string(0) ""

Τα γατάκια ή τα κουταβάκια είναι καλύτερα στα μαθηματικά; Δείτε ποια μπορούν να μετρήσουν σωστά

Μυρτώ Τζώρτζου

23/10/2024

Photo: Shutterstock

Δεν ξέρουμε αν η γάτα σας είναι σε θέση να σας βοηθήσει να τακτοποιήσετε τα οικονομικά σας -μάλλον δεν είναι σε θέση- όμως δεν είναι εντελώς ανίδεη όταν πρόκειται για μαθηματικά. Το αντίθετο μάλιστα. Και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά η επιστήμη.

Στην πραγματικότητα αυτά τα πανέξυπνα και ταλαντούχα, όπως φαίνεται, αιλουροειδή είναι ικανά να ξεχωρίσουν τις ποσότητες πραγμάτων και να επιλέξουν τις περισσότερες. Αυτό μπορεί να τις βοηθήσει σε σημαντικές ανάγκες επιβίωσης, όπως στην εύρεση τροφής (ποια και πού είναι η περισσότερη τροφή), στην αποφυγή συγκρούσεων (ποια περιοχή έχει περισσότερους κινδύνους, για παράδειγμα, θηρευτές) και στην αναπαραγωγή (ποιο αρσενικό είναι μεγαλύτερο). Θα μπορούσαμε με άλλα λόγια να πούμε ότι έχουν μια αίσθηση των μαθηματικών.

Σύμφωνα λοιπόν με παλαιότερες έρευνες οι ενήλικες γάτες έχουν την ικανότητα να διακρίνουν μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων ποσοτήτων πραγμάτων, όπως τροφής, και να επιλέγουν τις μεγαλύτερες. Τι γίνεται όμως με τα μικρά γατάκια;

Μια πρόσφατη ενδιαφέρουσα έρευνα

Μια πραγματικά σημαντική και ενδιαφέρουσα έρευνα έλαβε χώρα το 2023 σε Πανεπιστήμιο στο Μεξικό. Σε αυτή συμμετείχαν γατάκια 7 εβδομάδων που ζούσαν σε ανάδοχες οικογένειες, τα οποία υποβλήθηκαν σε δύο δοκιμές.

Κάθε γατάκι ανέβηκε σε ένα κουτί κάποιου ύψους ώστε να μπορεί να έχει καλή θέα. Μπροστά από το καθένα τοποθετήθηκαν δύο δίσκοι που βρίσκονταν σε ίση απόσταση. Στον έναν δίσκο υπήρχε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής για γάτες, και στον άλλο δίσκο, υπήρχε μικρότερη ποσότητα τροφής. Το πού τοποθετήθηκαν οι δύο δίσκοι- αριστερά ή δεξιά- ήταν τυχαίο. Οι δοκιμές που έγιναν ήταν δύο.

Δοκιμή 1

Στην πρώτη δοκιμή τα γατάκια είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ μεγαλύτερου και μικρότερου αριθμού τεμαχίων τροφής που ήταν σε πιατάκια. Εδώ πήραν μέρος 26 γατάκια. Τα πιατάκια είχαν διαφορές στην ποσότητα τροφής. 25 από τα μικρά επέλεξαν το δίσκο που είχε το περισσότερο φαγητό. (Το επέλεξαν σημαίνει το πλησίασαν, το έγλειψαν, το ακούμπησαν, το έφαγαν κτλ.). Ένα γατάκι δεν είχε καμία προτίμηση. Τα πράγματα ήταν καλύτερα όταν τα πιάτα δεν είχαν μεγάλες διαφορές στην ποσότητα. Η διάκριση ήταν ευκολότερη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν υπήρχε διαφορά στην απόδοση μεταξύ αρσενικών και θηλυκών γατών.

Δοκιμή 2

Το πείραμα 2 ήταν παρόμοιο, αλλά αυτή τη φορά πήραν μέρος 24 γατάκια τα οποία είχαν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ ενός μεγάλου κομματιού τροφής και ενός μικρού κομματιού που είχαν και τα δύο ενιαίο σχήμα σαν μπισκότο. Στη συνέχεια έγιναν διάφορες παραλλαγές στο σχήμα των μπισκότων. 18 από τα γατάκια επέλεγαν σταθερά το μεγαλύτερο “μπισκότο” τροφής. 5 γατάκια φάνηκαν να προτιμούν το μικρότερο μπισκότο και ένα γατάκι δεν είχε καμία προτίμηση. Και πάλι, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των επιλογών που έκαναν τα θηλυκά έναντι των αρσενικών γατών.

left arrow
right arrow

Τα μαθηματικά οδηγός στην άγρια φύση

Τα μαθηματικά λοιπόν, όπως δείχνει αυτή η έρευνα, χρειάζονται στις γάτες από μικρή ηλικία. Τα γατάκια, όπως γνωρίζουμε, ξεκινούν το κυνήγι σε νεαρή ηλικία και για αυτό πρέπει να έχουν την ικανότητα, μια και είναι μοναχικά ζώα, στο να διακρίνουν τις ποσότητες διαφόρων πραγμάτων -είτε τροφής είτε άλλων αρπακτικών- ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτή λοιπόν η μελέτη διαπιστώνει ότι μέχρι την ηλικία των 7 εβδομάδων, τα γατάκια έχουν αναπτύξει παρόμοιες δεξιότητες ποσοτικής διάκρισης των πραγμάτων με τις ενήλικες γάτες, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η ικανότητα είναι σημαντική για την ανάπτυξη αλλά και την επιβίωσή τους.

Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι οι αγαπημένες μας γάτες σε όλες τις ηλικίες είναι ικανές να διακρίνουν μεταξύ διαφορετικών ποσοτήτων, μια βασική δεξιότητα επιβίωσης.

Ένα όμως άλλο πολύ βασικό στα συγκεκριμένα πειράματα, το οποίο πρέπει να ειπωθεί, ήταν το εξής: Όταν το μέγεθος ενός τροφίμου ήταν πολύ μεγαλύτερο από το άλλο, για παράδειγμα 5 φορές, τα γατάκια σε αυτή την περίπτωση επέλεγαν το μικρότερο. Τονίζουμε: Όταν υπήρχε πολύ μεγάλη διαφορά. Εντυπωσιακό; Ναι, αλλά υπάρχει λόγος και για αυτό.

Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι συντριπτικά οι γάτες προτιμούν μικρότερα θηράματα. Το μεγαλύτερο θήραμα είναι πιο δύσκολο να το διαχειριστούν, οπότε είναι ασφαλέστερο να οδηγηθούν σε ένα μικρότερο.

Και τα κουταβάκια;

Οι λάτρεις των σκύλων φυσικά θα αναρωτιούνται τι συμβαίνει με τους σκύλους και δη με τα κουταβάκια. Τα καταφέρνουν εξίσου καλά με τα μικρά γατάκια;

Η Karen B. London, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και επαγγελματίας εκπαιδεύτρια με ειδίκευση στην προβληματική συμπεριφορά σκύλων, όπως επιθετικότητα, αναφέρει πάνω σε αυτό: ”Δεν μου αρέσει να διακινδυνεύω τέτοιες συγκρίσεις αλλά στη μάχη για το αν οι γάτες ή τα σκυλιά είναι πιο έξυπνα, τα γατάκια κερδίζουν τα κουτάβια στο μάθημα των μαθηματικών.

Αν και τα κουτάβια είναι επίσης ικανά για ποσοτική διάκριση, δεν είναι το ίδιο έξυπνα και ικανά με τα γατάκια. Τα γατάκια ηλικίας 7 εβδομάδων μπορούν να επιλέξουν αξιόπιστα τη μεγαλύτερη ποσότητα όταν τους παρουσιάζεται η επιλογή μεταξύ ενός αντικειμένου και τεσσάρων αντικειμένων, αλλά τα κουτάβια αυτής της ηλικίας δεν μπορούν, σύμφωνα με μελέτη του 2020. Τα κουτάβια μπορούν να επιλέξουν τη μεγαλύτερη ποσότητα όταν η ”εργασία” είναι ευκολότερη, όπως δηλαδή όταν η επιλογή είναι μεταξύ ενός και έξι ή ενός και οκτώ, μια μεγάλη δηλαδή διαφορά. Στις μικρές διαφορές δεν τα καταφέρνουν καλά. Η διαφορά αυτή έχει να κάνει με την προγονική ανάγκη των αιλουροειδών να κυνηγούν μόνα τους και να κάνουν ποσοτικές επιλογές σε μικρότερη ηλικία από τους πιο κοινωνικούς, ομαδικούς σκύλους ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν. Τα κουτάβια έχουν τη βοήθεια της οικογένειάς τους και της αγέλης τους για περισσότερο χρόνο κατά την ανάπτυξή τους από ό, τι οι μοναχικές γάτες.

Συνοψίζοντας και έχοντας υπόψη μας τα πιο πάνω, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι οι μαθηματικές δεξιότητες των γατών είναι μάλλον εντυπωσιακές. Αυτά τα υπέροχα αιλουροειδή μπορούν να διαπρέψουν σε πολλά διαφορετικά πράγματα, όπως το να πηδάνε ψηλά, να εξαφανίζονται με ταχύτητα ανέμου, να κρύβονται τόσο καλά που να είναι αδύνατον να εντοπιστούν ακόμα και σε ένα μικρό σπίτι και πόσα άλλα που μας εκπλήσσουν καθημερινά. Όμως το να είναι και άσσοι στα μαθηματικά, ακόμα και αν δεν έχουν καταφέρει ακόμα να μας λύνουν τα οικονομικά μας προβλήματα, είναι δίχως άλλο το πιο εκπληκτικό.

Σχετικά άρθρα

Δείτε αν επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας αγγούρι

Δείτε για ποιους λόγους παρουσιάζει η γάτα σας προβλήματα συμπεριφοράς

7 πράγματα που ξέρουμε για τα κουτάβια αλλά δεν είναι σωστά