Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να φέρετε και 2η γάτα στο σπίτι
Μυρτώ Τζώρτζου
20/06/2023
Ήρθε η ώρα που αποφασίσατε να υιοθετήσετε δεύτερο γατάκι στο σπίτι; Καταρχήν να σας πούμε ότι αυτό είναι υπέροχο.
Γιατί από τη μία το άλλο γατάκι που έχετε σπίτι θα έχει την παρεούλα του-γιατί άλλη η παρέα με τον άνθρωπο και άλλη μεταξύ τους τα ζώα- και από την άλλη θα σώσετε άλλο ένα, αν πάρετε αδεσποτάκι, που θα είναι ό,τι καλύτερο.
Θα σκέφτεστε όμως πώς θα είναι μαζί και πώς θα το δεχτεί το άλλο σας γατάκι. Και δεν έχετε άδικο.
Οι γάτες είναι απρόβλεπτα πλάσματα και καμιά φορά μας εκπλήσσουν με τις αντιδράσεις τους. Γιατί μπορεί να είναι καλές και ανεκτικές, όμως με ένα νέο τετράποδο στο σπίτι μπορεί να δείξουν άλλο χαρακτήρα. Και επειδή δεν παίζουμε με αυτά, καλό θα είναι να ακολουθήσετε κάποιους κανόνες που θα βοηθήσουν τα δύο αυτά πλάσματα να ζήσουν αρμονικά μαζί χωρίς μαλλιοτραβήγματα.
Βήμα βήμα η γνωριμία
Βήμα 1: Τις βάζουμε σε ξεχωριστά μέρη
Φέρνετε τη νέα γατούλα σπίτι και την πάτε σε ένα ξεχωριστό μέρος από εκεί που είναι η άλλη. Αυτή είναι η πρώτη βασική και απαραίτητη κίνηση. Δεν τα βάζουμε και τα δύο γατάκια με τη μία μαζί. Το μέρος αυτό θα το έχετε ανάλογα διαμορφώσει και θα είναι αυτό που αρχικά θα μένει.
Εκεί θα έχετε τα μπολάκια με το φαγητό της, την αμμολεκάνη της, το ονυχοδρόμιό της, τα παιχνίδια της και γενικώς την προίκα της. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στη γάτα του σπιτιού να συνηθίσει στην ιδέα μιας άλλης γάτας στο σπίτι, κάτι που είναι πολύ βασικό. Το χρονικό διάστημα που οι γάτες πρέπει να μείνουν ξεχωριστά εξαρτάται και δεν είναι το ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις. Κάποιες γάτες χρειάζονται μερικές μέρες, κάποιες άλλες περισσότερο. Θα το καταλάβετε αυτό στην πορεία βλέποντας τις αντιδράσεις τους.
Βήμα 2: Ανταλλάσσουμε μυρωδιές
Σε αυτό λοιπόν το χρονικό διάστημα η μία γατούλα θα μυρίζει την άλλη και θα την ακούει. Θα μένει πίσω από την πόρτα και ίσως και να προσπαθήσει να μπει μέσα. Μπορεί και να αγριέψει και να απειλήσει. Φυσιολογικά είναι αυτά τα πράγματα.
Βάλτε τώρα μια κουβερτούλα στη γάτα που είναι μέσα στο δωμάτιο απομονωμένη και μετά από κάποιες μέρες πάρτε τη και βάλτε τη στην άλλη. Θα τη μυρίσει και έτσι σιγά σιγά η μυρωδιά της άλλης θα της γίνει οικεία, κάτι που είναι βασικό. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με ένα κρεβατάκι ή με τα παιχνίδια.
Βήμα 3: Τις ταΐζουμε μαζί (αλλά χωριστά)
Ξεκινήστε να τις ταΐζετε μαζί. Τη μία από τη μία μεριά, την άλλη από την άλλη. Το φαγητό είναι κάτι ωραίο οπότε θα συνδέσει η μία την άλλη με κάτι ευχάριστο, επίσης πολύ βασικό για την ψυχολογία τους.
Αν τώρα κάποια αρνηθεί να φάει κοντά στην άλλη, συμβαίνουν και αυτά, βάλτε της μια σούπερ λιχουδιά που να μην μπορεί να της αντισταθεί. Και θα πλησιάσει να τη φάει. Κάντε το αυτό αρκετές μέρες για να συνηθίσουν να ταΐζονται εκεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Και μην αγανακτήσετε με όλα αυτά. Θέλει υπομονή και επιμονή. Όπως και να αντιδράσουν, μη το βάζετε κάτω.
Βήμα 4: Αλλάζουμε τους χώρους
Το στάδιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί θα δείτε τι έχετε κάνει μέχρι τώρα. Αν οι προσπάθειές σας είναι σε καλό δρόμο. Εδώ λοιπόν αφήνουμε τη νέα γάτα να βγει στο υπόλοιπο σπίτι ενώ την παλιά την περιορίζουμε είτε στο μέρος που ήταν η άλλη είτε σε κάποιον άλλο χώρο. Ξέρουμε, αυτό δεν θα αρέσει καθόλου στη γάτα σας αλλά αν σκεφτείτε ότι είναι για καλό της, θα το κάνετε χωρίς τύψεις. Θα δείτε ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει όταν μπει μέσα είναι να μυρίσει τα πάντα. Θα μυρίσει, ίσως νευριάσει αλλά πού θα πάει, θα συνηθίσει τη νέα κατάσταση.
Βήμα 5: Τις φέρνουμε σε επαφή
Το πιο κρίσιμο βήμα και ίσως το πιο δύσκολο. Μετά από μερικές μέρες τις φέρνουμε σε επαφή. Όλο το σπίτι δικό τους, για κάποια λεπτά. Πάντα όμως είμαστε εκεί και παρακολουθούμε. Δεν τις βάζουμε μαζί και φεύγουμε. Στη συνέχεια τις ξαναχωρίζουμε. Αυτό κάντε το μερικές φορές τη μέρα. Αν δείτε ότι την πρώτη φορά που τις φέρνετε σε επαφή, είναι έτοιμες να τσακωθούν, δεν τις πιέζετε, δεν πανικοβάλλεστε, δεν φωνάζετε και δεν κάνετε σπασμωδικές κινήσεις. Χωρίστε τις αμέσως και δοκιμάστε και πάλι άλλη στιγμή.
Αν αυτές οι συναντήσεις πάνε καλά, μετά από λίγες μέρες τις αφήνετε κανονικά μαζί. Πρέπει επίσης να έχετε στο μυαλό σας ότι οι γάτες ζηλεύουν. Οπότε δεν θα μαλώσετε τη μία και θα χαϊδέψετε την άλλη. Επίσης την παλιά γάτα χαϊδέψτε τη περισσότερο. Να νιώσει ασφάλεια, σιγουριά και ότι δεν θα την εγκαταλείψετε.
Τα πάντα εξαρτώνται από το χαρακτήρα του ζώου και το πώς εσείς θα το χειριστείτε. Ακόμα και αν χρειαστεί πολύς καιρός, να έχετε υπομονή. Όσο κουρασμένη και αν είστε, όσο και αν όλο αυτό το θεωρείτε βαρετό ή δύσκολο, να ξέρετε ότι μιλάμε για τη μελλοντική σας συμβίωση. Και ότι η παλιά γατούλα δεν θα μαραζώνει όταν λείπετε ατελείωτες ώρες στη δουλειά. Θα έχει παρέα και δεν θα σας κάνει μούτρα όταν γυρίσετε.