Τι ισχύει για τα κατοικίδια σε άλλες χώρες του κόσμου
Δημήτρης Φαλλιέρος
26/02/2024
Μερικά ενδιαφέροντα ή παράξενα facts για να δούμε τι κάνουν κάποιες χώρες σε αντίθεση με εμάς ως προς τα ζώα συντροφιάς.
Το Μπουτάν είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να είναι εμβολιασμένοι και στειρωμένοι όλοι οι αδέσποτοι σκύλοι. Το τρομερό αυτό φιλοζωικό πρότζεκτ διήρκησε 14 χρόνια! Ενώ η Ολλανδία είναι η μόνη (μέχρι στιγμής) χώρα χωρίς καθόλου αδέσποτα.
Στην επαρχία Μπολτσάνο της Ιταλίας, οι κάτοικοι πρέπει να δίνουν δείγμα DNA των σκύλων τους, ώστε να μπορεί να ανακαλυφθεί ο κηδεμόνας/ιδιοκτήτης σε περίπτωση που δεν μαζέψει τις ακαθαρσίες στη βόλτα!
Επίσης στην Ιταλία, όσοι εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους κινδυνεύουν μεταξύ άλλων με αφαίρεση του διπλώματος οδήγησής τους από τις Αρχές.
Στο Τορίνο, αν είχατε σκύλο θα έπρεπε να τον βγάζετε βόλτα τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα.
Στη Γερμανία οι κηδεμόνες σκύλων πρέπει να πληρώνουν ειδικό φόρο. Το ποσό διαφέρει ανάλογα με το μέρος της Γερμανίας, αλλά ισχύει για όλους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν ο σκύλος σας γαβγίζει πολύ και ενοχλεί, μπορεί να πληρώσετε πρόστιμο ή να έχετε άλλες νομικές κυρώσεις, σύμφωνα με τον Νόμο περί Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Στην Ελβετία κάποια είδη κατοικιδίων πρέπει να έχουν απαραιτήτως παρέα από άλλο κατοικίδιο του ίδιου είδους: για παράδειγμα αν έχετε κουνέλι ή ινδικό χοιρίδιο, ποντικάκι, καναρίνι ή παπαγάλο, πρέπει να του έχετε και ένα δεύτερο για να μην είναι μόνο του.
Στην Ισπανία, στο τέλος του 2023 παρουσιάστηκε ένας νέος νόμος για τους κηδεμόνες σκύλων: πρέπει να έχουν ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης για πιθανές ζημίες τρίτων καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ζώου.
Στη Γαλλία, νέα νομοθεσία ορίζει ότι όσοι προτίθενται να αποκτήσουν κατοικίδιο θα υπογράφουν ένα «πιστοποιητικό κατανόησης» στο οποίο δηλώνουν στο κράτος ότι γνωρίζουν τις ευθύνες τους ως κηδεμόνες.
Οι ΗΠΑ έχουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό σκύλων. Με την πιο πρόσφατη εκτίμηση υπολογίζονται σε 90 εκατομμύρια. Επίσης είναι πρώτες στον κόσμο στην υιοθεσία κατοικιδίων. Το ποσοστό των σπιτιών που έχουν ζωάκια (σύμφωνα με στοιχεία του 2024) είναι 66%, ενώ στην Ελλάδα είναι 43%.
Στην Οκλαχόμα, μπορεί να φάει κάποιος πρόστιμο αν κάνει άσχημες γκριμάτσες σε σκύλο.
Στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια αν χάσεις το καναρίνι σου, είναι παράνομο να σφυρίζεις για να το βρεις πριν από τις 7 το πρωί.
Ορισμένες ράτσες σκύλων, συμπεριλαμβανομένων των Πιτ Μπουλ, των Ντόμπερμαν και των Ροτβάιλερ, δεν επιτρέπονται στη Σαουδική Αραβία. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Στο Κατάρ τα σκυλιά γενικά δεν επιτρέπονται σε δημόσιους χώρους, ούτε στα πάρκα και τον βασικό παραλιακό πεζόδρομο.
Σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Κίνας ισχύει ο κανόνας «ένα κατοικίδιο ανά σπίτι», ενώ σε κάποιες από αυτές υπάρχει και μέγιστο επιτρεπτό μέγεθος σκύλου, π.χ. στο Πεκίνο είναι περίπου 35 εκατοστά.
Εκεί έξω υπάρχει ένας τεράστιος κόσμος, τόσο διαφορετικός αλλά και τόσο περίεργος όσο και τα είδη των τετράποδων φίλων μας. Και κάθε προσέγγιση ή «νόμος» προς τα ζώα είναι σαν ένα μικρός καθρέφτης. Ένας καθρέφτης, άλλοτε αστείος και άλλοτε σοβαρός, της ανθρώπινης κουλτούρας.