string(0) ""

Υιοθετήσατε ένα γατάκι και είναι συνέχεια κρυμμένο; Τι μπορεί να συμβαίνει και πώς θα το βοηθήσετε

Μυρτώ Τζώρτζου

17/09/2024

Photo: Shutterstock

Υιοθετήσατε ένα μωρό γατάκι και δεν βλέπετε την ώρα να το φέρετε σπίτι. Τα πάντα είναι έτοιμα για να το καλωσορίσουν.

Και έρχεται το νέο μέλος της οικογένειας και το υποδέχεστε μετά βαΐων και κλάδων. Περνώντας όμως οι μέρες συνειδητοποιείτε ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ο μικρός σας φίλος τον περνάει κρυμμένος. Και σκέφτεστε ότι είναι ακόμα αρχή. Δίκιο έχετε. Το πρώτο καιρό είναι απολύτως φυσιολογικό κάτι τέτοιο. Όμως το κρύψιμο δεν βλέπετε να σταματάει. Και απελπίζεστε.

Αυτό λοιπόν που έχετε να κάνετε είναι από τη μία να μην απελπιστείτε και από την άλλη να βρείτε τον τρόπο να βοηθήσετε το γατάκι σας να μην είναι όλη την ώρα κρυμμένο.

Γιατί κρύβεται το νέο μου γατάκι

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτή – το να κρύβεται το γατάκι σας- είναι μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά πολλών ζώων που πάνε σε ένα νέο χώρο, σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση. Αυτό συμβαίνει επειδή το άγνωστο τους δημιουργεί στρες. Επομένως, θα θελήσουν να κρυφτούν μέχρι να είναι σίγουρα ότι βρίσκονται σε ένα ασφαλές μέρος και δεν απειλούνται από κάτι.

Τα γατάκια έχουν συνηθίσει να περνούν χρόνο στη ζεστή και ασφαλή αγκαλιά της μαμάς τους. Όταν πάνε σε κάποιο μέρος και δεν βλέπουν τη μαμά τους παρούσα, μπορούν δικαιολογημένα να γίνουν ανήσυχα. Έτσι θα αναζητήσουν ένα άνετο, ασφαλές, ζεστό μέρος. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι γάτες αναζητούν τέτοιους χώρους είναι ότι αυτός είναι ένας τρόπος να αναπολούν τις πρώτες μέρες της ζωής τους στη φωλιά τους.

Είναι λοιπόν απολύτως φυσιολογικό να χρειαστεί λίγος χρόνος για να σταματήσουν να κρύβονται.

Πώς μπορώ να σταματήσω το γατάκι μου να κρύβεται

Τώρα που μάθατε περισσότερα για μερικούς από τους λόγους που κρύβονται τα γατάκια, μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε πώς μπορείτε να κάνετε το δικό σας να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά. Συχνά μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να δείτε μια αλλαγή στους τρόπους του.

Η πιο χρήσιμη πρόταση που έχουμε να σας δώσουμε είναι να δώσετε στο νέο γατάκι σας το χρόνο που χρειάζεται για να εγκλιματιστεί στο σπίτι. Μην το ενοχλείτε ή μην προσπαθείτε να το κάνετε να βγει από εκεί που έχει τρυπώσει. Αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να το κάνει να θέλει να κρυφτεί περισσότερο.

Επομένως, αν θέλει να κρυφτεί, θα πρέπει να το αφήσετε. Δώστε του άφθονο χώρο και αφήστε το να εξερευνήσει με το δικό τρόπο έχοντας όσο χρόνο χρειαστεί. Όπως καταλαβαίνετε δεν θα είναι έτσι για πάντα. Οπότε μην το αναγκάζετε να κάνει πράγματα με το ζόρι.

Οι γάτες επίσης είναι εδαφικά πλάσματα από τη φύση τους, οπότε όταν πάνε σε ένα νέο σπίτι, πιθανότατα θα αισθάνονται ανήσυχα μέχρι να νιώσουν οικεία και να καταλάβουν ότι αυτό θα είναι το μόνιμο μέρος τους.

