τους ως μέλος της οικογένειας.

2. Κηδεμόνες σκύλων συντροφιάς (19,4%): Αυτοί οι κηδεμόνες σκύλων περιγράφηκαν ως άνθρωποι που διατηρούν σκύλους για συντρόφους, αλλά οι σχέσεις τους χαρακτηρίζονται από μια συναισθηματική απόσταση.

3. Κηδεμόνες διττού status (31,1%): Αυτοί οι κηδεμόνες χαρακτηρίστηκαν ως μείξη των δύο παραπάνω κατηγοριών. Βλέπουν τους σκύλους τους ως “συναδέλφους” και φύλακες που τους κάνουν παρέα και τους κρατούν ασφαλείς, ενώ ταυτόχρονα είναι συναισθηματικά δεμένοι μαζί τους.

left arrow
right arrow

“Όπως υποθέταμε πριν, αρκετοί παράγοντες σχετικά με τους σκύλους και τους ανθρώπους συνδέθηκαν με αυτά τα τρία προφίλ,” δήλωσε η καθηγήτρια Eniko Kubiny, η οποία συμμετείχε στην έρευνα και ηγείται του Τμήματος Ηθολογίας στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd.

“Για παράδειγμα, οι σκύλοι με διπλές λειτουργίες θεωρούνται πολύ υπάκουοι και εκπαιδεύονται με τεχνικές θετικής ενίσχυσης και επαγγελματικές μεθόδους εκπαίδευσης όπως είναι η εκπαίδευση με clicker.”

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι, παρά το trend που επικρατεί στις δυτικές χώρες, δεν είναι όλοι οι κηδεμόνες σκύλων ίδιοι.

“Παρά τη γενική τάση που παρατηρείται στις χώρες της Δύσης, σύμφωνα με την οποία οι σκύλοι θεωρούνται όλο και περισσότερο μέλη της οικογένειας που παρέχουν ανιδιοτελή αγάπη και υποστήριξη, αυτή η έρευνα υπογραμμίζει ότι δεν είναι όλοι οι κηδεμόνες σκύλων το ίδιο.”

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, βέβαια, ότι η έρευνά τους δεν αντιπροσωπεύει υποχρεωτικά όλον τον πληθυσμό των σκύλων συντροφιάς. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματά της “συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της μοντέρνας σχέσης μεταξύ σκύλου και ανθρώπου”.

Τι πιστεύετε εσείς; Σε ποια κατηγορία κηδεμόνα ανήκετε;

Σχετικά άρθρα

Δείτε αν μπορούν τα κατοικίδια να καταλάβουν την αλλαγή του χρόνου

Προχωρούν οι έρευνες για το φάρμακο της μακροζωίας των σκύλων – Οι προεκτάσεις για τους ανθρώπους

Οι καλύτερες ειδήσεις για τα ζώα που κυκλοφόρησαν το 2024