Τι θα συμβεί στη γάτα σας αν φάει ένα έντομο
Στέλλα Πανοπούλου
07/08/2023
Εσείς έχετε ξεκινήσει ποτέ τη μέρα σας βρίσκοντας ένα έντομο στο κρεβάτι σας;
Είχα πρόσφατα την δυσάρεστη εμπειρία να ακούσω τον ήχο της γάτας μου που έτρωγε ένα έντομο, οπότε κατανοώ απόλυτα την ταραχή που θα νιώσατε. Όσο και να μην θέλετε να το σκέφτεστε, η αλήθεια είναι ότι η αξιολάτρευτη γατούλα σας έχει πιθανότατα κυνηγήσει τουλάχιστον ένα έντομο στη μέχρι τώρα ζωή της. Οι γάτες που έχουν πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο, αλλά και αυτές που δεν έχουν, μπορούν να απασχοληθούν κυνηγώντας ένα έντομο για ώρα, ή μπορεί ακόμα και να το φάνε. Εάν έχετε δει τη γάτα σας να τρέχει πάνω κάτω μανιασμένη βγάζοντας ένα περίεργο τιτίβισμα, τότε πιθανότατα την πιάσατε στα πράσα. Είναι στο ένστικτο των γατών να κυνηγούν και να τρώνε το θήραμά τους, κι αυτός είναι ένας τρόπος να απασχοληθούν και να περάσουν την ώρα τους. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα έντομα δεν είναι τοξικά για τη γάτα σας. Τι πρέπει να κάνετε, λοιπόν, αν δείτε τη γάτα σας να τρώει ένα έντομο;
Σύμφωνα με την κτηνίατρο Georgina Ushi Phillips που εδρεύει στη Φλόριντα, οι μύγες και τα μυγάκια, οι πεταλούδες και ο σκόρος, δεν βλάπτουν τη γάτα σας σε περίπτωση που τα φάει. Τα έντομα που έχουν σκληρό εξωσκελετό όπως τα σκαθάρια, οι ακρίδες, και οι κατσαρίδες, δεν θεωρούνται τοξικά για τη γάτα σας, αλλά ο εξωσκελετός τους μπορεί να της προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα. Οι περισσότερες αράχνες είναι μη τοξικές, αν και υπάρχουν και αράχνες που είναι δηλητηριώδεις για τις γάτες. Στην περίπτωση που η γάτα σας καταπιεί ψύλλους μπορεί να αποκτήσει σκουλήκια που οδηγούν σε απώλεια βάρους και διάρροια. Οι κατσαρίδες, όπως και τα κουνούπια, επίσης μπορεί να κουβαλούν σκουλήκια. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να αποπαρασιτώνετε τακτικά τη γάτα σας σύμφωνα με τις οδηγίες του/της κτηνιάτρου σας.
Η Δρ. Phillips εξηγεί ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να τσιμπήσει ή να δαγκώσει τη γάτα σας κάποιο έντομο (π.χ. αράχνη) την ώρα που παίζει μαζί του, παρά να έχει η γάτα σας πρόβλημα επειδή έφαγε ένα έντομο. Οι γάτες λατρεύουν να παίζουν με το θήραμά τους, οπότε είναι πιθανότερο να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε κάποιο τσίμπημα. Ευτυχώς, στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κανένα ιδιαίτερα δηλητηριώδες είδος αράχνης. Σε κάθε περίπτωση, αν μια αράχνη δαγκώσει τη γάτα σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον/την κτηνίατρό σας, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί κτηνιατρική περίθαλψη π.χ. στην περίπτωση της αράχνης Eratigena Agrestis η οποία μπορεί να προκαλέσει νέκρωση στη γάτα σας.
Όσο για τα έντομα που τσιμπούν, αυτά είναι πιο πιθανό να τσιμπήσουν τη γάτα σας όσο παίζει μαζί τους παρά να την τσιμπήσουν μέσα στο στόμα, καθώς οι γάτες συνήθως πρώτα σκοτώνουν το θήραμά τους και μετά το τρώνε. Στην περίπτωση που τσιμπήσει μέλισσα τη γάτα σας, επικοινωνήστε με τον/την κτηνίατρό σας.
Εάν μένετε στην εξοχή είναι πολύ σημαντικό να έχετε το νού σας για σκορπιούς και φίδια, καθώς αυτά μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τη γάτα σας. Κάντε μια έρευνα ώστε να γνωρίζετε τι έντομα και ερπετά κυκλοφορούν στην περιοχή σας και λάβετε τα μέτρα σας ώστε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο για το αγαπημένο σας αιλουροειδές κρατώντας το, όσο γίνεται, μέσα στο σπίτι. Είναι βασικό να έχετε γνωρίσει έναν/μια έμπιστο/η κτηνίατρο στην περιοχή σας όπου θα μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια έκτακτη περίπτωση, καθώς και να έχετε υπόψη σας την κοντινότερη εφημερεύουσα κτηνιατρική κλινική.
Προσέχετε όταν αγοράζετε εντομοαπωθητικά – να προτιμάτε φυτικά, μη τοξικά εντομοαπωθητικά, γιατί αν η γάτα καταπιεί μυρμήγκια ή κατσαρίδες που έχουν ψεκαστεί μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο επικοινωνήστε αμέσως με τον/την κτηνίατρό σας.