Σημάδι επιθετικότητας ή μήπως όχι; Οι λόγοι που οι γάτες κυρτώνουν την πλάτη τους
Κωνσταντίνα Μάλλιου
13/11/2023
Πρόκειται για μια από τις πιο χαρακτηριστικές «πόζες» της γάτας.
Η κυρτή πλάτη, το ανασηκωμένο τρίχωμα και η καμπυλωτή ουρά είναι το σήμα κατατεθέν της σε διάφορες καταστάσεις.
Μπορεί να παίρνει αυτή τη στάση όταν νιώθει χαρούμενη και θέλει να παίξει, μπορεί απλά να τεντώνεται ή μπορεί να δείχνει ότι είναι σε θέση άμυνας.
Αν αναρωτιέστε γιατί το αιλουροειδές σας κατοικίδιο κυρτώνει την πλάτη του και ανασηκώνει τη γούνα του, θα πρέπει να σας πούμε ότι οι λόγοι είναι αρκετοί και θα τους αναλύσουμε όλους σ’ αυτό το άρθρο.
Ας τους δούμε λοιπόν!
1. Τεντώνεται
Ο πιο απλός και συνηθισμένος λόγος είναι το τέντωμα. Η γάτα σας θέλει να τεντώσει το ευλύγιστο σώμα της και να ξεπιαστεί, ειδικά μετά από έναν βαθύ ύπνο ή αρκετή ώρα ξεκούρασης. Πολλές φορές μάλιστα, το τέντωμα συνδέεται από ένα δυνατό χασμουρητό. Επιπλέον, κάθε γάτα πρέπει να τεντώνει το σώμα της έτσι ώστε να διατηρεί τους τένοντες και τους μύες της σε άριστη κατάσταση, οπότε ίσως επιδίδεται σε αυτή τη δραστηριότητα αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Οι διατάσεις βελτιώνουν την ευλυγισία της και την κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα και προετοιμάζουν τη γάτα για παιχνίδι μετά από μια περίοδο αδράνειας.
2. Νιώθει απειλή και φόβο
Η περισσότερες γάτες είναι αρκετά προσεκτικές και έχουν μάθει να διαισθάνονται, κατά κάποιον τρόπο, αν υπάρχει ένας κίνδυνος που ελλοχεύει. Αν, λοιπόν, δείτε τη γατούλα σας ή οποιαδήποτε άλλη γατούλα να κυρτώνει την πλάτη της ξαφνικά, σημαίνει ότι κάτι άκουσε ή είδε, ένιωσε απειλή και έτσι πήρε μια αμυντική στάση. Ειδικά, αν οι τρίχες της γούνας της, της έχουν σηκωθεί, οι κόρες των ματιών της έχουν διασταλεί και έχει ελαφρώς ανοιχτό το στόμα της, το πιο πιθανό είναι να αισθάνεται αρκετά φοβισμένη και αγχωμένη ακόμα κι αν εσείς δεν μπορείτε να εντοπίσετε την πηγή αυτών των συναισθημάτων. Καλό είναι να μην πλησιάσετε ή αγγίξετε απότομα τη γάτα σας εκείνη τη στιγμή γιατί θα επιδεινώσετε το επίπεδο άγχους της.
3. Είναι χαρούμενη
Οι γάτες δεν κυρτώνουν την πλάτη τους μόνο όταν έχουν αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί να παίρνουν αυτή την πόζα όταν είναι ενθουσιασμένες. Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι η γάτα σας «καμπουριάζει» την ώρα του φαγητού. Είναι σα να κάνει την προετοιμασία της για να πέσει μετά με τα μούτρα στο μπολάκι της. Μπορεί, επίσης, μέχρι να φάει, να τριγυρίζει και να τρίβεται στα πόδια σας, γουργουρίζοντας από ευχαρίστηση και ανυπομονησία γι’ αυτό το πεντανόστιμο πράγμα που θα της δώσετε να καταβροχθίσει. Επιπλέον, μπορεί να σηκώνουν την πλάτη της επειδή θέλει λίγα περισσότερα χάδια από εσάς.
