string(0) ""

Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε αν πατήσετε κατά λάθος τη γάτα σας

Μυρτώ Τζώρτζου

29/10/2023

Photo: Shutterstock

Αν έχετε γάτα στο σπίτι σας ή έχετε ζήσει με γάτα για κάποιο χρονικό διάστημα, πιθανότατα θα είχατε μερικά μικροατυχήματα, όπως να την πατήσετε κατά λάθος. Ανθρώπινο είναι αυτό. Μπορεί να είμαστε αφηρημένοι ή το αγαπημένο μας ζωάκι να μπερδευτεί ανάμεσα στα πόδια μας εκεί που βαδίζουμε. Και να του πατήσουμε κατά λάθος το πόδι, την ουρά ή ακόμα και τον κορμό του, με αποτέλεσμα αυτό να βγάλει μια κραυγή και να εξαφανιστεί.

Πρώτον, πάρτε μια ανάσα, μείνετε ήρεμοι και μην είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας. Ελέγξτε στη συνέχεια τη γάτα σας για τυχόν εμφανή τραυματισμό, τόσο οπτικά όσο και χαϊδεύοντάς την παντού.

Προσέξτε επίσης τις επόμενες ώρες προσεκτικά αλλαγές στη συμπεριφορά της (ιδίως αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κινείται) και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν ποτέ δεν είστε σίγουροι.

Θα δούμε αναλυτικά τι μπορεί να συμβεί όταν πατάμε κατά λάθος τη γατούλα μας και τι πρέπει να προσέξουμε. Αλλά πρώτα, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Θα είναι καλά η γάτα μου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το να πατήσετε τη γάτα σας δεν θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Ωστόσο, στη χειρότερη περίπτωση, το να πατήσετε τη γάτα σας μπορεί να προκαλέσει θέματα – ειδικά στην περίπτωση τραυματισμών στην ουρά ή τον κορμό της. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φρικάρετε!

Αντ’ αυτού, ας δούμε 5 απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αφού πατήσετε τη γάτα σας.

Να τι πρέπει να κάνετε όταν πατήσετε κατά λάθος τη γάτα σας

Βήμα 1: Πόσο βάρος βάλατε στη γάτα σας

Σκεφτείτε αυτό: “Έριξα όλο μου το βάρος στη γάτα μου ή αντέδρασα εγκαίρως;” Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το ενδεχόμενο τραυματισμού της, αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, πιθανώς θα βρείτε την απάντηση καθησυχαστική, καθώς οι αντιδράσεις μας είναι γενικά πιο γρήγορες από ό,τι θα περιμέναμε.

Είναι σπάνιο να μπορεί κάποιος να ρίξει κατά λάθος όλο του το βάρος σε μια γάτα. Ακόμη και αν φοράει παπούτσια. Συν τοις άλλοις, οι περισσότερες γάτες θα φωνάξουν αμέσως μόλις αντιληφθούν τι συμβαίνει και θα σας αναγκάσουν να πηδήξετε προς τα πίσω.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι η γάτα σας κάνει έναν δυνατό θόρυβο δεν σημαίνει ότι έχει πληγωθεί. Μπορεί απλώς να τρομάξει και να ξαφνιαστεί!

Βήμα 2: Σε ποιο σημείο της γάτας σας πατήσατε

Δεν θα είστε πάντα σε θέση να καταλάβετε ακριβώς σε ποιο σημείο της γάτας σας πατήσατε. Συχνά, το ατύχημα συμβαίνει πολύ γρήγορα.

Αλλά, τουλάχιστον προσπαθήστε να καταλάβετε σε ποιο σημείο δεν πατήσατε. Καμιά φορά αυτό βοηθάει περισσότερο.

Βήμα 3: Ελέγξτε και χαϊδέψτε τη γάτα σας

Υπάρχει πιθανότητα η γάτα σας να έχει φρικάρει και ακόμα και αν δεν έχει τραυματιστεί, σίγουρα θα έχει κατά κάποιον τρόπο σοκαριστεί. Πλησιάστε τη λοιπόν αργά αργά, δώστε της λίγο χρόνο να ηρεμήσει και αρχίστε να τη χαϊδεύετε απαλά. Μπορεί στην αρχή να φαίνεται φοβισμένη.