Η κτηνίατρος Laura Robinson, από την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει: ”Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστούν οι γάτες στο νέο τους περιβάλλον. Να είστε υπομονετικοί. Αφήστε τις να βγουν όταν εκείνες θέλουν. Αν δεν θέλουν να βγουν έξω, δώστε τους φαγητό και νερό στην περιοχή της κρυψώνας τους και βάλτε εκεί μια αμμολεκάνη. Αν τώρα έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας και η συνήθεια του κρυψίματος δεν έχει σταματήσει, ίσως πρέπει να κάνετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ιατρικός λόγος που τις κάνει να απομονώνονται”.

Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να βοηθήσετε το μικρό σας κατοικίδιο ενθαρρύνοντάς το πάντοτε με θετικό τρόπο. Για παράδειγμα, όταν αυτό βγαίνει από την κρυψώνα του, μπορείτε να του δώσετε μερικές λιχουδιές που γνωρίζετε ότι του αρέσουν ή να παίξετε μαζί του.

Σκεφτείτε πάνω από όλα σαν γάτα και προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τους παράγοντες που μπορεί να του προκαλούν άγχος. Αν δηλαδή έχει περάσει αρκετός καιρός και δεν λέει να βγει από τις κρυψώνες του και δεν υπάρχει και κάτι παθολογικό, τότε μάλλον υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που το στρεσάρουν. Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες; Πολλοί. Θορυβώδεις άνθρωποι, συσκευές που κάνουν επίσης θόρυβο, παιδιά που μπορεί να κλαίνε και να παίζουν, τσακωμοί μέσα στο σπίτι, δυνατή μουσική, άλλα κατοικίδια.

left arrow
right arrow

Βεβαιωθείτε ότι το μικρό δεν αισθάνεται παγιδευμένο

Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι στις γάτες αρέσει να ξέρουν πού είναι η πλησιέστερη οδός διαφυγής. Επομένως, αν διαπιστώσετε ότι το γατάκι σας κρύβεται, μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι αισθάνεται λίγο παγιδευμένο.

Τι κάνετε: Αφήστε απλά τις πόρτες μέσα στο σπίτι ανοιχτές, ώστε να μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει όποτε θέλει. Γενικά, είναι καλύτερο να μην εμποδίζετε τις εξόδους και τις εισόδους των δωματίων. Αυτό θα κάνει το ζώο σας να αισθάνεται ότι μπορεί να περιπλανηθεί όπως θέλει.

Δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου το νέο σας γατάκι μπορεί να αισθάνεται άνετα

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να διασφαλίσετε ότι το περιβάλλον σας είναι ένα μέρος όπου το κατοικίδιό σας μπορεί να αισθάνεται άνετα και δεν χρειάζεται να κρύβεται όλη την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει αρχικά να δημιουργήσετε ένα ασφαλές καταφύγιο για εκείνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων. Με αυτόν τον τρόπο το μικρό σας θα αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να αρχίσει να εξερευνά με θάρρος το σπίτι.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ασφαλές, άνετο σημείο. Το βασικό είναι να βρείτε ένα ήσυχο μέρος όπου θα γίνει το ησυχαστήριό του. Εκεί θα βάλετε το κρεβατάκι του, την κουβερτούλα του και τα παιχνίδια του. Στο μέρος αυτό δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση άλλα μέλη της οικογένειας ή άλλα κατοικίδια ώστε να το ενοχλούν.

Σχετικά άρθρα

Πώς να επιλέξετε την πιο ολοκληρωμένη τροφή για το κατοικίδιό σας

Γιατί να επιλέξετε ολιστικές τροφές, χωρίς σιτηρά, για τον σκύλο ή τη γάτα σας

Τι πρέπει να γνωρίζετε για καθένα από τα 4 στάδια ζωής της γάτας σας