string(0) ""

Τι μπορεί να συμβαίνει αν η γάτα σας σταμάτησε να τρώει

Μυρτώ Τζώρτζου

18/07/2023

Photo: Unsplash

Και ενώ όλα πήγαιναν καλά με την αγαπημένη σας γάτα, ξαφνικά εκείνη σταματάει να έχει όρεξη. Τρώει δηλαδή ελάχιστα ή και καθόλου. Και εκεί που έτρεχε στο μπολάκι της όταν της βάζατε φαγητό, τώρα δεν πλησιάζει. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Αν μια γατούλα δεν τρώει καθόλου, μπορεί να πάσχει από ανορεξία ή αυτό που είναι γνωστό ως ψευδο-ανορεξία. Και τα δύο είναι σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή της, ειδικά αν μείνει χωρίς τροφή για μερικές μέρες.

Γι’ αυτό οι κτηνίατροι συμβουλεύουν να δίνετε μεγάλη προσοχή στις διατροφικές συνήθειες της γάτας σας, ειδικά αν εκείνη σταματήσει να τρώει. Η ανορεξία στις γάτες δεν πρέπει να συγχέεται με την ανθρώπινη πάθηση που ονομάζεται νευρική ανορεξία. Στις γάτες, η κατάσταση οφείλεται τις περισσότερες φορές σε οργανικό αίτιο.

Τι είναι η ανορεξία στις γάτες;

«Η ανορεξία στις γάτες έχει να κάνει με μειωμένη ή εντελώς απούσα όρεξη», αναφέρει η Robin Downing, D.V.M., διευθύντρια της Κτηνιατρικής Κλινικής Windsor και του Κέντρου Downing για τη Διαχείριση του πόνου των ζώων στο Windsor του Κολοράντο. «Η ψευδο-ανορεξία εμφανίζεται σε μια γάτα που θέλει να φάει αλλά είναι σωματικά ανίκανη για διάφορους λόγους, όπως πόνος στο στόμα, αδυναμία να βάλει την τροφή στο στόμα και αδυναμία να μασήσει ή να καταπιεί. Η νευρική ανορεξία από την άλλη στους ανθρώπους είναι μια πολύπλοκη ψυχική ασθένεια κατά την οποία είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί και να διαχειριστεί και συχνά συνδέεται με μια λανθασμένη εικόνα που έχουμε για το σώμα μας».

Αν λοιπόν η γάτα σας δεν τρώει ή τρώει λίγο και με το ζόρι, θα πρέπει να κάνετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Οι γάτες που πάσχουν από ανορεξία μπορεί να αναπτύξουν μια σοβαρή κατάσταση του ήπατος που ονομάζεται ηπατική λιποείδωση.Η ηπατική λιποείδωση είναι η πιο συχνή και δυνητικά θανατηφόρα ηπατική νόσος της γάτας. Στην ουσία, το λίπος εισέρχεται στο ήπαρ και μπορεί να προκαλέσει ολική ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο.

«Θέλω να τονίσω πόσο επικίνδυνο είναι η γάτα να σταματήσει απότομα να τρώει, ανεξάρτητα από την αιτία», λέει η Downing. «Η ηπατική λιποείδωση μπορεί να εμφανιστεί μετά από λίγες μόνο ημέρες από το σταμάτημα της τροφής. Οι υπέρβαρες/παχύσαρκες γάτες διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Η απότομη μείωση της όρεξης ή η πλήρης διακοπή του φαγητού θα πρέπει πάντα να θεωρείται επείγον περιστατικό στις γάτες».

Τι προκαλεί ψευδο-ανορεξία στις γάτες

Όταν η γάτα μας παρουσιάζει ψευδο-ανορεξία δείχνει ότι είναι πεινασμένη αλλά δεν είναι σε θέση να καταναλώσει την τροφή επειδή υπάρχει πρόβλημα στο να την προσλάβει ή να τη μασήσει.

Σύμφωνα με τους κτηνίατρους η ψευδο-ανορεξία στις γάτες προκαλείται από: Στοματίτιδα, ουλίτιδα ή/και οισοφαγίτιδα – όλα σχετίζονται με φλεγμονή και πόνο στους ιστούς του στόματος και του λαιμού.