Το χάιδεμα όχι μόνο θα βοηθήσει εσάς και το γατάκι σας να παραμείνετε ήρεμοι, αλλά θα σας δώσει επίσης την ευκαιρία να βρείτε τυχόν ευαίσθητες περιοχές ή τραυματισμούς. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν σημεία που νομίζετε ότι μπορεί να έχετε πατήσει.

Βεβαιωθείτε ότι παραμένετε ήρεμοι καθ’ όλη τη διάρκεια του ελέγχου.

Βέβαια η γάτα σας μάλλον δεν θα χαρεί ποτέ να χαϊδεύετε τα πόδια της, οπότε μην περιμένετε να σας επιτρέψει ξαφνικά να χαϊδέψετε τα δάχτυλα των ποδιών της αμέσως μετά το πάτημά τους!

Δώστε προσοχή σε όλα τα συνήθη σημεία χαϊδέματος. Εάν η γάτα σας φαίνεται απρόθυμη ή απομακρύνεται πριν μπορέσετε να χαϊδέψετε ορισμένα σημεία, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει επίσης να δώσετε μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο περπατάει.

Αν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο ή κάποια περιοχή που φαίνεται ευαίσθητη, καλό είναι να δώσετε στη γάτα σας λίγα λεπτά και μετά να την ελέγξετε ξανά.

Βήμα 4: Συνεχίστε να την παρακολουθείτε για τυχόν αλλαγές συμπεριφοράς

Προσέξτε προσεκτικά τη γάτα σας τις επόμενες ώρες. Αν υπάρχει κάποιο κάταγμα, διάστρεμμα ή σημαντικός εσωτερικός τραυματισμός, θα το καταλάβετε πολύ γρήγορα. Αυτού του είδους οι τραυματισμοί θα προκαλέσουν αλλαγές στη συμπεριφορά της, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τρόπο που κινείται.

Συνεχίστε να εφαρμόζετε την τεχνική pet and check παραμένοντας ήρεμοι και δείτε αν η γάτα σας αντιδρά σε συγκεκριμένες περιοχές. Και πάλι, τα περισσότερα ζητήματα θα εμφανιστούν αμέσως.

Βήμα 5: Αποφασίστε αν πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας

Εάν παρατηρείτε αλλαγές στη συμπεριφορά της γάτας σας ή ευαισθησία σε μια συγκεκριμένη περιοχή (στην οποία η γάτα σας κανονικά δεν θα ήταν ευαίσθητη), τότε ήρθε η ώρα να σηκώσετε το τηλέφωνο και να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Ενημερώστε τον για όλα όσα συνέβησαν και τι βλέπετε. Αυτός από την πλευρά του θα σας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα και θα σας πει τι να κάνετε και αν πρέπει να πάτε για εξέταση ή όχι.

Τι μπορεί να συμβεί αν πατήσετε το πόδι της γάτας

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες έχουν μια σειρά από μικρά οστά στις πατούσες τους. Αν και αυτά τα οστά μπορούν να σπάσουν, θα πρέπει πραγματικά να ασκήσετε πολύ βάρος στο πόδι της γάτας σας για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Αυτό που κάνει τα πράγματα λίγο πιο δύσκολα είναι ότι οι γάτες δεν είναι ήδη ενθουσιασμένες με το άγγιγμα των ποδιών τους, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο ακόμη και για έναν κτηνίατρο να αξιολογήσει την ευαισθησία των ποδιών μόνο με μια εξέταση.

Αν όμως η γάτα σας κουτσαίνει, αποφεύγει να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο πόδι ή αν δείτε οίδημα, τότε είναι καιρός να καλέσετε τον κτηνίατρο. Αν και αυτά δεν είναι σίγουρα σημάδια κατάγματος, υποδεικνύουν όμως έναν τραυματισμό που είναι αρκετά σοβαρός.

Τι μπορεί να συμβεί αν πατήσετε την ουρά της γάτας

Ενώ η ουρά μπορεί να φαίνεται σαν μια αρκετά ασήμαντη περιοχή, μερικές φορές οι τραυματισμοί της μπορεί να είναι εξαιρετικά ανησυχητικοί. Η ανατομία της ουράς της γάτας είναι στην πραγματικότητα αρκετά περίπλοκη και περιλαμβάνει 21 οστά, 6 διαφορετικούς μυς και εξαιρετικά σημαντικά νεύρα. Ορισμένα από αυτά τα νεύρα βοηθούν στον έλεγχο βασικών λειτουργιών όπως ούρηση, αφόδευση, ακόμη και στην ικανότητα να κινούνται τα πίσω άκρα.

