8 μύθοι που καταρρίπτονται για τους σκύλους που υιοθετούνται από καταφύγια
Κωνσταντίνα Μάλλιου
07/10/2023
Όσοι από εμάς έχουμε υιοθετήσει ή σκεφτόμαστε να υιοθετήσουμε ένα σκυλάκι από κάποιο καταφύγιο μπορεί να πιστεύουμε σε κάποιους μύθους που έχουν επικρατήσει, όπως για παράδειγμα ότι το συγκεκριμένο σκυλί θα έχει προβλήματα συμπεριφοράς και ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να μας εμπιστευτεί πλήρως.
Δυστυχώς, αυτοί οι αβάσιμοι μύθοι έχουν δημιουργήσει λανθασμένη εικόνα για αυτά τα υπέροχα πλάσματα και πολλές φορές εμποδίζουν τους ανθρώπους ή τους κάνουν να έχουν δεύτερες σκέψεις για να τα υιοθετήσουν.
Αποτέλεσμα των συγκεκριμένων παρανοήσεων είναι ο υπερπληθυσμός αδέσποτων σκύλων στα περισσότερα καταφύγια της Ελλάδας, τα οποία πραγματικά ασφυκτιούν. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τους εθελοντές οι οποίοι υπερβάλλουν εαυτό, παραμερίζοντας τις δικές τους ανάγκες για να φροντίσουν τα ζώα που τους χρειάζονται.
Η ώρα για να μπει ένα τέλος σε αυτά τα στερεότυπα είναι τώρα και πρέπει να καταρρίψουμε τους πιο κοινούς μύθους για τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα των ζώων που υιοθετούνται από τα καταφύγια ώστε να βοηθήσουμε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται να μην έχουν δεύτερες σκέψεις και να κάνουν το επόμενο βήμα, φέρνοντας ένα αδέσποτο που τους έχει ανάγκη σπίτι τους.
Μύθος 1: Τα προβλήματα συμπεριφοράς
Είναι αλήθεια ότι στα καταφύγια παρατηρεί κάποιος συμπεριφορές όπως δυνατά γαβγίσματα ή και κάποια περιστασιακά ατυχήματα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι σκύλοι έχουν προβλήματα συμπεριφοράς. Συνήθως οι σκύλοι που βρίσκονται στα καταφύγια έχουν άγχος λόγω του άγνωστου για αυτούς περιβάλλοντος, οπότε μπορεί να αρχίσουν να γαβγίζουν. Ή μπορεί κάποιοι να θέλουν να εκφράσουν τις ανάγκες τους, να ζητήσουν την προσοχή ή ακόμα και να δηλώσουν ότι είναι οι κυρίαρχοι του χώρου. Η αλληλεπίδραση με έναν σκύλο που ζει σε καταφύγιο, έξω από αυτό, συχνά αποκαλύπτει μια εντελώς διαφορετική, πιο χαλαρή συμπεριφορά.
Μύθος 2: Οι ημίαιμοι σκύλοι
Ναι, στα καταφύγια υπάρχουν πολλά ημίαιμα σκυλάκια και ίσως είναι και η πλειοψηφία. Ωστόσο υπάρχουν και καθαρόαιμοι σκύλοι οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν από τους κηδεμόνες τους, είτε γιατί οι σκύλοι είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας που θεωρήθηκε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, είτε γιατί οι άνθρωποι απλά κουράστηκαν ή βαρέθηκαν τις ευθύνες της φροντίδας ενός σκύλου. Φυσικά για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν και καθαρόαιμοι ή ημίαιμοι σκύλοι οι οποίοι βρέθηκαν στο δρόμο επειδή ο κηδεμόνας τους έφυγε από τη ζωή και δεν υπήρχε κάποιος άλλος να τους φροντίσει. Έτσι, λοιπόν, αν θέλετε κάποια συγκεκριμένη ράτσα σκύλων, μπορείτε να κάνετε πρώτα μια έρευνα στα καταφύγια της Ελλάδας και πολύ πιθανό είναι να βρείτε αυτό που αναζητάτε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χαρίσετε σε ένα αδέσποτο πλάσμα το παντοτινό του σπίτι κι εκείνο θα σας χαρίσει την άνευ όρων του αγάπη.
