Υιοθετήσατε ή φιλοξενείτε μια κακοποιημένη γάτα; 9 συμβουλές για να τη φροντίσετε
Μυρτώ Τζώρτζου
14/09/2023
Οι φιλοζωικές οργανώσεις, τα καταφύγια και οι απλοί εθελοντές είναι στην κυριολεξία απελπισμένοι από τον αριθμό των αδέσποτων που χρειάζονται υιοθεσία. Οι γάτες βέβαια, για να λέμε την αλήθεια, είναι οι ριγμένες της υπόθεσης, γιατί και τα καταφύγια αφορούν σκύλους αλλά και οι περισσότερες φιλοζωικές ασχολούνται με αυτούς.
Τα περισσότερα ζωάκια που βρίσκονται σε καταφύγιο ή στα χέρια εθελοντών είναι κακοποιημένα. Άλλα είναι εγκαταλελειμμένα από τους κηδεμόνες τους άλλα παρατημένα αφού πρώτα κακοποιήθηκαν, άλλα παρέμεναν σε κακοποιητικά σπίτια και διασώθηκαν, άλλα χτυπημένα από αυτοκίνητο ή άρρωστα. Ο κανόνας λέει για να φτάσει ένα ζώο είτε σε καταφύγιο είτε σε εθελοντή σημαίνει ότι δεν είναι καλά.
Αυτό αφορά και τις γάτες φυσικά, με τις οποίες θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.
Οι κακοποιημένες γατούλες είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Και πιο δύσκολο να πιαστούν. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ανάγκη από ένα σπίτι όπου θα ξεχάσουν όσα πέρασαν και θα ζήσουν μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή.
Όταν λοιπόν οι εθελοντές πρόκειται να δώσουν μια τέτοια γάτα είτε σε προσωρινό σπίτι φιλοξενίας είτε σε υιοθεσία πρέπει να προσέξουν πολλά πράγματα. Για όσους δεν γνωρίζουν το προσωρινό σπίτι φιλοξενίας είναι ένα σπίτι που θα αναλάβει μια γατούλα μέχρι να βρεθεί κάτι μόνιμο. Αυτό μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, μπορεί όμως και πολύ. Μια κακοποιημένη γάτα καλό είναι να μη μείνει σε κάποιο κλουβί καταφυγίου, μόνη και φοβισμένη. Για αυτό το λόγο αν δεν υπάρξει άμεσα υιοθεσία, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να φιλοξενηθεί.
Οι εθελοντές επιλέγουν με πολύ μεγάλη προσοχή τους ανθρώπους που θα φιλοξενήσουν ή θα υιοθετήσουν μια γάτα με κακό παρελθόν γιατί αυτή η γάτα δεν είναι μια συνηθισμένη γάτα. Είναι μια κακοποιημένη. Και θέλει, αρχικά τουλάχιστον, ειδικό χειρισμό.
Αν θέλετε και εσείς να φιλοξενήσετε ή να υιοθετήσετε μια πονεμένη γατούλα, να το κάνετε. Είναι η απόλυτη πράξη φιλοζωίας. Ένα τέτοιο ζώο έχει απίστευτη ανάγκη να νιώσει σιγουριά. Εμείς σας λέμε 9 συμβουλές ώστε να τα πάτε τέλεια με ένα τέτοιο ζωάκι. Και να ξέρετε. Επειδή οι γάτες είναι απίστευτα προσαρμοστικές, μη φοβηθείτε ότι θα πρέπει να έχετε μια ορισμένη συμπεριφορά για πάντα. Απλά τον πρώτο καιρό. Μετά τα πράγματα θα γίνουν εντελώς κανονικά.
1. Να είστε ήρεμοι και να χρησιμοποιείτε ήρεμη και γλυκιά φωνή
Χωρίς να γνωρίζετε τι ακριβώς πέρασε η γάτα σας, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι πιθανόν να της φώναζαν συχνά και να έχει υποστεί σωματική κακοποίηση. Όταν προσπαθείτε να φροντίσετε μια κακοποιημένη γάτα, το να υψώνετε τη φωνή σας -είτε απέναντί της είτε παρουσία της- μπορεί να της προκαλέσει μεγάλο άγχος. Να προσέχετε πάντα τον τόνο και την ένταση της φωνής σας. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι καθώς μιλάτε, είτε στην ίδια είτε σε οποιοδήποτε άλλο ζώο στο σπίτι.
Επίσης, προσέξτε πώς μιλάτε με τους ανθρώπους στο σπίτι όταν η γατούλα σας είναι παρούσα. Ακόμη και αν δεν της φωνάζετε απευθείας, τυχόν δυνατές ή αγχωμένες φωνές στο σπίτι μπορεί να της προκαλέσουν περαιτέρω στρες και πανικό. Εξασκηθείτε στο να έχετε υπομονή και ηρεμία.
