Αυτά είναι τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε όταν ζείτε με έναν ηλικιωμένο σκύλο
Μυρτώ Τζώρτζου
14/01/2025
Ο σκύλος μας -όπως φυσικά και η γάτα μας- γεράζει δυστυχώς πριν να το καταλάβουμε. Σε αυτή όμως την τελευταία περίοδο της ζωής του θέλει κατάλληλη φροντίδα και περισσότερη αγάπη.
Όπως ακριβώς γίνεται με εμάς τους ανθρώπους, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον αγαπημένο μας σκύλο. Οι ανάγκες του όσο μεγαλώνει αλλάζουν. Χρειάζεται, όπως είπαμε, μεγαλύτερη και κατάλληλη φροντίδα αλλά και ιδιαίτερη προσοχή. Έχει με άλλα λόγια σε αυτή την ηλικία περισσότερο από ποτέ την ανάγκη μας. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι οι σκύλοι που ανήκουν στις μεγαλόσωμες φυλές θεωρούνται ηλικιωμένοι στην ηλικία των 7-8 ετών περίπου ενώ οι μικρόσωμοι από τα 10 και πάνω χρόνια.
Για αυτό καλό είναι να είμαστε από πριν προετοιμασμένοι. Και αυτό το λέμε γιατί συνήθως δεν είμαστε. Και όσο μάλιστα τον βλέπουμε να είναι καλά, δεν ανησυχούμε.
Αλλά τι ακριβώς συμβαίνει όταν ο σκύλος μας γερνάει; Και ποια είναι αυτά που συνήθως δεν κάνουμε όταν φτάνει σε μεγάλη ηλικία; Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε κακοί κηδεμόνες. Αν εξαιρέσουμε αυτούς που αδιαφορούν για τα ζώα τους και είναι ανεύθυνοι – δυστυχώς δεν είναι λίγοι- οι υπόλοιποι λόγω άγνοιας ή έλλειψης πληροφόρησης μπορεί να κάνουμε κάποια λάθη.
Ας δούμε λοιπόν κάποια βασικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε όταν ζείτε με έναν ηλικιωμένο σκύλο.
Να μην ξεχνάτε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο
Αυτό είναι κάτι σύνηθες. Βλέπουμε τον σκύλο μας ότι είναι μια χαρά, τρώει, πίνει και παρακολουθεί τα πάντα, όπως παλιά, και εφησυχάζουμε. Πολύ συχνά όμως μπορεί να υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα και να μην έχει ακόμα εκδηλωθεί. Και όταν φανούν τα συμπτώματα να είναι πλέον αργά.
Οπότε ακολουθούμε τις οδηγίες του κτηνιάτρου μας, ο οποίος θα μας πει κάθε πότε πρέπει να πηγαίνουμε τον ηλικιωμένο σκύλο μας για τσεκάπ- ακόμα και αν δεν έχει κανένα ανησυχητικό σύμπτωμα.
Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνονται κάποια πράγματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν. Κάποιες φορές λέμε ότι είναι λόγω ηλικίας ενώ κάποιες άλλες όντως αρχίζουμε να ανησυχούμε και αποφασίζουμε να τον πάμε στον κτηνίατρο αλλά όλο το αναβάλλουμε.
Κάποια από τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι:
-Δυσκολία στην αναπνοή
-Απροθυμία να κινηθεί ή να καθίσει
-Λήθαργος ή καθόλου διάθεση
-Ούρηση μέσα στο σπίτι
-Πίνει πολύ νερό ή τρώει πολύ λίγο
-Δυσκολία στην κίνηση
Βασικό: Η πλειοψηφία των σκύλων που είναι πάνω από 8 ετών υποφέρει από πόνο στις αρθρώσεις και αρθρίτιδα.
Να μην αγνοείτε ορισμένες απλές συμπεριφορές
Παρατηρούμε κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά του ζώου μας και συνήθως θεωρούμε ότι είναι φυσιολογικές λόγω ηλικίας και τις αγνοούμε.
Εδώ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Γιατί, ναι, κάποιες συμπεριφορές είναι όντως φυσιολογικές λόγω της ηλικίας και δεν κρύβουν κάτι παθολογικό, κάποιες όμως δεν είναι τόσο αθώες.
Ένα πολύ βασικό που πρέπει να προσέξετε είναι οι διατροφικές συνήθειες του σκύλου σας ώστε να δείτε αν έχει κάτι αλλάξει. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε με τον κτηνίατρό μας.
Ένα άλλο που αξίζει προσοχής είναι ο ύπνος. Αν δούμε αλλαγές σε αυτό τι θέμα, μιλάμε και πάλι με τον κτηνίατρο.
Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο μεγαλύτερος είναι ένας σκύλος, τόσο πιο επιρρεπής είναι στην ανάπτυξη συμπεριφορικών προβλημάτων, όπως η επιθετικότητα ή το άγχος του αποχωρισμού. Να είστε υπομονετικοί, να δεχτείτε αυτές τις αλλαγές και σε καμία περίπτωση μην τον μαλώνετε ή τον τιμωρείτε. Δεν φταίει σε τίποτα. Όμως και εδώ καλό θα είναι να πάρετε τη γνώμη του κτηνιάτρου σας γιατί και οι αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να κρύβουν κάποιο παθολογικό πρόβλημα.