4. Προειδοποιεί τα άλλα ζώα
Η ανασηκωμένη πλάτη είναι μια στάση που μπορεί να πάρει η γάτα σας όταν θέλει να «στείλει μήνυμα» σε άλλες γάτες ή σκύλους για να μην πλησιάσουν. Είναι μια μορφή προειδοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο προειδοποιεί τον “εισβολέα” ότι αυτή είναι η περιοχή της και κάνει μια προσπάθεια να τον εκφοβίσει. Συνήθως, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να παρατηρήσετε ανασηκωμένες τις τρίχες της πλάτης της – για να δείχνει πιο μεγάλη σε μέγεθος απ’ ότι στην πραγματικότητα είναι -, στιβαρά πόδια στο έδαφος, σηκωμένη ουρά και αυτιά στο πλάι.
5. Είναι έτοιμη για παιχνίδι
Ένας ακόμη λόγος που μπορεί η γάτα σας να κυρτώνει την πλάτη της, είναι γιατί είναι έτοιμη για παιχνίδι. Μπορεί, μάλιστα, να αρχίσει να κινείται προς τα εσάς ή προς το ζωάκι που θέλει να παίξει, χοροπηδώντας. Αυτή η συμπεριφορά συναντάται κυρίως στα γατάκια με μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση, όμως μπορεί να μεταφερθεί και στην ενήλικη ζωή τους. Θα καταλάβετε ότι η γάτα σας «καμπουριάζει» γιατί θέλει να παίξει επειδή θα έρχεται προς το μέρος σας και δε θα φεύγει μακριά σας.
6. Επιδεικνύει επιθετικότητα
Όταν βλέπουμε μια γάτα να κυρτώνει την πλάτη της σκεφτόμαστε ότι αυτό είναι ένα σημάδι επιθετικότητας. Και εννοείται πώς κάτι τέτοιο ισχύει. Αυτή η αντίδραση ολοκληρώνεται με παρατεταμένη οπτική επαφή προς τον «αντίπαλο», διασταλμένες κόρες ματιών, αυτιά και μουστάκια προς τα εμπρός και έντονο συριγμό (αυτό που ακούγεται σαν «κχχχ») ή νιαούρισμα. Αν μια γάτα εμφανίσει αυτή τη συμπεριφορά, καλό είναι να απομακρυνθείτε για να μην την φοβίσετε ή την αγχώσετε παραπάνω. Στη συνέχεια, μπορείτε να της μιλήστε γλυκά και να προσπαθήσετε να της προσφέρετε μια λιχουδιά. Ποτέ μην σηκώνετε μια γάτα που είναι επιθετική για να την τοποθετήσετε σε άλλο σημείο ή γιατί νομίζετε ότι έτσι θα την ηρεμήσετε, καθώς μπορεί να σας γρατζουνίσει κατά λάθος.
7. Πονάει
Οι γάτες δύσκολα δείχνουν τη δυσφορία ή την ενόχληση που μπορεί να αισθάνονται. Αν παρατηρήσετε ότι η αγαπημένη γατούλα κυρτώνει την πλάτη της, ίσως να είναι επειδή αντιμετωπίζει κάποιον πόνο. Μπορεί να είναι είτε πόνος στο στήθος, είτε στην κοιλιά, είτε ακόμη και στις αρθρώσεις. Καλό είναι να προσέξετε τις συνολικές αλλαγές στην συμπεριφορά της ώστε να διαπιστώσετε γιατί παίρνει αυτή την στάση του σώματος, εκτός από τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Ειδικά αν νιώθει την ανάγκη να κοιμάται περισσότερες ώρες, κάνει υπερβολικό grooming στον εαυτό της και νιαουρίζει συνέχεια, είναι η ώρα να καλέσετε τον/την κτηνίατρό σας.
Τελευταίες σκέψεις
Αυτά τα αιλουροειδή πλάσματα εμφανίζουν περίεργες συμπεριφορές. Ωστόσο, οι περισσότερες έχουν λόγο ύπαρξης και μπορούν να εξηγηθούν. Είτε «καμπουριάζει» από χαρά και επειδή θέλει χάδια, είτε επειδή νιώθει φοβισμένη και αγχωμένη, δώστε σημασία στη γλώσσα του σώματος της γάτας σας ώστε να αποκρυπτογραφήσετε τη διάθεση και την κατάσταση της υγείας της.