Τι είναι το τσιπάρισμα και γιατί είναι αναγκαίο για το κατοικίδιό σας
Μυρτώ Περράκη
20/06/2023
Το τσιπάρισμα του τετράποδου φίλου μας πρέπει να είναι από τα πρώτα, βασικά καθήκοντα κάθε νέου σκυλο- ή γατογονιού.
Η διαδικασία αυτή μόνο οφέλη έχει, τόσο για το ζώο όσο και για τον κηδεμόνα του.
Τι ακριβώς όμως είναι το τσιπάρισμα του κατοικιδίου μας και γιατί το κάνουμε;
Ζητήσαμε από την κτηνίατρο κυρία Μυρτώ Περράκη να μας διαφωτίσει, εξηγώντας τη διαδικασία και τα οφέλη.
Το τσιπάρισμα πρόκειται για πρακτική που ισχύει εδώ και δεκαετίες: εγκεκριμένοι κτηνίατροι – και μόνο αυτοί— τοποθετούν υποδόρια μια πολύ μικρή πλακέτα στο κατοικίδιό μας (κατά κανόνα σκύλο ή γάτα). Το μικροτσίπ αυτό είναι ουσιαστικά μια ταυτότητα του ζώου.
Στην Ελλάδα το επόμενο βήμα που ακολουθεί την τοποθέτηση του τσιπ είναι ο σκύλος ή η γάτα μας (όνομα, ηλικία, βάρος, εμβολιασμοί, διαβατήριο) να καταχωρηθεί από τον ή την κτηνίατρό μας σε βάση δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας, μαζί με ορισμένα στοιχεία του ιδιοκτήτη – κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, και ΑΦΜ).
Ο κηδεμόνας λαμβάνει ένα έγγραφο που βεβαιώνει ότι ο τσιπαρισμένος σκύλος ή ο γάτος του είναι καταχωρημένος.
Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά (εκτυπωμένα ή σε ηλεκτρονική μορφή) προσκομίζονται από τον κηδεμόνα στο δήμο όπου υπάγονται ο κηδεμόνας και το κατοικίδιο.
Ας δούμε τι ακριβώς είναι το τσιπάκι:
1. Ποιοι έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του κατοικιδίου μου;
Πολύ συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που καταχωρούνται. Το μικροτσίπ μπορεί να «διαβαστεί» μόνο μέσω του ειδικού μηχανήματος/σαρωτή που έχουν στη διάθεσή τους οι εξουσιοδοτημένοι κτηνίατροι, οι οποίοι είναι και αυτοί που, εάν χρειαστεί, θα έρθουν σε επαφή με το υπουργείο ή με τον κηδεμόνα του ζώου σε περίπτωση που προκύψει οτιδήποτε. Το σκάνερ ενίοτε το έχουν και οι φιλοζωικές.
2. Μήπως θα πονέσει το ζώο μου;
Η διαδικασία της τοποθέτησης του μικροτσίπ διαρκεί πολύ λίγο (μαζί με την καταχώρηση, μάξιμουμ μισή ώρα), είναι εντελώς ανώδυνη για το κατοικίδιο, όπως είναι ένα εμβόλιο, και δεν χρειάζεται ολική, αλλά ούτε καν τοπική αναισθησία. Αν την ώρα της τοποθέτησης, βγει ελάχιστο αίμα από το σημείο, δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει καθόλου καθώς είναι αναμενόμενο.
3. Πόσο κοστίζει;
Το κόστος της τοποθέτησης και καταχώρησης είναι χαμηλό (από 20 έως 40 ευρώ), και έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα εδώ και αρκετά χρόνια. Τα οφέλη όμως είναι πολλαπλά.
4. Πότε πρέπει να το κάνω;
Σύμφωνα με το νόμο, οι κηδεμόνες υποχρεούνται να τσιπάρουν τα κατοικίδια τους το αργότερο έως τον εμβολιασμό κατά της λύσσας. Κατ’ εξαίρεση, σε κάποιες περιπτώσεις, και εάν συντρέχουν κάποιοι σοβαροί λόγοι, μπορεί να γίνει και μετά.
5. Ποιο είναι όμως το νόημα του τσιπαρίσματος του κατοικιδίου μας;
Η λογική πίσω από τη διαδικασία είναι πολύ απλή, αλλά παράλληλα μας διασφαλίζει πολλαπλά.
Καταρχάς, η Πολιτεία, με αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να γνωρίζει τον αριθμό, το είδος, και τα στοιχεία των κατοικιδίων (όπως εάν κάνουν τα εμβόλιά τους) που υπάρχουν σε κάθε δήμο και ανά την επικράτεια. Έτσι υπάρχει ένας έλεγχος των ζώων (συμπεριλαμβανομένων των τσιπαρισμένων αδέσποτων των δήμων) και της ποιότητας ζωής τους.
