Πρόκειται να φιλοξενήσετε μια επιθετική γάτα; 6 συμβουλές για το πώς να τη φροντίσετε
Μυρτώ Τζώρτζου
22/06/2024
Είτε είστε pet sitter είτε πρόκειται να φιλοξενήσετε μια γατούλα φίλου ή συγγενή, να ξέρετε ότι υπάρχει περίπτωση να σας τύχει ένα ζώο που να μην είναι ιδιαίτερα φιλικό. Ή να είναι ακόμα και επιθετικό.
Αν είστε κάποιος που φιλοξενεί ζωάκια επί πληρωμή, μπορεί να έχετε εμπειρία από επιθετικά ζώα. Μπορεί όμως και όχι. Αν τώρα δεν είστε κάποιος που ασχολείται με τη φιλοξενία ζώων αλλά προέκυψε μία, το πιο πιθανό είναι να μη γνωρίζετε τι να κάνετε και να έχετε πελαγώσει μόνο στη σκέψη ότι θα πρέπει να συμβιώσετε με ένα τέτοιο ζώο για κάποιο χρονικό διάστημα. Τι να κάνετε όμως που υποσχεθήκατε να το φιλοξενήσετε;
Καταρχήν μην πανικοβάλλεστε γιατί θα τα κάνετε χειρότερα τα πράγματα. Όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να ακολουθήσετε τις πιο κάτω συμβουλές. Και μπορεί να μην αποφύγετε κάποια δαγκωνιά από το πουθενά, όμως θα είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε την όλη κατάσταση. Και να φροντίσετε τη γάτα με τις λιγότερες απώλειες.
1. Ταΐζοντας μια επιθετική γάτα
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε μια επιθετική γατούλα για να την ταΐσετε; Μια καλή ιδέα είναι την πρώτη φορά που θα κάνετε κάτι τέτοιο να είναι εκεί ο κηδεμόνας της. Με αυτόν τον τρόπο εκείνος μπορεί να κρατήσει το γατάκι του ήρεμο και να σας δείξει την καλύτερη προσέγγισή του ώστε να τα καταφέρετε και εσείς όταν είστε μόνοι. Ρωτήστε επίσης ποιες είναι οι καλύτερες ώρες που ηρεμεί το ζώο ώστε να το φροντίσετε τότε.
Γενικά καλό είναι ο κηδεμόνας του ζώου να σας δείξει και να σας πει κάποια πράγματα για το χαρακτήρα και τις συνήθειες της γάτας του. Και το πιο σημαντικό; Να σας πει την αλήθεια. Πολλοί κηδεμόνες προκειμένου να βρουν κάποιον να κρατήσει την επιθετική και δύστροπη γάτα τους, δεν αποκαλύπτουν όλη την αλήθεια. Ότι δηλαδή μπορεί εκεί που περπατάτε μέσα στο σπίτι αμέριμνοι να σας γίνει ξαφνικά μια γατίσια επίθεση. Για αυτό ρωτήστε και απαιτήστε από την αρχή να γνωρίζετε την πραγματική κατάσταση ώστε να είστε προετοιμασμένοι ή ακόμα και να αρνηθείτε τη φιλοξενία, κάτι που έχετε φυσικά δικαίωμα.
2. Να είστε ήρεμοι
Το να είστε ήρεμοι σε όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ένα νευρικό γατί γίνεται ακόμα πιο νευρικό όταν επικρατεί χαμός μέσα στο σπίτι. Η επιθετικότητα ενός ζώου τις περισσότερες φορές οφείλεται στο φόβο και την ανασφάλειά του. Οπότε αν κάνετε πράγματα που μπορεί να το φοβίζουν, το στρεσάρουν ή το τρομάζουν, θα την πληρώσετε εσείς. Και αυτό δεν θα σας αρέσει καθόλου.
Ένα βασικό είναι το πώς μπαίνετε στο σπίτι. Θα πρέπει να μπείτε και να αγνοήσετε εντελώς τη γάτα. Κάντε σαν να μην υπάρχει. Αν τη δείτε, αποφύγετε την επαφή με τα μάτια. Και ποτέ μην ασχολείστε μαζί της όταν δείχνει επιθετική καθώς θα το ερμηνεύσει αυτό ως έγκριση της συμπεριφοράς της. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να δείχνετε φόβο, καθώς αυτό ενισχύει την επιθετική συμπεριφορά και δίνει στη γάτα το πάνω χέρι. Αντ ‘αυτού, μείνετε ήρεμοι, ευχάριστοι και κινηθείτε αργά χωρίς απότομες ή νευρικές κινήσεις.
3. Περιμένετε να σας πλησιάσει πρώτη η γάτα
Τις πρώτες μέρες δεν πλησιάζουμε εμείς τη γάτα. Θα το εκλάβει ως απειλή. Δεν πάμε προς το μέρος της, δεν τη στριμώχνουμε κάπου, δεν πλησιάζουμε να τη χαϊδέψουμε νομίζοντας ότι θα χαλαρώσει, δεν την υποχρεώνουμε να κάνει πράγματα. Θα πετύχουμε ακριβώς το αντίθετο. Οπότε την αφήνουμε να μας πλησιάσει εκείνη, όταν και αν το θελήσει.
Ένα άλλο που πρέπει να προσέξετε: Μην πάτε να σταθείτε από πάνω της. Να είστε πιο χαμηλά από αυτή, είτε δηλαδή σκυμμένοι είτε καθιστοί. Απλώστε το χέρι σας, αρχικά να το μυρίσει. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα νιώσει απειλή και πιθανόν να χαλαρώσει.
4. Μην πιέζετε τη γάτα για να γίνετε φίλοι
Εάν η γάτα δεν έρχεται ποτέ να σας πει γεια ή να χαϊδευτεί, μην ανησυχείτε. Μερικές γάτες απλά δεν θέλουν νέους φίλους. Μην το πάρετε προσωπικά. Η δουλειά σας είναι να ”διαβάσετε” τη συμπεριφορά της και να βεβαιωθείτε ότι τρώει και πηγαίνει σωστά στην τουαλέτα. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Αν το ζώο θελήσει κάτι παραπάνω, θα πλησιάσει εκείνο.
5. Δώστε στη γάτα λιχουδιές
Εάν ο κηδεμόνας επιτρέπει, δώστε στη γατούλα λιχουδιές. Αυτό θα της αποσπάσει την προσοχή όταν μπαίνετε μέσα στο σπίτι ή όταν θέλετε να κάνετε κάτι, όπως να της καθαρίσετε την αμμολεκάνη. Με αυτόν τον τρόπο θα της δείξετε ότι είστε φίλοι και όχι εχθροί. Η γάτα θα συσχετίσει την παρουσία σας με κάτι καλό- τις λιχουδιές σε αυτή την περίπτωση.
6. Αφήστε κοντά της ένα ρούχο του κηδεμόνα της
Μια επίσης πολύ καλή ιδέα είναι ο κηδεμόνας της να αφήσει κάποιο ρούχο του στο σπίτι σας ώστε να το βάλετε κοντά στη γάτα του για να το μυρίζει και να νιώθει οικεία. Το κρεβατάκι της επίσης ή η κουβερτούλα της ή το αγαπημένο της παιχνίδι θα βοηθήσουν την κατάσταση ώστε να νιώσει όσο γίνεται περισσότερο σαν το σπίτι της.