Μύθος 3: Οι ηλικιωμένοι σκύλοι
Ακόμα ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί είναι ότι στα καταφύγια βρίσκονται μόνο ηλικιωμένοι σκύλοι. Δυστυχώς, στα καταφύγια υπάρχουν όλες οι ηλικίες, από κουτάβια μερικών ημερών μέχρι και σκύλοι 10- 12 χρονών. Όσοι επισκέπτονται τα καταφύγια με σκοπό να υιοθετήσουν κάποιον σκύλο, συνήθως προτιμούν τα κουτάβια για να περάσουν μαζί τους όλη την βρεφική ηλικία αλλά και για να ζήσουν παρέα όσο πιο πολλά χρόνια γίνεται. Οπότε, οι πιο μεγάλοι σε ηλικία σκύλοι μένουν πίσω και περνάνε την υπόλοιπη ζωή τους χωρίς τη ζεστασιά ενός σπιτιού, γι’ αυτό υπάρχει η παραπλάνηση ότι υπάρχουν μόνο ηλικιωμένοι σκύλοι στα καταφύγια. Αν έχετε αποφασίσει να εντάξετε έναν σκύλο στην οικογένειά σας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να δώσετε αγάπη και στοργή σε ένα μεγαλύτερο σκυλάκι και είναι σίγουρο ότι θα σας ανταμείψει σε υπερθετικό βαθμό με την αγάπη που θα σας προσφέρει. Μην ξεχνάτε ότι αυτά τα σκυλιά περίμεναν χρόνια να βρουν μια οικογένεια οπότε είναι αρκετά πιο υπομονετικά, εκπαιδεύονται εύκολα και δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν κάποια ζημιά στο σπίτι, όπως θα έκανε ένα κουτάβι που προφανώς είναι πολύ πιο ενεργητικό και δραστήριο.
Μύθος 4: Οι επιθετικοί σκύλοι
Φυσικά και υπάρχουν σκυλιά -όχι μόνο σε καταφύγια- που μπορεί να επιδεικνύουν συμπεριφορές που ερμηνεύονται ως επιθετικές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι μια εκδήλωση φόβου ή άγχους λόγω του περιβάλλοντος που ζούνε. Μην ξεχνάτε ότι τα σκυλιά σε καταφύγια έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά άλλα σκυλιά τριγύρω τους, με διαφορετικό χαρακτήρα το καθένα, νέους ήχους, νέες μυρωδιές, νέες εικόνες. Επομένως, τα περισσότερα από αυτά νιώθουν φόβο, απειλή, άγχος και μπορεί να αρχίσουν να δείχνουν τα δόντια τους, να γαβγίζουν ή να γρυλίζουν, μια συμπεριφορά που μπορεί να λειτουργήσει ως αμυντικός μηχανισμός. Ωστόσο, αυτό δεν υποδηλώνει έμφυτη επιθετική συμπεριφορά. Με υπομονή, χρόνο, κατανόηση, ένα σταθερό και ήσυχο περιβάλλον, πολλοί από τους σκύλους που μας μοιάζουν επιθετικοί, ρίχνουν τις άμυνές τους και γίνονται τα πιο στοργικά και ευγενικά πλάσματα του κόσμου.
Μύθος 5: Οι κακοποιημένοι και παραμελημένοι σκύλοι
Δυστυχώς, πολλοί από τους σκύλους που βρίσκονται στα καταφύγια δεν στάθηκαν τυχεροί και κακοποιήθηκαν ή δεν φροντίστηκαν όπως τους άξιζε. Ωστόσο, υπάρχουν και σκύλοι που είχαν την ατυχία να γεννηθούν από αδέσποτη μαμά οπότε και εκείνοι να μείνουν αδέσποτα μέχρι να βρουν προσωρινό σπίτι σε κάποιο καταφύγιο. Ή βίωσαν τον θάνατο του κηδεμόνα τους οπότε έμειναν στο δρόμο χωρίς να έχουν κάποιον να τους φροντίσει. Είτε πρόκειται για ένα παραμελημένο ή κακοποιημένο ζωάκι είτε για ένα σκυλάκι που έχασε τον κηδεμόνα του, πρέπει να είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι πριν προβούμε στην υιοθεσία του, καθώς μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν στο νέο τους σπίτι, αλλά με υπομονή και την κατάλληλη φροντίδα θα δείτε να μεταμορφώνεται από ένα ντροπαλό κουτάβι σε έναν αγαπησιάρη και στοργικό σκύλο.