Το τσιπάρισμα είναι λοιπόν καταρχάς πολύ σημαντικό για τα ίδια τα ζώα.
Όσον αφορά στον ιδιοκτήτη-κηδεμόνα: το πιο σημαντικό όφελος από τη διαδικασία είναι ότι, εάν ο σκύλος ή η γάτα «δραπετεύσει» ή χαθεί με τον οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο (βγει από το λουρί του ή από την πόρτα του σπιτιού ή της αυλής, τρομάξει από ένα θόρυβο ή πέσει από μπαλκόνι, πανικοβληθεί και εξαφανιστεί), ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να εντοπιστεί είναι να του έχει τοποθετηθεί μικροτσίπ.
Το μικροτσίπ είναι επίσης ο πιο ασφαλής τρόπος για να βεβαιωθεί η ταυτότητα του σκύλου ή της γάτας, να διασταυρωθούν τα στοιχεία του κηδεμόνα του/της (υπάρχει το ενδεχόμενο, εάν και όταν το ζώο βρεθεί, να το διεκδικήσει κάποιος άλλος ως δικό του/της), και φυσικά να επιστρέψει ο σκύλος ή η γάτα στο σπίτι τους.
6. Ένα εφιαλτικό σενάριο με ευτυχές τέλος
Έστω ότι ο αγαπημένος σας φίλος ξεφεύγει από το λουρί του στη διάρκεια της βόλτας και εσείς δεν προλαβαίνετε να τον πιάσετε. Ακολουθεί πανικός, τεράστια στενοχώρια, αφίσες «ΧΑΘΗΚΕ» στη γειτονιά με το τηλέφωνό σας και τη φωτογραφία του κατοικιδίου που απευθύνονται στον καλό (και παρατηρητικό) Σαμαρείτη που ίσως διασταυρωθεί ο δρόμος του με αυτόν του σκύλου ή της γάτας σας.
Ύστερα από πολλές ξάγρυπνες νύχτες, χτυπάει το τηλέφωνό σας: είναι κάποιος κτηνίατρος που (μάλλον) δεν γνωρίζετε, ο οποίος θέλει να επιβεβαιώσει τα στοιχεία σας. Κάποιος βρήκε και έφερε στο ιατρείο του ένα σκύλο/μια γάτα. Μετά από σκανάρισμα που έκανε, βρέθηκε ότι φοράει τσιπάκι, και βγήκαν στην οθόνη του τα στοιχεία σας.
Αφού ολοκληρωθεί η τηλεφωνική επιβεβαίωση, τρέχετε με λαχτάρα στο κτηνιατρείο, και ξανασμίγετε με τον αγαπημένο σας τριχωτό παιδί που τόσο σας λαχτάρισε.
Κι αν όλα αυτά σας ακούγονται κινηματογραφικά, η κυρία Περράκη μάς διαβεβαιώνει ότι έχουν εκτυλιχθεί αμέτρητες φορές στο ιατρείο της.
Μας είπε μάλιστα ότι αυτές οι επανενώσεις είναι άκρως συγκινητικές, και προσφέρουν στον κτηνίατρο τόση η ικανοποίηση όσο και στον κηδεμόνα.
7. Είναι μονόδρομος
Σκεφτείτε όμως πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να έχουν εξελιχτεί τα πράγματα εάν δεν είχατε τσιπάρει το κατοικίδιό σας: καταρχάς θα ήταν αδύνατον σε οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του κτηνιάτρου, να σας εντοπίσει εάν το έβρισκε χαμένο, καθώς δεν θα μπορούσε να ταυτοποιήσει τα στοιχεία του ζώου, και κατά συνέπεια δεν θα ήξερε σε ποιον ανήκει και πού πρέπει να το επιστρέψει.
Η μόνη σας επιλογή θα ήταν να παίρνετε κάθε μέρα σβάρνα όλα τα κτηνιατρεία του δήμου σας, αν όχι και όλων των γειτονικών δήμων ή και της περιφέρειας, με την ελπίδα ότι ίσως τους πήγαν πρόσφατα κάποιο ζώο που να μοιάζει με το δικό σας, και μετά να αποδείξετε κάπως ότι πρόκειται πράγματι για το δικό σας χαμένο κατοικίδιο.
Όσο κι αν σας φαίνεται απίθανο ως σενάριο, τυχαίνει πολλές φορές κάποιος να αμφισβητήσει ότι ο σκύλος ή η γάτα που βρέθηκε στο δρόμο ανήκει σε κάποιον άλλον. Δεν συμβαίνει πάντα κακόβουλα: καθημερινά αρκετοί άνθρωποι χάνουν τα κατοικίδιά τους τα οποία μοιάζουν, ή είναι πανομοιότυπα με άλλα που έχουν χαθεί την ίδια περίοδο.
Σε αυτή την περίπτωση, το τσιπάρισμα προσφέρει τη μοναδική λύση και διέξοδο από την αβεβαιότητα.