2. Κινηθείτε με αργές κινήσεις
Μια κακοποιημένη γάτα μπορεί εύκολα να τρομάξει από δυνατούς θορύβους, γρήγορες κινήσεις και απρόβλεπτη συμπεριφορά. Η γρήγορη μετακίνηση μέσα στο σπίτι, παρουσία της νέας σας γάτας, μπορεί να την κάνει να ταραχτεί. Οι οικόσιτες γάτες, από τη φύση τους, συχνά τρέχουν όταν τρομάζουν και γίνονται νευρικές. Μια πολύ φοβική γάτα μπορεί να ξεσπάσει σε ανθρώπους ή σε άλλα ζώα μέσα στο σπίτι, αν νιώθει ότι απειλείται. Ακόμη και αν η γρήγορη και απότομη κίνησή σας είναι για παιχνίδι, μια κακοποιημένη γάτα μπορεί να το εκλάβει όλο αυτό ως απειλή.
Προχωρήστε αργά και θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε ήρεμη φωνή μέχρι η γάτα σας να εμπιστευτεί εσάς και το γενικό περιβάλλον.
3. Δώστε στη γάτα σας έναν ασφαλή χώρο
Μια κακοποιημένη γάτα χρειάζεται ένα μέρος όπου μπορεί να κοιμηθεί, να κρυφτεί, να ηρεμήσει και να νιώσει ασφάλεια. Οι γάτες συχνά σκαρφαλώνουν ή κρύβονται. Ως εκ τούτου, ένας ασφαλής χώρος για αυτή μπορεί να είναι ένα γατόδεντρο με φωλιές σε έναν ήσυχο χώρο, ένα κρυφό κρεβάτι ή ακόμη και ένα δικό της δωμάτιο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όταν δημιουργηθεί ο ασφαλής χώρος της γάτας σας, να τον σέβονται όλοι στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι αν έρθουν νέα μέλη της οικογένειας, φίλοι ή παιδιά, που δεν ζουν με τη γάτα σας, θα πρέπει να σεβαστούν και αυτοί το χώρο της.
Αν η γάτα σας πάει να ηρεμήσει στον ασφαλή χώρο της ή αν τη βάλετε εκεί για να την κρατήσετε ήρεμη, κανείς δεν επιτρέπεται να την ενοχλήσει. Όσο κι αν τα παιδιά θέλουν να παίξουν μαζί της, πρέπει να σέβονται το χώρο της. Να θυμάστε ότι πρόκειται για το ασφαλές καταφύγιό της και ότι η εισβολή σε αυτόν θα κλονίσει τη μεταξύ σας εμπιστοσύνη.
4. Αφήστε χρόνο στη γάτα σας να θεραπευτεί και να σας εμπιστευτεί
Είτε η γάτα σας υπέστη σωματική κακοποίηση είτε λεκτική κακοποίηση είτε παραμέληση ή όλα τα παραπάνω, θα χρειαστεί χρόνο για να εμπιστευτεί ξανά. Ορισμένες γάτες μπορεί να εμπιστευτούν αμέσως τον νέο τους κηδεμόνα, αλλά θα είναι νευρικές στο νέο περιβάλλον. Άλλες φορές, οι κακοποιημένες γάτες δεν εμπιστεύονται τους ανθρώπους και εμπιστεύονται μόνο τον ασφαλή χώρο τους. Όποιος και αν είναι ο λόγος, κάντε υπομονή!
Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι δεν θεραπεύονται αμέσως από την κακοποίηση και τα τραυματικά γεγονότα που έχουν βιώσει. Δεν θα πρέπει να περιμένετε να το κάνει ούτε η γάτα σας.
5. Μην έχετε άμεση οπτική επαφή
Ορισμένες νευρικές και κακοποιημένες γάτες θα εκλάβουν την άμεση οπτική επαφή ως πρόκληση. Ως άνθρωποι, διδασκόμαστε να έχουμε οπτική επαφή όταν μιλάμε σε άλλους για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους αλλά και να δείξουμε αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, με τα ζώα, η άμεση οπτική επαφή μπορεί να θεωρηθεί κάτι επιθετικό.
6. Μην αγγίζετε αμέσως το κεφάλι και το πρόσωπό της
Το να πλησιάσετε τη γατούλα σας ξαφνικά πολύ κοντά μπορεί να προκαλέσει κάποια αντίδραση από μέρους της λόγω του ξαφνικού φόβου.
Αν τώρα η γάτα σας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και πρέπει να δράσετε γρήγορα, μην απλώνετε το χέρι σας κατευθείαν στο κεφάλι, τα αυτιά ή το λαιμό της. Ο λόγος είναι γιατί αν έχει κακοποιηθεί, το πιθανότερο είναι να έχει χτυπηθεί σε αυτές τις περιοχές του σώματός της για να προκληθεί πόνος. Και έτσι θα φοβηθεί μήπως το ζήσει ξανά. Επομένως αυτά είναι τα σημεία που προστατεύει περισσότερο. Προχωρήστε αργά και προσπαθήστε να ξεκινήσετε χαϊδεύοντας απαλά το πρόσωπο, το λαιμό και τα αυτιά. Αν γέρνουν προς τα πίσω και φαίνεται να τους αρέσει αυτό, προχωρήστε σιγά σιγά προς το μπροστινό μέρος του προσώπου σιγά σιγά και όχι με τη μία φορά.