Ωστόσο, οι σοβαροί τραυματισμοί της ουράς που αφορούν τα νεύρα συμβαίνουν συχνότερα στη βάση της ουράς και απαιτούν μεγάλη δύναμη για να προκληθούν. Το πάτημα δεν είναι συνηθισμένη αιτία αυτών των τραυματισμών και είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν οι γάτες κολλήσουν την ουρά τους σε μια πόρτα ή κάτι παρόμοιο.

Πιο μικροί τραυματισμοί, όπως ένα κάταγμα που δεν περιλαμβάνει σημαντικά νεύρα, μπορεί να προκληθούν από το πάτημα μιας γάτας και είναι πιο πιθανό να συμβούν προς το τέλος της ουράς. Αν και ένα κάταγμα εξακολουθεί να είναι ένας επώδυνος και σοβαρός τραυματισμός που απαιτεί κτηνίατρο για να αντιμετωπιστεί, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι καλές.

Τι μπορεί να συμβεί αν πατήσετε τον κορμό της γάτας

Ακριβώς όπως και στους ανθρώπους, ο κορμός της γάτας σας στεγάζει τα σημαντικά εσωτερικά της όργανα. Ενώ ο θώρακας κάνει καλή δουλειά στην προστασία τους, το πλήρες βάρος ενός ανθρώπου που ζυγίζει πολύ μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Ωστόσο, αυτό είναι αρκετά σπάνιο! Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ατυχήματα στα οποία πατούμε τις γάτες ξεκινούν όταν ο αιλουροειδής φίλος μας τρέχει γύρω από τα πόδια μας. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα από αυτά τα ατυχήματα αφορούν άκρα, όπως ουρά και πατούσες. Αν και θα μπορούσαμε να τα κλωτσήσουμε κατά λάθος ενώ περπατάμε, ο κανονικός μας βηματισμός δεν παράγει αρκετή δύναμη για να προκαλέσει ζημιά – τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αντίθετα, για να πατηθεί ο κορμός μιας γάτας, θα πρέπει να είναι ξαπλωμένη και ακόμη και τότε είναι πολύ απίθανο να βάλουμε όλο μας το βάρος κάτω.

Είναι όμως δυνατόν να προκληθεί σοβαρός ή απειλητικός για τη ζωή τραυματισμός πατώντας κατά λάθος τον κορμό μιας γάτας; Δυστυχώς, ναι, είναι πιθανό, ωστόσο είναι αρκετά σπάνιο.

Θα σας συγχωρήσει η γάτα σας για το ατύχημα ή θα σας κρατήσει κακία;

Θα πρέπει να ανακουφιστείτε γνωρίζοντας ότι η γάτα σας θα σας συγχωρέσει για το ατύχημα – αλλά ίσως να είναι λίγο πιο προσεκτική το επόμενο χρονικό διάστημα στο πού κοιμάται ή όταν περπατάει κοντά σας.
Η αγάπη (και το φαγητό) που δίνετε στη γάτα σας αντισταθμίζει κατά πολύ ένα ατύχημα της μιας φοράς, αλλά μπορείτε να επανορθώσετε και με επιπλέον χάδια, παιχνίδι ή απλά διασκεδάζοντας μαζί της. Μπορείτε επίσης να της ανοιγοκλείσετε αργά το μάτι, το οποίο είναι το ισοδύναμο του “σε αγαπώ”.

Αν η γάτα σας ανοιγοκλείνει τα μάτια αργά, είναι σίγουρο ότι το έχει ξεπεράσει, οπότε θα πρέπει να το ξεπεράσετε κι εσείς!

Σχετικά άρθρα

Δείτε γιατί “καβαλάει” ο σκύλος σας εσάς ή άλλα αντικείμενα

5 αφορμές να βελτιώσετε την υγεία σας παρέα με το κατοικίδιό σας

Η ημίαιμη γκριφονίτσα Θέλμα βρέθηκε στο δρόμο- Ψάχνει ένα μόνιμο σπίτι