Συμβουλές για να εξοικονομήσετε χρήματα αν έχετε γάτα
Κωνσταντίνα Μάλλιου
08/02/2024
Η ζωή είναι ακριβή και δυστυχώς το κόστος της όλο και αυξάνεται.
Οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που χρησιμοποιούμε έχουν πάρει την ανιούσα, οπότε προσπαθούμε να μειώσουμε τα έξοδα, να αγοράσουμε τα πιο οικονομικά πράγματα που θα βρούμε – ενώ παλιά μπορεί αν μην το σκεφτόμασταν – και να μην κάνουμε περιττές σπατάλες.
Μέσα σε όλο αυτό το άγχος των τιμών και της διαχείρισης των χρημάτων μας, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και το μικρό μας γατόνι το οποίο αν μη τι άλλο χρειάζεται να φάει, να έχει ένα καλό κρεβάτι, να παίξει και να κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.
Όλα αυτά είναι έξοδα για τα οποία πριν υιοθετήσουμε τη γάτα μας, ήμασταν σχετικά καλά ενημερωμένοι. Όμως, λόγω των αυξημένων πλέον τιμών σχεδόν στα πάντα, μπορεί να έχουμε δυσκολευτεί.
Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες λύσεις/συμβουλές έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα ακόμα και αν έχουμε ένα φουντωτό και απαιτητικό αίλουρο στο σπίτι. Κάνοντας μια καλύτερη διαχείριση, θα είμαστε σε θέση όχι μόνο να καλύψουμε τις ανάγκες της γάτας μας, αλλά και το κάνουμε με σχετική άνεση. Αν και μπορεί να υπάρξουν ορισμένα έκτακτα ή μη, έξοδα που δεν μπορούν να αποφευχθούν, αξίζει να αναφέρουμε τα παρακάτω tips που ελπίζουμε να βοηθήσουν κι εσάς όσο κι εμάς.
Συμβουλή Νο 1
Η πρώτη συμβουλή αναφέρεται κυρίως σε αυτούς που σκέφτονται να υιοθετήσουν μια μικρή κυρία. Είμαστε της φιλοσοφίας “adopt don’t shop”, οπότε θα σας προτείναμε αντί να αγοράσετε μια γάτα, να ρίξετε μια ματιά στα καταφύγια ή στη γειτονιά σας που είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πάρα πολλές. Με αυτόν τον τρόπο και θα γλιτώσετε χρήματα από την αγορά, αλλά και θα σώσετε μια ψυχούλα που σας έχει ανάγκη.
Συμβουλή Νο 2
Μην αμελείτε τις επισκέψεις της γάτας σας στον κτηνίατρο. Η πρόληψη εξάλλου είναι καλύτερη από την θεραπεία. Η γάτα σας θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένη – με αυτόν τον τρόπο θα προλάβετε τις σοβαρές ασθένειες όπως ο παρβοϊός των αιλουροειδών ή η λευχαιμία – και να έχει αποπαρασιτωθεί σωστά ακόμα κι αν βρίσκεται μόνιμα μέσα στο σπίτι. Να θυμάστε ότι τα εμβόλια και η αποπαρασίτωση είναι αρκετά πιο οικονομικά από μια κοστοβόρα θεραπεία και έτσι εξοικονομείτε χρήματα.
Συμβουλή Νο 3
Μετρήστε την τροφή της γάτας σας πριν της την προσφέρετε. Με αυτόν τον τρόπο το αιλουροειδές σας κατοικίδιο θα τρώει την σωστή ποσότητα και θα διατηρεί το ιδανικό του βάρος. Όσο για εσάς, δεν θα πετάτε φαγητό κάθε φορά που το γατάκι σας αποφασίσει να κάνει νάζια και να μην τρώει για μια δυο μέρες. Επιπλέον, να είστε προσεκτικοί με τις γατίσιες λιχουδιές γιατί δεν πρέπει να ξεπερνάνε το 10% της ημερήσιας διατροφής της γάτας. Καλύτερο είναι να δίνετε περιστασιακά γατίσιες λιχουδιές ή να προτιμήσετε μερικές ανθρώπινες τροφές που είναι θρεπτικές για τις γάτες όπως για παράδειγμα αυγό.
