string(0) ""

Τι να κάνετε αν η ηλικιωμένη γάτα σας δεν θέλει καθόλου το νέο γατάκι που υιοθετήσατε

Μυρτώ Τζώρτζου

07/06/2024

Photo: Shutterstock

Υιοθετήσατε ένα μικρό γατάκι και το φέρατε στο σπίτι. Η χαρά σας είναι μεγάλη για αυτό το υπέροχο πλασματάκι που μπήκε στη ζωή σας.

Όμως η χαρά αυτή σταματάει γρήγορα καθώς η άλλη γάτα σας, η οποία είναι ηλικιωμένη, δεν το θέλει με τίποτα, κάτι που εκδηλώνεται με κακή συμπεριφορά. Στο σπίτι επικρατεί μια ένταση και η ηρεμία διαταράσσεται. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα περιμένατε. Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Ενώ οι περισσότεροι σκύλοι είναι φιλικοί και χαρούμενοι στη θέα ενός άλλου σκύλου, ιδιαίτερα μικρού σε ηλικία, οι γάτες είναι εξαιρετικά εδαφικές και αντιδρούν με διάφορους τρόπους.

”Η παρουσία του γατιού στην περιοχή της ηλικιωμένης γάτας είναι εξαιρετικά αγχωτική για εκείνη”, εξηγεί η Rachel Geller, πιστοποιημένη ειδικός συμπεριφοράς της γάτας και ιδρύτρια του All Cats All the Time, Inc, από τη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι μεγαλύτερες γάτες μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες – ή ακόμα και μήνες – για να προσαρμοστούν σε σημαντικές αλλαγές μέσα στο σπίτι, όπως είναι η έλευση ενός νέου γατιού. Αν η ηλικιωμένη γάτα σας δεν θέλει με τίποτα το μικρό, ηρεμήστε και μην ανησυχείτε.

Γιατί η μεγάλη γάτα μου δεν θέλει το νέο γατάκι;

Οι ηλικιωμένες γάτες συχνά δεν βλέπουν με καλό μάτι ένα μικρό γατάκι που έρχεται στο σπίτι γιατί αισθάνονται ότι απειλείται η περιοχή και τα πράγματά τους, φαγητό, αμμολεκάνη, κτλ. Αυτό δεν οφείλεται απαραίτητα σε ζήλια, αλλά μάλλον στο ένστικτο να προστατεύσουν αυτό που είναι δικό τους. Λόγω μάλιστα ότι νιώθουν αδύναμες και ανασφαλείς, το στρες που αρχίζουν να έχουν είναι έντονο. Αν μάλιστα αυτό είναι και πειραχτήρι, παιχνιδιάρικο και δεν αφήνει τη γάτα σε ησυχία, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η απόρριψη του γατιού από την ηλικιωμένη γάτα σας δεν έχει να κάνει με το φύλο της. Ωστόσο το να μην είναι στειρωμένη η μεγαλύτερη γάτα αυτό κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα.

Το πώς θα γίνει η γνωριμία των δύο είναι σημαντικό.

“Η γνωριμία των δυο γατών θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος”, αναφέρει η Geller. Είναι επίσης γνωστό ότι οι γάτες χρειάζονται καιρό για να δεχτούν έναν νέο συγκάτοικο. Το να πιέσουμε τα ζώα να δεχτούν το ένα το άλλο μπορεί να οδηγήσει σε μάχες και πολλά προβλήματα.

8 συμβουλές για να βοηθήσετε τη μεγαλύτερη γάτα να δεχτεί το νέο γατάκι του σπιτιού

Εάν η ηλικιωμένη γάτα σας και το νέο γατάκι δεν τα πάνε καλά, μη βασίζεστε σε αυτά για να φτιάξουν τη σχέση τους. ”Ποτέ μην περιμένετε από τις γάτες να παλέψουν και να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Αυτό δεν λειτουργεί. Με το χρόνο και τα σωστά βήματα από την πλευρά σας, όλοι μπορούν να συνυπάρξουν”, αναφέρει η Geller.

