string(0) ""

5 λόγοι για τους οποίους πρέπει να αλλάξετε κτηνίατρο

Μυρτώ Τζώρτζου

19/08/2024

Photo: Shutterstock

Όλοι οι χωρισμοί είναι δύσκολοι. Για αυτό συχνά αργούμε να πάρουμε μια τέτοια απόφαση. Αν είμαστε δε και συναισθηματικοί τύποι, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα.

Ένας από τους δύσκολους χωρισμούς είναι και αυτός με τον άνθρωπο που φροντίζει την υγεία του κατοικιδίου μας. Τον κτηνίατρό μας δηλαδή.

Δυστυχώς όμως μερικές φορές αυτό πρέπει να γίνει. Όσο καιρό και αν πηγαίνουμε σε αυτόν, όσο και αν τον έχουμε συνηθίσει, υπάρχουν κάποιοι λόγοι που πρέπει να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση. Ας δούμε 5 από αυτούς για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί ο κτηνίατρός σας και εσείς να τραβήξετε χωριστούς δρόμους.

1. Το ζώο σας έχει σοβαρά προβλήματα υγείας

Εκτός από λίγες εξαιρέσεις δεν είναι όλοι οι κτηνίατροι για όλα. Υπάρχουν κάποιοι εξειδικευμένοι για κάθε πρόβλημα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους γιατρούς για εμάς. Γιατί εμβόλιο μπορεί να κάνουν όλοι, έγκαιρη και σωστή διάγνωση αλλά και κατάλληλη θεραπεία σε δύσκολα και ιδιαίτερα προβλήματα όχι.

Αν λοιπόν το ζωάκι σας εμφανίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ένας κτηνίατρος που ασχολείται με αυτές τις περιπτώσεις είναι μάλλον ο κατάλληλος για εσάς. Και μπορεί οι γιατροί που έχουν εξειδίκευση σε κάτι συχνά να είναι πιο ακριβοί, σκεφτείτε όμως ότι αξίζει τον κόπο. Μιλάμε για τη ζωή του κατοικιδίου μας. Και με αυτή δεν παίζουμε.

Η επιλογή ενός κτηνιατρείου που είναι ανοιχτό μέρα νύχτα, 365 μέρες το χρόνο, είναι κάτι επίσης που πρέπει να σκεφτείτε. Θέλετε να υπάρχει πάντα εκεί κάποιος γιατρός ώστε να μπορεί να σας ειδοποιήσει αν συμβεί κάτι. Πόσα ζωάκια πεθαίνουν στο κλουβί ενός κτηνιατρείου όταν κλείσει αυτό και τα βρίσκουν την άλλη μέρα; Σίγουρα δεν θα θέλατε να σας συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης ένα κλασικό κτηνιατρείο που λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες μπορεί να μη σας βολεύει. Αν τελειώνετε τη δουλειά όταν αυτό έχει κλείσει, πότε θα πάτε να δείτε το ζωάκι σας;

2. Το κατοικίδιό σας φοβάται τον κτηνίατρο

Τα περισσότερα κατοικίδια την πρώτη φορά που πάνε σε κτηνίατρο είναι φοβισμένα, κάτι απολύτως λογικό. Ένας άγνωστος άνθρωπος τα πιάνει, τους κάνει ένεση, τους βάζει θερμόμετρο και τα σχετικά. Σε ένα άγνωστο περιβάλλον, με μυρωδιές και άλλα ζώα. Ε, δεν είναι και λίγο πράγμα. Αλλά αν αυτό γίνεται κάθε φορά;

Αν το ζωάκι σας είναι γενικά φοβικό, λογικό είναι να συνεχίσει να φοβάται το περιβάλλον του κτηνιατρείου και τον ίδιον τον γιατρό. Όμως αν τα πάει καλά με τους ανθρώπους και είναι κοινωνικό αλλά δεν θέλει με τίποτα τον κτηνίατρο, αυτό είναι ένα πρόβλημα. Όπως συμβαίνει και με εμάς τους ανθρώπους, το ίδιο γίνεται και με τα ζώα. Κάποιοι δένουν μεταξύ τους, κάποιοι δεν δένουν. Ο τρόπος του κτηνίατρου, το πώς πλησιάζει και του φέρεται, ο τόνος της φωνής του, το πώς το πιάνει και όλα γενικά μπορεί να το φοβίζουν. Και να αντιδράει, να κλαψουρίζει, να τρέμει ή να γίνεται και επιθετικό. Και να μην μπορείτε με τίποτα να το κάνετε καλά. Τότε πρέπει να βρείτε λύση. Γιατί αν είναι να γίνεται κάθε φορά που πηγαίνετε εκεί πόλεμος, καλύτερα να μην πηγαίνετε.