● Προχωρημένη περιοδοντική νόσος
● Χαλαρά ή σπασμένα δόντια, γεγονός που καθιστά το φαγητό επώδυνο
● Πόνος στην κροταφογναθική άρθρωση (TMJ)
● Ασθένεια των σιελογόνων αδένων
● Διαταραχή του νευρικού συστήματος που επηρεάζει τη μάσηση ή/ και την κατάποση
● Καρκίνος ή όγκοι του στόματος και του λαιμού
● Τραυματισμοί στο κεφάλι ή στο στόμα

«Οι γάτες είναι τόσο καλές στο να κρύβουν τα προβλήματά τους που συχνά ανακαλύπτουμε κάτι όταν είναι πλέον αργά. Για αυτό οι κηδεμόνες τους πρέπει να δίνουν σημασία ακόμη και στα πιο απλά ζητήματα. Πραγματικά μπορεί η γάτα μας να έχει σοβαρό πρόβλημα και εμείς να μην έχουμε καταλάβει τίποτα. Οπότε μια αλλαγή στην όρεξή της μπορεί να κρύβει κάτι σοβαρό» θα πει η Downing.

Τι μπορεί να συμβαίνει όταν η γάτα δεν τρώει καθόλου

Εδώ τα πράγματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά για τη γατούλα σας. Υπάρχουν πολλές αιτίες της ανορεξίας των αιλουροειδών, μεταξύ των οποίων:

Αντίδραση σε φάρμακα. Ορισμένα αντιβιοτικά, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία σε ορισμένες γάτες και να μη θέλουν να φάνε.

Πόνος οπουδήποτε στο σώμα (δεν περιορίζεται μόνο στον πόνο στο στόμα).

Αλλαγές στο περιβάλλον που προκαλούν άγχος στη γάτα, όπως αναδιαμόρφωση του σπιτιού, νέα έπιπλα ή αλλαγές στη δυναμική της οικογένειας.

● Ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου
● Ανισορροπία/ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος
● Καρκίνοι
● Νεφροπάθεια
● Παγκρεατίτιδα
● Διαβήτης
● Έκθεση σε κάποιο δηλητήριο
● Έλκος στομάχου
● Αδυναμία όσφρησης. Η μυρωδιά για τις γάτες είναι βασικός παράγοντας για την όρεξη.

Η θεραπεία για τις γάτες με ανορεξία ή ψευδοανορεξία ποικίλλει. Η αντιμετώπιση φυσικά θα εξαρτηθεί από την αιτία και τη διάγνωση που θα γίνει στο ζώο μας.

Αν, για παράδειγμα, υπάρχει ναυτία, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα ώστε η γάτα μας να ξεκινήσει να τρώει. Κάθε περίπτωση φυσικά είναι διαφορετική. Το σημαντικό είναι να βρεθεί τρόπος η γατούλα μας να λάβει τροφή. Και αυτό μπορεί να γίνει και ενδοφλέβια.

Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε κονσερβοποιημένη τροφή στη γάτα που τρώει ξηρά τροφή.

Μπορούμε να ζεσταίνουμε το φαγητό ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ζέσταμα βοηθάει στη γεύση και την όσφρηση.

Να προσθέσουμε ζωμό χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο στην τροφή για ενίσχυση της γεύσης

Να της δώσουμε υγιεινά σπιτικά γεύματα

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να δίνετε προσοχή στις διατροφικές συνήθειες της γάτας σας. Αν η όρεξή της ξαφνικά μειωθεί ή σταματήσει εντελώς να τρώει, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας. Η διάγνωση γίνεται από τους κτηνιάτρους και όχι από εμάς τους ίδιους.

Σχετικά άρθρα

Αρχίζει να νιαουρίζει η γάτα σας ξαφνικά και δυνατά; Δείτε τι μπορεί να της συμβαίνει

Μπορεί ένα γατάκι να πιει γάλα; Δείτε τι να το ταΐσετε

Τι συμβαίνει όταν αλλάζετε το όνομα σε μια γάτα που υιοθετήσατε