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές αντιμετώπισης των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν με την έλευση ενός νέου γατιού στο σπίτι, όπου υπάρχει ήδη μια ηλικιωμένη γάτα.

1. Μη βιάζεστε να κάνετε τη γνωριμία των δυο γατών

Αν το γατάκι επιτίθεται και χτυπάει την ηλικιωμένη γάτα, κάτι που μπορεί και να το κάνει για παιχνίδι, μην το μαλώσετε μπροστά στη γάτα. Αντ’ αυτού, βάλτε το σε ένα δωμάτιο όσο χρειάζεται. Έτσι τα δύο ζώα θα συστηθούν το ένα με το άλλο, αρχικά με τη μυρωδιά, στη συνέχεια με την όραση και στο τέλος με την αφή.

Παράλληλα κάντε ό,τι θα κάνατε με οποιασδήποτε ηλικίας γάτα που θα φέρνατε στο σπίτι. Αλλάξτε κουβέρτες και βάλτε τις πότε στη μία γάτα πότε στην άλλη ώστε να συνηθίσουν τις μυρωδιές τους.

Έπειτα θα αφήσετε τις γάτες σας να εξερευνήσουν η μία τους χώρους της άλλης και να συναντηθούν με προσοχή πρόσωπο με πρόσωπο. Εδώ τα πράγματα χρειάζονται υπομονή και όχι βιασύνη.

2. Επαινέστε την πρόοδο

Όταν οι γάτες σας αλληλεπιδρούν θετικά, επαινέστε τις με επαίνους, λιχουδιές ή παιχνίδι. Από την άλλη αν οι γάτες σας αγχώνονται – μπορεί να έχουν διεσταλμένες κόρες, να ψηλώνουν και να καμπουριάζουν την πλάτη έχοντας όρθιες τις τρίχες τους ή να νιαουρίζουν απειλητικά- μην τις τιμωρείτε για τις αντιδράσεις τους αυτές. Αντ ‘αυτού, σταματήστε τη διαδικασία της γνωριμίας και βάλτε τις και πάλι στους ασφαλείς χώρους τους. Σύμφωνα με την Geller καλό θα ήταν οι πρώτες συναντήσεις να μην κρατούν πολύ γιατί μπορεί τα ζώα να αρχίσουν να νευριάζουν. Καθώς οι θετικές αλληλεπιδράσεις συνεχίζονται, θα επιτρέψετε σιγά-σιγά στις γάτες σας να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί. Στην αρχή πάντα με εσάς παρόντες.

3. Έχετε ασφαλείς χώρους και καταφύγια

Όσο πιο ασφαλής αισθάνεται η ηλικιωμένη γάτα σας στο περιβάλλον της, τόσο λιγότερο θα νιώθει ότι απειλείται από το νέο γατάκι. Για αυτό έχετε ψηλά σημεία στο σπίτι ώστε να καταφύγει εκεί συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που το γατάκι δεν μπορεί ακόμα να φτάσει. Ένα ασφαλές καταφύγιο μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά σε μια γάτα καθώς κάθε ηλικιωμένο ζώο χρειάζεται ιδιωτικό χώρο για να κρυφτεί και να ησυχάσει.

4. Δημιουργία ξεχωριστών χώρων σίτισης

Μπορεί σε εμάς να αρέσει να μοιραζόμαστε γεύματα με τους αγαπημένους μας, αλλά στις γάτες όχι. Οι γάτες είναι μοναχικοί κυνηγοί και μπορεί να αισθάνονται ευάλωτες ή ανταγωνιστικές όταν τρώνε η μία κοντά στην άλλη. Η Geller προτείνει πάνω από ένα σημείο σίτισης ώστε οι γάτες να μπορούν να τρώνε ξεχωριστά όποτε θέλουν. Τοποθετήστε τα μπολ τους σε μέρη ήσυχα ή όπου τους αρέσει.

5. Έχετε αρκετές αμμολεκάνες

Μια ηλικιωμένη γάτα που μοιράζεται με ένα γατάκι την αμμολεκάνη της συνεχώς θα είναι νευριασμένη. Λόγω ηλικίας οι αντοχές της είναι λιγότερες, με αποτέλεσμα να νιώθει ανασφαλής και ευάλωτη όταν βλέπει κάποιον μέσα στην τουαλέτα της.