Επίσης, σε γενικές γραμμές, σε πολλές γάτες δεν αρέσει να τις χαϊδεύουν πολύ, ιδίως όταν τους τρίβουν την κοιλιά. Ενώ οι σκύλοι συχνά γυρνάνε σε ένδειξη υποταγής για να τους τρίψουν την κοιλιά, οι γάτες μπορεί να αντιδράσουν και να σας χτυπήσουν όταν προσπαθείτε να τις χαϊδέψετε εκεί. Γενικά, προχωρήστε αργά με την κακοποιημένη γάτα σας και μάθετε πού της αρέσουν τα αγγίγματα και τα χάδια.
Τέλος μπορεί να διαπιστώσετε ότι η γάτα σας δεν θέλει αγκαλιές και μπορεί να μην της αρέσει και να τη χαϊδεύουν. Κανένα πρόβλημα. Αφήστε τη να σας δείξει τι της αρέσει και τι όχι και σεβαστείτε το. Γενικά αφήστε της χρόνο.
7. Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση
Επιβραβεύστε και ενθαρρύνετε τη γατούλα σας να σας εμπιστεύεται με θετική πάντα ενίσχυση. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή νόστιμων λιχουδιών, παιχνιδιών ή προσοχής. Κάθε γάτα θα στραφεί προς αυτό που της αρέσει περισσότερο. Ορισμένες γάτες μπορεί να μη θέλουν τίποτα από όλα αυτά στην αρχή, να είναι εντελώς κλειστές και νευρικές με τα πάντα. Μόλις τους δώσετε χρόνο, πιθανότατα θα ανταποκριθούν θετικά είτε σε μία είτε σε πολλές μορφές θετικής συμπεριφοράς. Όταν προσφέρετε λιχουδιές ή ένα παιχνίδι, να το αφήνετε πάντα στο έδαφος ή να το προσφέρετε με ανοιχτή παλάμη.
Κάθε μικρό βηματάκι έξω από το κακοποιημένο καβούκι τους και προς μια πιο κοινωνική και γεμάτη αυτοπεποίθηση συμπεριφορά θα πρέπει να επιβραβεύεται.
8. Αφήστε τη να σας προσεγγίσει
Αυτό συμβαδίζει με όλα όσα έχουμε πει μέχρι τώρα. Όπως αναφέρθηκε λοιπόν προηγουμένως, το να κάνετε θόρυβο, να κινείστε γρήγορα ή επιθετικά, να χάνετε την υπομονή σας, να μη σέβεστε τον ασφαλή χώρο της και τη μαλώνετε για να κάνει πράγματα δεν θα είναι καθόλου ωφέλιμο όταν φροντίζετε μια κακοποιημένη γάτα. Αφήνοντας στη γάτα σας χρόνο, χώρο, ησυχία και προσοχή όταν το επιθυμεί, θα τη βοηθήσετε να βγει από το καβούκι της – με τον δικό της χρόνο. Το κλειδί είναι να είστε υπομονετικοί και να την αφήσετε να έρθει σε εσάς.
9. Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια
Ορισμένες περιπτώσεις κακοποίησης είναι σοβαρές. Η νέα σας γάτα μπορεί να έχει προηγούμενα σωματικά, συναισθηματικά και ψυχικά τραύματα τόσο σοβαρά που να χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η γατούλα σας είναι σωματικά υγιής και άνετη.
Προσέξτε πολύ τους εκπαιδευτές, τους εκτροφείς ή άλλους που ισχυρίζονται ότι είναι ειδικοί στη συμπεριφορά. Συχνά, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ιατρικό υπόβαθρο και μπορεί να καταλήξουν να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Συμπέρασμα
Η φροντίδα μιας κακοποιημένης γάτας απαιτεί χρόνο και υπομονή. Χρησιμοποιώντας μια ήρεμη φωνή, κινούμενοι αργά, μην πιέζοντάς τη, προσεγγίζοντάς τη με θετική ενίσχυση και δίνοντάς της έναν ασφαλή χώρο, όλα αυτά θα τη βοηθήσουν να σας εμπιστευτεί. Και να αρχίσει να ζει σαν φυσιολογικό ζωάκι.
Τέλος εξετάστε το ενδεχόμενο να λάβετε επαγγελματική βοήθεια εάν η γάτα σας είναι σοβαρή περίπτωση κακοποίησης ή εάν καμία από αυτές τις συμβουλές δεν φαίνεται να βοηθά. Να είστε προσεκτικοί με εκπαιδευτές, ή άλλα άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι ειδικοί στη συμπεριφορά, αλλά κατά τα άλλα δεν έχουν εκπαίδευση σε τέτοια θέματα.
Να ξέρετε πάντως ότι η γατούλα σας θα καταφέρει να ξεπεράσει όσα έζησε και θα ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή. Και θα σας ευγνωμονεί με τον τρόπο της για πάντα.