string(0) ""

Τι να κάνετε αν χρειαστεί να επισκεφτείτε εκτάκτως τον κτηνίατρο στις γιορτές

Στέλλα Πανοπούλου

20/12/2023

Photo: Unsplash

Όλοι μας περιμένουμε τις διακοπές των Χριστουγέννων για να ξεκουραστούμε, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, να φάμε, να πιούμε και να γιορτάσουμε περνώντας χρόνο με τους αγαπημένους μας ανθρώπους και ζώα.

Δεν θέλουμε ούτε να διανοηθούμε την πιθανότητα να περάσουμε τις γιορτές μας στην αίθουσα αναμονής ενός κτηνιατρείου.

Οι γιορτινές μέρες, όμως, επιφυλάσσουν κινδύνους για τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Σε συνδυασμό με την μικρή – αλλά υπαρκτή – πιθανότητα να εμφανίσουν οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας, πολλοί/ές από εμάς ερχόμαστε στην ιδιαίτερα αγχωτική θέση να αναρωτηθούμε: τι θα γίνει αν συμβεί κάτι ξαφνικά στα αγαπημένα μας ζώα συντροφιάς τις ημέρες των γιορτών, όταν τα κτηνιατρεία είναι κλειστά και ο/η κτηνίατρος που εμπιστευόμαστε λείπει για διακοπές;

Τι να κάνω όταν το κτηνιατρείο είναι κλειστό;

Τα κτηνιατρεία, όπως όλες οι επιχειρήσεις, συνήθως λειτουργούν ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο ωράριο, και παραμένουν κλειστά τις αργίες. Σχεδόν όλοι οι κηδεμόνες κατοικιδίων έχουν έναν/μία κτηνίατρο που εμπιστεύονται και που παρακολουθεί τα ζωάκια τους, γνωρίζει το ιστορικό τους, και μπορεί έτσι να λαμβάνει πιο εύκολα ενημερωμένες αποφάσεις για την υγεία τους.

Ευτυχώς για εμάς και για τα πολύτιμα ζώα συντροφιάς μας, υπάρχουν κτηνιατρικά κέντρα που παραμένουν ανοιχτά κάθε ώρα και μέρα του χρόνου, όπως η Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική. Τα νοσοκομεία και οι κλινικές αυτές εφημερεύουν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, δέχονται περιστατικά ανά πάσα στιγμή, και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να βοηθήσουν τα αγαπημένα μας χνουδωτά φιλαράκια. Με την ακούραστη δουλειά των καθημερινών ηρώων που εργάζονται στις εφημερεύουσες κτηνιατρικές κλινικές σώζονται πολλές ζωές, ακόμα και τις μέρες που άλλοι/ες εργαζόμενοι/ες ξεκουράζονται.

Φυσικά, αν χρειαστεί να απευθυνθείτε σε μια 24ωρη κλινική ή νοσοκομείο ζώων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι το κόστος θα είναι υψηλότερο απ’ ότι αν πάτε με ραντεβού μια συμβατική επίσκεψη σε ένα κτηνιατρείο. Γι’ αυτό, θα δούμε κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχετε ώστε να αποφύγετε, όσο είναι δυνατό, τις επισκέψεις στο κτηνιατρείο κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Πώς να αποφύγω έκτακτα προβλήματα υγείας στις γιορτές;

Σίγουρα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να φροντίσετε την υγεία των ζώων συντροφιάς σας κατά τη διάρκεια των γιορτών, είναι να προσπαθήσετε να τα προστατεύσετε από διάφορους κινδύνους που παραμονεύουν καθημερινά, και ειδικά τις μέρες των γιορτών. Φυσικά, δεν μπορούμε πάντα να προβλέψουμε και να προλάβουμε κάθε ασθένεια ή ατύχημα, αλλά με λίγη προσοχή θα καταφέρουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να συμβεί στο κατοικίδιό μας κάτι απρόοπτο, το οποίο θα χρήζει κτηνιατρικής περίθαλψης.

Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, πολλά αλλάζουν στην καθημερινότητα των ζώων συντροφιάς μας. Επισκέπτες “παραβιάζουν” τον προσωπικό τους χώρο, εκδρομές και ταξίδια μπαίνουν στην ατζέντα, καινούρια, μοσχομυριστά φαγητά γεμίζουν την κουζίνα – και σοκολατάκια τη φοντανιέρα στο σαλόνι. Ανάβουμε το τζάκι, στολίζουμε το δέντρο, καλώδια με φωτάκια μπερδεύονται στο πάτωμα, και γυάλινες μπάλες ταλαντεύονται επικίνδυνα. Εντάξει, ίσως υπερβάλλω λίγο. Οι γιορτές δεν είναι πια τόσο επικίνδυνες για τα αγαπημένα μας κατοικίδια, σίγουρα όμως συνοδεύονται από κινδύνους τους οποίους πρέπει να θυμόμαστε και να αποφεύγουμε συστηματικά όταν ζούμε μαζί με ζώα.

