Βλέπετε τη γάτα σας να κοιμάται περισσότερο τον χειμώνα; Να τι συμβαίνει
Μυρτώ Τζώρτζου
22/01/2025
Οι γάτες κοιμούνται ατελείωτα. Το χειμώνα μάλιστα παραμένουν πιο πολύ στην αγκαλιά του Μορφέα. Τυχαίο; Καθόλου. Υπάρχουν λόγοι για αυτό.
Αν παρατηρήσετε τη γάτα σας, θα δείτε ότι τις κρύες μέρες του χειμώνα κοιμάται περισσότερο -ακόμα και 20 ώρες- από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Παίζει λιγότερο, βαριέται πιο εύκολα και μπορεί και να μη σηκωθεί για να φάει όταν έρθει η ώρα. Με άλλα λόγια δύσκολα εγκαταλείπει τον υπνάκο και τη ζεστασιά της.
Ναι, οι γάτες κοιμούνται περισσότερο το χειμώνα, κάτι που είναι τις περισσότερες φορές απόλυτα φυσιολογικό. Καθώς οι μέρες μικραίνουν και οι θερμοκρασίες πέφτουν, οι κυρίες αυτές στριφογυρίζουν δίπλα στο καλοριφέρ, στο τζάκι ή κοντά σε ένα παράθυρο με ήλιο, γίνονται σαν κουλουράκια και κατεβάζουν διακόπτες. Τι γίνεται όμως ακριβώς;
Θα δούμε κάποια πράγματα για τους λόγους που η γάτα σας κοιμάται περισσότερο τον κρύο καιρό και σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να μιλήστε στον κτηνίατρό σας.
Οι λόγοι που οι γάτες κοιμούνται περισσότερο το χειμώνα
1. Εν αρχή ην το φυσικό ένστικτο
Το μειωμένο φως της ημέρας κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών μπορεί να επηρεάσει το εσωτερικό ρολόι μιας γάτας, τον κιρκάδιο ρυθμό. Η διατήρηση ενός σταθερού κιρκάδιου ρυθμού είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Αυτή η φυσική αντίδραση μπορεί να κάνει τις γάτες πιο επιρρεπείς στο να θέλουν να ξεκουραστούν περισσότερο κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών, κρύων ημερών.
Ωστόσο η ανάγκη για περισσότερες ώρες ύπνου της γάτας κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να έχει να κάνει με τα φυσικά της ένστικτα. Στην άγρια φύση, κάποια είδη γατών, όπως οι λύγκες και οι bobcats, είναι γνωστό ότι μειώνουν τη δραστηριότητά τους κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών. Ένας βασικός λόγος είναι το ότι τα θηράματα είναι λιγότερα.
Γενικά οι γάτες είναι νυχτερινά πλάσματα, που σημαίνει ότι είναι πιο δραστήριες την αυγή και το σούρουπο. Στο παρελθόν όλες οι γάτες- αλλά και σήμερα πολλές που ζουν στην ύπαιθρο και έχουν τη δυνατότητα να κυνηγούν- θα αλλάξουν τις ώρες του κυνηγιού και του ύπνου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Το ίδιο θα κάνουν και οι περισσότερες γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι, άσχετα αν έχουν εξασφαλισμένη τη ζεστασιά και την τροφή τους.
2. Εξοικονόμηση ενέργειας
Οι γάτες που ζουν έξω κοιμούνται επίσης περισσότερο κατά τους ψυχρούς μήνες από ό,τι οι γάτες εσωτερικού χώρου, επειδή ο οργανισμός τους προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια και λίπος. Το ίδιο βέβαια και οι άλλες γάτες- ειδικά αυτές που βρίσκονται σε μέρη που δεν είναι πολύ εύκολο να βρουν τροφή. Οπότε πρέπει να κυνηγήσουν. Γιατί ακόμα και αν τα θηράματα είναι πιο λίγα, εκείνες κάτι πρέπει να φάνε. Οπότε χρειάζονται ενέργεια.
Επίσης επειδή κάνει κρύο, μένουν περισσότερο στο μέρος που έχουν βρει για να προστατευτούν και κοιμούνται πιο πολύ αφού έχουν μειωμένες δραστηριότητες.
Αλλά και οι γάτες που ζουν μέσα το χειμώνα θέλουν εξοικονομήσουν ενέργεια και να διατηρήσουν τη θερμότητα του σώματός τους. Το να ξαπλώνουν σε ένα ζεστό μέρος, όπως ένα ζεστό κρεβάτι ή κοντά σε παράθυρο με ήλιο, τις βοηθάει να παραμείνουν σε καλή θερμοκρασία και να νιώθουν άνετες. Και έτσι μένουν περισσότερες ώρες εκεί.
3. Κακή ποιότητα ύπνου
Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες οι γάτες, ιδίως οι ηλικιωμένες, μπορεί να έχουν αυξημένες περιόδους διέγερσης και διακοπές κατά τη διάρκεια του ύπνου όταν η θερμοκρασία πέφτει.
Αυτό, όπως καταλαβαίνουμε, μπορεί να οδηγήσει σε όχι και τόσο καλή ποιότητα ύπνου. Οι γάτες γίνονται ληθαργικές και πιθανότατα να κοιμούνται περισσότερο. Αφού λοιπόν ο ύπνος δεν είναι καλός, το σώμα τους αντιδρά σε αυτόν τον διακοπτόμενο κύκλο ύπνου. Έτσι θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν αυτή την απώλεια, παίρνοντας περισσότερους υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας ή με το να κοιμούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.”
Κάτι πολύ σημαντικό
Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας κοιμάται περισσότερο το χειμώνα, να έχετε στο μυαλό σας ότι αυτό μπορεί να οφείλεται και σε άγχος, πλήξη ή υποκείμενα ιατρικά προβλήματα. Παράλληλα δηλαδή με τον περισσότερο ύπνο, μπορεί να τη δείτε να μην έχει όρεξη ή να χάνει βάρος ή να κρύβεται σε διάφορα μέρη ή να μην πηγαίνει στην αμμολεκάνη της ή γενικά να έχει αλλάξει η συμπεριφορά της. Εκεί θα πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας γιατί μπορεί η κατάσταση αυτή να υποδηλώνει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.