string(0) ""

Πού οφείλονται τα φαλακρά σημεία στο τρίχωμα μιας γάτας

Στέλλα Πανοπούλου

07/11/2024

Photo: Pixabay

Παρατηρήσατε πρόσφατα ότι η γάτα σας απέκτησε φαλακρά σημεία στο τρίχωμά της;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, κάποιοι πιο σοβαροί από άλλους.

Αν παρατηρήσετε σοβαρή απώλεια τριχώματος, πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον/την κτηνίατρο ώστε να εντοπιστεί η αιτία και να λάβει η γάτα σας την κατάλληλη θεραπεία.

Ας δούμε τους πιο συνήθεις λόγους για τους οποίους μπορεί μια γάτα να εμφανίσει φαλακρά σημεία στο τρίχωμά της.

Ψύλλοι και εξωπαράσιτα

Ο πιο κοινός λόγος που οι γάτες χάνουν μέρη του τριχώματός τους είναι οι ψύλλοι ή τα εξωπαράσιτα. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο χαμηλά στην πλάτη και στην ουρά μιας γάτας. Η απώλεια του τριχώματος συνήθως προκύπτει όταν η γάτα σας παρουσιάζει αλλεργική αντίδραση στο σάλιο των ψύλλων, και καταλήγει να γλείφεται υπερβολικά.

Αν η γάτα σας έχει κολλήσει ψύλλους, το πιθανότερο είναι ότι θα παρατηρήσετε κι άλλα συμπτώματα, όπως έντονο κνησμό. Ο/η κτηνίατρός σας θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για να απαλλαγείτε από τους ψύλλους. Συνήθως το τρίχωμα ξαναφυτρώνει αφού αναρρώσει η γάτα από τη φλεγμονή.

Έντονο γλείψιμο λόγω στρες

Οι γάτες είναι πολύ καθαρά ζώα, και περιποιούνται καθημερινά τον εαυτό τους γλείφοντας το τρίχωμά τους. Παρότι αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική, αν η γάτα σας υποφέρει από υπερβολικό στρες ή άγχος, υπάρχει περίπτωση να γλείψει το τρίχωμά της μέχρι να εμφανιστούν φαλακρά σημεία, συνήθως στην ουρά και γύρω από την κοιλιά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία επαφίεται στην ανακούφιση του στρες με όλους τους δυνατούς τρόπους. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει όσα χρειάζεται – το δικό της μπολ φαγητού και νερού, αρκετές αμμολεκάνες στο σπίτι σε περίπτωση που υπάρχουν παραπάνω από μία γάτες, μέρη στα οποία μπορεί να σκαρφαλώνει και να κρύβεται, αρκετά παιχνίδια και προσοχή από εσάς. Ακόμα, μπορείτε να αγοράσετε μια συσκευή διάχυσης φερομονών, η οποία θα ηρεμήσει τη γάτα σας.

Αν η γάτα σας συνεχίσει να καθαρίζεται υπερβολικά, επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε άλλα πιθανά υποκείμενα νοσήματα

Αλλεργίες

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο μπορεί η γάτα σας να έχει φαλακρά σημεία στο τρίχωμά της είναι οι αλλεργίες. Αυτό μπορεί να είναι μια αλλεργική αντίδραση σε κάτι που έφαγε, ή περιβαλλοντικές αλλεργίες σε κάτι με το οποίο ήρθε σε επαφή. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν τόσο τριχόπτωση, όσο και κνησμό που μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

Αν η γάτα σας εμφανίσει φαλακρά σημεία, καθώς και συμπτώματα όπως ξηροδερμία ή κνησμό, ενδέχεται να είναι τα αποτελέσματα μιας αλλεργικής αντίδρασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να βρείτε τι προκαλεί την αλλεργία στη γάτα σας και να το αφαιρέσετε από το περιβάλλον και την καθημερινότητά της. Αν δεν τα καταφέρνετε, συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας.

Δερματοφυτίαση

Η δερματοφυτίαση προκαλείται από έναν μύκητα, και οδηγεί στην εμφάνιση στρογγυλών πληγών στο δέρμα των γατών. Η δερματοφυτίαση μπορεί να προσβάλλει τα περισσότερα θηλαστικά, καθώς είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Αν η γάτα σας πάθει αυτή τη μυκητίαση, ενδέχεται να χάσει το τρίχωμα στο μολυσμένο σημείο. Αυτό μπορεί να αφήσει ένα εντελώς φαλακρό σημείο, ή ένα σημείο που θα καλύπτεται από πολύ πιο λεπτό στρώμα τριχώματος.

Η δερματοφυτίαση μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και εξ επαφής. Ο/η κτηνίατρός σας θα χρειαστεί να πάρει δείγμα από τη συγκεκριμένη περιοχή και να το μελετήσει στο εργαστήριο. Αν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει πάθει δερματοφυτίαση, προσέχετε ώστε να μην την αγγίζετε πολύ στο σημείο εκείνο, καθώς μπορεί να κολλήσετε.

Προβλήματα του θυρεοειδούς

Αρκετές γάτες υποφέρουν από προβλήματα του θυρεοειδούς. Ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν είναι τα φαλακρά σημεία και η τριχόπτωση. Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν γενικότερα αρνητικές επιπτώσεις στο τρίχωμα της γάτας σας, το οποίο μπορεί να μοιάζει θολό και λιπαρό, ή να έχει τζίβες.

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς, όπως είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός, μπορούν να διαγνωστούν με αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και χειρουργείο.

left arrow
right arrow

Άλλες πιθανές αιτίες

– Αποστήματα που μπορεί να προκληθούν από δαγκωματιές από άλλη γάτα. Αυτές οι πληγές έχουν την τάση να μολύνονται σοβαρά.

– Γενετικές ασθένειες που μπορεί προκαλούν τριχόπτωση στη γάτα σας χωρίς να υπάρχει θεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το τρίχωμα συνήθως ξαναμεγαλώνει.

– Αντίδραση σε φάρμακα που έχουν την τριχόπτωση ως παρενέργεια.

– Λευχαιμία, που μπορεί να οδηγήσει απευθείας σε τριχόπτωση, ή ως αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής.

– Γραντζουνιές ή κοψίματα στο δέρμα της γάτας. Το τρίχωμα μπορεί να μην ξαναμεγαλώσει σε περιοχές όπου μένουν σημάδια από τραυματισμούς.

Σχετικά άρθρα

Χαϊδεύετε τη γάτα σας και εκείνη αμέσως γυρνάει και πλένεται; Δείτε ποιοι είναι οι λόγοι

Τι πρέπει να ξέρετε για τις τροφές γάτας και σκύλου με βάση τα έντομα- Γιατί είναι το μέλλον της διατροφής τους

Μόλις υιοθετήσατε γάτα – Τι πρέπει να γνωρίζετε για την άμμο της και πώς θα την επιλέξετε