Για αυτό ας έχει το κάθε ζώο τη δική του αμμολεκάνη και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να βάλετε, όσο και αν αυτό φαίνεται υπερβολικό, και τρίτη. Οι αμμολεκάνες επίσης καλό θα ήταν να είναι ανοιχτές ώστε αν δει η ηλικιωμένη γάτα το ατίθασο μικρό να έρχεται, να μπορεί εύκολα να διαφύγει.

6. Μην ενθαρρύνετε τους τσακωμούς

Προσπαθήστε να μην ενθαρρύνετε τους τσακωμούς και τις μάχες, ακόμα κι αν μόνο η ηλικιωμένη γάτα σας είναι αυτή που δείχνει επιθετικότητα στο γατάκι. Εάν δείτε οποιαδήποτε σημάδια εκφοβισμού ή επιθετικότητας, αποσπάστε την προσοχή της με ένα παιχνίδι και ανακατευθύνετέ τη μακριά από το γατάκι. Ένα κατάλληλο παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για μια τέτοια περίπτωση. Το ίδιο συμβαίνει και με μια καλή λιχουδιά.

7. Να τους έχετε πολλά παιχνίδια

Δεν είναι μυστικό ότι στις γάτες αρέσει το καθημερινό παιχνίδι. Γνωρίζατε όμως ότι το παιχνίδι αυτό μπορεί να βελτιώσει τη σχέση μεταξύ της μεγαλύτερης γάτας και του μικρού γατιού; Τα διάφορα παιχνίδια παίζουν τεράστιο ρόλο στην πρόληψη των συγκρούσεων και της επιθετικής συμπεριφοράς. Όταν οι γάτες βαριούνται, μπορούν να παρουσιάσουν άγχος και ανησυχία. Και θα βγάλουν τα αρνητικά τους συναισθήματα στον άλλο (και στα έπιπλά σας). Η Geller συνιστά παιχνίδια με ραβδί, παιχνίδια με καλάμι ψαρέματος και παζλ με λιχουδιές, για να απομακρύνουν την πλήξη στις γάτες.

Και μην ξεχνάτε πάντα να ανταμείβετε τη γάτα σας με ένα γεύμα ή σνακ μετά από διαδραστικό παιχνίδι. Η γάτα έχει στο DNA της το κυνήγι και το να της πετάξετε μια λιχουδιά είναι σαν να κυνηγάει το θήραμα, το οποίο πιάνει και τρώει.

left arrow
right arrow

8. Δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον

Μελέτες δείχνουν ότι δημιουργώντας ένα ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι μπορούν να βελτιωθούν η υγεία, η συμπεριφορά και οι σχέσεις των δύο ζώων. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως η τήρηση της καθημερινής ρουτίνας, η δημιουργία πολλών χώρων ανάπαυσης και η προσθήκη παιχνιδιών ώστε να υπάρχει πνευματική διέγερση και κάτι να ασχολούνται.

Το να είσαι γονέας γατών που δεν τα πάνε καλά μπορεί να είναι δύσκολο. Πιο δύσκολο όμως είναι το να είσαι γάτα -ειδικά ηλικιωμένη- που αισθάνεσαι ότι απειλούνται η περιοχή και τα πράγματά σου από την έλευση ενός μικρού γατιού που θέλει όλα να τα κάνει και όλα να τα δοκιμάσει. Αν ακολουθήσετε τα πιο πάνω αλλά και τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας ή κάποιου ειδικού, να είστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά. Συχνά μια μεγάλη σε ηλικία γάτα έχει όφελος με την παρουσία ενός μικρού γατιού. Γιατί μπορεί από τη μία εκείνο να την πειράζει και να την ενοχλεί, όμως από την άλλη τη βγάζει από τη μοναξιά και την τεμπελιά της. Της ”δίνει” με άλλα λόγια ζωή.

Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Γιατί ενθουσιάζεται τόσο πολύ ο σκύλος σας όταν επιστρέφετε σπίτι