Να μην τον αφήνετε μόνο του για μεγάλα χρονικά διαστήματα
Εδώ συνήθως λέμε ότι αφού είναι μεγάλος, θα θέλει την ησυχία του και δεν θα τον πειράξει να μείνει πολύ μόνος. Οπότε είμαστε και εμείς ήσυχοι και χωρίς ενοχές.
Όπως όμως γνωρίζουμε, οι σκύλοι είναι πολύ κοινωνικά ζώα και έχουν την ανάγκη της παρέας μας. Και αυτό σε όλες τις ηλικίες. Οι ηλικιωμένοι μάλιστα σκύλοι, που είναι πιο ευάλωτοι, έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη το να είμαστε δίπλα τους.
Η μεγάλη μοναξιά μπορεί να οδηγήσει τον σκύλο σας στο να αναπτύξει ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και άγχος. Αυτά μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως υπερβολικό γάβγισμα ή καταστροφική συμπεριφορά.
Να μην προσπαθείτε να αλλάξετε τη ρουτίνα του πολύ γρήγορα
Ένας σκύλος που μεγαλώνει δεν αλλάζει εύκολα τη ρουτίνα του ή τον τρόπο που ζει. Αν εμείς όμως, για κάποιους λόγους, θέλουμε να αλλάξουμε πολύ γρήγορα κάποια συνήθειά του ή κάποια συμπεριφορά του σε ορισμένα πράγματα, εκείνος θα στρεσαριστεί και θα δυσκολευτεί πολύ να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να μας κουράσει. Εδώ όμως θέλει πολλή υπομονή. Γι’ αυτό προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί στο διάστημα – που μπορεί να μην είναι πολύ μικρό- που τον εκπαιδεύετε στις νέες αυτές αλλαγές. Σκεφτείτε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο. Αλλάζει εύκολα συνήθειες;
Για παράδειγμα, αν μέχρι τώρα βγαίνει έξω βόλτα συγκεκριμένες φορές και εσείς αλλάξετε αυτό το πρόγραμμα, εκείνος μπορεί να είναι δύσκολο να μάθει πολύ γρήγορα αυτή την αλλαγή. Ενδέχεται να χρειαστεί χρόνος για να συνηθίσει σε αυτό το νέο πρόγραμμα. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι δυνάμεις του δεν είναι ίδιες όπως παλιά, οπότε και οι βόλτες πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα.
Δεν προσαρμόζετε τη διατροφή του ανάλογα με τις ανάγκες της ηλικίας του
Δεν μπορούμε να δίνουμε την ίδια τροφή σε όλες τις ηλικίες του σκύλου μας. Τα ηλικιωμένα σκυλιά έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τα πιο νέα σκυλιά. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για το τι πρέπει να τρώει και πώς θα γίνει η μετάβαση αυτή στη νέα τροφή που τις περισσότερες φορές θα είναι χαμηλότερη σε θερμίδες και θα έχει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.
Δεν παίζετε και δεν ασχολείστε μαζί του
Μπορεί ο σκύλος μας να μην έχει πια την αντοχή να παίξει και να τρέξει όπως πριν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάθεται χωρίς να κάνει τίποτα. Η μείωση της γνωστικής λειτουργίας είναι κάτι κάτι σύνηθες σε αυτή την ηλικία.
Για αυτό πρέπει να ασχολούμαστε μαζί του και να φροντίζουμε να κάνει πράγματα είτε μαζί μας είτε μόνος του. Τα παιχνίδια, για παράδειγμα, που έχουν μέσα λιχουδιές ή κάποια παζλ θα βοηθήσουν στη νοητική εγρήγορσή του. Το ίδιο και το να μαθαίνει νέα πράγματα. Επίσης οι βόλτες σε νέα μέρη μπορεί να βοηθήσουν ώστε να είναι σε εγρήγορση.
Δεν αλλάζετε το κρεβατάκι του
Αυτό λίγο πολύ το ξεχνάμε. Καθώς όμως τα σκυλιά μεγαλώνουν συνήθως εμφανίζουν πόνο στις αρθρώσεις ή αρθρίτιδα. Ή μπορεί να νοσήσουν από κάτι άλλο. Για αυτό αλλάζουμε το μέχρι τώρα κρεβάτι του σε ένα που θα είναι κατάλληλο για τις νέες ανάγκες του. Να είναι άνετο, αναπαυτικό, ορθοπεδικό και στο σωστό μέγεθος. Για απόλυτη ξεκούραση και ανακούφιση από πόνους.
Εν κατακλείδι, η φροντίδα ενός ηλικιωμένου σκύλου απαιτεί επιπλέον προσοχή και φροντίδα. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο ηλικιωμένος σκύλος σας θα παραμείνει όσο περισσότερο υγιής γίνεται, ευτυχισμένος και άνετος.
Μην ξεχνάτε επίσης δύο πράγματα. Να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας για συγκεκριμένες συμβουλές σχετικά με την υγεία και τη φροντίδα του και να του δίνετε περισσότερη αγάπη τώρα που μεγάλωσε ώστε να νιώσει την απόλυτη ευτυχία σε αυτά τα χρόνια που του μένουν.