Και φυσικά, εάν δεν τσιπάρετε το κατοικίδιό σας, ξεχάστε τα ταξίδια μαζί του. Όπως είναι αδύνατον ο σκύλος ή ο γάτος σας να ταξιδέψει εντός και εκτός Ελλάδας χωρίς διαβατήριο/βιβλιάριο, είναι αδύνατο να ταξιδέψει «ατσιπάριστος». Το τσιπ ελέγχεται σε πλοία, αεροδρόμια, και τελωνεία. Ακόμη κι αν δεν σκανάρουν το ζώο σας, θα σας ζητήσουν το βιβλιάριό του για να ελέγξουν ότι έχει τσιπαριστεί.
Να θυμάστε επίσης ότι εάν υιοθετήσετε από ιδιώτη ή από φιλοζωική σκύλο ή γάτα που ήταν ήδη τσιπαρισμένος/η, θα πρέπει να προβείτε, και πάλι μέσω κτηνιάτρου, στη διαδικασία αλλαγής των στοιχείων που έχουν ήδη καταχωρηθεί, ώστε πλέον να εμφανίζονται στη βάση δεδομένων το δικό σας ονοματεπώνυμο, και η δική σας διεύθυνση και τηλέφωνο.
8. Μην το σκέφτεστε. Κάντε το άμεσα
Όπως γίνεται αντιληπτό, η διαδικασία τσιπαρίσματος των κατοικιδίων μας έχει μόνο θετικά και κανένα αρνητικό. Η κυρία Περράκη τονίζει ότι στα 25 χρόνια που εργάζεται ως κτηνίατρος δεν της έχει συμβεί ποτέ να παρουσιαστεί η οποιαδήποτε παρενέργεια μετά από την τοποθέτηση του μικροτσίπ. Σύμφωνα με την εμπειρία της, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι, μαζί με το τσιπ, να μπει και λίγος αέρας μέσα από την τρυπούλα που στιγμιαία δημιουργείται, και ο οποίος φεύγει μετά από λίγες ώρες, ή με μια μικρή μάλαξη στην περιοχή.
Επίσης υπάρχει περίπτωση σε κάποια φάση το μικροτσίπ να μετακινηθεί με κάποιον τρόπο από το σημείο όπου τοποθετήθηκε – στην αριστερή πλευρά του τραχήλου (λαιμός)– και να μετατοπιστεί στην άλλη πλευρά ή σε κάποιο άλλο (κοντινό) μέρος του σώματος του σκύλου ή της γάτας.
Ωστόσο, αυτό δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο ζώο. Το τσιπ μάλιστα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Για αυτόν άλλωστε το λόγο, ο κτηνίατρος σκανάρει ένα ζώο για τσιπ σε όλο του το σώμα.
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις το μικροτσίπ μπορεί να φύγει εντελώς από το σώμα του ζώου – αν συμβεί αυτό απευθυνόμαστε και πάλι σε κτηνίατρο.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο μόνος τρόπος για να αφαιρεθεί το μικροτσίπ είναι με χειρουργική επέμβαση.
Τέλος, δεν θα χρειαστεί ποτέ να το αντικαταστήσετε, καθώς η διάρκεια ζωής του είναι πολύ μεγάλη.
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να απομαγνητιστεί και να μη διαβάζεται.
Τι δεν παρέχει το μικροτσίπ
Εντούτοις, αυτό που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι κηδεμόνες είναι ότι το μικροτσίπ και η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι μια μορφή GPS για σκύλους ή γάτες (τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά τέτοιες συσκευές, αλλά εντελώς ανεξάρτητα από το μικροτσίπ και τη διαδικασία τοποθέτησής του). Δηλαδή: εάν χαθεί ο σκύλος ή η γάτα σας, το μικροτσίπ δεν σας επιτρέπει να εντοπίσετε πού βρίσκονται.
Επίσης, σε περίπτωση που, ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι δυσάρεστο στο (τσιπαρισμένο) ζωάκι σας στο διάστημα που έχει χαθεί, ουσιαστικά η λειτουργία και ο σκοπός του μικροτσίπ αχρηστεύεται/ακυρώνεται.
Ωστόσο, η λίστα με τα οφέλη που προηγήθηκε θα πρέπει να έχει ήδη πείσει και τους ελάχιστους εναπομείναντες που ακόμα αμφιταλαντεύονται σε σχέση με τη χρησιμότητα και την αξία του τσιπαρίσματος: έχει μόνο καλά και κανένα αρνητικό.
Γι’ αυτό εσείς οι τυχεροί που πρόκειται να βάλετε στη ζωή σας σκύλο ή γάτα, σπεύστε άμεσα στον κτηνίατρό σας για να τους τοποθετήσει το σωτήριο μικροτσίπ. Δεν θα το μετανιώσετε ποτέ.