Η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι γιατροί δεν έχουν υπομονή, αν και θα έπρεπε, ούτε είναι ήρεμοι, αν και αυτό επίσης θα έπρεπε. Ίσως είναι ο χαρακτήρας τους, ίσως είναι κουρασμένοι. Αυτό δημιουργεί στρες σε πολλά ζώα.

Για αυτό πάρτε την απόφαση να αναζητήσετε κάποιον άλλον που θα είναι καλός στο επάγγελμά του, υπομονετικός και τον ανέχεται περισσότερο το κατοικίδιό σας. Μπορεί να μην τον βρείτε αμέσως αλλά θα τον βρείτε. Είναι πολύ σημαντικό να μη χρειάζεται το ζώο σας ηρεμιστική ένεση κάθε φορά που πηγαίνει στο γιατρό, ακόμα και για τον πιο απλό λόγο.

3. Μετακομίζετε μακριά

Ο χωρισμός με έναν κτηνίατρο λόγω μετακόμισης είναι δύσκολος, ειδικά αν τον αγαπούσατε τόσο εσείς όσο και το κατοικίδιό σας. Τι γίνεται όμως αν χρειαστεί να μετακομίσετε σε μια περιοχή που είναι πολύ μακριά από το κτηνιατρείο σας; Και το ταξίδι μέχρι εκεί είναι στην κυριολεξία γολγοθάς; Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα.

Οι περισσότεροι κηδεμόνες στην αρχή δεν θέλουν ούτε καν να σκεφτούν τη αλλαγή του γιατρού τους. Η εμπειρία όμως έχει δείξει ότι κάποια στιγμή, στην πορεία, θα κουραστούν λόγω απόστασης. Άλλο το συνέβη κάτι στο ζώο μου και πετάγομαι γρήγορα στον κτηνίατρο και άλλο συνέβη κάτι και πρέπει να κάνω ολόκληρο ταξίδι μέσα στην κίνηση, με άγχος και χωρίς να ξέρω πότε θα φτάσω. Και αν χρειαστεί να μείνει μέσα στην κλινική το ζώο; Ξανακάνετε το ταξίδι και ίσως ξανά και ξανά. Και αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος; Ε, σε αυτές τις περιπτώσεις η αλλαγή κτηνίατρου μάλλον επιβάλλεται.

4. Ο κτηνίατρος δεν έχει χρόνο για να σας εξηγεί

Η αλήθεια είναι ότι οι κτηνίατροι έχουν πολλή δουλειά. Χειρουργεία, έκτακτα περιστατικά, πολλά ζώα. Και δεν προλαβαίνουν να ανασάνουν. Όμως αυτό δεν τους δικαιολογεί να ”ξεπετάνε” είτε το ζώο σας είτε εσάς.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να νιώθετε άνετα να κάνετε ερωτήσεις για να μάθετε περισσότερα τόσο για την υγεία του ζώου σας όσο και γενικά για τη φροντίδα του. Αν ο κτηνίατρός σας δυσανασχετεί κάθε φορά ή σας αφιερώνει μόνο 2-3 λεπτά και φεύγει βιαστικός για το επόμενο ραντεβού, ίσως είναι ώρα να βρείτε κάποιον άλλον. Από τη στιγμή που τον έχετε επιλέξει για να φροντίζει την υγεία του σκύλου ή της γατούλας σας, είναι υποχρεωμένος να σας εξηγεί τα πάντα, να σας συμβουλεύει και να σας δίνει οδηγίες. Και να σας τα πει και μία και δύο φορές. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ξέρουμε όλα τα ιατρικά θέματα. Ούτε να τα καταλαβαίνουμε με την πρώτη.

left arrow
right arrow

5. Ο κτηνίατρος σάς δίνει εντολές και όχι επιλογές

Η κτηνιατρική φροντίδα δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν είναι να γίνουν πράγματα για την υγεία του ζώου μας.

Ο κτηνίατρος είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση, για την περίθαλψη αλλά και για τις οδηγίες που θα σας δώσει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να είναι απόλυτος και να μη δέχεται κουβέντα. Να δίνει μόνο εντολές και να είναι ανένδοτος στα πάντα. Θα πρέπει να κάνει μια συζήτηση μαζί σας όπου θα εξετάσετε όλες τις επιλογές και τις δυνατότητες που έχετε, ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας, και να βρει τη λύση.

Σχετικά άρθρα

Τα καλύτερα αδιάβροχα για τον σκύλο σας για άνετες βόλτες όταν βρέχει

Δείτε τι προσφέρει ένα αδιάβροχο στον σκύλο σας

Δείτε γιατί μερικές γάτες βγάζουν απειλητικούς ήχους την ώρα που παίζουν