Καλύψτε ή κρύψτε ηλεκτροφόρα καλώδια, μην επιτρέπετε στη γάτα ή στον σκύλο σας να παίζουν με σχοινιά, κορδέλες, και στολίδια που καταπίνονται, μην αφήνετε εκτεθειμένα τοξικά φαγητά και γλυκά, περιφράξτε το τζάκι, στερεώστε καλά το δέντρο, και δημιουργήστε μια ήσυχη γωνίτσα με όλα τα απαραίτητα για να μπορεί να καταφεύγει εκεί το ζωάκι σας και να νιώθει ασφαλές όσο υπάρχει φασαρία στο σπίτι. Ενημερώστε τους καλεσμένους σας ώστε να μην δίνουν στα κατοικίδιά σας φαγητά που δεν πρέπει, και τα παιδιά των φίλων σας ή της οικογένειας να τους συμπεριφέρονται προσεχτικά και χωρίς να παραβιάζουν τα όριά τους.

Ακόμα, ελέγχετε συστηματικά την κατάσταση της υγείας των κατοικιδίων σας όσο βρίσκεστε στο σπίτι. Είναι σημαντικό να βεβαιώνεστε ότι τρώνε, πίνουν, και πηγαίνουν τουαλέτα κανονικά. Αν πρέπει να κάνουν εξετάσεις ή να επισκεφτούν τον/την κτηνίατρο για κάποιο ήδη υπάρχον πρόβλημα υγείας, φροντίστε το όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να είστε ξένοιαστος/η κατά τη διάρκεια των γιορτών. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή που σας ανησυχεί, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με εφημερεύον κτηνιατρείο.

Πότε πρέπει να πάω το κατοικίδιό μου σε εφημερεύουσα κτηνιατρική κλινική;

Φυσικά, δεν υπάρχουν μόνο οι κίνδυνοι με άρωμα Χριστουγέννων. Ένα ζωάκι μπορεί ανά πάσα στιγμή να αρρωστήσει ή να πάθει κάποιο ατύχημα. Κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους, συχνά βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να αναρωτηθούμε αν είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε μια εφημερεύουσα κτηνιατρική κλινική, ή αν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Παρακάτω θα δούμε κάποια συμπτώματα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, και τα οποία πρέπει να μας οδηγήσουν σε κάθε περίπτωση στον/στην κτηνίατρο:

Έκθεση σε τοξίνες

Αν το κατοικίδιό σας φάει ή εκτεθεί σε κάτι τοξικό (π.χ. σκόρδο, σταφίδες, σοκολάτα, ανθρώπινα φάρμακα, ή τοξικά φυτά).

Ανοιχτές πληγές, εγκαύματα, ή σπασμένα οστά

Αν το κατοικίδιό σας βρεθεί σε κάποιο ατύχημα, τσακωθεί με κάποιο άλλο ζώο, ή το πατήσει αυτοκίνητο.

Κρίση, σπασμοί

Οι κρίσεις μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη νευρολογική ή εγκεφαλική βλάβη σε ένα ζώο.

Άχρωμα ούλα

Αν τα ούλα του ζώου σας είναι ωχρά, λευκά, ή έχουν μπλε απόχρωση, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το ζώο βρίσκεται σε σοκ, έχει υπογλυκαιμία, αναιμία, κακή κυκλοφορία, ή εσωτερική αιμορραγία.

Χαμηλή ή υψηλή θερμοκρασία

Μπορεί να συναντήσετε δυσκολίες επιχειρώντας να μετρήστε τη θερμοκρασία του ζώου σας στο σπίτι. Ειδικά, όμως, αν το ζώο σας φαίνεται πολύ ζεστό ή κρύο, αν τρέμει, ή αν έχει υπνηλία από τον πυρετό ή την υποθερμία, επισκεφτείτε το κτηνιατρείο.

Βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή

Ο βήχας μπορεί να δείχνει κάποιο πρόβλημα στην καρδιά ή στο αναπνευστικό σύστημα. Η δύσπνοια ή η ταχύπνοια επίσης.

Έντονο κλάμα/νιαούρισμα/ουρλιαχτά

Όταν το ζώο σας παραπονιέται έντονα, νιαουρίζει ασταμάτητα, κλαίει ή ουρλιάζει, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο, ακόμα και αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε την πηγή του πόνου ή της δυσφορίας.

Πρησμένη κοιλιά

Τα προβλήματα στην κοιλιά ή μια εσωτερική αιμορραγία μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο. Συχνά, μαζί με αυτά τα συμπτώματα, το κατοικίδιό σας μπορεί να κάνει εμετό. Αν δεν πάρει την κατάλληλη θεραπεία, η κατάσταση αυτή μπορεί ακόμα και να αποβεί μοιραία.

Τελευταίες σκέψεις: Το ιδανικό είναι να μη χρειαστεί να επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρο κατά τη διάρκεια των γιορτών. Υπάρχουν κάποια πράγματα που σχετίζονται με τις γιορτές, και τα οποία μπορείτε να προσέξετε ώστε να αποφευχθούν διάφοροι κίνδυνοι για το αγαπημένο σας ζωάκι. Ακόμα και στην μικρή πιθανότητα που χρειάζεται να λάβετε κτηνιατρική βοήθεια έκτακτα, μην ανησυχείτε, καθώς υπάρχουν 24ωρες κλινικές που εφημερεύουν, όπως η Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική.

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν ακούει ο σκύλος τις εντολές μας

Τι συμβαίνει όταν αλλάζετε το όνομα σε μια γάτα που υιοθετήσατε

Ο Marley είναι ένας σκύλος γεμάτος αγάπη- Διασώθηκε από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και ψάχνει ένα σπίτι