Μύθος 6: Οι φοβισμένοι και ντροπαλοί σκύλοι
Ίσως ένα μεγάλο ποσοστό σκύλων που ζουν σε καταφύγια να είναι φοβισμένοι ή ντροπαλοί λόγω γεγονότων που έχουν βιώσει στο παρελθόν, όμως δεν είναι όλοι οι σκύλοι έτσι. Κάποιοι σκύλοι είναι πολύ κοινωνικοί, δραστήριοι, παιχνιδιάρηδες και δεν χάνουν την ευκαιρία για χάδια, αγκαλιές και φιλιά. Με το που βγουν από το καβούκι τους αναδεικνύεται όλο το μεγαλείο χαράς και τσαχπινιάς που διαθέτουν.
Μύθος 7: Η δύσκολη εκπαίδευση
Ένας ακόμη μύθος που πρέπει να καταρριφθεί είναι ότι οι σκύλοι των καταφυγίων δεν εκπαιδεύονται καθόλου εύκολα. Φυσικά πρόκειται για ακόμη μία αβάσιμη θεωρία, αφού τα συγκεκριμένα σκυλιά, έχοντας νιώσει το συναίσθημα της εγκατάλειψης και της μοναξιάς, θα κάνουν τα πάντα για να ευχαριστήσουν και να κάνουν χαρούμενο τον άνθρωπό τους. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι μερικοί από τους σκύλους που ζουν στα καταφύγια, πριν βρεθούν σε αυτή τη δύσκολη θέση, ζούσαν σε σπίτια και ίσως είχαν λάβει μια στοιχειώδη εκπαίδευση. Ακόμα όμως και να μην έχει εκπαιδευτεί ένας σκύλος που ζει σε καταφύγιο, μπορεί να μάθει γρήγορα τα κατατόπια και με μια συνεπή και βασισμένη στη θετική ενίσχυση συμπεριφοράς εκπαίδευση θα δείτε ότι θα γίνει ο πιο καλός και υπάκουος σκύλος.
Μύθος 8: Τα προβλήματα υγείας
Μια τελευταία παρανόηση που πρέπει να διευκρινιστεί είναι αυτή για τα προβλήματα υγείας. Εννοείται πώς υπάρχουν πολλά σκυλάκια που υποφέρουν από κάποια ασθένεια ή τραυματισμό αλλά δεν ισχύει για όλα. Ένα μεγάλο ποσοστό σκύλων χαίρει άκρας υγείας και οι εθελοντές των καταφυγίων κάνουν πραγματικά τα πάντα για να τα φροντίσουν και να τα περιποιηθούν. Εξάλλου, υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ζώων που ζούνε σε καταφύγια που ενώ έφτασαν εκεί σε άθλια κατάσταση, με τις προσπάθειες των εθελοντών έγινε ένα μικρό θαύμα και σώθηκαν.
Τελευταίες σκέψεις
Καταρρίπτοντας τους μύθους γύρω από του σκύλους που βρίσκονται στα καταφύγια, ελπίζουμε να βοηθήσουμε και να εξαλείψουμε τις δεύτερες σκέψεις που μπορεί να έχετε για να υιοθετήσετε ένα αδεσποτάκι. Αυτά τα πλάσματα θα σας δώσουν τόση αγάπη που δεν την έχετε φανταστεί και μέσα από τη συναναστροφή μαζί τους θα δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια- με τα μάτια του σκύλου σας. Και πιστέψτε μας, αυτός ο κόσμος είναι γεμάτος χαρά, γέλια, συγκινήσεις και ανιδιοτέλεια.