Συμβουλή Νο 4
Αν “πιάνει” το χέρι σας μπορείτε αντί να αγοράσετε, να φτιάξετε μερικά παιχνίδια για τη γάτα σας, με υλικά όπως είναι ο σκληρός χάρτινος σωλήνας από το ρολό κουζίνας ή τουαλέτας, ίσως ένα σχοινάκι και ένα παλιό παιχνίδι ή οτιδήποτε άλλο περνάει από το μυαλό σας. Υπάρχουν διάφορα βιντεάκια στο ίντερνετ που μπορείτε να δείτε και θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε τα ομορφότερα παιχνίδια για τη γάτα σας. Να ξέρετε θα το εκτιμήσει γιατί θα έχετε βάλει προσπάθεια και αγάπη!
Συμβουλή Νο 5
Η επιλογή μιας καλής άμμου είναι πολύ σημαντική. Βρείτε ποιοτική άμμο που να δημιουργεί σβόλους. Με αυτόν τον τρόπο όταν καθαρίζετε την αμμολεκάνη της γάτας σας, θα πετάτε όλες τις ακαθαρσίες της και μόνο λίγη άμμο. Οπότε, θα συμπληρώνετε με ελάχιστο υλικό κάθε φορά και δεν θα χρειάζεται να αγοράζετε τόσο συχνά άμμο για το κατοικίδιό σας.
Συμβουλή Νο 6
Ανά διαστήματα, τα pet shops βγάζουν προσφορές σε γατοτροφές, παιχνίδια και κρεβατάκια. Μπορείτε, λοιπόν, να τσεκάρετε στο ίντερνετ ή στο κοντινότερο κατάστημα για αυτές τις προσφορές και όταν τις πετύχετε να αγοράσετε το προϊόν που θέλετε. Σκεφτείτε ότι αν αγοράσετε μεγαλύτερη ποσότητα γατοτροφής σε προσφορά, μειώνετε το κόστος ανά μερίδα.
Συμβουλή Νο 7
Το να πάτε διακοπές και να αφήσετε την γάτα σας σε ξενοδοχείο ζώων μπορεί να αποδειχτεί λίγο ακριβό. Κάντε μια έρευνα για κάποιον καλό pet keeper, ο οποίος είναι σίγουρα πιο οικονομικός, ή ρωτήστε ένα έμπιστο άτομο, όπως έναν συγγενή ή έναν φίλο σας, αν μπορεί να πηγαίνει σπίτι σας μία με δύο φορές την ημέρα για να φροντίζει τη γάτα σας.
Συμβουλή Νο 8
Στείρωση, στείρωση και πάλι στείρωση. Όχι μόνο η στείρωση αποτρέπει την εμφάνιση ανεπιθύμητων ασθενειών, αλλά βοηθάει και τη γάτα να ζήσει πιο ήρεμη και ευτυχισμένη. Βρείτε έναν/μία καλό/ή κτηνίατρο, κλείστε ραντεβού και στειρώστε το ζωάκι σας.
Συμβουλή Νο 9
Εξετάστε το ενδεχόμενο να ασφαλίσετε το κατοικίδιό σας. Υπάρχουν πολλά προγράμματα που συμφέρουν οικονομικά, καθώς μπορεί να περιλαμβάνουν στο πακέτο τους τις κτηνιατρικές επισκέψεις, νοσηλεία, εξετάσεις, οδοντιατρική περίθαλψη ή εμβολιασμούς και γενικά πολλές εκπτώσεις. Κάντε την έρευνά σας και βρείτε την ασφάλεια που θα καλύπτει τις ανάγκες τόσο του κατοικιδίου σας όσο και τις δικές σας.
Τελευταίες σκέψεις
Το να μοιράζεσαι τη ζωή σου με ένα ζωάκι συντροφιάς, με λίγα πράγματα μπορεί να συγκριθεί. Η αγάπη που μοιράζουν απλόχερα και η ανιδιοτέλειά τους, μόνο όσοι την έχουν ζήσει μπορούν να την καταλάβουν. Δυστυχώς, διανύουμε αρκετά δύσκολους καιρούς σε ότι αφορά την οικονομία, αλλά δεν θα πρέπει να το βάζουμε κάτω και ούτε αυτό να μας αποτρέπει από το να υιοθετήσουμε μια μικρή γατούλα ή ένα πιστό σκυλάκι. Ελπίζουμε οι παραπάνω συμβουλές να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα και να απολαύσετε ακόμα περισσότερο την συνύπαρξη με την χνουδωτή σας βασίλισσα.